Reklam
İlaçsız MarketSoğuk Sıkım Yağlar

Fındık Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklam

Fındık yağı faydaları nelerdir? Fındık yağı, hafifçe kavrulan kaliteli fındıklardan soğuk sıkım yöntemi uygulanarak elde edilen yağ çeşididir. Fındık yağı yemeklerde ve salatalarda lezzet vermesi için kullanılmaktadır. Ayrıca cilt ve saç bakımı, aromaterapi veya masaj yağları içerisinde taşıyıcı yağ olarak da tercih edilmektedir.

Fındık yağı; yağ asitleri, protein, mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Ayrıca lif ve antioksidan da içerir. Genel sağlığı geliştirme ve cilt sağlığı için sıklıkla kullanılır. Fındık yağı cildi; korumaya, beslemeye, nemlendirmeye ve elastikiyetini korumaya yardımcı olur. Sağlık yararlarından faydalanmak için oral veya topikal olarak kullanılabilir.

Reklam
42 Gün Şekersiz Hayat Kansere Çare Olabilir mi❓Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Fındık Yağı Nedir?

Fındık yağı, %60 oranında yağ içeren fındıklardan elde edilir. {1*} Yağ, soğuk pres veya solvent ekstraksiyon yöntemleriyle ekstrakt haline getirilir. Gıda endüstrisinde son derece popüler olmasına rağmen, kozmetik endüstrisinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Nemlendirici özellikleriyle öne çıkan bir yağdır.

Fındık yağı, zeytinyağı ile benzer yağ asidi içeriğine sahiptir ve oleik asit içeriği yüksektir. Cilt bakımında da zeytinyağı gibi kullanılabilir. {2*}

Fındık Yağı Besin Değerleri

Fındık; yağ asitleri, mineraller ve tokofenoller gibi cilt bakımında faydalı birçok besin içerir: {1*} {3*} {4*}

Yağ Asitleri

Cildin koruyucu bariyerini yenilemeye yardımcı olur. {5*} Cildin yüzeyindeki nem kaybını önler, zararlı maddelerin cilde girmesini engeller.

Reklam

C Vitamini

Yaşlanmayı önlemeye ve onarmaya yardımcı olur. Cildi UV ışınlarının hasarından koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. {6*} {7*} {8*} Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde C vitamini, hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olur, akne ve rozasea gibi cilt hastalıklarında tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabilir, yara iyileşmesini destekler ve kollajen sentezini artırır.

E Vitamini

E vitamini, tokoferoller ve tokotrienoller içerir. Güneş ışınları nedeniyle oluşan serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı yüksek antioksidan etkiye sahiptir. {9*} Cildi oksidatif strese karşı korur ve güneşin cilde verdiği hasarı önlemeye yardımcı olur. Sedef hastalığı, akne, skleroderma ve atopik dermatite karşı tedavi edici etki gösterir. Cilt kalınlaşması, kırışma ve lekeler gibi güneş hasarı belirtilerini görünürde azaltır. {10*} E vitaminini oluşturan bileşiklerden biri olan tokoferoller de cilt bakım özelliği göstermektedir. {11*}

E Vitamini Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Folik Asit

Yaşlanma nedeniyle bozulan cilt elastikiyetini korumaya yardımcı olur. {12*} Folik asit sıklıkla kronik inflamatuar cilt hastalıklarının da tedavisinde kullanılmaktadır. {13*}

A Vitamini (Retinol)

Akne ve sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. {14*} Cildin bariyer fonksiyonlarını korur, su kaybını azaltır ve cilt renginin solmasını önler. Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. {15*} Yapılan çalışmalar, A vitamininin ince çizgileri ve kırışıklıkları etkili biçimde azalttığını göstermektedir. {16*}

Reklam

Niasin

Cilt bariyerinin fonksiyonunu korumasına yardımcı olur. Su kaybını önleyerek ciltteki nem oranını arttırır. Cilt kalitesini arttırır, kırışıklıkları ve yaşlanma etkisini azaltır ve ciltte lekelerin oluşumunu önler.

Çinko ve Bakır Gibi Mineraller

UV radyasyonu kaynaklı hasarı önler. Bu mineraller, antioksidan özellik gösterirler ve cildin elastikiyetini arttırırlar.

100 gram fındığın besin değerleri: {3*}

  • Enerji: 2629
  • Yağ: 60,8 gr
  • Doymuş yağ: 4,5 gr
  • Tekli doymamış yağ: 45,7 gr
  • Çoklu doymamış yağ: 7,9 gr
  • Protein: 15 gr
  • Lif: 10,4 gr

Fındık Yağı Faydaları Nelerdir?

Fındık yağı, iyi bir cilt nemlendiricisidir. Nemlendirici etkisi, içerdiği yağ asitlerinden gelir. Cilt bakımında kullanımı, cildi yeniler. {17*}

  • Cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak nem kaybını önler. {17*}
  • Kozmetik ürünlerde, daha uzun süreli nemlendirici etki sağlayan fosfolipidler bulunur. Fındık yağı, kozmetik ürünlerin etkinliğini artırır. {18*} {19*} Emülsiyon özelliği bulunduğu için, kuru cilt tedavisinde kullanılan ürünlere eklenir. {20*}
  • Fındık yağı, cilt onarımı için sıklıkla kullanılır. Cildin elastikiyetini artırır. {20*} Yağlı ciltlerde kullanımı güvenlidir ve önerilir. Akne sorunlarını şiddetlendirmez, aksine tedaviye yardımcı olur. {21*}
  • Fındık yağı, güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi koruyan vitaminler ve yağ asitleri içerir. E vitamini, serbest radikalleri nötralize ederek ve hücre zarlarını güneşin zararlı ışınlarından koruyarak, vücudu korumaya çalışır. Bu içeriği, kolajen üretimini de destekler. {21*}
  • Fındık yağı, ciltte dezenfektan görevi görür ve aseptik etkisi bulunur.
  • Fındık yağı, cilt sağlığını destekleyen probiyotik bakteri etkinliğini artırır. Fındık, probiyotik bazı bakterilerin (Lactobacillus planetarium ve Lactobacillus crispatus gibi) büyüme hızını artıran biyoaktif bileşikler içerir. {22*} Bu bileşikler, cildin yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olur. {23*} {24*}
  • Fındığın dalları ve yaprakları uçucu yağ yapımında kullanıldığında, bu yağ cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilir. Yapraklar, yara iyileşmesini hızlandıran hidroalkolik öz içerirler.
  • Fındıktan elde edilen etanol özütü, Staphylococcus aureus’a karşı antibakteriyel aktivite gösterir. Bu bakterinin akneye neden olduğu bilinmektedir.
  • Polikistik over sendromunun (PCOS) etkilerini azaltmak için de fındık yağı kullanılmaktadır. Fındık yağı, PCOS’un neden olduğu iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Fındık Yağı Nasıl Kullanılır?

Fındık yağı, tek başına veya diğer yağlarla karıştırılarak kullanılabilir. Tıbbi ve kozmetik faydalarını artırmak için taşıyıcı veya uçucu yağlarla birlikte kullanılması tavsiye edilir. Yağ, diğer organik besinlerle ve cilt bakım ürünleriyle birlikte de kullanıma uygundur.

Fındık yağını cilde uygulamadan önce cilt üzerinde test yapılması önerilir. Kolun iç kısmına ufak bir miktar yağ sürülerek birkaç saat bekletilmesi gerekir. Bu süreçte şişme, kaşıntı, kızarıklık, iltihap veya yanma hissi fark edilirse yağı kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Uygulama:

  1. Yüz bir temizleyici ile, nazik ve dairesel hareketlerle yıkayın.
  2. Pamuklu bir havluyla kurulayın.
  3. Daha küçük bir havluyu ılık/sıcak suya batırın ve yüzünüze koyun.Bu uygulama gözeneklerin açılmasına yardımcı olacaktır.
  4. Fındık yağını yüzünüze sürün. Birkaç dakika boyunca yağ ile masaj yapın.
  5. 5-10 dakika bekletin.
  6. Ilık suyla temizleyin.

İltihaba İyi Gelen Meyve Suyu Nasıl Yapılır?

Fındık Yağının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Fındık yağı, tüketim ve topikal uygulama için genellikle güvenli kabul edilir. Fakat çoğu doğal içerikte olduğu gibi fındık yağı da bazı kişilerde belirli yan etkilere sebep olabilir. Herhangi bir kuruyemişe alerjisi olan veya hassas cilde sahip kişilerin kullanması önerilmez. Fındık, polen ile benzer proteinleri içerdiğinden, polen alerjisi olan kişilerde fındık yağı kullanımı benzer semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ek olarak, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin, fındık yağını kullanmadan önce doktoruna danışması gerekmektedir. Fındık yağında bol miktarda bulunan E vitamini, ilacın etkinliğini artırabilir, sonuç olarak da kanamanın artmasına ve pıhtılaşma süresinin uzamasına neden olur. Fındık yağı kullanımıyla nadiren de olsa görülebilen bazı yan etkiler:

  • Kızarıklık
  • Yanma hissi
  • Huzursuzluk
  • Ciltte pullanma
  • Şişkinlik
  • Akne veya cilt rahatsızlıkları alevlenmeleri

Bu belirtilerden biri görüldüğünde, yağ hemen durulanmalı ve bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

Fındık Yağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Fındık yağı ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için derledik;

1. Fındık yağı nasıl kokar?

Fındık yağı; hafif, cevizli ve tatlı bir kokuya sahiptir.

2. Fındık yağı nasıl saklanır?

Fındık yağı, güneş ışığından uzak, serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanabilir. Soğutulduğunda yağ katılaşsa da, oda sıcaklığına geri geldiğinde kullanıma devam edilebilir.

3. Fındık yağı bozulmadan ne kadar dayanır?

Fındık yağının belli bir kullanma süresi vardır. Fındık yağı, uygun bir şekilde saklanırsa, 9 ila 12 ay kullanılabilir.

Kaynaklar

  1. https://downloads.hindawi.com/journals/jchem/2017/2609549.pdf
  2. https://projects.sare.org/sare_project/lnc10-328/
  3. http://recentscientific.com/sites/default/files/Download_812.pdf
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814605006849?via%3Dihub
  5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13616
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
  8. https://www.longdom.org/open-access/vitamin-c-and-skin-2155-9554-1000444.pdf
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/
  10. https://link.springer.com/article/10.1007/BF00203614
  11. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1091581818794455
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332911/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17538801/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
  16. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/412795
  17. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/68/2/68_ess18216/_html/-char/en
  18. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-2494.1990.tb00539.x
  19. https://tspace.library.utoronto.ca/bitstream/1807/6584/1/jb05007.pdf
  20. http://www.ijfe.org/uploadfile/2020/1203/20201203051317165.pdf
  21. https://www.faballey.com/wine-halter-bow-skater-dress-83/prdt?curr=inr&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Fab-Performance-Max-4-Mar-22&gclid=CjwKCAiA4KaRBhBdEiwAZi1zziAIdikrOp91jz2oWZRmdQM3gSTKiha7NjL1CT8bfIJdKsKlHJ8wFRoCwpUQAvD_BwE%20
  22. https://www.researchgate.net/publication/257694768_Bioactive_compounds_from_hazelnut_skin_Corylus_avellana_L_Effects_on_Lactobacillus_plantarum_P17630_and_Lactobacillus_crispatus_P17631
  23. https://www.jmb.or.kr/submission/Journal/025/JMB025-12-24_FDOC_1.pdf
  24. https://portlandpress.com/biochemsoctrans/article-abstract/49/2/617/228066/The-role-of-lactobacilli-in-inhibiting-skin

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu