İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz

İlaçsız Yaşıyoruz > Sağlık > Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Evde Tedavi, Topuk Dikeni Belirtileri, Topuk Dikeni Nedenleri

Yazan Nur Su Yaman
4 Ekim 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni, topuğun alt tarafında oluşan ve kemik üzerinde kalsiyumun yer değiştirmesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Küçük bir kemik çıkıntısı ya da topuk kemiğinde düzensiz şekilli büyümeler olarak oluşabilmektedir. Topuk dikeni sıklıkla orta yaşlı erkek ve kadınlarda görülmektedir. Ancak tüm yaş gruplarında bu rahatsızlığın oluşması mümkündür. İnsanların bu rahatsızlığı fark etmeleri oldukça zordur. Çünkü araştırmalara göre, topuk dikeni tespit edilen kişilerin yüzde 70’i bunu X-ray sonucunda öğrenmektedir.

SAĞLIK TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN


Topuk Dikeni Nedir❓ 🦶 Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.


İçindekiler

  • Topuk Dikeni Nedir?
  • Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?
  • Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
  • Topuk Dikeni Nasıl Geçer?
  • Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?
    • Magnezyum
    • B5 Vitamini
    • Yararlı Enzimler
    • PH Dengesine Dikkat Etmek
    • Balık Yağı
    • Sıcak Yağ Masajları
    • Doğru Ayakkabı Seçimi Önemli

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikenleri bazen oldukça ağrılı olmaktadır. Bu rahatsızlık topuğa bıçak saplanması olarak tanımlanmaktadır. Bazen, topuk dikenleri fark edilmemekte ve ancak röntgenle tespit edilmektedir. Topuk dikeni belirtileri bazen plantar faslit ile karıştırılabilmektedir. Plantar faslit, kalın bir bağ bandı olan plantar fasyanın iltihaplanmasıdır. Bu bağ bandı, topuk ile ayak parmakları arasında bulunan ayaktaki beş uzun kemik olarak tanınmaktadır.

Ayağın altındaki kemeri destekleyen plantar fasyanın üstündeki gerilme, tahriş, şişme ve kemerin zayıflamasına neden olmaktadır. Bu durum, topuğun arka tarafında ağrı hissedilmesine neden olmaktadır. Topuk dikeni, sadece röntgen ile gözlemlenebilmektedir. Ayrıca, topuk dikenini çevreleyen dokular iltihap kaptığında ağrılı olmaktadır.

Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?

Topuk dikeni, topuğun sürekli aşınma ve yıpranmaya maruz kalması sonucunda kemik değişimi sonucu oluşmaktadır. Genellikle sporcularda, her gün koşu ve yürüyüş yapan kişilerde yaygın olarak bulunmaktadır. Plantar fasya, ayağın altındaki kemeri destekleyen kalın bağ dokusu olarak bilinmektedir. Ayak kası ve bağlarda oluşan gerilmeler topuk kemiğini örten zarı yırtmaktadır.

Topuğu çevreleyen dokuları hasar ve zorlamalardan korumak için, kemik oluşumunda görevli hücreler bölgeye göç etmektedir. Bu bölgede, hücre birikmesi sonucunda kalsiyum artmakta ve bu da topuk dikenine yol açmaktadır. Topuk kemiğinin alt kısmındaki bu kalsiyum birikimi aylar içinde gerçekleşmektedir.

Topuk dikeninin bazı nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Topuk kemiğine, bağlara ve sinirlere aşırı baskı uygulayan anormal ya da dengesiz yürüme
  • Özellikle sert yüzeylerde koşmak ya da zıplamak
  • Kalitesiz ayakkabı tabanları ya da rahatsız ayakkabılar (özellikle uygun kemer desteğine sahip olmayanlar)
  • Fazla kilo ve obezite
Kilo Alımına ve Obeziteye Neden Olan Obezojenler Öğrenmek İçin Tıklayın
Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Çoğu zaman, topuk dikenlerinin hiçbir belirti ya da semptomu bulunmamaktadır. Ayrıca herhangi bir acı hissetmezsiniz. Bunun nedeni, yaygın inanışın aksine topukların sivri ya da keskin kemik parçaları olmamasıdır. Topuk dikenleri, hareket her gerçekleştiğinde dokuyu kesmemektedir. Bu dikenler, aslında vücudun normal kemik oluşturma mekanizmaları tarafından kullanılan kemik üzerindeki kalsiyum birikintileridir. Bu, diğer tüm kemikler gibi pürüzsüz ve düz oldukları anlamına gelmektedir.

Topuk dikeni bir doku olduğundan, bazen o bölge ya da çevresi iltihaplanmaktadır. Bunun sonucunda, her gün koşu ya da yürüyüş yaparken ortaya çıkan kronik bir topuk ağrısı oluşabilmektedir. Topuk dikeni ağrısının bir başka nedeni, stres alanı üzerinde bir yastık görevi gören kemik çevresinde yeni dokunun gelişmesinden kaynaklanmaktadır. {1*} Yeni doku büyüdükçe, bir kallus oluşmakta ve topuk dikeninden daha fazla yer kaplamaktadır. Bu durum, kalın tendon, sinir, bağ ve destekleyici doku ağı için daha az alana yol açmaktadır.

Ayakta bulunan bu önemli yapılar, ayağın şişmesine ve kızarmasına ya da egzersizle kötüleşen derin bir zonklama ağrısına yol açabilmektedir. Çünkü rahat hareket engellenmekte ve kalsiyum ya da doku birikimi nedeniyle sınırlı alanda kalma durumu söz konusu olmaktadır. Topuk dikenlerinin neden olduğu ağrı, uzun bir dinlenme süresinden sonra (sakatlanma sonrası uzun süre yatmak gibi) ayağı kullanırken keskin, saplanan bir ağrı olarak hissedilebilmektedir.

Bazen bu ağrı, koşu veya atlama gibi aktivitelerle uğraşırken kötüleşebilen donuk bir zonklamaya dönüşmektedir. İnsanlar topuk dikeni ağrısını sabah ilk ayağa kalktıklarında ayağın altına iğne batması olarak tanımlamaktadır. Sonrasında bu acı, artmakta ya da azalmaktadır. Ağrının nedeni genellikle topuk dikeninin kendisi değil, onunla ilişkili yumuşak doku birikimleridir. İnsanlar genellikle uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktığında keskin ağrı hissetmektedir.

Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk dikeni rahatsızlığı yaşayan kişilere genellikle dinlenme, germe egzersizleri, buz kompresi ya da iltihap önleyiciler önerilmektedir. Geleneksel tıp uygulamaları içinde steroid enjeksiyonu, kriyoterapi ya da ultrason tedavisi bulunmaktadır. Bu tedaviler, kan dolaşımını ve hücre metabolizmasını arttırması ve iyileşmeyi hızlandırması beklenmektedir. {2*}

Bazı durumlarda topuk dikenleri ameliyat ile alınmaktadır. Ancak bu ameliyatlar oldukça pahalıdır. Ayrıca, tekrar topuk dikeni oluşması söz konusu olabilmektedir. Topuk dikenini tedavi etmek için aslında bu tür müdahaleler gerekli değildir. Aslında, insanların yüzde 90’ından fazlası cerrahi olmayan tedavilerle iyileşmektedir. Yine de cerrahi olmayan yöntemler 12 ay sonra topuk dikeni semptomlarını tedavi edemezse, ağrıyı hafifletmek ve hareketliliği yeniden sağlamak için ameliyat gerekebilmektedir.

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?
Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk dikenini iyileştirmek için bazı besinlerin tüketilmesi ve doğru ayakkabıların seçilmesi oldukça önemlidir.

Magnezyum

Magnezyum, kemik oluşumu ve kalsiyumun kullanılması için gerekli bir mineral olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda magnezyumun yarısı kemiklerde depolanmakta ve protein sentezi, sinir sistemi tedavisi ve antioksidan üretimi için kullanılmaktadır.

Topuk dikeni semptomlarını tedavi etmenin yollarından biri, Epsom tuzu ile ılık bir banyo yapmaktır. Epsom tuzu magnezyum sülfat olduğundan ağrı ya da iltihabı gidermek için birçok faydalı özelliğe sahiptir. Banyoya bu tuz eklendiğinde ve topuklara masaj yapıldığında ağrıyı oldukça azaltmaktadır.

Ayrıca, topuk dikenini hafifletmek için ihtiyacınız olan magnezyumu alabileceğiniz zengin gıdalar bulunmaktadır. Örneğin avokado, ıspanak, İsviçre pazısı, muz ve siyah fasulye yüksek oranda magnezyum içermektedir. Kabak çekirdeği, mercimek, nohut, beyaz fasulye, börülce, barbunya, esmer pirinç, darı ve kuru incir de magnezyum bakımından zengindir.

B5 Vitamini

B5 vitaminin eksikliğinin ilk belirtisi kas bozukluğu ve ağrı hissinin artmasıdır. B5 vitamini sinir sistemine yardımcı olan, etkili bir vitamin olarak bilinmektedir. Sinir sistemindeki sinyalleri düzenleyerek kaslarla sinirler arasında uyumu sağlamaktadır. Bu özelliği ile vücudun sinir hasarını ya da bozulmalarını önlemektedir. Ayrıca topuk dikeni iyileşmesini hızlandırdığı da kanıtlanmıştır. {3*}

B5 vitamini açısından zengin olan bazı gıdaların tüketilmesi de kişilere önerilmektedir. Avokado, ayçiçeği çekirdeği, yumurta, somon ve mercimek bu gıdaların en bilinenleridir. B5 vitamini eklem ağrılarını azaltmakta, kas gücünü arttırmakta ve yorgunlukların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 💊 Tıkla ve Öğren

Yararlı Enzimler

Araştırmalar, bazı yararlı enzimlerin yoğun eklem ve kas ağrıları, kanser ya da yaşa bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir. {4*} Yararlı enzimlerden biri olan bromelain, şişmeye neden olan iltihaplarla savaşmaktadır. Ayrıca, kanda bulunan bir kimyasalı aktif hale getirerek şişmeyi azaltmaktadır.

Ananasın gövde ve meyvesinde bolca bulunan bu enzim, sağlığa oldukça faydalıdır. İyileşme süresini hızlandırmak ve iltihapları azaltmak için ameliyatlardan önce ananasın tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda, topuk dikeninin iyileşmesine ve basıncın hafifletilmesine de yardımcı olmaktadır.

PH Dengesine Dikkat Etmek

Topuk dikenine neden olan iltihaplanma ve kalsiyum birikimini önlemek için vücudumuzun uygun bir pH dengesine sahip olması oldukça önemlidir. Vücudun en iyi şekilde çalışması için, pH dengesi olarak adlandırılan alkali dengenin sağlanması gerekmektedir.

PH oranının 7 olması asit ve baz dengesinin nötr yani dengeli olduğunu göstermektedir. Asit oranı arttığında vücutta birçok rahatsızlık ve hastalık oluşmaktadır. Alkali açısından yüksek bir sistem, kemikleri güçlendirmek için gerekli olan kalsiyumu düzgün bir şekilde emmekte zorlanmaktadır.

Kemikler stres altındayken, sorunu düzeltmek için kemiklerde kalsiyum birikmesine neden olmaktadır.  Bu durum, kemiklerin zayıf ve kırılgan hale gelmesine neden olan osteoporoz ile sonuçlanmaktadır. Dengesiz pH‘ın en büyük nedeni yeteriz beslenme düzeni ve alkali gıda almamaktır. Meyve ve sebzeler potasyum açısından zengin besinlerdir ve vücut asitlerinin artmasına karşı doğal bir savunma görevleri bulunmaktadır.

Çiğ yiyecekler, yeşil ve limonlu içecekler, limonlu su gibi gıdalar alkaliyi arttırmaktadır. Bunun aksine, işlenmiş gıdalar, hayvansal proteinler, süt ürünleri ve tahıllar kanda asit birikmesine neden olmaktadır. Kan damarlarını daraltan ve asit oluşumunu arttıran işlenmiş gıdaların beslenme düzeninden çıkarılması topuk dikeninin önlenmesinde oldukça önemlidir.

Balık Yağı

Omega-3 yağ asitleri, balık yağının en önemli faydalarından biri olarak görülmektedir. Vücudu ağrı ve tahrişlerden kurtarmak için düzenli olarak balık tüketimi önerilmektedir. Ancak çok fazla yağ asidi, kronik rahatsızlıklara ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir.

Sıcak Yağ Masajları

Sıcak yağların kullanılması ile yapılan ayak masajları son derece faydalıdır. Ayaklardaki kan akışını arttırarak iyileşme sürecini hızlandırmakta ve yara dokularını parçalamaktadır. Ayak parmaklarını gererek ve topuğa yumuşak masaj hareketleri uygulayarak dokuyu güçlendirmek ya da esnek hale getirmek mümkündür. Bu durum, topuk dikenini iyileştirmektedir.

Topuk dikeni ağrısı olanlara az miktarda zeytinyağını ısıtmaları ve topuğa masaj yapmaları önerilmektedir. Burada kullanılacak yağın hindistancevizi yağı olması da söz konusudur. İki yağ çeşidi de topukları rahatlatmakta, aşırı aşınma ve yıpranmadan korumaktadır. Ayrıca uçucu yağların faydalarından biri de bakteri karşıtı ve onarıcı özellikte olmalarıdır. Bu yağlar arasında biberiye, kekik, gül ve lavanta yağı bulunmaktadır.

Doğru Ayakkabı Seçimi Önemli

Yaşam tarzınız ve fiziksel aktiviteniz için doğru ayakkabı seçimi oldukça önemlidir. Tabanların darbe emici olması, yeterli sıkılıkta olması ve tam ayağa oturması, destekleyici bir topuk dolgusuna sahip olması topuk dikeni oluşumlarını önlemektedir. {5*}

Çok sıkı ayakkabılar ayak kemiklerine zarar vermekte ve hareketi engellemektedir. Doğru ayakkabıyı giymek, topuk üzerindeki baskıyı azaltarak ağırlığınızı eşit olarak dağıtmanıza yardımcı olmaktadır.

Kaynaklar

{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17948294/

{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24172641/

{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3976557/

{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19116226/

{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19890578/

Please login to join discussion

Editörün Seçtikleri

9 Popüler Kilo Verdiren Diyet
Diyetler

9 Farklı Kilo Verdiren Diyet

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
22 Mart 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
0

Diyetler aklımıza geldiğinde ilk düşündüğümüz kilo verdiren diyet mi? Sorusu...

Read more
Lipom Nedir? Lipom Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?

Lipom Nedir? Lipom Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

11 Kasım 2021 - Updated on 15 Şubat 2022
Geçirgen Bağırsak Neden Olur? Tetikleyen Gıda Katkı Maddeleri

Geçirgen Bağırsak Neden Olur? Tetikleyen Gıda Katkı Maddeleri

5 Mart 2022
Sürekli Yemek

Sürekli Yemek (Polifaji)

9 Temmuz 2020 - Updated on 5 Aralık 2021
Ilikli Kemik Suyu

İlikli Kemik Suyu

7 Temmuz 2020 - Updated on 20 Ağustos 2021
Trans Yağ Nedir? Trans Yağın Zararları Nelerdir?

Trans Yağ Nedir? Trans Yağın Zararları Nelerdir?

9 Eylül 2021 - Updated on 18 Ekim 2021
Bebek Pudrası Kullanmak Tehlikeli Mi? Bebek Pudrası Kullanımının Zararları Nelerdir?

Bebek Pudrası Kullanmak Tehlikeli Mi? Bebek Pudrasının Zararları Nelerdir?

26 Aralık 2021 - Updated on 15 Şubat 2022
Aloe Vera

Aloe Vera Faydaları

6 Ağustos 2020 - Updated on 30 Ekim 2021
Saçları Kalınlaştırmak

13 Doğal Yöntemle Saçları Kalınlaştırmak

19 Kasım 2020 - Updated on 24 Eylül 2021
Geçirgen Bağırsak Sendromu Diyeti

Geçirgen Bağırsak Sendromu Diyeti

26 Nisan 2021 - Updated on 3 Mart 2022
Mikroplastiklerin İnsan Sağlığına Zararları

Mikroplastiklerin İnsan Sağlığına Zararları

19 Kasım 2021
Bıttım Nedir? Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar?

Bıttım Nedir? Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar?

14 Eylül 2021
Yasemin Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Yasemin Yağı Faydaları ve Kullanımı

24 Eylül 2021 - Updated on 17 Ocak 2022
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

1 Ağustos 2021
Kilo Alımına Ve Obeziteye Neden Olan Obezojenler

Kilo Alımına ve Obeziteye Neden Olan Obezojenler

8 Eylül 2021 - Updated on 19 Ekim 2021
Lüsid Rüya Nedir? Nasıl Ve Ne Zaman Görülür?

Lüsid Rüya Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Görülür?

31 Ağustos 2021 - Updated on 13 Eylül 2021
Miyalji Nedir?

Miyalji Nedir? Miyalji’ye Sebep Olan 12 Durum

30 Haziran 2021 - Updated on 30 Temmuz 2021
Fosfor Ne İşe Yarar?

Fosfor Ne İşe Yarar? | Yüksek Fosfor İçeren Besinler Nelerdir?

3 Ocak 2022 - Updated on 10 Şubat 2022
Paçuli Yağı Faydaları Nelerdir? Paçuli Yağı Ne İşe Yarar?

Paçuli Yağı Faydaları Nelerdir? Paçuli Yağı Ne İşe Yarar?

27 Eylül 2021 - Updated on 13 Mart 2022
Kuding Çayı Nedir? Kuding Çayı Faydaları Nelerdir?

Kuding Çayı Nedir? Kuding Çayı Faydaları Nelerdir?

28 Eylül 2021 - Updated on 1 Şubat 2022
Şekerli İçeceklerin Zararları Nelerdir? Şekerli İçecekler Yerine Ne İçilmelidir?

Şekerli İçeceklerin Zararları Nelerdir? Şekerli İçecekler Yerine Ne İçilmelidir?

10 Ekim 2021 - Updated on 23 Ekim 2021
Şifalı Soğan Çorbası

Şifalı Soğan Çorbası

24 Ekim 2020 - Updated on 4 Haziran 2021
Böbrek Büyümesi (Hidronefroz) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek Büyümesi (Hidronefroz) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

25 Aralık 2021 - Updated on 25 Şubat 2022
Sedef Hastalığı Nedir? Doğal Tedavi Yöntemleri Ve Beslenme

Sedef Hastalığı Nedir? Doğal Tedavisi ve Beslenme Yöntemleri

24 Temmuz 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
Aralıklı Oruç

Su Orucu Nedir? Su Orucu Nasıl Yapılır?

8 Şubat 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
En İyi 12 Doğal Kas Gevşetici

En İyi 12 Doğal Kas Gevşetici

6 Ağustos 2021 - Updated on 8 Aralık 2021
Doğal Anksiyete Tedavisi İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir?

Doğal Anksiyete Tedavisi İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir?

23 Eylül 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
Hhipotiroidi Beslenmesi Ve Diyet Tedavis

Hipotiroid Beslenmesi ve Diyeti

19 Şubat 2021 - Updated on 3 Ağustos 2021
Yenilebilir Çiçekler Hangileridir? Faydaları Nelerdir?

Yenilebilir Çiçekler Hangileridir? Faydaları Nelerdir?

24 Eylül 2021 - Updated on 28 Eylül 2021
D Vitamini İçin Kaç Dakika Güneşlenmek Yeterlidir? Hangi Saatte Güneşlenilmelidir?

D Vitamini İçin Kaç Dakika Güneşlenmek Yeterlidir? Hangi Saatte Güneşlenilmelidir?

31 Ağustos 2021 - Updated on 31 Aralık 2021

TAKİP ET

  • VİTAMİN ve MİNERAL EKSİKLİĞİNE BAĞLI RAHATSIZLIKLAR❗
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#ciltsağlığı #kırışıklık #vitamin #mineral #b12 #potasyum #çinko #sedefhastalığı #gözkuruluğu #kaskrampları #dişetikanaması #sivilce #saçdökülmesi #vitamineksikliği #mineraleksikliği #iyvitaminvemineraleksikliği #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam #ilaçsızmarket
  • Fonksiyonel tıp, bütüncül tıp, alternatif ya da geleneksel tıp alanlarının her birinde hastalar mümkün olan en iyi şekilde dinlenmelidir. Hastaların hayatına odaklanıp yaptıkları yanlışları düzeltebilirseniz eğer, iyileşmeyecek hasta yoktur. 

İlaçsız Yaşıyoruz doktorlarından Dr. Felemez Arslan
  • ÜLSERATİF KOLİTİ OLANLAR NE YEMELİ❗
Takviyeler ve Doğal Çözümler❗

Ülseratif kolit, her yaştan insanı etkileyebilen bir çeşit inflamatuar kalın bağırsak hastalığıdır. Bağışıklık sistemi, virüs ve kötü bakteriler ile savaşırken anormal bir tepki verdiğinde bu hastalık oluşur. Sindirim sisteminde uzun süreli inflamasyona ve ülser semptomlarına veya yaralara neden olur. Genellikle vücudumuzdaki bağırsağın son bölümü olan rektumdan başlayarak iç kısımlara doğru yayılım gösterir. Ülseratif kolit hastalığına sahip kişiler, omega 3 yağ asitleri, probiyotikler, demir ve folat açısından zengin gıdalar ve zerdeçal gibi doğal ve sağlıklı besinleri tüketmelidir.

🌟Ülseratif Kolit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
• Kanlı veya irinli ishal
• Karın ağrısı ve kramp
• Rektal ağrı
• Rektal kanama
• Ateş
• Kilo kaybı
• Dışkıyı boşaltma aciliyeti hissetmek
• Aciliyete rağmen dışkıyı boşaltamamak
• Yorgunluk veya kronik yorgunluk sendromu
• Büyüme geriliği (çocuklarda)

🌟Ülseratif kolit zaman içerisinde vücutta ciddi başka hastalıklara neden olur.
• Şiddetli kanama
• Kolonda delinme
• Şiddetli dehidrasyon
• Karaciğer hastalığı
• Kemik kaybı
• Deri, eklem ve göz iltihabı
• Ağız astarında yaralar (aft)
• Artan kolon kanseri riski
• Hızla şişen kolon
• Damarlarda ve atardamarlarda kan pıhtılaşması riskinde artış

🌟ÜLSERATİF KOLİTİ OLANLAR NE YEMELİ?

🌟Omega 3 Yağ Asitleri
Journal of the Royal Society of Medicine’de yayınlanan 2010 tarihli bir incelemede, ülseratif koliti olan ve tedavisinin bir parçası olarak omega-3 yağ asitleri kullanan 38 yaşındaki bir kadın değerlendirilmiştir. Hasta ilk olarak 1998 yılında 27 yaşındayken 10 günlük kanlı ishal ve alt karında kramp ağrısı şikayetiyle acil servise başvurmuştur. İlerleyen zamanlarda hasta yaklaşık altı kilo vermiştir. Ayrıca dehidrasyon problemi yaşamıştır...
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#ülseratifkolit #ülseratifkolitlemücadele #ülseratifkolittebeslenme #ülseratifkolitdoğaltedavi #kalınbağırsak #omega3 #probiyotik #demireksikliği #folat #zerdeçal #balıkyağı #iyülseratifkolitiolanlarneyemeli #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızmarket
  • SAÇ DÖKÜLMESİNE DOĞAL ÇÖZÜMLER❗

🌟Kabak Çekirdeği Yağı: Günde 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği yağı tüketmek, vücutta DHT hormonu üretimini engelleyerek saç sağlığını destekler. #imkabakçekirdeğiyağı

🌟Çinko: Çinko, bağışıklığı güçlendirmeye, bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve saç problemlerini gidermeye yardımcı olur. Çinko içeren gıdaların veya çinko takviyelerinin alınması önerilir.

🌟Biberiye Yağı: Biberiye yağı, saç sağlığına iyi gelen önemli uçucu yağlar arasındadır. Saç büyümesi için hücresel metabolizmanın uyarılmasını sağlar. #imbiberiyeyağı

🌟Uçucu Yağlar: Lavanta, kekik, sedir ağacı, adaçayı ve nane yağı saç derisinde kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Saçların hızlı uzaması için, 3-4 damla nane yağı, biberiye yağı ve adaçayı yağını bir çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Günde bir veya iki kez saç derisine masaj yaparak uygulayın. #imlavantayağı #imnaneyağı

🌟Elma Sirkesi: Saç dökülmesini önler ve saçların uzamasını sağlar. Elma sirkesi, saç derisinin pH dengesini korumaya yardımcı olur ve kaşıntı, kepek gibi saç derisi sorunlarına neden olan bakterileri yok eder. 2 yemek kaşığı elma sirkesi bir bardak suda seyreltilir. Duştan hemen sonra kökten uca tüm saça dökülür. Durulamaya gerek yoktur. #imelmasirkesi

🌟Zencefil: Zencefildeki besin öğeleri saç köklerini besler, saç derisinde kan dolaşımını artırır ve saçların uzamasına yardımcı olur. Saçların kurumasını ve kırılmasını önlemeye yardımcı olan nemlendirici özelliklere sahiptir. Baharatın antimikrobiyal etkileri, kepek ve saç derisiyle ilgili diğer problemleri önlemeye de yardımcı olur.
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#saçdökülmesi #kabakçekirdeğiyağı #çinko #biberiyeyağı #uçucuyağ #elmasirkesi #zencefil #aloevera #bvitamini #hindistanceviziyağı #balıkyağı #çemenotutohumu #soğansuyu #kahve #limonsuyu #iysaçdökülmesinedoğalçözümler #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaş
  • KARANFİL YAĞI NASIL KULLANILIR❓

🌟Sentetik koku, boya, koruyucu, Sülfat, SLS, paraben, SLES içermeyen, vegan, doğa dostu, %100 doğal karanfil yağını @ilacsizmarket in sitesi www.ilacsizmarket.com dan alabilirsiniz.🌟

✅Candida
1-2 damla karanfil yağı, günde 1 kez, 250 ml suya damlatarak içilir. 2 haftadan fazla kullanmayın. 15 günlük ara vererek 2-3 kez tekrarlanabilir.
Vajina ağzı, makat gibi hassas bölgelerin kaşıntısı ve temizliği için 2 çay kaşığı Hindistan cevizi yağına 5 damla karanfil yağı eklenir, iyice karıştırılır ve sorunlu bölgelere sürülür. Vajina ve makat içine sürmeyin.
Ağızdaki pamukçuklar için, 1/3 su bardağı (yaklaşık 60 ml) su içerisine 1 damla karanfil yağı damlatılır ve iyice karıştırılır. Ağızda 5 dakika çalkalanır ve tükürülür.

✅Diş Ağrısı
• 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı içerisine 3 damla karanfil yağı damlatılır ve iyice karıştırılır.
• Hazırlanan karışıma temiz bir pamuk batırılır ve karışım doğrudan ağrıyan dişin ve diş etinin üzerine 5-10 dakika konulur.
• Tadı çok keskin ise biraz daha taşıyıcı yağ ekleyerek seyreltebilirsiniz.
• Uygulanan kür etkisini 2-3 saat boyunca gösterir.

✅Soğuk Algınlığı ve Grip
• 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) Hindistan cevizi yağı içerisine 4-5 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır. Boyun ve göğüs bölgesine masaj yapılarak uygulanır.

✅Kaşıntı
1 çay kaşığı (5ml/50 damla) Hindistan cevizi yağı içerisine 3 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır. Kaşınan bölgelere masaj yaparak uygulanır.

✅Cilt Lekeleri, Sivilce İzleri ve İnce Çizgiler
• 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içerisine 3-4 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır.
• Yüz doğal bir sabun ile yıkanır ve durulanır.
• Karışım cilde nazikçe uygulanır, 30 dakika bekletilir, sonra yıkanır....
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#karanfilyağı #uçucuyağı #candida #kaşıntı #regl #soğukalğınlığı #dişağrısı #ağızsağlığı #karanfilyağınasılkullanılır #grip #depresyon #yüksektansiyon #ciltlekesi #sivilce #bilekburkulması #iykaranfilyağınasılkullanılır #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam
  • SAÇ DÖKÜLMESİNE NE İYİ GELİR❓

Sağlıklı bir insanın her gün 20-30 adet saçı dökülür. Günde 50-100 adet saç teli kaybı normal sayılıyor olsa da dökülen saç miktarını azaltmak oldukça önemlidir. Kimyasal madde üreten fabrikalara yakın bölgelerde oturmak, bilgisayar başında çok fazla çalışmak, kimyasal içerikli temizlik ürünlerini çok fazla kullanmak, kortizon ve doğum kontrol hapı gibi sentetik ilaçları, antiromatizmal ve antidepresan ilaçları, kimyasal saç boyalarını ve şampuanları kullanmak saç dökülmesine sebep olabilir.

Ayrıca şampuanlar östrojen hormonunu taklit eden kimyasalları, koku maddelerini ve daha birçok zararlı bileşeni içerdiği için insan sağlığını tehdit eder ve saçların kirlenmesine ve dökülmesine sebep olur. 

🌟PEKİ NE YAPILMALI?
🌟Bu Gıdalardan Uzak Dur!
• Şeker
• İşlenmiş Gıdalar
• Kafein
• Alkol ve Sigara
• Trans Yağlar

🌟Bu Gıdaları Tüketin
• Kimyasal İçermeyen Gıdalar: Kimyasal madde içermeyen gıdalar, saç sağlığını korumaya yardımcı olur. Çünkü kimyasallar endokrin sistemi bozarak hormon dengesizliklerine ve sonucunda da saç dökülmesine yol açar.
• Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği ve yağı içerdiği çinko sayesinde saç sağlığını korumaya ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda çinko eksikliğinin hipotiroide ve saç dökülmesine sebep olduğu tespit edilmiştir.
• Balıklar: Somon gibi yüksek omega-3 içeriğine sahip balıkların tüketilmesi, saç uzamasına yardımcı olur ve saç sağlığını destekler.
• Yeşil Çay: Yeşil çay düşük seviyelerde kafein içeren içeceklerden biridir. Kontrollü tüketimi ile saç dökülmesinin önüne geçilebilir.
• Tohumlar: Chia tohumu, keten tohumu ve kenevir tohumu gibi lifli gıdalar saç büyümesine yardımcı olabilecek sağlıklı yağları içerir.
• Kemik Suyu: Protein, kolajen ve amino asitler bakımından zengin içeriklere sahip olan kemik suyu, saçların sağlıklı büyümesine yardımcı olur...
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#saçdökülmesi #saçsağlığı #kellik #saçseyrekliği #şeker #kimyasalgıdalar #alkol #kötübeslenme #saçdökülmesineneiyigelir #omega3 #kabakçekirdeği #yeşilçay #iysaçdökülmesineneiyigelir #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market

Güncellenen İçerikler

Yasemin Çiçeği Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

22 Eylül 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Civanperçemi Ne İşe Yarar?

Civanperçemi Ne İşe Yarar?

11 Ağustos 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

5 Ekim 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar? Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir?

Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar? Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir?

29 Eylül 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.



Profesyonel Web Tasarım sistemleri ile hazırlanmıştır.


No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - VagonSoft Web Tasarım.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayafasını ziyaret edebilirsiniz.