Göz altı morlukları neden olur? Göz altı morlukları, periorbital hematom olarak bilinir ve toplumda yaygın olarak görülür. Çoğu zaman ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilmez fakat bazı durumlarda ciddi bir yaralanma belirtisi olabilir. Göz altı morlukları genellikle göz altı torbaları ile birlikte görülür. Görsel olarak kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterir. Her yaş grubunda görülebilir ancak yaşlılıkla beraber görülme sıklığı artar.
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Yapılan araştırmalara göre göz altı morluklarının belirli oluşum nedenleri vardır;
- Yaşlanma: Yaşla birlikte, göz altı morlukları ve göz altı torbalarının görülme sıklığı artar. Buna, yaşlandıkça cilt yapısının incelmesi neden olur. Ayrıca yaşlandıkça cilt, yağ ve kolajen kaybı nedeniyle elastikiyetini kaybeder. Bu faktörler bir araya geldiğinde, cilt altındaki koyu renkli damarlar daha görünür hale gelir ve göz altı morluklarının ortaya çıkmasına neden olur.
- Yorgunluk: Aşırı yorgunluk, normalden fazla uyumak veya uyku düzeninin bozulması gibi durumlar göz altında morluk oluşmasına neden olur. Bu durumlarda cilt sararır, hassaslaşır ve koyu renkli damarlar daha görünür hale gelir.
- Alerjik Reaksiyonlar: Alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıkabilen göz kuruluğu göz altı morluklarını tetikleyebilir. Alerjik bir reaksiyon oluştuğunda, vücut tepki olarak histamin salgılar. Histaminin vücutta ani artışı, kızarıklık ve göz şişmesi gibi semptomlara neden olabilir. Bunun sonucunda kan damarları genişler ve cilt altındaki morluklar daha görünür hale gelir. Alerji sonrası oluşan kaşıntı; iltihaplanmaya, şişmeye ve kan damarlarının daha görünür olmasına neden olur.
- Dehidrasyon: Göz altında oluşan koyu renkli halkaların en yaygın nedenidir. Vücudun yeterli miktarda su almadığına işaret eder. Yeterli su alınamadığında, göz altındaki deri matlaşır ve gözler çöker.
- Güneş Işığı: Yoğun bir şekilde güneş ışığına maruz kalmak, cilde rengini veren pigmenti salgılayan melanin üretimine neden olur. Bu durum göz çevresinin pigmentinin artmasına ve kararmasına neden olur.
- Genetik Faktörler: Aile öyküsü ve genetik yatkınlık göz altı morluklarının oluşmasında rol oynar. Göz altı morlukları erken çocukluk döneminde görülüyorsa kalıtsal olduğu söylenebilir. Bu durum yaşlandıkça artarak devam eder. Küçük bir ihtimal de olsa ilerleyen yaşlarda kararma azalabilir.
- Tiroid Hastalığı: Tiroid hastalıklarına yatkınlık olması veya tiroid hastalıklarının herhangi bir çeşidinin var olması da göz altı morluklarına neden olabilir.
- Yaralanma: Yüze bir darbe alındığında, cildin altında bulunan damarlar patlar ve kan sızdırırlar. Bu durum gözlerin etrafındaki mavimsi siyah morluklara neden olur.
- Estetik Cerrahi: Kozmetik cerrahi operasyon ya da bazı diş tedavi operasyonları sonrasında göz altında siyah halkalar oluşabilir. Genellikle bu nedenle oluşan halkalar, birkaç gün içerisinde normale döner.
Göz Hastalıklarına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?
Göz Altı Morlukları Nasıl Tedavi Edilir?
Göz altı morlukları genellikle kozmetik bir problem olarak kabul edilir ve özel bir tedavi gerektirmez. Kırışıklık tedavileri, morluklar için de etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Yaşam tarzında yapılan küçük değişimlerle göz altı morlukları giderilebilir. Daha ciddi durumlarda tıbbi ve cerrahi müdahaleler yapılabilir.
Göz Altı Morlukları İçin Tıbbi Uygulamalar
Göz altı morluklarını gidermeye yarayan tedaviler, uzman ekipler tarafından uygulanır. Ameliyatsız işlemler ve cerrahi işlemler olarak iki bölümde incelenebilir. Ameliyatsız olan göz altı morluğu uygulamaları;
- Dolgu: Göz altı bölgesi ile yanağın birleştiği bölgenin yumuşatılması için dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Enjeksiyonun sonuçları bir yıla kadar etkisini sürdürür.
- Lazerle Cilt Gençleştirme: Göz altı kırışıklıkları hedeflenir. Lazer tedavisi ile yeni kolajen büyümesi teşvik edilir. Sonuçları cilt tipine ve güneşe ışığına maruz kalma oranına bağlı olarak yıllarca kalıcı etkiler gösterebilir.
- Kimyasal Peeling: Cilt yüzeyinin üst tabakaları çıkarılır, bu yöntemle göz altı kırışıklık tedavisi yapılırken cilt sıkılaştırılır. Eski cilt hücreleri çözülür ve yerini daha parlak, daha renkli ve daha sıkı bir cilt alır. Sonuçlar cilt tipine ve güneş ışığına maruz kalma oranına bağlı olarak birkaç yıl sürer.
Göz Altı Morlukları İçin Cerrahi Uygulamalar
Göz kapağı ameliyatı ya da blefaroplasti olarak adlandırılan cerrahi uygulama, genellikle koyu halkalardan kurtulmak için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Blefaroplasti uygulaması ile göz çevresi baştan aşağı yapılandırılarak, canlı, ferah ve yenilenmiş bir hale getirilir ve göz altı morlukları giderilir.
Genetik Göz Altı Morluğunun Tedavisi
Genetik faktörlerle ortaya çıkan göz altı morlukları genellikle cilt tipi ve yapısıyla ilgilidir. Örneğin; beyaz tenli kişilerde göz çevresindeki cilt tabakası daha ince ve beyazdır, bu nedenle göz altındaki koyu renkli damarlar daha görünür durumdadır. Göz yapısı, genetik olarak normalden daha çukur olan kişilerde göz altı bölgesi normalden daha karanlık görünür. Bu bir ışık oyunu da olsa görüntü bakımından rahatsız edici olabilir. Göz altı morluklarının tedavisinde; mezoterapi, dermaroller, göz altı ışık dolgusu ve lazer uygulamaları kullanılmaktadır.
CoQ10 Nedir? Koenzim Q10 Faydaları Nelerdir?
Göz Altı Morlukları İçin Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Göz altı morluklarının azaltılması veya tedavi edilmesi için illa tıbbi operasyon veya cerrahi operasyon geçirilmesi gerekmez. Göz altındaki kararmaların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılabilmesi için evde uygulanacak belirli doğal yöntemler bulunmaktadır.
- Kırmızı Biber ve Vazelin: Bir çay kaşığı toz kırmızı acı bibere beş çay kaşığı vazelin eklenir. İyice karıştırılıp mor bölgeye uygulanır. 1-2 saat bekletilir ve su ile yıkanır. Bu kürün kullanımı yalnızca darbeye bağlı morluklarda önerilir. Günde iki defa uygulanabilir. Toz kırmızı acı biberde bulunan kapsaisin, darbe alan bölgedeki ağrı ve iltihabı iyileştirmeye yarayan güçlü anti-inflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. {1*} {2*}
- Hindistan Cevizi Yağı: Göz çevresine eşit bir şekilde Hindistan cevizi yağı sürülür ve masaj yapılarak uygulanır. Uygulama her gece uyumadan önce yapılır ve sabah durulanır. Düzenli olarak yapılması önerilir. Hindistan cevizi yağı, anti-inflamatuar ve analjezik özellikleri nedeniyle morlukları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. {3*}
- Diş Macunu: Nane aromalı beyaz bir diş macunu, morluklara uygulanır. En az 1 saat bekletilir ve suyla durulanır. Günde bir kez kullanılmalıdır. Diş macununda bulunan iltihap önleyici bileşikler, cildin hızla iyileşmesine yardımcı olur.
- Lavanta Yağı: 6 damla lavanta yağı, 15 mL Hindistan cevizi veya jojoba yağı ile karıştırılır. Karışım göz çevresine eşit şekilde masaj yapılarak uygulanır ve gece boyu bekletilir. Her gece yatmadan önce uygulanabilir. Lavanta yağı, güçlü analjezik ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde göz altı morluklarından kurtulmaya yardımcı olur. {4*} {5*}
- Salatalık: İnce dilimler halinde kesilen salatalık, bir saat kadar soğutulur. Gözlere birer dilim soğumuş salatalık yerleştirilir. Salatalıklar ısındıkça değiştirilmesi tavsiye edilir. Günde birkaç kez uygulanabilir. Salatalık, yüksek oranda su içeriği sayesinde göz altlarını yatıştırmaya yardımcı olur. Şişlik ve ağrıyı azaltmak için de kullanılabilir. {6*}
- Yeşil Çay Poşetleri: Ilık yeşil çay poşetleri gözlere yerleştirilir ve 15-20 dakika kadar bekletilir. Günde iki kez tekrarlanabilir. Yeşil çay, içerdiği tanen sayesinde yüksek oranda antioksidan içerir. Tanenler; ağrı, şişlik ve koyu rengi azaltmaya yardımcı olur. {7*}
- Vazelin: Göz çevresine eşit miktarda vazelin masaj yapılarak uygulanır ve gece boyunca bekletilir. Uygulama her gece tekrar edilebilir. Vazelin; yatıştırıcı, iyileştirici ve nemlendirici özellikleriyle koyu görüntüyü ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Ananas: Dilimlenmiş ananas göze konulur ve 10 dakika bekletilir. Uygulama günde 3-4 kez tekrarlanabilir. Bu tedaviyi uygularken ananas suyu tüketmek, tedaviyi destekleyecektir. Ananas, C vitamini açısından zengindir ve bromelain (enzim) içerir. C vitamini göz altı morluklarını tedavi etmeye yardımcı olur. Bromelain ise ağrı ve şişliğin azaltılmasını sağlar. {8*} {9*}
- Limon Suyu: Günde 5-6 kez limonlu su içilir. Limon, yüksek C vitamini içeriği nedeniyle koyu göz altlarını tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca göz altı morluklarına neden olabilecek hasarı onarır ve antioksidan etki gösterir. {10*}
- Portakal Suyu: Günde en az 3 kez 1 bardak portakal suyu içmek, portakalın içerdiği yüksek C vitamini nedeniyle göz altı morluklarının iyileşmesini hızlandırır. {11*}
- Çiğ Patates: Gözün mor olan kısmına bir parça çiğ patates koyulur. 20 dakika beklettikten sonra göz altları durulanır. Bu uygulama sadece darbeye bağlı olarak ortaya çıkan morarma için önerilir. Günde 3-4 kez tekrarlanabilir. Çiğ patatesin içerdiği bazı enzimler, kanın pıhtılaşmasını azaltır. Göz çevresindeki şişliği ve iltihabı gidermeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. {12*}
Kaynaklar
- https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-get-rid-of-backache/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12531428/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645831/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247152/
- https://www.stylecraze.com/articles/essential-oils-for-skin-tags/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16248535/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7716115/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16435583/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936929/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4620637/