Doğal anksiyete tedavisi için uçucu yağlar nelerdir? Uçucu yağlar, Çin, Mısır, Hindistan ve Güney Avrupa da dahil çeşitli kültürlerde eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Yaklaşık 2000 yıllık antik mezarlarda yapılan kazı çalışmaları sonucu uçucu yağların, mısır döneminde mumyalama işlemlerinde kullanıldığına dair kanıtlar bulunmuştur. Aynı zamanda uçucu yağlar, ilaçlara ulaşmanın zor olduğu 2. Dünya Savaşı sırasında Fransız cerrah Jean Valnet tarafından keşfedilerek, yaralı askerlerin tedavisinde de kullanılmıştır. Doğal anksiyete tedavisi için kullanılan en etkili uçucu yağlar arasında lavanta yağı, gül yağı, vetiver yağı, ylang ylang yağı, bergamot yağı, papatya yağı ve buhur yağı bulunur.
Uçucu yağların en önemli özelliği, çiçeklerden, yapraklardan, bitki köklerinden ve ağaç kabuklarından doğal bir şekilde elde edilebiliyor olmasıdır. Katkı maddesi ve kimyasal içermeyen yağlar kullanıldığında, kaygı başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir ve bünyeyi rahatlatır.
Doğal Anksiyete Tedavisi İçin Uçucu Yağlar
Anksiyete, psikolojik bir rahatsızlıktır ve bazı uçucu yağlar anksiyeteye iyi gelmektedir. 2014’te Amerikan Sağlık Bilimleri Koleji tarafından yapılan bir araştırmada, 58 hastaya bir hafta boyunca günde bir defa %1,5 oranında badem yağı ile seyreltilmiş bergamot yağı, sığla yağı ve lavanta yağı karışımı ile el masajı yapılmıştır.
Bu araştırma ve gözlem sonucunda badem yağı ve uçucu yağ karışımları ile aromaterapi uygulaması yapılan hastalarda, ağrı ve depresyon belirtilerinin azaldığı görülmüştür. Aromaterapi uygulamasının ağrı ve depresyon tedavisinde normal masajdan çok daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. {1*}
Lavanta Yağı (Lavandula Angustifolia)
Lavanta yağı anksiyeteye iyi gelir mi? Lavanta yağının en önemli özelliği, sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Sinir sistemini onarır ve iç huzuru artırırken, uykusuzluk, huzursuzluk, sinir hali, panik atak ve gerginliği azaltmaya yardımcı olur. Kaygıyı azaltmak için en etkili uçucu yağlardan biri olarak kabul edilmektedir. Lavanta yağının, stres ve kaygıyı azalttığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Yapılan bir çalışmada hastalara kapsül formda lavanta yağı verilmiş ve kaygı uyandıran bir filmi seyretmeleri istenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda kişilerin kalp atış hızlarının normalden daha yavaş olduğu ve kaygı semptomları göstermedikleri gözlemlenmiştir. Bu çalışma sonucu, lavanta yağının anksiyete önleyici bir yağ olduğu kanıtlanmıştır. {2*} Pek çok araştırma sonucunda lavantanın baypas ameliyatı geçiren hastalarda ve doktor korkusu olan kişilerde kaygıyı azalttığı gözlemlenmiştir.
Lavanta yağını banyo yapılan suya veya suyla dolu bir sprey şişesine ekleyip gün içinde kullanarak rahatlatıcı etkilerinden faydalanabilirsiniz. Lavanta yağı, sardunya yağı ve papatya yağı gibi birçok uçucu yağ ile beraber kullanılabilir. Ayrıca lavanta yağının bileklere, şakaklara ve enseye masaj yapılarak uygulanması iyileştirici etkilerini artırır.
Gül Yağı (Rosa Damascena)
Gül yağı faydaları nelerdir? Gül yağı, kalbe ruhsal açıdan çok iyi gelir. Kaygıyı ve depresyonu önlemek, panik atak semptomlarını azaltmak ve duygu durum bozukluklarını düzenlemek için lavantadan sonra en çok önerilen ikinci esansiyel yağ türüdür.
İran Kızılay Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, hamile kadınlar 10’ar kişilik 2 gruba ayrılmış, birinci gruba 10 dakika gül yağı ile ayak masajı, diğer gruba ise 10 dakika ılık su ile masaj yapılmıştır. Araştırma sonucunda, gül yağı ile ayak masajı yapılan grubun diğer gruba göre kaygı ve stres düzeylerinde ciddi şekilde azalma görülmüştür.
Vetiver Yağı (Vetiveria Zizanioides)
Vetiver yağı faydaları nelerdir? Vetiver yağı sakinleştirme, topraklama ve güven verme gibi etkilere sahiptir. Genellikle, yaşanan travmalar sonrası öz farkındalığı, sakinliği ve dengeyi sağlamak için kullanılır. Sinir sistemine, titremeye, aşırı duyarlılığa ve panik atağa iyi gelir.
Kaygı durumu davranışlarını inceleyen Natural Product Research Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, vetiver yağının kaygı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceği öne sürülmüştür, ancak bu konuda araştırmalar devam etmektedir. {3*}
Ylang Ylang Yağı (Cananga Odorata)
Ylang ylang yağı ne için kullanılır? Popüler uçucu yağlardan birisi olan ylang ylang yağı, sakinleştirici ve canlandırıcı etkileri sebebiyle kaygı ve depresyonu tedavi etmek için kullanılır. Ylang ylang yağı, neşe, cesaret, iyimserlik gibi duyguları ön plana çıkartır ve korkuyu yatıştırmaya yardımcı olur. Ayrıca kalp çarpıntısını giderir ve uykusuzluğa iyi gelir.
Kore’de 2006 yılında Geochang İl Koleji tarafından yürütülen bir araştırmada, ylang ylang yağının bergamot ve lavanta yağları ile birlikte karıştırılarak 4 hafta boyunca günde bir defa kullanılmasının, psikolojik olarak gerçekleşen stresle bağlantılı durumları ve serum kortizol düzeylerini kontrol altına aldığı keşfedilmiştir. Tüm bu etkilerinin yanı sıra hipertansiyona sahip hastaların kan basıncını düzenlediği de kayda geçmiştir.
Ylang ylang yağını kullanırken dikkatli olunması gerekir. Doğru kullanılmadığı takdirde cilt hassasiyeti oluşabilir ve cildin tahriş olmasına sebep olur. Düşük tansiyona sahip kişilerin bu yağı kullanması sonucu bünyeleri ve sinir sistemleri olumsuz etkilenebilir.
Antidepresan İlaçların Yan Etkileri ve Depresyon için 7 Doğal Çözüm
Bergamot Yağı (Citrus Bergamia)
Bergamot yağı ne işe yarar? Bergamot, Earl Grey adı verilen çayda yaygın olarak bulunur ve kendine özgü çiçeksi bir tada ve aromaya sahiptir. Bergamot yağı sakinleştiricidir ve genellikle enerjiyi artırarak depresyonu tedavi etmek için kullanılır. Uykusuzluğa iyi gelir.
Yapılan bir araştırmada strese karşı kortikosteron hormon tepkisini azalttığı kanıtlanmıştır. 2011’de yürütülen bir başka ilginç çalışmada ise katılımcılara bergamot ve lavanta yağıyla hazırlanan karışım kullanılarak uçucu yağ tedavisi uygulanmış, katılımcıların depresyon ve anksiyete belirtilerinde azalma olduğu gözlemlenmiştir.
Bergamot yağı kullanımı güvenli olarak kabul edilir ancak ışığa duyarlı olması sebebiyle güneş yanığı ve kızarıklık riskini artırır. Bergamot yağı kullandıktan sonraki 12 saat içerisinde güneşe çıkılmaması gerekir.
Papatya Yağı (Chamaemelum Nobile)
Papatya yağı ne işe yarar? Huzur veren ve sakinleştiren bir kokuya sahip olan papatya yağı, uyku uyumaya yardımcı olur ve sinirlilik, aşırı düşünme, endişe ve panik gibi duyguları baskılar. Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen bir çalışmada, papatya yağında bulunan antidepresan özellikli maddelerin anksiyolitik (anksiyete önleyici) olduğu keşfedilmiştir. {4*} Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi tarafından yayınlanan bir başka çalışmada papatya yağının kaygı semptomlarını azalttığı kanıtlanmıştır. {5*}
Papatya yağı kullanımı güvenli olarak kabul edilir. Ancak, özellikle kanarya otuna alerjisi olan kişiler tarafından kullanıldığında alerjik reaksiyona sebep olma olasılığı artar.
Buhur Yağı (Boswellia Carteri – Boswella Sacra)
Buhur yağı neye iyi gelir? Buhur yağı, depresyon ve kaygıyı azaltmak için kullanılır. Çünkü sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Aromaterapi uygulamalarında, meditasyonu derinleştirmeye ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur.
Kore’de Keimyung Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bergamot yağı, lavanta yağı ve buhur yağı karışımı ile yapılan el masajının, kanserli hastalarda ağrıların ve depresyonun giderilmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. {6*}
Doğal Yollarla Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?
Uçucu yağlar dahili ve harici olarak veya aromaterapi uygulamalarında kullanılır.
Aromaterapi
Anksiyete problemi için aromaterapi uygulamaları oldukça popülerdir. Çünkü koku alma duyumuz güçlü duygusal tepkileri tetikler. Marcey Shapiro ve Barbara Vivinio’nun “Anksiyeteden Kurtulma: Duygusal İyi Olmaya Bütünsel Bir Yaklaşım” başlıklı makalesinde yer alan bilgilere göre, beynin limbik bölge ile bitişik bölgesi arasında, koku alma duyumuz aracılığıyla çok fazla bilgi işlenmektedir. Bu yere, duygusal işleme ve hafıza hatırlatma alanı denir. {7*} Uçucu yağın kokusu solunduğu zaman, moleküller burun boşluklarına girer ve beynin limbik sisteminde zihinsel tepkilerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu uyarıcılar, kalp atış hızını, nefes almayı, hormon üretimini ve kan basıncı gibi stres veya sakinleştirici tepkileri düzenlemeye yardımcı olur.
Dahili Kullanım
Birçok uçucu yağ dahili olarak alınabilmektedir; ancak kullanılan yağların saf ve %100 terapötik etkili olduğundan emin olmak gerekir. Piyasadaki birçok yağ, sağlıklı olmayan birçok sentetik madde içerir. Gıda ve İlaç İdaresi, bazı uçucu yağları genel kullanım için onaylamıştır ve insan sağlığı için tüketimde güvenli (GRAS) onayını vermiştir.
Araştırma sonuçları, bir bardak su veya bir çay kaşığı bal içerisine bir damla yağ ekleyerek tüketmenin en doğru ve etkili yol olduğunu göstermektedir. 1-2 damla yağ dil altına damlatılarak da kullanılabilmektedir.
Harici Kullanım
Birçok insan uçucu yağları cilt üzerine uygulayarak kullanmayı tercih ediyor. Topikal (cilt üzeri uygulama) uygulama, cildin, saçların, ağız ve dişlerin, tırnakların ve vücudun tümüne uçucu yağların uygulanma işlemidir. Yağlar cilde temas ettiğinde, çok hızlı bir şekilde etki etmektedir.
Bu tarz yağlar, çok güçlü etkilere sahip oldukları için, badem yağı, jojoba yağı, zeytinyağı, avokado yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılarak kullanılmalıdır. Yağlar ile hazırlanan karışımı, doğrudan sorunlu bölgelere, ayak altlarına, kulak kenarlarına uygulayabilir, soğuk kompres yöntemi uygularken, masaj yaptırırken veya banyo yaparken kullanabilirsiniz.
Hormonlar Nasıl Dengelenir? Hormon Dengeleyen Uçucu Yağlar Nelerdir?
Uyarılar
Yağlar ile ilgili yeterli bilgiye sahip veya bir uzmanın gözetimi altında olmadan uçucu yağları yutmak ve seyreltmeden cilde uygulamak son derece sakıncalıdır. Bir uzman gözetiminde kullanıma başlanması gerekir. Uçucu yağları hassas cilde sahip kişilerin, çocukların ve özellikle hamile kadınların kullanması tehlikelidir.
Kaynaklar
- https://achs.edu/blog/2017/01/28/depression-and-anxiety-can-essential-oils-help/#_ftnref2
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19382124/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25553641/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22894890
- https://www.nccih.nih.gov/research/research-results
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18753801/
- https://books.google.com.tr/books?id=wTBXAgAAQBAJ&pg=PA220&dq=essential+oils+for+anxiety&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=essential%20oils%20for%20anxiety&f=false