Reklam
Sağlık

Tiroid Doğal Tedavisi

Reklam

Tiroid doğal tedavisinde en büyük yardımcınız, yaşam değişiklikleri doğru beslenme ve takviyelerdir. Sağlıklı bir tiroidi ve genel sağlığı düzeltmenin en iyi yollarından birinin doğru beslenme olduğunu biliyor muydunuz?

Tiroidin doğru çalışması ve tiroid doğal tedavisi, düzgün besin ve doğru yaşam şartlarına bağlıdır.

Reklam

Tiroidin Çalışmasını Bozan Faktörler

Metabolik denge, vücut fonksiyonları ve nörolojik sağlık için Tiroidinizin düzgün ve sağlıklı çalışması lazımdır. Tiroidiniz düzgün çalışmazsa tüm vücudun tüm dengesi bozulacaktır. Tiroid doğal tedavisini yapabilmek için öncelikle vücudun doğal dengesinin sağlanması gerekmektedir.

Tiroid bezi adrenal, hipofiz ve hipotalamus bezlerinin yanı sıra böbrekler, karaciğer ve iskelet sistemi ile bağlantılıdır. Tiroid sağlığı bozulduğunda vücutta yüzlerce enzim süreci bozulur.

Tiroidin çalışmasını bozan çok sayıda faktör bulunur.

Tiroidin çalışmasını engelleyen çevresel ve fizyolojik etkiler şunlardır:

Reklam
  • Ağır metal zehirlenmesi
  • Böcek kovucu (Pestisit), herbisit ve diğer çevresel toksinler
  • Bağırsak sorunları (mikrobiyal bozukluk)
  • Hormonal bozukluklar
  • Antibiyotik ve benzer ilaçlar
  • Yetersiz beslenme, zayıf beslenme veya IBS (irritabl bağırsak sendromu) gibi bozukluklardan kaynaklanan besin emilimine bağlı sorunlar
  • Bağışıklık sistemine bağlı veya yüksek stres nedeniyle oluşan kronik enfeksiyonlar
  • Yüksek sıcaklıkta pişirilen et ve sigara gibi kanser yapıcı karsinojenler
  • Alkol
  • Kötü uyku alışkanlıkları

Tiroid Bozukluğunun Belirtileri

Hipertiroid veya Hipotiroid, kilo ve enerji kaybı gibi sorunların spesifik süreçlerini düzenler. Tiroidin az çalışması (hipotiroid), aşağıdaki sorunlara neden olur:

  1. Düşük enerji seviyeleri (yağ yakmada zorlanma)
  2. Yüksek kolesterol seviyeleri
  3. Yağ depolarında artış
  4. Beyin enerji kaybı
  5. Kilo almak

Oksidatif stres, besin dengesizlik durumlarında artar ve metabolik yollarda bir sorunu daha da tetikler. Aşağıdaki besinlerin eksikliklerinde vücutta çeşitli sorunlar oluşur. Besin eksikliklerinde olası bazı durumlar şunlardır: (1-2-3)

  • B6 Vitamin, tirozin, omega-3 ve selenyum eksikliği: Duygudurum bozuklukları, yorgunluk ve bilişsel düşünce zayıflığı (anlama ve algı problemleri)
  • Çinko eksikliği: Saçlarda zayıflık, pigment kaybı veya alopesi dahil saç değişiklikleri. Kaşları, kirpikleri ve tırnakları da etkileyebilir.
  • Çinko, iyot ve B12 vitamini eksikliği: Sinirlilik, depresyon ve deri döküntüleri.
  • Vitamin B6, B12 ve demir eksikliği:
  • A vitamini eksikliği: Tiroid bezi büyümesi (guatr).
  • Vitamin B12 veya omega-3 eksikliği: Kabızlık, doğurganlık ve üreme sağlığı bozuklukları. Kollar ve bacaklarda sinir hasarından kaynaklanan uyuşma veya keskin ağrılar.
  • Omega-3 yağ asit eksikliği: Yüksek kolesterol seviyeleri.
  • C vitamini, D vitamini, selenyum ve çinko eksikliği: Zayıflamış bağışıklık.

Tiroid Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeterli beslenme, optimal işlev için tiroid hormonlarının sentezlenmesinde ayrılmaz bir faktördür. Tiroid hastalıklarına neden olabilecek ve otoimmün hastalıklara yol açabilecek her türlü tiroid sorununun tedavisine yardımcı olmak için güvenli, sağlıklı ve etkili tiroid doğal tedavi yöntemlerini aşağıdan okuyabilirsiniz.

İyot

Tiroid fonksiyonu, tiroid hormonları T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) üretmek için kullanılan iyotun varlığına bağlıdır, ancak vücuttaki iyot dengesi kritiktir çünkü eksik veya fazla iyot, tiroid fonksiyon bozukluğu ile ilişkilidir.

İyot eksikliğinin psikolojik ve nörolojik eksikliklerine en duyarlı olanlar prematüre bebeklerde ve çocuklarda görülür. (4)

Reklam

En zengin iyot kaynaklarından bazıları kaliteli deniz ürünlerinde bulunur. Kelp en yüksek konsantrasyonu içerirken, dulse ve nori deniz yosunu gibi diğer deniz sebzelerinde de iyot bulunur.

Selenyum

Hücredeki selenyum, T4’ün T3’e dönüşümü için gereklidir. T4-T3’ü dönüştüren ve inaktif rT3’ü bozan ve tiroid anti-vücut oluşumunu azaltan enzim 5-deiyodinazın desteklenmesi için de kritik öneme sahiptir. (5)

Selenyum eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatır, kanser ve Hashimoto tiroidi gibi otoimmün hastalıklara neden olur. Selenyum seviyelerinin normal haline getirilmesi, antioksidanları destekler, hormon metabolizmasını iyileştirir, inflamatuar hastalıkları önler, tiroidi ve doku hasarını onarır. (6)

Selenyum içeriği yüksek gıdalar şunlardır:

  • Brezilya fındığı
  • Sarı yüzgeçli orkinos
  • Pişmiş pisi balığı
  • Sardalya
  • Doğal beslema sığır eti
  • Kemiksiz hindi
  • Sığır karaciğeri
  • Tavuk
  • Yumurtalar
  • Ispanak

Ciddi bir tiroid sorununuz varsa, büyük olasılıkla gıda kaynaklı selenyumu vücudun yeterli bir şekilde kullanamadığı anlamına gelir. Bu yüzden, hipotiroid teşhisiniz varsa, selenyum ihtiyaçlarınızı yalnızca gıdalardan karşılayamayacağınız anlamına gelebilir. Bu durumlarda, sağlıklı selenyum değerlerini geri kazanmak için yüksek kaliteli bir L-selenometiyonin takviyesi almak en iyi yoldur. (7-2)

Çinko

Çinko, antioksidanları ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin stabil kalmasını sağlayan diğer hayati süreçler arasında tiroid hormon sentezi için de gerekli olan eser mineraldir.

Çinko eksikliği ve hipotiroidi olan bir kadının klinik çalışmasında, kuru ve pullu cilt lezyonları, saç dökülmesi, halsizlik, iştahsızlık ve depresyon sorunları görüldü. Bir ay boyunca çinko takviyesi aldıktan sonra, cilt lezyonları tamamen iyileşti, depresyon hali önemli ölçüde iyileşti ve 4 ay içinde saçları tamamen çıkmıştı. (4)

Çinko açısından zengin besin kaynakları arasında, meralarda yetiştirilen tavuklardan elde edilen organik yumurtalar, avcılıkla yakalanmış somon balığı, otla beslenen sığır ve sakatat eti, kabak ve chia tohumları ile ıspanak ve badem bulunur.

Yağda Çözünen Vitaminler

Tiroid homeostazı, hipotalamus, hipofiz bezi ve tiroid bezinden etkilenen geri bildirim döngüsünü içerir. Karaciğer fonksiyonları ve gıda alımının yanı sıra kardiyovasküler, kemik ve beyin sağlığını düzenlemek için dolaşımdaki tiroid hormonunda birincil rol oynar. (8)

Yağda çözünen A, E, D ve K2 vitaminleri, bu işlevleri uygun şekilde sürdürmede tiroidi destekleyen besinler için kritik öneme sahiptir. (3-9)

A Vitamini: Tiroid hormonlarının üretimi ve salgılanmasında rol oynar. T4’ün T3’e dönüştürülmesine yardımcı olur, TSH (tiroid uyarıcı hormon) konsantrasyonlarını normalleştirir ve tiroidin iyot alımına yardımcı olur.

En zengin A vitamini kaynakları havuç, tatlı patates ve kış kabağı sebzelerinde bulunur. Diğer besin kaynakları arasında ıspanak, lahana ve koyu yapraklı yeşillikler bulunur.

D Vitamini: D vitamini eksiklikleri, hipertiroidi riski ve kemik yoğunluğu kaybı ile ilişkilidir.

D vitamini, somon balığı, sardalya, yumurta sarısı, fermente süt ürünleri ve mantarda bulunur.

E Vitamini: Oksidatif stresi azaltır, hipotiroid ve hipertiroidi destekleyen antioksidan faydalar sağlar. E vitamini ve diğer antioksidanların bir kombinasyonu ile yapılan tiroid hormon tedavisinde, semptomlarda azalmalar yaşanmıştır.

E vitamini hangi gıdalarda bulunur? Çiğ badem, pazı gibi koyu yapraklı yeşillikler, hardal yeşillikleri, lahana ve ıspanak ile avokado ve zeytinde bulunur.

K2 Vitamini: K2 vitamininin tiroid sağlığını destekleme üzerindeki etkileri, diğer yağda çözünen vitaminler gibi doğrudan değildir. K2 Vitamini, vücutta kardiyovasküler ve kemik sağlığını desteklemek için D vitaminini vücuda dağılmasını sağlar.

K2 vitamini kaynakları şunlardır: Fermente süt ürünleri, merada beslenen sığır eti, merada beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağı ve peynir, serbest gezen tavuk yumurtaları ve natto gibi bazı fermente gıdalarda bulunur.

Demir

Demir eksikliğinin, en çok ters T3 adı verilen inaktif T3 depolarının oluşumunu engellediği bulunmuştur. (10) T3’ün oldukça aktif özellikleri ve kısa süreli döngüsü göz önüne alındığında, demir, tiroid fonksiyonunu desteklemek için kritik öneme sahiptir.

Demir eksikliği, T3 ve T4 seviyelerini düşürerek tiroid hormonu metabolizmasını olumsuz etkiler ve T4’ü T3’e dönüştüren enzimi baskılar. Demir eksikliğine bağlı hipotiroidin, sempatik sinir sisteminin uçuş veya savaş tepkisini arttırdığı ve daha yüksek seviyelerde stres hormonu ile sonuçlandığı da gösterilmiştir. (10)

İlk önce bağırsak sağlığınızı bozan yiyecekleri azaltarak tiroid desteği için mevcut demir alımının emilmesine yardımcı olmalısınız. Beslenmenize bol yeşillik, çiğ kuruyemiş, merada beslenen sığır eti, sakatat, kinoa ve mercimek gibi bol miktarda demir açısından zengin gıdalar ekleyin.

Demir içeren gıdalar hakkında daha fazlasını okumak için (Demir İçeren Gıdalar ve Demiri Artıran 22 Sağlıklı Gıda) yazımızı hemen inceleyin.

B Vitaminleri

B vitaminleri insan sağlığında çok önemli bir rol oynar ve bunlardan bazıları tiroid fonksiyonunu doğrudan etkiler. Maalesef günümüzde birçok yaygın uygulama, ilaç kullanımı ve şeker alımı dahil olmak üzere B vitamini eksikliği riskini artırmaktadır.

B6 vitamini, özellikle hipotiroid hastalarında, tiroidin düzgün çalışmasını sağlar. Tiroid hastalıklarının semptomlarını hafifletir, stresli durumlarda sağlıklı tepki verilmesini sağlar. B12 ve B2 (riboflavin) eksikliği, tiroid hastalığı olanlarda yaygındır. (3)

B Vitamini: Beslenmenize B vitaminlerini sağlayan gıdaları eklemeniz, tiroid sorunlarınızın semptomlarını rahatlatabilir. Ayrıca, B12 alımının artırılması, tiroidi kötü etkileyen gastrointestinal problemleri düzenler. Kaliteli ve içeriği yüksek olan B kompleks vitamin takviyesi almak tiroid sağlığını iyileştirebilir ve genel canlılığınızı artırabilir.

B1 (Tiamin) ve B12 vitamini, tiroid fonksiyonunu gerçekten iyileştirebilecek, ihtiyacınız olan iki B vitaminidir.

B kompleks vitamin, düşük tiroid uyarıcı hormon seviyelerine yol açabilen B6 gibi tek bir besinin dozunu aşma olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir.

B vitaminleri hangi gıdalar da bulunur?

En iyi B vitamini kaynaklarından bazıları şunlardır:

  • Sığır karaciğeri
  • Sardalya
  • Doğal beslenen sığır eti
  • Tuna
  • Çiğ peynir
  • Süzme peynir
  • Kuzu
  • Çiğ süt
  • Yumurtalar
  • Somon
  • Dolmalık biber,
  • Ispanak
  • Doğal beslenen hayvanların sakatatları

B1 vitamini (Tiamin), metabolizmayı destekler, tiroidin iyi çalışması için B12 vitamini ile aynı faydaların birçoğuna sahiptir.

B1 vitamini (Tiamin) hangi gıdalar da bulunur?

En iyi B1 vitamini (Tiamin) kaynaklarından bazıları şunlardır:

  • Yeşil bezelye
  • Kuşkonmaz
  • Brüksel lahanası
  • Susam taneleri
  • Ay çekirdeği
  • Antep fıstığı
  • Ringa
  • Crimini mantarları
  • Öğütülmüş keten tohumu
  • Ispanak

Tirozin

Tirozin, amino asittir. Tiroid hormonları T3 ve T4 üretmek için iyot ile ortak bir çaba içinde çalışır. Tirozin, tiroid hormonları için yapısal bir temel sağlar. Düşük tirozin seviyeleri, tiroid hormonlarında bir azalmaya ve ayrıca merkezi sinir sistemini etkileyen dopamin gibi nörotransmiterlerdeki bir azalmaya bağlıdır. (11)

Aşırı stres durumunda, beyindeki tirozin kaybı, kişinin ilgisini kaybetmesine, daha yavaş hareket etmesine ve fiziksel sağlığında düşüşe neden olur. Kronik stresle birlikte düşük tirozin seviyeleri, hormonların üretilmesinden sorumlu enzimlerde azalmaya yol açar. Bu etkiler hipotalamusu ve adrenal bezleri etkiler ve bu da tiroidin çalışmasını etkiler.

Probiyotikler

Probiyotikler sindirim sağlığı için çok önemlidir. Tiroid rahatsızlıkları, geçirgen bağırsak sorunu ile ilişkilendirilmiştir. Geçirgen bağırsak durumunda, glüten bağırsaktan sızarak, kan dolaşımına girer ve vücutta iltihaplanmaya neden olur ve aynı zamanda tiroidde iltihaplanmaya da neden olur. Bu sebepten dolayı, geçirgen bağırsak sorununun tedavi edilmesi çok önemlidir. Probiyotikler, geçirgen bağırsak için çok önemli takviyedir.

Geçirgen bağırsak nedir? yazımızı buradan, glüten yazımızı buradan okuyabilir, geçirgen bağırsak sorununuz varsa geçirgen bağırsak tedavisi yazımızı hemen incelemenizi tavsiye ederiz.

Probiyotikler hangi yiyeceklerde bulunur? Aşağıdaki yiyecekleri makul miktarlarda tüketerek sindirim sisteminiz için probiyotik sağlayabilirisiniz.

  • Kefir
  • Kültürlü sebzeler
  • Kombucha
  • Hindistan cevizi kefiri
  • Natto
  • Probiyotik yoğurt
  • Kvass
  • Çiğ peynir

C Vitamini

Tiroid hastalarının genellikle antioksidan seviyeleri düşüktür. C vitaminin antioksidan özelliği, dokudaki oksidatif stresi önleyerek aşırı çalışan tiroidden kaynaklanan travmayı tedavi eder. (3)

C Vitamini, vücutta en yoğun olduğu yerde böbrek üstü bezinin sağlığını destekler. C vitamini eksik olduğunda, adrenal bez strese yeterince cevap veremez ve hipotalamik-hipofiz-adrenal eksen ve dolayısıyla tiroid için problem yaratır.

Hipotiroid ve otoimmünle ilgili komplikasyonları olan hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, 6 aylık bir süre boyunca C vitamini takviyesi kullanıldı. Çalışmanın ardından, bu kişilerin, tiroid hormonları T3, T4 ve TSH seviyeleri düzeldi. Katılımcılar ayrıca gastrointestinal problemlerden yaşadıkları malabsorpsiyon sorunlarında da iyileşme gösterdiler. (12)

Bağışıklığı Güçlendiren gıdalar, vitaminler, mineraller, gıda takviyeleri ve dozaj önerileri yazımızı hemen inceleyin.

Omega-3

İltihabı azaltmak ve tiroidi destekleyen organların doku hasarına karşı koruma sağlayan antioksidanları desteklemek sağlığı kazanmak için anahtardır. Bugün birçok insan, omega-6 olan gıdaları omega-3 olan gıdalardan daha çok tüketiyor. Bu dengesizlik ciddi sağlık sonuçlarına neden olur ve tiroidi etkiler.

Omega-3 eksikliği, tiroid hormonu salgılanmasını azaltır, hafıza ve bilişsel düşünce gibi beyin fonksiyonlarını bozar. Bilimsel çalışmada, omega-3 alımının mevcut antioksidanları artırarak nörolojik sorunları iyileştirdiği ve hipotiroide karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. (13)

Tiroid hormon seviyelerinin iyileşmesi, karaciğer üzerinde yapılan çalışmalarda tekrar görülmektedir. Tiroid hormonları, omega-3 desteğinin iyileştirdiği kanıtlanan lipid metabolizmasını uyarır. (14) En önemli omega 3’ler, soğuk su balıklarında en yüksek konsantrasyonlarda bulunan uzun zincirli EPA ve DHA’dır.

Doğal somon, merada beslenen sığır eti ve yüksek kaliteli balık yağı takviyeleri, uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır. Omega-3 yağ asitlerinin omega-6 yağlarına oranını normalleştirmek, vücuttaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltarak tiroid fonksiyonunu iyileştirebilir.

Ashwagandha

Ashwagandha’nın, tiroid ve adrenal sorunlarında doğal tedavi olarak etkileri kanıtlanmıştır. Ashwagandha, adaptojenik bir bitkidir. Adaptojen bitkiler, strese uyum sağlamanıza ve başa çıkmanıza yardımcı olduklarından dengeleyici anlamına da gelirler. Çin tıbbında adaptojen bitkiler binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Adaptojen bazı bitkiler arasında, Maca bitkisi, Shilajit, Rhodiola Rosea (Altın kök), Chaga mantarı, Reishi mantarı, Hint fesleğeni, Sibirya Ginsengi, Shatavari bulunur fakat Ashwagandha, özellikle hipotiroid ve Hashimoto’lar için doğal bir tedavi olarak genel tiroid sağlığını desteklemede etkilidir. Ashwagandha ile yapılan çalışmalarda, hem hipertiroid hem de hipotiroid semptomlarına yardımcı olduğu görülmüştür.

Bu nedenle, tiroidi tedavi etmek için ashwagandha kullanmayı düşünebilirsiniz.

Tiroid Doğal Tedavisi için Stresi Yönetin ve Dinlenin

Endişe, çok çalışmak, yorgunluk, öfke veya travmatik durumlar gibi, fiziksel veya duygusal stres altında olduğunuzda, vücudunuz “savaş ya da kaç” moduna geçebilir. Adrenalin ve kortizol seviyeleri yükselir. Bu durumun, kan damarlarının daralması, kas gerginliği, kan basıncı ve bağışıklık sistemi fonksiyonunu baskılayabilen ve adrenal/tiroid bezlerine zarar verebilen iltihaplı proteinlerin ve antikorların salınması gibi olumsuz etkileri vardır. Bu etkiler, tiroid sorunları olan kişilerin genellikle düşük libido, doğurganlık sorunları, ruh hali değişimleri vb. İle ilgili hormonal değişiklikler yaşamalarının bir nedenidir.

Endokrin bezlerinin aşırı yüklenmesini önlemek için stresi ciddiye almak ve zihinsel gerginliğin temel nedenleriyle mücadele etmek önemlidir. Bu doğal stres gidericileri kullanmak gibi stresi idare etmek için birden fazla yöntem kullanabilirsiniz.

Stresi önlemek için tavsiyeler şunlardır:

  • 7-9 saat uyumak
  • Meditasyon
  • Egzersiz
  • Günlük tutmak
  • Dua etmek
  • Destek gruplarına katılmak
  • Eğlenceli şeyler yapmak
  • Doğada vakit geçirmek

Toksinlerden Uzak Durun

İlaçlar, hormonal doğum kontrolü veya diğer hormon ilaçları, kimyasal kozmetikler, kimyasal ev temizlik ürünleri gibi kimyasal toksin saçan ürünler tiroid başta olmak üzere geçirgen bağırsak ve inflamasyona sebep olurlar. Mümkün olduğunca doğal ürünler kullanın, gereksiz ilaç almayın, beslenmenizi temiz gıdalardan oluşturun, ve sigarayı bırakın.

İnflamasyonu Azaltın

Doğal yollarla tutulmuş balıklar, keten tohumu ve ceviz gibi anti-inflamatuar omega-3 yağ asitleri olan gıdalar tüketebilirsiniz fakat inflamasyon vücutta fazla ise inflamasyonu azaltan takviyeler kullanmayı düşünebilirsiniz. Probiyotikler bağırsakları tedavi etmek ve bağışıklığı güçlendirmek için çok etkilidir. Her ikisi de ruh halinizi dengelemeye yardımcı olabilir ve adrenal / tiroid işlevlerini destekleyebilir. Bağırsağınızda bulunan ve beyninizle vücudun genel sağlık durumu hakkında iletişim kuran iyi bakteriler olan probiyotikler, fermente süt ürünleri (yoğurt veya kefir), kültürlenmiş sebzeler ve ayrıca probiyotik takviyelerinde bulunur.

Son olarak, adaptojen bitkileri almak, vücudunuzun adrenalleri destekleyerek ve hormonları dengeleyerek stresin olumsuz etkileriyle savaşmasına yardımcı olabilir. Bunlar arasında ashwagandha, tulsi, ginseng, meyan kökü ve rhodiola bulunur.

Tiroid Hastalığı Gebeliği Nasıl Etkiler?

Gebelikle ilgili hormonlar kandaki tiroid hormonlarının seviyesini yükseltir. Tiroid hormonları, anne karnındayken bebeğin beyin gelişimi için gereklidir.

Normalde hamilelik sırasında meydana gelen hormon seviyelerindeki değişiklik nedeniyle, hamilelik sırasında tiroid problemlerini teşhis etmek daha zor olabilir. Ancak hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında sorunları kontrol etmek özellikle önemlidir. Kontrolsüz hipertiroid ve hipotiroid hem anne hem de bebek için sorunlara neden olabilir.

Kontrol altına alınmayan tiroidin çok çalışması hipertiroid gebelikte şunlara neden olabilir:

  • Erken doğum (bebeğin 39 ila 40. haftadan önce veya tam zamanlı doğumu)
  • Preeklampsi, 20 haftalık hamilelikten sonra başlayan ciddi bir durum. Preeklampsi, yüksek tansiyona, böbreklerde ve diğer organlarda sorunlara neden olur. Preeklampsinin tek tedavisi doğumdur.
  • Tiroid fırtınası (semptomların ani, şiddetli şekilde kötüleşmesi)
  • Yeni doğan bebekte kalp yetmezliğine, zayıf kilo alımına veya nefes almayı zorlaştıran tiroid büyümesine neden olabilen hızlı kalp atış hızı
  • Düşük doğum ağırlığı (2 kilodan az)
  • Düşük

Kontrol altına alınmayan tiroidin az çalışması (hipotiroid) gebelikte şunlara neden olabilir:

  • Anemi (kansızlık)
  • Preeklampsi
  • Düşük doğum ağırlığı (2 kilodan az)
  • Düşük
  • Ölü doğum
  • Bebeğin büyümesi ve beyin gelişimi ile ilgili sorunlar

Tiroid Doğal Tedavisi ve Önlemler

Yorgunluk, kas ağrıları, duygu durum değişiklikleri ve depresyon gibi tiroid sorunlarının belirtileri başka rahatsızlıklardan da kaynaklanabileceğinden, belirtileriniz çok güçlendiğinde doktora danışmalısınız. Tiroid sorununuzun olduğu teşhisi aldıktan sonra, hastalığın temel nedenini bularak tedavi seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz.

Siz (ve doktorunuz), hipotiroidin tüm nedeni veya katkıda bulunan bir faktör olabilecek iyot eksikliğini belirlediğinizde, diyetinize iyot bölümünde anlattığımız şekilde gıdaları ekleyebilir veya takviye alabilirsiniz.

Hipotiroid her zaman iyot eksikliğinden kaynaklanmaz. Aslında, iyot veya yosun alırsanız ve daha da kötüye gittiğinizi hissederseniz, doktorunuza danışın ve seviyelerinizi tekrar kontrol ettirin.

Tiroid sorunu, cıva gibi ağır metal toksinlerinden de kaynaklanabilir. Amalgam dolgulardan elde edilen ağır metaller hormon dengenizi ve tiroid fonksiyonunuzu bozabilir. Bu nedenle toksik maruziyetleri azaltmanızı ve amalgam sökme protokolünü kullanarak gümüş (amalgam) dolguları çıkarabilen ve sizi uygun bir detoks programından geçirebilen uzman bir diş hekimine gitmelisiniz.

Ağrılarınız varsa, omurganızdaki servikal lordoz kaybını (boyun düzleşmesi) düzeltmek yardımcı olacaktır. Uzman tarafından kayropraktik yaptırmak faydalıdır.

Kelp vb. yosun takviyesi almaya karar verdiğiniz de birçok seçeneğiniz vardır. Fakat günlük alınacak miktar için uzmana danışmalısınız. Fazla miktar aldığınız da tiroidiniz fazla çalışabilir ve hipertiroid sorunu yaşarsınız.

Herhangi bir sağlık sorunlarında, vücudun doğal dengesini sağlamak için doğal tedavilere başvurmak ve beslenmenizi düzeltmek en akıllıca seçimlerdendir. Enfeksiyonları temizleyin gerisin bağışıklık sisteminize bırakın o gerekeni yapacaktır.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746228/
  2. http://www.jle.com/fr/revues/san/e-docs/reflexions_sur_le_retard_mental_et_le_cretinisme_de_lhypothyroidie_congenitale_et_de_la_carence_des_mineraux_a_letat_de_trace_275695/article.phtml?tab=texte
  3. https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/viewFile/25263/20092
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746228/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2647704/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276677/
  7. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963261/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17607078
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16500878
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4798095/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24601693
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183510
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793640

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu