Reklam
Uçucu Yağlar

Gül Yağı Faydaları🌹

Reklam

Binlerce yıldır sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan gül yağı ayrıca cilt bakımlarında da kullanılmaktadır. Gül yağı hormonları dengelemekte ve sivilce gibi cilt sorunlarını iyileştirmektedir. Anksiyete ve depresyon gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

Güzel ve aromatik kokusu ile gül yağı aynı zamanda kozmetik sektöründe de sık kullanılmaktadır.

Reklam
Doğal Yağlarla Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır Öğrenmek İçin Buraya Tıklayınız

Gül Yağı Nedir?🌺

Gül yağı, gül yapraklarının buharla damıtılması sonucu elde edilen yağdır. Gül yağı genelde iki gül cinsinden üretilmektedir: Isparta gülü (Rosa damascena) ve okka gülü (Rosa centifolia) Çoğunlukla Isparta gülünden elde edilse de, okka gülünden de gül yağı elde edilebilmektedir. Türkiye ve Bulgaristan, Isparta gülünden elde edilen gül yağının dünyadaki en büyük üreticilerindendir. Isparta gülünden elde edilen yağ, yoğun kokusu ve güçlü bileşenleri ile en çok tercih edilen gül yağıdır.

Gül Yağı Faydaları Nelerdir?

Gül yağı pek çok sağlık probleminin tedavisinde, güzellik ve bakım ürünlerinde kullanılan bir yağdır. Cilt üzerindeki etkileri bilinen gül yağının faydaları arasında yara izlerinin görünürlüğünü azaltması yer almaktadır. Aynı zamanda gül yağı, egzama ve gül hastalığının olağandışı semptomlarını kontrol altına almayı sağlar. Kuru cildi nemlendirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Gül yağının bu kadar geniş bir kullanım alanının olmasının nedeni içerisindeki faydalı bileşenlerdir. Gül yağındaki bileşenler sivrisinek kovucu, sindirime yardımcı, güçlü antioksidan içeren bileşenlerdir. Bu bileşenlerin faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir.

Gül yağı içerisinde yer alan bileşenler ve faydaları;

  • Citral, A vitamini sentezini destekler.
  • Eugenol bileşeni dünyadaki en güçlü antioksidan bileşiğidir.
  • Farnesol, doğal pestisit görevi görmektedir.
  • Citronelli asetat güle hoş bir tat ve aroma vermektedir.

Depresyon ve Anksiyete Tedavisine Destek Olur

Gül yağının en çok dikkat çeken özelliklerinden birisi modu yükseltme özelliğidir. Güzel, yoğun bir gül kokusu alıp etkilenmemek, gülümsememek çok zordur. Yapılan bir araştırmada doğum sonrası depresyon yaşayan kadınlara gül ve lavanta yağı ile aromaterapi uygulanmıştır. Haftada iki kere 15 dakikalık seans uygulanarak yapılan bu araştırma sonucunda, depresyon semptomlarında ciddi anlamda azalmalar görülmüştür. Aynı zamanda anksiyete bozukluğunda da iyileşmeler saptanmıştır.(1*)

Reklam

Akne ile Mücadele Etmeyi Sağlar

Gül yağı mükemmel bir cilde sahip olmanızı sağlar. Anti-mikrobiyal ve aromaterapik faydalara sahiptir. Bu özelliği cilt losyonlarına ve kremlerine eklendiğinde etkisini gösterecektir. 2010 yılında yapılan araştırmada, gül yağının diğer 10 yağ ile kıyaslandığında bakterilerle çok daha güçlü bir şekilde savaştığı görülmüştür. Yapılan bir araştırmada gül yağı, lavanta, kekik ve tarçın yağları ile birlikte seyreltilerek cilde uygulanmıştır. 5 dakika sonra akneye neden olan Propionibacterium acnes bakterisini tamamen yok ettiği görülmüştür.(2*)

Yaşlanma Karşıtıdır

Gül yağı en güçlü anti-aging yağlardan birisidir. Anti-inflamatuar etkisinin yanı sıra serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içermektedir. Böylelikle serbest radikallerin ciltte yol açtığı kırışıklık, kuruluk ve derin çizgilerin oluşmasını yavaşlatmaktadır. Yaşlanma belirtilerini kontrol altına almanızı sağlar. Düzenli gül yağı kullanımı ile daha genç ve güzel bir cilde sahip olabilirsiniz.

Cinsel Gücü Arttırır

Özellikle stres altında olan ve performans kaygısı nedeniyle cinsel işlev bozukluğu olan erkeklere yardımcı olur. Anksiyeteyi kontrol altına alır ve cinsel dürtüyü güçlendiren seks hormonlarını dengeler.

2015 yılında yapılan araştırmada, majör depresyonu olan erkekler üzerinde gül yağının etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda gül yağının, erkek hastalardaki cinsel işlev bozukluğunu iyileştirdiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu düzelme ile birlikte depresyon semptomları da azalmıştır.(3*)

Regl Ağrısını (Dismenoreyi) Azaltır

2016 yılında yapılan bir klinik çalışmada gül yağının kadınlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 100 hasta iki gruba ayrılmıştır. İlk gruba ilaç tedavisi, ikinci gruba ise ilaç tedavisi ile birlikte gül yağı aromaterapisi uygulanmıştır. 10 dakika sonra iki grup arasında çok bir fark görülmemiştir. Ancak 30 dakika sonra gül aromaterapisi alan grubun ağrılarının daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmayla tedavi yöntemine yardımcı olarak gül yağı aromaterapisinin ağrıyı gidermede faydalı olduğu saptanmıştır.(4*)

Reklam

Ağrıları Hafifletir

2015 yılında yapılan araştırmada, ameliyat sonrası çocukların badem ve gül yağı soluması sağlanmıştır. Gül yağı soluyan gruptaki hastaların ağrılarının büyük ölçüde azaldığı görülmüştür. Araştırma verilerine göre, gül yağının endorfin salgılanmasını tetiklediği düşünülmektedir. Ameliyat sonrası gül yağı aromaterapisinin ağrıyı hafifletmenin etkili bir yolu olduğu öne sürülmektedir. Baş ağrıları ve migreni de hafifleten bir yapıya sahiptir.(5*)

Antibakteriyel ve Antifungal Özelliklere Sahiptir

Araştırmalarda, gül yağının enfeksiyonlara yol açan mikroplara karşı etkili olacağı tespit edilmiştir. Gül yağı, E.coli bakterisine karşı oldukça etkilidir. Ayrıca boğaz ağrısına neden olan Streptococcus ve stafil enfeksiyonlara yol açan Staphylococcus’ a karşı da koruyucu etkisi vardır. Tüm bunlara ek olarak, bağırsak, ağız ve vajinada oluşan mantar enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir. Bu enfeksiyonlara yol açan Candida albicans mantarı ile de mücadele eder.(6*)

Uykuyu Düzenler

2014 yılında yapılan bir çalışmaya göre, gül yağı uykunuzu düzene sokmada yardımcı olmaktadır. Araştırmalar gül yağının, bakım ünitelerinde yatan kişilerin uyku kalitesini arttırdığını göstermektedir. 60 kişinin katıldığı araştırmada hastalar rutin bakımların ardından 3 gece boyunca gül yağı aromaterapisi almıştır. Sadece rutin bakım alan hastalara göre, gül yağı terapisi alan hastaların daha iyi bir uyku kalitesine sahip olduğu görülmüştür.(7*)

Mükemmel Doğal Parfüm

Kozmetik sektöründe, hem parfüm hem de kozmetik ürünlerin güzel kokması için gül yağı kullanılır. Gül yağı hem çiçeksi hem de hafif baharatlı kokusu ile tek başına da bir parfüm olarak kullanılabilecek esansiyel bir yağdır. Eğer sentetik kokulardan hoşlanmıyorsanız, 1 – 2 damla gül yağı ile doğal ve çok hoş kokulu bir parfüme sahip olabilirsiniz.

Gül Yağı Gibi Pek Çok Alanda Kullanılan ve Faydalı Olan Leylak Yağı Hakkında Bilgi Almak İçin Burayı Tıklayınız

Gül Yağı Nasıl Seçilir?🌹

Gül esansiyel yağını almak istiyor ama pahalı mı buluyorsunuz? Gül yağının pahalı olmasına yol açan faktör yağ elde edilirken kullanılan gül miktarıdır. 1 litre gül yağı için 4 ton gül kullanılması gerekir. Gül yağını internetten ya da yerel sağlık ürünleri satan bir mağazadan kolaylıkla alabilirsiniz. Ancak piyasada satılan gül esansları ya da gül yağları çoğu zaman taşıyıcı yağlara eklenilen düşük miktarda gül yağından oluşmaktadır. Bu nedenle çok güçlü ve aromaterapik etkileri yoktur.

Gül yağı seçerken hangi ürünü tercih edeceğinizi bilmiyor musunuz? İyi bir gül yağı seçimi için %100 doğal ve gülden oluşan yağları tercih etmelisiniz. Yüksek kaliteli gül yağı, ucuz değildir. Ancak en etkili, en saf ve en iyi seçenektir. Seyrelterek ya da birkaç damla şeklinde uygulanır. Bu nedenle de tahmin ettiğinizden çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Işık, uçucu yağların içeriğine zarar vermektedir. Bu nedenle gül yağı alırken mutlaka koyu mavi ya da koyu kehribar rengi şişeleri tercih ediniz.

Gül Yağı Nasıl Kullanılır?

Gül yağı çok etkili bir yağdır. Bu nedenle teneffüs edilme ve cilde uygulanma öncesinde mutlaka seyreltilmesi gerekir. Gül yağı kullanım alanlarına değinmemiz gerekirse:

  • Gül yağı banyosu yapacaksanız taşıyıcı bir yağa 10 damla gül yağı ekleyin ve ardından küvete ekleyin.
  • Ayak banyosu için ılık suya birkaç damla gül yağı ekleyin ve ayaklarınızı 10 dakika bekletin.
  • Stres, anksiyete ve depresyon için difüzör yardımıyla gül yağını soluyabilirsiniz. Gül yağını aynı zamanda bir peçete ya da kumaş üzerine damlatıp da teneffüs edebilirsiniz. Gül yağını lavanta yağı ile birleştirerek de kullanabilirsiniz. Göğsünüze, bileklerinize ve boynunuza 1 – 2 damla sürebilirsiniz. Cilde temas ettirmeden önce gül yağını badem, hindistancevizi ya da jojoba yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırdığınızdan emin olun.
  • Oda spreyi yapmak için sprey şişesine birkaç damla gül yağı ekleyin.
  • Akne tedavisi için günde üç kez bir damla saf gül yağını aknenin üzerine steril bir çubukla uygulayın. Elinizde mikrop ve bakteri olabileceğinden çıplak elle uygulama yapmayın. Steril pamuk çubukla yağı bölgeye sürün.
  • Cinsel gücü arttırmak için difüzyon olarak kullanabilirsiniz. Göğsünüze ve boynunuza da 2 – 3 damla gül yağı sürebilirsiniz. Ayrıca masaj yağı olarak da kullanabilirsiniz. Masaj yağı için gül yağını, hindistancevizi, jojoba ve zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile birleştirin.
  • Adet öncesi sendromu semptomlarını hafifletmek için teneffüs edin ya da taşıyıcı yağ ile seyrelterek karın bölgesine uygulayın. Karın bölgesindeki krampları azaltmada yardımcı olacaktır.
  • Cilt sağlığınız için yüz yıkama, losyon ve vücut yıkama ürünlerinize birkaç damla ekleyebilirsiniz.
  • Doğal parfüm olarak gül yağı kullanımı için bileklerinize ve kulaklarınızın arkasına 1 – 2 damla gül yağı uygulayın.

Gül Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?🌺

Gül yağını oral(ağız) yol ile almayın. Bu yağ dahili yol ile alınmaması gereken bir yağdır. Bazı uçucu yağlar hamile ve emziren kadınlara iyi gelmeyebilir. Bu nedenle eğer hamileyseniz ya da emzirme dönemindeyseniz gül yağı ve diğer uçucu yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Eğer kişinin gül alerjisi yoksa solunduğunda ya da cilde uygulandığında hiçbir yan etki göstermez. Ancak yağı ilk kez kullanacaksanız alerjiniz olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bunun için dirseğinizin iç kısmına az miktarda taşıyıcı yağda seyreltilmiş gül yağı uygulayın. Eğer birkaç saat içinde kızarma, kaşıntı ya da şişme olmazsa alerjiniz yok demektir.

Önemli Bilgi: Göz bölgenizde de gül yağı kullanmamaya özen gösterin. Uçucu yağlarınızı mutlaka çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayın. Kronik bir rahatsızlığınızın tedavisi için gül yağı kullanmak istiyorsanız; kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Gül yağını diğer etkili uçucu yağlar ile birleştirerek kullanımı ile elde ettiğiniz etkiyi kolaylıkla arttırabilirsiniz:

Gül yağını karıştırabileceğiniz yağlar:

  • Lavanta Yağı
  • Tarçın Yağı
  • Karanfil Yağı
  • Badem yağı ile gül yağı güçlü bir bileşim oluşturacaktır.

Gül Yağıyla Kullanabileceğiniz Taşıyıcı Yağlar

Aşağıdaki yağları gül yağını seyreltmek, güçlendirmek ve daha kolay uygulamak için kullanabilirsiniz:

  • Hindistancevizi Yağı
  • Tatlı Badem Yağı
  • Jojoba Yağı
  • Zeytinyağı
  • Avokado Yağı

Gül Yağıyla Hazırlanan Karışımlar

Geçmişte gül suyu sadece bir aroma olarak biliniyordu. Ancak son yıllarda gül suyunun güzellik alanında pek çok faydası ortaya çıkmıştır. Özellikle cilt bakımında kullanılan gül suyu, antienflamatuar, antibakteriyel, temizleyici ve tonlayıcı özelliklere sahiptir. Cildinizin daha parlak ve pürüzsüz olmasını ve rahatsız olduğunuz problemlerinizin giderilmesini istiyorsanız gül yağı kullanabilirsiniz.

Kulak Hastalıkları İçin Gül Yağı Karışımı;

  • 3 çorba kaşığı öğütülmüş anason
  • 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır
  • 7 gün beklettikten sonra süzülür.
  • Süzülmüş yağ I damla gül yağı veya sarımsak yağı ile karıştırılarak kulak rahatsızlıkları için kullanılır.

Hiperaktivite İçin Gül Yağı Karışımı;

  • Gül Yağı
  • Zeytinyağı
  • Çörekotu Yağını 40 gün boyunca her gün kafa derisine yedirerek uygulayın.

Saç Dökülmesi İçin Gül Yağı Karışımı;

  • Ceviz kabuğu fırında iyice kavrulur, öğütülür.
  • Zeytinyağı ve 1-3 damla gül yağı ile karıştırılırarak kafa derisine sürülür.
  • Kafa derisine masaj yaparak sürüldüğünde saç dökülmesini durduran, saçların
    sıklaşmasını ve uzamasını sağlayan bu gül yağı karışımı kuvvetli bir ilaç olarak kullanılabilir.
Saç Dökülmesi ve Kepek İçin Doğal Tedavi Yöntemlerini Öğrenmek İçin Tıklayınız

Kepek İçin Gül Yağı Karışımı;

  • Bakla
  • Susam
  • Kavun çekirdeği, eşit miktarlarda karıştırılıp öğütülür. Sonra gerekli miktarda kırmızı pancar suyu ile karıştırılıp günaşırı kafa derisine sürülür. Aradaki günlerde, içine bir kaç damla gül yağı damlatılmış zeytinyağı sürülür. Kullanılan yağa bir damla doğal gül yağı eklenirse daha faydalı olur.

Yanıklar İçin Gül Yağı Merhemi Karışımı;

  • Yanığa zeytinyağı, taze yumurta sarısı veya doğal sirke sürülür. Bunlara birkaç damla gül yağı eklenirse, daha etkili olur.
  • Demir ve bakır kazıntısı alınır, temiz çamur ile yoğrulur ve ekmek fırınında yakılır. Soğutulduktan sonra öğütülerek yanığa serpilir veya gül yağı ile karıştırılıp sürülür.
  • Güvercin yuvası yanından güvercin pisliği toplanır, keten beze sarılır ve fırında yakılır. Elde edilen kül zeytinyağı veya gülyağı ile karıştırılarak yanığa sürülür. İbni Sina bu ilacı anlatırken mükemmel ilaç ifadesini kullanmaktadır.
Önemli Bilgi: Gül yağı uçucu bir yağdır. Cilde direkt sürülmesi cildin tahriş olmasına sebep olabilir. Bunun için badem yağı veya zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak kullanılması önerilir. Alerjik reaksiyon görüldüğü takdirde gül yağı kullanımı hemen bırakılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gidip bir doktora görünmeniz tavsiye edilmektedir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu