Kiraz çekirdeği yağı faydaları nelerdir? Botanik biliminde Prunus Avium olarak da adlandırılan kiraz; lezzeti ve sağlığa olan sayısız faydası ile yazın geldiğinin en güzel habercilerindendir. Her ne kadar kirazın anavatanının Avrupa, Anadolu, Mağrip ve Batı Asya olduğu düşünülse de günümüzde tüm dünyada kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Doğada bulunan pek çok şey gibi kiraz da farklı şekillerde kullanılabilir. Kendisi meyve olarak sofralarda yer edinirken, kiraz sapından çay, çekirdeğinden de birbirinden önemli faydaları bulunan kiraz çekirdeği yağı elde edilir. İçerisinde güçlü antioksidanlar bulunan kirazın çekirdeğinden elde edilen yağ; başta saç ve cilt sağlığını destekleyen kozmetik ürünler olmak üzere pek çok alanda kullanılabilir.
Kiraz Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
Kiraz çekirdeği yağı; soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. İçerisinde bol miktarda A vitamini, oleik asit, tokoferol gibi besin bileşiklerini bulunduran kiraz çekirdeği yağı; çeşitli vitamin, mineral ve besin molekülleri sayesinde sağlığa sayısız fayda sağlar. Kolesterolü düşürme, sindirim sisteminin normal fonksiyonuna destek olma, cilde kaybettiği nemi geri kazandırma gibi pek çok faydası bulunur.
Migren Ağrılarını Hafifletmeye Yardımcı Olur
Kiraz çekirdeği yağı; güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde, yanlış beslenme alışkanlığı, hava kirliliği, uykusuzluk gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan migren ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
Kansızlıkla Savaşır
Toplumda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olan aneminin yani kansızlığın en önemli sebeplerinden bir tanesi demir eksikliğidir. Kiraz çekirdeği yağı içerisinde, tüketenlerin günlük demir ihtiyacının büyük kısmını karşılamaya yetecek kadar demir minerali bulunur. Bir başka ifadeyle kiraz çekirdeği yağı düzenli olarak tüketildiğinde kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Yüksek Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur
İnsan vücudunda bulunan her mineralin birbirinden önemli görevleri vardır. Potasyum minerali de kan damarlarını genişleterek kanın damarlara yaptığı basıncı azaltır. Bir başka ifadeyle yeterli miktarlarda alınan potasyum tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kiraz çekirdeği yağı, potasyum bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği ile kiraz çekirdeği yağı tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur.
Yüksek Tansiyon Neden Olur? Hipertansiyon Nedir?
Göz Sağlığını Destekler
İnsan vücudunda gerçekleşen çeşitli tepkimeler sonucunda serbest radikal adı verilen kararsız moleküller açığa çıkar. Serbest radikaller sağlıklı hücrelere zarar verebilir. Serbest radikallerle savaşan en önemli bileşenler ise antioksidanlardır. Kiraz çekirdeği yağı içerisinde bol miktarda antioksidan bulunur. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kiraz çekirdeği yağı serbest radikallerin zamanla göz hücrelerine zarar vermesini ve göz sağlığını bozmasını engeller. Aynı zamanda içerisinde bulunan A vitamini ve beta karotenler yardımıyla da göz sağlığını korumaya yardımcı olur.
Cilt Sağlığını Destekler
Kiraz çekirdeği yağı faydaları denildiğinde ilk akla gelen; kiraz çekirdeği yağının cilt sağlığına olan önemli katkılarıdır. Kiraz çekirdeği yağı içerisinde bulunan ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere sağlık üzerinde birbirinden önemli faydaları olan vitaminlerden bir tanesi C vitaminidir. C vitamini aynı zamanda serbest radikaller ile savaşan güçlü bir antioksidandır. Kiraz çekirdeği yağında bulunan C vitamini serbest radikallerin cilt sağlığına zarar vermesini önler. Kiraz çekirdeği yağı içerisinde bulunan önemli vitaminlerden bir diğeri de E vitaminidir. E vitamini cildin normal fonksiyonuna destek olurken cilde kaybettiği nemi geri kazandırır.
Vücuttaki İltihaplanmayı Önler
Kiraz çekirdeği yağı proteinlerin yapı taşı olan amino asit bakımından da zengin bir yağ çeşididir. Amino asitlerin en önemli özelliklerinden bir tanesi ise güçlü bir anti inflamatuar olmalarıdır. Kiraz çekirdeği yağı anti-inflamatuar içeriği ile vücuttaki iltihapla savaşır.
Kanseri Önlemeye ve İlerlemesini Engellemeye Yardımcı Olur
Kiraz çekirdeği yağının en önemli faydalarından bir tanesi kanseri önleyici etkisidir. Kiraz çekirdeği yağında bulunan flavonoid gibi polifenoller kanseri önleyici özellikleri ile bilinen bileşiklerdir. Kiraz çekirdeği yağı; içerdiği polifenoller ve antioksidanlar sayesinde kanseri önlemeye ve kanserli hücrelerin büyümesini engellemeye yardımcı olur.
6 Adımda Anti-Kanser Diyeti, Kansere İyi Gelen Besinler
Bağışıklık Sistemini Destekler
Kiraz çekirdeği yağı C vitamini gibi bağışıklık sistemini destekleyen pek çok önemli vitamin ve mineral içerir. Kiraz çekirdeği yağı aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırmaya ve oksijenden zengin kanın vücut içerisinde daha rahat dolaşmasına yardımcı olur. Böylece hücre ve dokulara daha fazla oksijen taşınır ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Saç Sağlığına İyi Gelir
Düzenli tüketilen kiraz çekirdeği yağı kan dolaşımını artırarak saç derisinin beslenmesine yardımcı olur. Antibakteriyel etkileri sayesinde ise saç derisindeki bakteri kaynaklı enfeksiyonları ve kepek oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Stresle Başa Çıkmaya Yardımcı Olur
Bazı araştırmalara göre kiraz çekirdeği yağı vücutta stres hormonunun üretimini azaltır. Ayrıca kan dolaşımını artırıcı etkisi ile hücrelere daha fazla besin ve oksijen taşınmasını sağladığı için rahatlatıcı etki gösterir.
Eklem İltihabına Bağlı Ağrıları Hafifletmeye Yardımcı Olur
Kiraz çekirdeği yağının antienflamatuar özelliği artrite bağlı ağrıları hafifletmeye yardımcı olur.
Kiraz Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Kiraz çekirdeği yağı cilde ve saça doğrudan uygulanabilir. Ayrıca şampuan, sabun, dudak kremi, peeling, vücut yağı gibi cilt bakım ürünlerine eklenerek de kullanılabilir.
Kiraz Çekirdeği Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Kiraz çekirdeği yağının bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşırı miktarda kullanmaktan kaçınılması gerekir. Gözlerde ve diğer hassas bölgelerde kullanılmamalıdır. Hassas cilt yapılarında alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerjik reaksiyonu önlemek için büyük bölgelere uygulamadan önce kolun iç kısmına küçük bir miktar kiraz çekirdeği yağı uygulayın ve bölgeyi 24 saat gözlemleyin. Yanma, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi alerjik bir reaksiyon durumunda bölgeyi bol suyla yıkayın ve kiraz çekirdeği yağı kullanmayın