Reklam
İlaçsız MarketMaserasyon Yağlar

Maserasyon Yağ Nedir?

Reklam

Maserasyon yağ nedir? Bitkilerden yağ elde etmek için kullanılan yöntemlerden birisi maserasyon yöntemidir. İnfüze edilmiş yağlar olarak da adlandırılan maserasyon yöntemi ile elde edilmiş olan yağlar; bir bitkinin tedavi edici özelliklerini açığa çıkarmak için çözücü olarak kullanılan taşıyıcı yağlardır. Maserasyon yönteminde kurutulmuş bitkiler, ayçiçeği yağı ve zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlara konulur ve oda sıcaklığında bekletilir. Bitkileri ayçiçeği yağı ve zeytinyağı gibi yağlarda bekletmek hem bu yağları yumuşatmaya hem de bitkilerin faydalarından daha fazla yararlanmaya olanak tanır.

Sarı Kantaronun Faydaları ve Kullanım Şekli❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Maserasyon Yağ Nedir? Maserasyon Yağ Nasıl Yapılır?

Günümüzde bitkilerin özünü çıkararak onlardan şifalı özellikleri olan yağlar elde etmek için pek çok yöntem kullanılır. Bu yöntemler içerisinde en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi zeytinyağı, kuşburnu yağı gibi yağları elde etmek için kullanılan soğuk sıkım yöntemidir. Ancak her bitkide bulunan yağ oranı farklıdır. Bazı bitkilerde bulunan yağ miktarı, soğuk sıkım yöntemi ile yağ çıkarmaya yetecek düzeyde değildir. Bu durumda bu bitkilerden yağ elde etmek için maserasyon yöntemi kullanılır.

Reklam

Maserasyon yöntemi ile bitkilerin yağının çıkarılabilmesi için ilk etapta taşıyıcı bir yağa ihtiyaç vardır. Maserasyon yöntemi için kullanılan taşıyıcı yağlar; maserasyon yağların kullanım amacına göre farklılık gösterebilir. Örneğin; cilt bakımı için bir maserasyon yağ hazırlarken jojoba yağı, badem yağı gibi hafif yağlar tercih edilir. Taşıyıcı yağ seçiminin ardından çiçeklenme zamanında hasat edilen bitki güzel bir biçimde kurutulur. Bitkilerin yeterince kuru olması oldukça önemlidir. Aksi takdirde bitkilerin içerisinde bulunan sıvı, çeşitli mikrobiyal özellikler gösterebilir. Bütün bu işlemlerin ardından yeterince kuruyan bitkiler, cam kaptaki yağın içerisine konur ve oda ısısında bir süre bekletilir. Gerekli olması halinde her haftanın sonunda taşıyıcı yağa konulan bitkiler yenisi ile değiştirilebilir. Bazı bitkilerden elde edilen yağlar kısa sürede ekşiyebilir veya rengi bozulabilir. Ekşimesinden endişe edilen yağların yapımında E vitamini gibi tokoferol bakımından zengin takviyeler kullanmak yağların ekşimesini engellemeye yardımcı olacaktır.

Oda sıcaklığında kapalı kaplarda bekletilen bitki yaklaşık olarak 42 gün sonunda bez fileler yardımıyla süzülür ve 2-7 gün arası dinlenmeye bırakılır. Dinlenme aşamasında eğer tortu oluşursa bir bez file yardımıyla tortu süzülür, böylece berrak bir yağ elde edilir.

Maserasyon Yağ Nasıl Kullanılır?

Günümüzde maserasyon yöntemi kullanılarak üretilen yağların başında sarı kantaron yağı gelir. Bunun en önemli nedeni, sarı kantaron bitkisinin çok güçlü bileşikler içermesidir. Maserasyon yöntemi kullanılarak sarı kantaron yağı elde edilirken bitkinin içerisinde bulunan güçlü bileşiklerden bazıları kaybolur, bu sayede daha hafif bir yağ elde edilebilir. Maserasyon yağlar cilt bakımından, vücuttaki iltihabı azaltmaya kadar pek çok farklı amaçla kullanılabilir. Evde cilt bakımı için maserasyon yağ yapmayı düşünenler; kadife çiçeği yaprakları, sarı kantaron, cilt üzerinde yatıştırıcı etkileri ile bilinen havuç gibi bitkileri tercih edebilir. Morluk ve hafif yanıkların tedavisinde ise anti-enflamatuar etkileri ile bilinen Calendula bitkisinden elde edilen yağ tercih edilebilir.

Uçucu Yağlar Varken Neden Maserasyon Yağlara İhtiyaç Duyulur?

Bitkilerden yağ elde etmek için kullanılan pek çok yöntem vardır. Bitkilerin tüm bio yararlarından faydalanabilmek için ne kadar çok yağ çıkarma tekniği kullanılırsa o kadar iyidir. Örneğin; damıtma yöntemi ile yağ elde edilirken bitkinin tüm bileşenlerini açığa çıkarmak her zaman mümkün olmayabilir. Maserasyon yöntemi bitkideki büyük molekülleri açığa çıkarırken, diğer yöntemler sayesinde de bitkinin diğer kimyasal bileşenlerini açığa çıkarmak mümkün olur.

Reklam

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu