Zeytinyağı ve badem yağı karşılaştırması – Zeytinyağı ve badem yağı, cilt dostu yağlar olarak bilinir. Badem yağı ve zeytinyağının her ikisi de cilt üzerinde besleyici ve nemlendirici özelliklere sahiptir. Bu yüzden iki yağ arasında bir seçim yapmak zordur.
Zeytinyağı, cilt ve saç sağlığı için birçok faydası olan yağlardan biridir. Antioksidanlar, E vitamini ve K vitamini, omega 3, omega 6 gibi tekli doymamış yağ asitleri ve karotenoidler bakımından zengindir. Sağlığa faydaları bu içerikleri sayesinde gerçekleşir.
Badem yağı, sayısız faydalı özelliği olan hafif ve sakinleştirici bir yağdır. Hoş bir kokusu olan badem yağı, iyi bir bitkisel protein kaynağıdır ve mineral, yağ asitleri, A vitamini, B vitamini ve E vitamini bakımından da zengindir.
Zeytinyağı ve Badem Yağı Karşılaştırması
Badem yağında bol miktarda E vitamini bulunur. Aynı zamanda bakır, magnezyum ve fosfor açısından da zengindir. Antioksidan içeriği sayesinde de serbest radikallerle savaşma kapasitesi vardır. Ayrıca iltihabı azaltır ve bağışıklığı güçlendirir. Zeytinyağı ise vitamin ve antioksidanlar açısından zengindir. Yapılan araştırmalarda da cildi nemlendirdiği, yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğu ve güneş hasarına karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Yani hem badem yağı hem de zeytinyağı cilt ve sağlık üzerinde çeşitli faydaları olan yağlardır. Bu nedenle hangi yağın kullanılacağı ihtiyaca ve cilt tipine göre değişir.
Saçlar İçin Zeytinyağı ve Badem Yağı
Badem yağı, saçlar için kullanıldığında saçı yumuşatır ve tüm saç tipleri için uygundur. Zeytinyağı da yüksek omega yağ asidi içeriği ile saçın nemli kalmasına yardımcı olur.
Her iki yağ da haftada iki kez saç derisine ve saça masaj yapılarak uygulanabilir. Uygulandıktan sonra bir havlu ile fazla nemi alınır ve ardından havlu ile sarılır. Yarım saat kadar bekletildikten sonra şampuanla yıkanır.
Cilt için Zeytinyağı ve Badem Yağı
Hoş bir aroması olan badem yağı, A ve E vitamini içeriği ile cilde faydalıdır. Zeytinyağı ise iyi bir nemlendiricidir ve cildin yumuşamasını sağlar.
Temizlenen ve kurulanan cilde bir miktar badem yağı ya da zeytinyağı, pamuk yardımıyla nazikçe uygulanır. Nemlendirici olarak kullanılıyorsa durulanmaz, cildin yağı emmesi beklenir.
Yüz İçin Zeytinyağı ve Badem Yağı
Badem yağı yüzü nemlendirirken aynı zamanda A ve E vitaminleri sayesinde cildi besler. Zeytinyağı da doğal olarak cilt tonunu iyileştirir. Bu nedenle, her iki yağ da yüz için rahatlıkla kullanılabilir.
Bir miktar badem yağı ya da zeytinyağı masaj yapılarak yüze uygulanır. Ardından bir yüz temizleyicisi ile cilt nazikçe yıkanır. Sonra bir kez daha yüze birkaç damla badem yağı ya da zeytinyağı sürülür.
Koyu Halkalar İçin Zeytinyağı ve Badem Yağı
Birçok insan göz altı morluklarından şikayetçidir. Hindistan cevizi yağı ve badem yağı karışımının uygulanması, koyu halkaları azaltmanın en etkili yollarından biridir. Bu karışımda badem yağı yerine zeytinyağının kullanılması da aynı etkiyi gösterecektir. Badem yağı ya da zeytinyağı hafif yapısı sayesinde koyu halkalar için rahatlıkla kullanılabilir.
Yarım çay kaşığı badem yağı ya da zeytinyağı azar azar alınarak göz kapaklarına ve göz altı bölgesine 2 dakika boyunca dairesel hareketlerle masaj yapılarak uygulanır. Bir gece bekletilir ve ertesi sabah sadece su ile yıkanır.
Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer?
Bebeklere Masaj Yapmak için Badem Yağı ve Zeytinyağı
Badem yağı, A, B1, B6 ve E vitaminleri gibi önemli besin ögelerini içerdiği için bebeklere masaj yaparken kullanılan besleyici bir yağdır. Çok hafif bir yağ olmasıyla da bebeklerin cildi tarafından hızla emilerek pürüzsüz ve kadifemsi bir his bırakır.
Zeytinyağında ise durum pek de aynı değildir. Zeytinyağı, cildi daha geçirgen hale getiren ve bebeğin cildini kurutabilen çok miktarda oleik asit içerir. Bebeğin cildi hassas bir yapıya sahipse zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Az miktarda badem yağı alınır, mide ve göğüs bölgesinden başlayarak bebeğin cildi yavaşça ovulur. Biraz beklenir ve ardından diğer bölgeye geçilir. Bebeğin bacakları, ayakları, kolları, omuzları ve boynu ovulur. En son bebeğin sırtı da ovularak masaj sonlandırılır.
Çatlaklar İçin Zeytinyağı ve Badem Yağı
Badem yağı, vitaminler ile linoleik asit ve oleik asit gibi yüksek düzeyde yağ asidi içerdiğinden cilt için etkili bir üründür. Badem yağı, nemlendirme, onarma ve hasarlı cildi iyileştirme özellikleri sayesinde çatlakları azaltır. Zeytinyağı ise cildi besleyen ve hasarlı cilt hücrelerini iyileştiren mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hem badem yağı hem de zeytinyağı çatlakları iyileştirmek için kullanılabilir.
Zeytinyağı veya badem yağı çatlaklara 15 dakika dairesel hareketlerle masaj yapılarak uygulanır. Karışım 30 dakika kadar ciltte bekletildikten sonra yıkanır. Etkili bir sonuç almak için bu uygulama düzenli olarak her gün yapılmalıdır.
Vücut Masajı İçin Badem Yağı ve Zeytinyağı
Badem yağı, cildi yumuşak ve elastik tutan çeşitli bileşenlere sahip olduğundan vücut masaj yağı olarak kullanılabilir. Benzer şekilde zeytinyağı da masaj yağı olarak tercih edilebilir.
Ilık yağlar cilt tarafından daha iyi emilir. Bu yüzden yarım fincan kadar zeytinyağı veya badem yağı biraz ısıtılır. Ardından masaj yapılacak bölgelere tek tek uygulanır. Yağ vücutta biraz bekletildikten sonra masaj yapılabilir. Bu masajın gece yatmadan önce yapılması ise hem vücudun daha iyi dinlenmesini hem de yağın gece boyu cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar.
Badem Yağı Mı Zeytinyağı Mı?
Hem zeytinyağı hem de badem yağı, cilde olan faydaları nedeniyle nemlendiricilerde, losyonlarda ve cilt temizlik ürünlerinde kullanılır. Badem yağı ciltteki kiri ve tozu temizlemek için kullanılırken, zeytinyağı cilt hastalıkları için antibakteriyel losyonlarda kullanılabilir. Badem yağı ayrıca saç gelişimi ve bununla ilişkili problemler üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Her iki yağın da uygulanması ve kullanımı cilt tipine, kullanıma ve duruma göre değişir. Bu nedenle, hangisinin kullanılması gerektiğine dair net bir cevap yoktur.
Badem Yağı ve Zeytinyağının Zararları Nelerdir?
Badem yağı, genel olarak topikal kullanım için güvenlidir. Badem yağının özellikle yağlı ciltler için birçok avantajı vardır. Çünkü hafiftir ve gözenekleri tıkamadan cilt tarafından kolayca emilir. Herhangi bir alerji durumunun varlığını kontrol etmek için ilk kullanımda mutlaka cildin ufak bir bölümünde test edilmelidir.
Zeytinyağı ise yağlı, hassas veya akneye meyilli ciltlerde kullanılmamalıdır. Zeytinyağı hafif komedojeniktir ve cilt gözeneklerini tıkayabilir. Bu nedenle alerjisi olan kişilerde cilt kızarıklığı gibi olumsuz yan etkileri görülebilir.
Hormonal Akne Nedir? Hormonal Akne Belirtileri Nelerdir?