Reklam
Güzellik

Saç Boyası Kanser Yapar mı? | Saç Boyama

Reklam

Saç boyası için yapılan yeni araştırmalar, kimyasal saç ürünlerinin sık kullanılması ile meme kanseri arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. Araştırmacılara göre ise kimyasal saç ürünlerinin kullanılmasının tek başına meme kanseri riskini belirleme olasılığı düşüktür. Fakat yine de kimyasallardan kaçınmanın faydalı olabileceği söylenmektedir.

Omega 3 Bakımından Zengin Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Youtube Videomuzdan İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Lenfoma ve mesane kanserine neden olan 22 çeşit kimyasal katkı maddesinin saç boyası üretiminde kullanılması yasaklanmıştır. Ancak bu saç boyamanın artık zararsız olduğu anlamına gelmemektedir. Saç boyası üretiminde kullanılan ve yeterince araştırılmayan katkı maddeleri ve yeni kimyasal katkı maddeleri de benzer tehlikeler oluşturabilir. Kafada bıngıldak denilen ve vücudun her hücresiyle bağlantılı bir enerji merkezi vardır. Buna ek olarak iki kaş arasından ense çukuruna kadar uzanan bölgede bulunan yaklaşık 100 tane akupunktur noktası vardır ve idrar yolları enerji kanalı üzerinde yer almaktadır.

Reklam

Bu nedenle saçlara veya kafaya sürülen zararlı maddeler enerji kanalları vasıtasıyla vücudun her noktasına, idrar yollarına hatta hamile kadının rahmindeki bebeğe kadar ulaşabilmektedir.

Dolayısıyla şampuan yerine yoğurt suyu, taze yumurta sarısı, ıslatılmış kepek veya doğal sabun kullanmak gerekir. Saç boyası yerine kına kullanılmalıdır. Farklı renkler elde etmek için kınaya aynı miktarda ince öğütülmüş karanfil, meşe kabuğu, ceviz kabuğu, ceviz yaprağı, papatya, çay, kahve ve zeytinyağından biri veya birkaçı katılabilir.

Kınanın Faydaları Nelerdir? Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Saç Boyası Kanser Yapar mı?

Gazi Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, yapılan araştırmalarda, saç boyası ile kanser arasında ilişki bulunduğunu söylemektedir.

Uslu, Amerikan Kanser Cemiyeti’ne göre saç boyalarında bulunan kimyasalların kanser oluşumunu tetikleyebildiğini söylemiştir.

Reklam

Boyaların içerisinde bulunan, aromatik amin ve fenol adlı kimyasallar adeta bir sünger gibi olan saç derisinden geçerek deri içinde kanserojen etkiler yaratmaktadır. Bu kanserojen maddenin, N-nitrozaminlere dönüştüğünü belirten Uslu, bu bileşiklerin kanser oluşumunu tetiklerken ilk olarak karaciğeri hedef aldığını vurgulamaktadır.

Los Angeles Üniversitesinden Dr. Gago-Dominguez, 1514 vaka üzerinde yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaşmıştır. International Journal of Cancer Dergisinde yayınlanan makalesinde saçlarını yılda 12’den fazla boyayan kadınların, hiç boyamayanlara oranla idrar kesesi kanserine yakalanma riskinin iki kat arttığını belirtmektedir.

15 yıl süreyle saçlarını sık bir şekilde özellikle koyu renklerle boyayan kadınlarda mesane kanserine yakalanma riskinin, hiç boyamayanlara oranla üç kat daha fazla olduğu sonucuna varmıştır. Hatta araştırmada kadınların saçlarını boyayan kadın kuaförlerinin de boya kullanmayanlara oranla yüzde 50 daha fazla mesane kanserine yakalanma riski olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak araştırmada Los Angeles şehrinde görülen mesane kanser vakalarının yüzde 19’unun saç boyası ile ilişkili olduğuna karar verilmiştir.

Böbrek ve Mesane Temizlenmesi İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Düzenli olarak saç boyası kullanmak, kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığını arttırıyor. Saç boyalarının içerisinde bulunan kimyasal maddeler kadınlar için tehdit oluşturuyor. Bu risk, bu ürünleri kullanan kadınlar için ortak olsa da meme kanseri riski siyahi kadınlarda çok daha fazla görülüyor. Siyahi kadınlarda bu risk yüzde 60 iken, beyaz tenli kadınlardaki meme kanseri riski yüzde 9. Araştırmacılar bu farkın tam olarak neyden kaynaklandığını açıklayamıyor. Fakat, kullanılan ürünlerin farklılığından kaynaklanabileceği düşünülüyor.

Meme kanserine yakalanma riskini tetikleyen bir diğer faktör ise saç boyasının rengi. Daha koyu saç boyaları genellikle daha fazla kimyasal içerir. Bu nedenle koyu renkli saç boyası kullanan kadınların meme kanserine yakalanma ihtimali daha yüksek.

Reklam

Ülkemizde Sağlık Bakanlığının sigara konusunda halkı bilgilendirmelerindeki başarısını saç boyalarında da yerine getirmesi gereklidir. Sağlık Bakanlığı yetkilileri saç boyalarının ne kadar tehlikeli olduğunu okullarda anlatmalı ve özellikle genç kızlarımıza bu konuda broşürlerle aydınlatıcı bilgiler vermelidir. Halkımızın kansere yakalanmaması için yetkililerin daha fazla çaba göstermesi gerekmektedir.

Saç Boyasında Bulunan 10 Kimyasal

Saçlarımızı kolayca dilediğimiz renklere boyuyoruz. Fakat, bu işlemi yaparken gözden kaçırdığımız bir şey var. Saçlarımızı boyarken kullandığımız ürünlerin içerisinde neler var, bunu gerçekten biliyor muyuz? Dilerseniz, saç boyalarında bulunan kimyasal maddelere bir göz atalım; {1*}

  • Amonyak: Solunum yolunu tahriş eder ve endokrin bezlerinin çalışmasını bozar.Aynı zamanda zehirleyici bir özelliğe de sahiptir.
  • Hidrojen peroksit: Solunum yolunu ve cildi tahriş eder. Cildi yakabilir, gözlere zarar verebilir ve alerjik reaksiyona neden olabilir.
  • P-phenylenediamine: Organ sistemi ve kan toksisitesine neden olan potansiyel kanserojen maddedir. Alerji ve immünotoksisiteye neden olabilmektedir. Mesleki tehlikelere de neden olur.
  • Resorsinol: Endokrin bozucu bu kanserojen madde; cilt, göz ve akciğerlerin tahriş olmasına neden olabilir.
  • Toluen-2,5-diamin sülfat: Benzin ve tiner gibi zararlı maddelerin içerisinde de bulunur. Özellikle, uzun süre maruz kalındığında insan sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratabilir.
  • Metilizotiyazolinon: Nörotoksisiteye (sinir sisteminin zarar görmesi) ve tahrişe neden olabilir.
  • Yapay koku: Alerjik reaksiyonlar ve immünotoksisiteye sebep olabilmektedir. Organlara zarar verebilir.
  • Metilparaben: Potansiyel endokrin bozucudur. Biyokimyasal veya hücresel seviyelerde değişikliklere neden olabilir
  • 1-Naftol: Potansiyel kanserojen maddedir. İmmünotoksisite ve tahrişe neden olabilir
  • Etanolamin: Organ sistemi toksisitesine, tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Tek başına bile birçok zararı olan bu kimyasallar, saçınızı boyamak için kullandığınız ürünlerin içerisinde bulunuyor.

Saç Düzleştirici Kimyasallar

Araştırmacılar, kimyasal saç yumuşatıcıların (hair relaxer) ve düzleştirici ürünlerin hormonal olarak aktif bileşikler içerebileceğini buldu. Bu bileşikler, saç boyasında olduğu gibi meme kanseri ile ilişkilendirildi. Fakat bu sefer, saç boyasındakinin aksine siyah ve beyaz kadınlar arasında farklı oranlar gözlenmedi. Siyah ya da beyaz fark etmeksizin bu ürünleri kullanan her kadında meme kanseri riskini artırdığı anlaşıldı. Yine de bu ürünlerin siyah kadınlar tarafından daha sık kullanıldığını da eklemek gerek.

Keratin tedavisi veya Brezilya fönü gibi saç düzleştiricilerdeki en büyük sorun, içerdiği formaldehittir. Bu, kanserojendir bir maddedir. Ayrıca, siz belirgin semptomlar göstermeseniz bile kansere yakalanma riskiniz artmaktadır.

Sadece formaldehit kokusu bile boğazınızda, gözlerinizde ve burnunuzda tahrişe neden olabilir. Bu, kimi zaman burun kanamasına, öksürüğe veya boğaz ağrısına da yol açabilmektedir. Ayrıca, bu madde merkezi sinir sistemini etkileyerek ruh hali değişikliklerine, uykusuzluğa, hafıza sorunlarına ve baş ağrılarına sebep olabilir.  Bu kimyasalı kokladıktan sonra bile vücudunuzun verdiği tepki buysa, kim bilir doğrudan saçınıza ve saç derinize uygulandığında nasıl bir soruna yol açacaktır.

Bu zararlardan kaçınmak için formaldehit içermeyen ürünlere de bakabilirsiniz. Fakat, doğal yöntemler dışında hiçbir üründe bu maddeden tam olarak kaçamazsınız. Çünkü, çoğu ürün genellikle ısıtıldığında formaldehit salan metilen glikol içerir.

Bu ürünlere ek, ütü kullanımı da saç düzleştirme işlemi için aklınıza alternatif bir yol olarak gelebilir. Fakat, saç düzleştirme işlemi sırasında 450 derece veya daha yüksek bir saç ütüsü kullanıldığı düşünülürse, bu yol da sizler için pek sağlıklı gözükmüyor.

Saç Boyası İçin Doğal Alternatifler

Tüm bu ürünlerin aksine doğal yöntemlere başvurmak sizin için daha sağlıklı olacaktır. Burada, saçlarınıza zarar vermeden uygulayabileceğiniz bazı yöntemlere göz atabilirsiniz;

Doğal Saç Açıcılar Kullanın

Saçınızı hidrojen peroksit ile açmak yerine, doğal açıcıları kullanmayı deneyin. Papatya, limon, deniz tuzu ve karbonat gibi maddeler saçlarınızı yıpratmadan rengini açacaktır. Bu ürünlerden birini saçlarınıza uygulayın ve 20 ila 60 dakika arasında saçınızda bekletin. Kimyasal tehlikesi olmadan kolayca saçlarınızın rengini açmanıza yardımcı olacak, aynı zamanda canlılık ve parlaklık sağlayacaklardır.

Kimyasal Boyalar Yerine Kına Kullanın

Kına tozu, kalıcı saç boyasına göre daha güvenli ve daha doğal bir alternatiftir. Fakat, siz yine de kına satın alırken içindekiler kısmını dikkatlice okuyun. Kına ile saç boyama yöntemi ise şöyledir:

  • Yarım fincan kaynar su ile kınayı karıştırın. Daha sonra karışımınızı gece boyunca dinlendirin. Ertesi gün saçlarınıza uygulayın ve yaklaşık iki ila üç saat bekletin. Sonra iyice durulayın.

Uyarı: Kına kullanırken eldiven giydiğinizden emin olun. Ayrıca, saç çizginize bir bariyer olarak Hindistan cevizi yağı gibi yağlar sürerek yüzünüze boya bulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı ve Faydaları Nelerdir? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Kahve İle Saç Renginizi Koyulaştırın

Bir fincan kahve ile bir ton daha koyu bir saça sahip olabilirsiniz! Kahve, saç boyasıyla aynı etkiye sahip olmasa da doğal bir renk koyulaştırıcı olarak kullanılabilir. Bunun için tek yapmanız gereken; demlenmiş, koyu kavrulmuş kahveyi, kahve telvesi ve saç kreminiz ile karıştırmak. Karışımınızı temiz, nemli saçınıza uygulayın ve en az bir saat beklettikten sonra durulayın.

Doğal Keratinli Saç Ürünleri Kullanın

Keratin, saçınızı onarmak için kullanabileceğiniz bir maddedir. Ayrıca, hasarlı saç tellerine çok daha pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Bu nedenle, içerisinde keratin bulunan saç ürünlerini kullanmanız saçınızın düzleşmesine ve parlamasına yardımcı olacaktır.

Doğal Yağlar İle Saç Kremi

Saçınıza parlaklık katmak ve kabarmayı yatıştırmak için doğal yağları kullanabilirsiniz. Bunun için, oldukça etkili olduğu bilinen argan yağı ve hindistancevizi yağını saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Bu gibi doğal ürünler saçınıza pürüzsüz bir görünüm kazandıracaktır.

Yapılan araştırmalar, saç boyalarının ve saçları düzleştirmek için kullanılan ürünlerin, kadınlarda meme kanseri riskini arttırdığını ortaya çıkarttı. Bu nedenle, saçımız için kullandığımız ürünleri bir kez daha gözden geçirmekte fayda var. Eğer, kullandığımız ürünler sağlığımız için tehlikeliyse, saçımızı boyamak veya düzleştirmek için farklı yöntemler uygulayabiliriz. Bunun için deneyebileceğimiz doğal yollar ise oldukça basit ve doğal ürünler de ulaşılabilirdir.

Kaynaklar

{1*} https://www.ewg.org/skindeep/search/?page=1&per_page=12&search=hair+dye&utf8=%E2%9C%93

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu