Reklam
Sağlık

Kıl Batması Nasıl Önlenir?

Reklam

Kıl batıkları, kılların yanlış yönde çıkması sonucunda görülen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda kıl batıklarından kurtulmak sivilcelerden kurtulmaktan bile daha zor olabilmektedir ancak buna rağmen kıl batması için etkili ve çeşitli doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Nane Yağının İnanılmaz 15 Faydasını Öğrenmek İçin Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Kıl Batması Nedir?

Kıl batması ciddi bir sağlık sorunu değildir ancak bazı durumlarda görüntüsü nedeniyle kişiyi rahatsız edebilmektedir. Kıl dönmesi, kıl folikülünün tıkanmış gözenekten geçememesi durumunda ortaya çıkmakta ve bu durum kılın tekrardan kıvrılmasına neden olmaktadır.

Reklam

Kıl batması durumunda tüyler istenmeyen yönde çıkmaktadır. Bu durumun genellikle kılların tıraş edilmesinden sonra ortaya çıktığı görülmektedir. Kıl batıkları genellikle iltihaplı kırmızı bir yumru şeklinde veya küçük bir sivilce şeklindedir.

Bazen saç köklerindeki kılların ters yönde çıktığını görebilirsiniz. Bu durum saç köklerinde de kıl batması görülebileceğini göstermektedir. Ancak saç köklerinde oluşan batıklar vücuttaki batıklara kıyasen daha ağrılı ve irin dolu olabilmekte ve hatta bazen yaraya dönüşebilmektedir.

Akne, egzama, kist, keratosis pilaris (tavuk derisi görünümü), vücutta görülen döküntüler, impetigo , püstüler sedef hastalığı ve molluscum contagiosu bazı durumlarda kıl batması ile karıştırılabilmektedir. {1*}

Yağlı Saçlardan Kurtulmanın 7 Yolunu Öğrenmek İçin Tıklayın

Kıl Batmasının Belirtileri

Kıl batması en sık yüz bölgesinde görülmektedir. Özellikle erkeklerde sakal bölgesinde kıl batıklarının oldukça fazla bulunduğu bilinmektedir. Erkeklerin çenelerinde yanaklarında ve boyunlarında da sık sık kıl batıkları görülmektedir. Bunun en önemli nedeni bu bölgelerin sıklıkla tıraş ediliyor olmasıdır.

Reklam

Hem erkekler de hem de kadınlar da koltuk altında, kasık bölgesinde ve bacaklarda kıl batması sıkça görülebilmektedir. Genel anlamda düzenli olarak tıraş edilen, yani kıllardan arındırılan bölgelerde kıl batıklarının ortaya çıktığı bilinmektedir.

Kıl batması belirtileri şunlardır:

  • Cildin tahriş olması
  • Tüylü ve küçük yumruların ortaya çıkması ve genellikle zaman içinde bu yumruların büyümesi (bu yumrular genellikle yüzde ve boyun bölgesinde görülmektedir)
  • İrinle dolu küçük şişliklerin ortaya çıkması (bu şişlikler genellikle yüz ve boyun bölgesinde ortaya çıkmakta ve büyümüş kıl kisti olarak adlandırılmaktadır)
  • Batık bölgesinde ağrı
  • Kıl batmasının yaşandığı yerde kaşıntı

Ayrıca bazı durumlarda batık kıllar iltihaplanabilmekte ve bundan dolayı kanamaya neden olabilmektedir. {2*}

Kıl Batmasının Nedenleri Nelerdir?

Kıl batmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Kılı cımbızla almak kıl folikülünün bir kısmının derinin altında kalmasına ve bu nedenle kıl dönmesi yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kılları tıraş ederken cildi germek de kıl dönmesine neden olabilmektedir.

Ayrıca ölü deri hücreleri kıl foliküllerinin tıkanmasına neden olabilmekte ve bunun sonucunda kıl cilt yüzeyinin altında yanlara doğru uzamak zorunda kalabilmektedir.

Reklam

Yanlış yönde büyüyen kıllar batıklara neden olmakta ve bu durum vücut tarafından yabancı bir istilacı olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı kıl batması genellikle iltihaplanmaya neden olmaktadır.

Kıl batması herkeste görülebilmektedir ancak vücudundaki kılları cımbız, ağda veya farklı yöntemlerle tıraş eden kişilerde kıl batması görülme ihtimali daha yüksektir.

Mayo Clinic’e göre kıvırcık saçlara sahip olmak, saç köklerinde kıl batması sorununu tetikleyen etkili bir risk faktörüdür. Bazı durumlarda kıvırcık saçlar kesildiğinde ve yeniden çıkmaya başladığında normal şekilde uzamamakta ve bunun yerine cilde yeniden girme eğiliminde olabilmektedir. Bunun yanı sıra kıvırcık saçlı kişilerin saçlarını, kuru şekilde ıslatmadan tıraş etmeleri de kıl batması riskini arttırabilmektedir.  {3*}

Kıl Batması Tanısı Nasıl Konulur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kıl batması tanısı almak için doktorun cildinizi muayene etmesi çoğu zaman yeterli olmaktadır. Kıl batmasını tedavi edebilmek için tüm kıl alma tekniklerini (tıraş, cımbız ve/veya ağda) batık kıllar kendi kendine düzelene kadar durdurmak tavsiye edilmektedir. Kıllara ne zamana kadar müdahale edilmemesi gerektiği kişiden kişiye değişebilmekte ancak genel olarak birkaç hafta ya da birkaç ay kıllara müdahale etmemek önerilmektedir.

Ayrıca tıraş ve çeşitli epilasyon yöntemlerinden kaçınmak mümkün değilse kişilerin lazer epilasyon yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Lazer epilasyon batık kıllardan kurtulmak için başvurulan geleneksel çözüm yolları arasında yer almaktadır.

Lazer epilasyon işlemi esnasında kıllar, kıl folikülünü yok eden, yeniden büyümesine engel olan ve oldukça derin seviyelere inen lazer ışınlarına maruz kalmaktadır. Lazer epilasyon işlemi, cilt tahrişi, ciltte pigment değişiklikleri, kabuklanma, kabarma ve yara izi gibi çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra lazer epilasyon işlemi sonrasında cilt dokusunda farklı bazı değişiklikler meydana gelebilmektedir. {4*}

Kıl dönmesi tedavisi için doktorlar retinoidler, steroid krem veya antibiyotik merhem gibi çeşitli ilaçlar reçete edebilmektedirler.

Batık kıllar kiste dönüşmüşse bu durumu tedavi edebilmek amacıyla çeşitli antibiyotikleri oral yolla almayı tavsiye edebilmektedirler.

Kıl batması enfekte olmadığı sürece vücutta olumsuz etkilere neden olmamaktadır. Ancak doğal yöntemler sayesinde batık kıllardan kolayca kurtulabilirsiniz.

Deri Altı Sivilceleri Nasıl Geçer? Uçsuz Sivilce Nasıl Oluşur? Tıkla ve Öğren

Kıl Batmasından Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Kıl batması vücudun farklı noktalarında görülebilmektedir. Sıkça tıraş edilen bölgelerde kıl batması durumuyla karşı karşıya kalma riski daha yüksektir. Batık kıllar sağlık açısından büyük sorunlara yol açmasa da kişiyi rahatsız edebilmektedir. Kıl batıklarından kurtulmak için uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

Batık Kılların Olduğu Bölgeyi Dairesel Hareketlerle Yıkayabilirsiniz

Kıl batmasından kurtulmak çoğu zaman uzun ve karmaşık süreçler yaşanmasına neden olmamaktadır. Mayo Clinic’e göre kıl batması tedavisi için oldukça kolay ve pratik bir yöntem bulunmaktadır. Yumuşak kıllı bir diş fırçası veya el bezi ile batık kılların etrafındaki alanın dairesel hareketlerle birkaç dakika boyunca yıkanması önerilmektedir. Bu uygulamanın daha etkili olabilmesi için tıraştan önce ve gece uyumadan önce yapılması tavsiye edilmektedir.

Steril Yöntemlerle Batık Kılları Çıkarabilirsiniz

Kıl batığının olduğu bölgeyi patlatmamalı ve sıkıştırmaya çalışmamalısınız. Çünkü bu durum hem cilde zarar vermekte hem de bölgede enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır.

Uzmanlar kıl batıklarının, deri yüzeyine yakın yerlerde bulunması durumunda sterilize edilmiş bir iğne veya cımbız yardımıyla çıkarılabileceğini ifade etmektedirler. Ancak bu işlem deri yüzeyine yakın olmayan kıl batıkları için önerilmemektedir. {5*}

Kıl batmasının Geçmesi İçin Sabırlı Olmalısınız

Kıl batıklarının geçmesi için kişinin sabırlı olması ve durumu zamana bırakması tavsiye edilmektedir. Kıl batıkları estetik açıdan hoş bir görünüme neden olmamaktadır ancak çoğu zaman kişi bir şey yapmadan kendiliğinden geçmektedir.

Kişinin kıl batıklarını kaşımaması ve elinden geldikçe batığın olduğu bölgeye dokunmaması önerilmektedir. Çünkü bu durum enfeksiyon riskini ve yara izi oluşma riskini arttırmaktadır.

Kıl batıklarından hiç çaba göstermeden kurtulmak isteyen kişilerin batığın olduğu bölgeye karışmaması ve batıkların kendiliğinden geçmesi için beklemesi önerilmektedir.  Enfeksiyon olmayan durumlarda batıklar çoğu zaman herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan iyileşmektedir.

Kılları Temizlemek İçin Şeker ve Tuz Kullanabilirsiniz

Kıllarınızı doğal ve daha sağlıklı bir yöntemle almak istiyorsanız şeker, bal, limon suyu ve suyu karıştırarak ev yapımı bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışım özellikle hassas cilde sahip olan kişiler için oldukça iyi bir seçenektir.

Şeker ve tuz, ciltte meydana gelen kızarıklığı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olmakta ve bu nedenle doğal ve hafif eksfoliyatörler olarak kabul edilmektedirler.

Batığın Olduğu Bölgeye Buz Uygulanabilir

Kıl batıklarının neden olduğu iltihaplanmaların azalması için batığın olduğu bölgeye buz veya soğuk kompres uygulanabilmektedir. Bu uygulama batık kılların neden olduğu ağrı ve kaşıntı semptomlarının azalmasını da sağlamaktadır.

Çay Ağacı Yağı Kullanılabilir

Uçucu yağlar kıl batıklarının tedavi edilmesine yardımcı olabilmektedir. Kıl batığı tedavisi için kullanılabilecek etkili yağlardan biri de çay ağacı yağıdır.

Çay ağacı yağı Melaleuca alternifolia bitkisinden elde edilmekte ve cilt sağlığını iyileştirme yeteneği ile bilinmektedir.

Araştırmalar çay ağacı yağının, cildi etkileyen bakteriyel, viral, mantar ve protozoal enfeksiyonlara karşı geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite gösterdiğini kanıtlar niteliktedir. Ayrıca çay ağacı yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı da bilinmektedir.

Kıl batıklarının olduğu bölgeye günde 1 kez 2 damla çay ağacı yağı sürmek yaranın enfekte olmasını engellemekte ve daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.

Akneler İçin Kullanılması Gereken Uçucu Yağlar Hangileridir? Akne Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır? Tıkla ve Öğren

Dar Giysiler Giymekten Kaçınmalısınız

Bacaklarda veya vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan kıl batıklarından kurtulmak için dar giysiler giymekten kaçınmalı ve batığın olduğu bölgeye sürtmeyecek, bol ve pamuklu giysiler giymelisiniz. Kıl batığının olduğu bölgede sıkı ve hava almayan kıyafetlerin giyilmesi durumu daha da kötüleştirebilmektedir.

Kişiler vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan kıl batıklarından kısa sürede kurtulmak istemektedirler. Ancak dar giyinmemek uzun vadede kıl batığı oluşumunu önlemekte ve batık kılların daha kötü hale gelmesine engel olmaktadır.

Kıl Batması Nasıl Engellenir?

Kıl batıklarının en önemli nedenlerinden biri yanlış kıl alma yöntemleridir. Batık kıl oluşumunu engellemek için vücudunuzun hangi bölgesini tıraş ederseniz edin o bölgeyi muhakkak nemlendirmelisiniz. Tıraş edilecek bölgeyi ılık su ile ıslatmalı ve tıraş öncesinde bölgeye yüksek kaliteli doğal bir tıraş kremi uygulamalısınız. Batık kıl oluşumu riskini daha da azaltmak için tıraş edilecek bölgeye tıraş öncesinde sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

Tıraş esnasında kılları uzadıkları yönde tıraş etmeye ve her hareketten sonra tıraş bıçağını durulamaya özen gösterin. Tıraş bıçaklarını sık sık değiştirmek kıl batması riskini azaltmakta ve aynı zamanda cildin tahriş olmasını engellemektedir.

Bazı uzmanlar, yüz bölgesindeki kıl batıklarını engellemek için kişilerin tek bıçaklı tıraş bıçaklarını kullanmalarını tavsiye etmektedirler. Tıraş esnasında tıraş edilen bölgenin yıkanmasını önermekte ve tıraş bittikten sonra muhakkak bir nemlendiriciyle bölgenin nemlendirilmesi gerektiğini ifade etmektedirler. {6*}

Kıl Batığı Oluşumunu Engellemek İçin Alınabilecek Önlemler

Kıl batıkları genellikle doktora gitmeyi gerektirmemektedir. Ancak batık kıllar enfekte olmuşsa veya kronik bir sorun haline gelmişse doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Kronikleşmiş kıl batıklarının neden olduğu komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

  • Bakteriyel enfeksiyon (kaşıntıya bağlı)
  • Kalıcı yara izleri
  • Cildin koyulaşması (hiperpigmentasyon)
  • Jilet yumruları/tıraş sivilceleri olarak bilinen psödofolikülit barba

Kaynaklar

{1*} https://www.aad.org/public/diseases/a-z/molluscum-contagiosum-treatment

{2*} https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17722-ingrown-hair

{3*} https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893

{4*} https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/laser-hair-removal/about/pac-20394555

{5*} https://www.nhs.uk/conditions/ingrown-hairs/

{6*} https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17722-ingrown-hair#prevention

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu