Kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz bazı bitkiler ve yabani otlar aslında güvenle tüketilebilmektedir. Yenilebilir çiçekler, genellikle antioksidanlar ve iltihap önleyici bileşiklerle dolu mükemmel besin kaynakları olarak tanınmaktadır.
Bu çiçekler genellikle tabak garnitürleri olarak kullanılmaktadır. Ancak bu bitkiler, geleneksel tıp için zengin besin değerleriyle oldukça önemli görülmektedir.
Aslında lavanta, karahindiba ve hibisküs gibi yenilebilir çiçekler binlerce yıldır tüketilmektedir ve bir dizi sağlık sorununa doğal çareler olarak uzun senelerdir insanlara hizmet etmektedir.
Yenilebilir çiçekler, genel olarak sağlığı destekleyen ve yaşlanma karşıtı olan faydalı gıdalar olarak bilinmektedir.
Yenilebilir Çiçekler Nelerdir?
En faydalı yenilebilir çiçekler ve bu çiçeklerin faydalı özellikleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
Lavanta
Lavanta çiçekleri, hoş bir tada sahiptir ve unlu mamullere, çay ve şerbetlere katılabilmektedir.
Lavanta yağının kaygıyı azaltan faydaları bilinmektedir. Buna ek olarak, aromatik olarak daha iyi uyumaya yardımcı olmaktadır.
Lavanta çiçeklerini tüketmenin faydaları az olsa da lavanta çiçeklerinden yapılan çayların depresyon ve kaygıyı azalttığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. {1*}
Lavanta çiçekleri, aynı zamanda gaz ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi şikayetlerine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Aynısefa
Calendula ya da aynısefa bitkisi olarak anılan yenilebilir çiçek, süs olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu virüs karşıtı otun, yüksek besin değerleri ve birçok sağlık faydası bulunmaktadır.
Araştırmalara göre bu bitki, yüksek antioksidanlar içermekte ve vücut sistemlerini koruyarak bakterileri öldürmektedir. {2*}
Hibisküs
Hibisküs, genellikle çay yapmak için kullanılan koyu kırmızı renkli yenilebilir bir çiçektir. Geleneksel hibisküs çayı, çiçeğin koruyucu tabakası dahil olmak üzere çiçeğin kurutulmuş kısımlarından yapılmaktadır.
Bitkinin terapi ve tedavi amaçlı kullanılması üzerine yapılan 2018 tarihli bir inceleme, ebegümeciler bitki ailesinden olan hibisküsün sağlıklı kan basıncı ve kolesterol seviyelerine yardımcı olduğunu kanıtlamaktadır. {3*}
Ayrıca çiçek, yüksek antioksidan içeriği ile birçok kişi tarafından yaşlanma karşıtı olarak kullanılmaktadır.
Rezene
Rezene bitkisinin tamamı, yaprakları ve çiçekleri dahil olmak üzere yenilebilmektedir. Meyan köküne benzer tada sahip, kerevize benzer bir kış sebzesi olarak tanınmaktadır.
Birçok yenebilir bitki gibi, yüksek antioksidan içermektedir. Bu özelliği ile erken yaşlanmayı azaltıcı ve vücut sağlığını destekleyici bir bitki olarak oldukça önemli görülmektedir.
Gıda ve Tarım Bilimleri Dergisi tarafından yayınlanan bir çalışma, çiçeğin en faydalı kısmının yapraklar olduğunu bildirmiştir. {4*}
Rezenenin en çok bilinen faydası sindirim sistemi ile yakından ilişkilidir. Bitkinin tohumlarını çiğnemek ya da saplarını yemek, vücuda yüksek lif sağlayarak ve sindirim sistemini uyararak kişilere fayda sağlamaktadır.
Karahindiba
Karahindiba genellikle yabani ot olarak görülmektedir ancak etkileyici beslenme profiline sahip bir bitki olarak tanınmaktadır. Bu bitki, papatya ailesindendir ve sarı-turuncu bir çiçeği bulunmaktadır.
Olgun karahindiba çiçekleri, tohumlar ve ince tüyler içeren beyaz toplar haline gelmektedir. Hem çiçeklerinin hem de karahindiba yeşilliklerinin yenilebilir olduğu kanıtlanmıştır.
Araştırmalar, yüksek düzeyde A vitamini içerdiğini ve bu yüzden göz, cilt sağlığını ve bağışıklık sistemini iyileştirdiğini göstermektedir. {5*}
Karahindiba yeşillikleri ve çiçekleri genellikle çay yapmak için kullanılmaktadır. Ayrıca soslara, salatalara ve makarnaya eklenebilmektedir.
Papatya
Papatya, uzun ömürlü olmaya yardımcı olan şifalı bir bitki olarak kullanılmaktadır.
Papatyanın çiçekleri genellikle iltihapları azaltmak, gevşemeye yardımcı olmak, daha iyi uyumayı sağlamak, adet ağrısını hafifletmek ve adet düzeninde bulunan tıkanıklıkları gidermek amacıyla çay olarak kullanılmaktadır. {6*}
Papatya çiçekleri, koruyucu antioksidanlarla doludur ve genellikle kurutulmuş halde saklanmaktadır. Aynı zamanda papatya çayının sakinleştirici etkileri de bilinmektedir.
Krizantem
Krizantem, halk hekimliğinde baş ağrıları, uykusuzluk ve kemik bozukluklarını tedavi etmek için yıllardır kullanılan yenebilir bir bitkidir. Bu çiçekler, içerdikleri yüksek antioksidan seviyesi ile sağlık sistemini onarmaktadır.
Çin tıbbında krizantem, yatıştırıcı özellikleriyle bilinmekte ve rahatlamayı kolaylaştırmaktadır. Yenilebilir bu çiçek, krizantem çayı olarak tüketildiğinde zararlı bakterilerin vücuttan dışarı atılmasını ve enerji seviyelerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Su Teresi (Nasturtium)
Su teresi bitkisinin çiçekleri, çeşitli renklerde açmaktadır. Kırmızı, portakal ve sarı tonlarından oluşan çiçeklerle süslü, yenebilir bu bitki geleneksel tıp uygulamalarında yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Bitkinin her parçası yenilebilmekte, C vitamini ve A vitamini ile yüksek düzeyde antioksidan içermektedir. {7*}Çiçekler, göz ve cilt sağlığını desteklemek amacıyla tüketilmektedir.
Değerli bileşikler içerdiğinden su teresi, bakteri karşıtı ve doğal antibiyotik olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu çiçekler, sos yapılarak salata ve yemeklere hafif, biberli bir lezzet olarak eklenebilmektedir.
Adaçayı
Adaçayı, yenilebilir mor, mavi ve beyaz çiçekler açan eski bir çalı türü olarak bilinmektedir. Çiçekleri genellikle çay yapmak ya da garnitür olarak kullanılmaktadır.
Geleneksel tıp adaçayını gut, iltihaplanma, ishal ve ülser gibi hastalıkların tedavisinde kullanmaktadır.
Araştırmalar, mide ekşimesini hafifletmeye ve bilişsel sağlığı arttırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. {8*}
Kadife Çiçeği (Marigold)
Kadife çiçekleri, bitki çayı, merhem ya da tentür yapmak için kullanılan parlak turuncu renkli yenebilir çiçekler olarak bilinmektedir.
Çiçekler, krem olarak uygulandığında yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve genellikle güneş yanığı, ısırık, siğil ve kuru cildi rahatlatmak için kullanılmaktadır. {9*}
Kadife çiçeği çayı, antioksidanlar olarak zengindir ve bu özellikleri ile insan sağlığına faydalı bulunmaktadır. Çalışmalar, doğal bir antibiyotik olarak belirli bölgelere uygulanabildiğini göstermektedir.
Menekşe
Menekşe, genellikle mavi renkte olan ve yüksek miktarda A ve C vitaminleri içeren kır çiçekleri olarak bilinmektedir. Yenilebilir çiçekler olduklarından, çay ve şurup yapmak için kullanılmaktadır. Ayrıca, fırınlanmış ürünlere, çorba ve salatalara garnitür olarak eklenebilmektedir.
Araştırmalar, bu çiçek türünün mantar önleyici özelliklere sahip olduğunu ve insanlar için doğal bir savunma oluşturduğunu belirtmektedir. Ancak bazı kan şekeri sorunlarına neden olabileceği için sarı renkli menekşelerin tüketilmesi önerilmemektedir. {10*}
Mercanköşk
Mercanköşk, yüzyıllardır çay yapmak için kullanılan yenebilir bir bitkidir. Kekik ile benzer bir tadı bulunmaktadır ancak daha hafif ve tatlı olarak tanımlanmaktadır.
Bitkinin çiçek ve yaprakları yenebilmektedir ve özellikleri ile tükürük bezlerini uyararak sindirime yardımcı olabilmektedir.
Mercanköşk çayı içmek, kabızlık, ishal, çeşitli kramplar ve gaz sancılarını hafifletmek için doğal ve yaygın kullanılan bir çözüm olarak sunulmaktadır.
Araştırmalar, bu bitkinin içindeki yüksek antioksidan ve kimyasal bileşenlerin mide koruyucu olarak kullanılabildiğini göstermektedir. {11*}
Yenilebilir Çiçekler Nasıl Kullanılır?
Yenilebilir çiçekleri tüketmenin en yaygın yolu çay yapmak olarak bilinmektedir. Genellikle çiçekler bir saat sıcak suda demlenebilmekte ya da yaklaşık bir gün boyunca güneşli bir alanda bırakılabilmektedir.
Bitki çaylarına limon veya bal eklemek, doğal olarak tatlılık katmanın harika bir yolu olarak önerilmektedir. Çiçekler ayrıca garnitür olarak kullanılabilmekte, unlu tariflere ve soslara eklenebilmektedir.
Bazı yenilebilir çiçekleri sağlıklı bitki aktarlarında ya da çiftçi pazarlarında bulmak mümkündür. Böylece, yenebilir çiçeklerinizin güvenli olduğundan emin olarak seçebilirsiniz.
Ancak, kendi yenilebilir çiçeklerinizi veya yapraklarınızı topluyorsanız, böcek ilacı veya diğer kimyasalların püskürtüldüğü alanlardan toplamadığınızdan emin olmanız gerekmektedir.
Yenilebilir çiçekleri temizlemek için, onları soğuk suya koymak ve ardından kuruması için bir kâğıt havlu üzerine almak önerilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz, bitkileri hava geçirmez bir kapta saklamanız gereklidir. Bu halde, buzdolabında yaklaşık bir hafta saklamak mümkündür.
Yenilebilir Çiçeklerin Zararları Nelerdir?
Toplanmış çiçekler yiyorsanız, yenilebilir olduklarından kesinlikle emin olmalısınız. Böcek ilacı, herbisit veya başka herhangi bir kimyasal ilaç kullanılmadan organik olarak yetiştirilmedikçe çiçekleri yemek sağlık açısından güvenli görülmemektedir.
İlk kez bir çiçek tüketiyorsanız, sindirim sisteminizin uyum sağlaması için küçük miktarlarla başlamanız ve olumsuz bir reaksiyonunuz olmadığından emin olmanız önerilmektedir. Ayrıca, polen alerjiniz varsa, çiçeğin iyice yıkandığından emin olmalısınız. Kimyasal ilaç kullanılmadığı özellikle belirtmedikçe, fidanlık ya da çiçekçiden satın aldığınız bitkilerden çiçek yememek oldukça önemlidir.
Kaynaklar
{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32444033/#:~:text=Conclusion%3A%20The%20results%20of%20the,in%20reducing%20anxiety%20and%20depression.
{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19374166/
{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29597091/
{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28500688/
{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/
{6*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210003/
{7*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27161402/
{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634728/
{9*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931201/
{10*} https://www.healthygreensavvy.com/wild-violets/
{11*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27231340/
Hani gül nerede gülü unuttunuz. Gülün reçeli yapılıyor.