İçeriğinde yüksek oranda şeker ve katkı maddeleri barındıran boğaz pastilleri kullanmak yerine evde doğal öksürük şekerleri hazırlanabilir. Bu şekerler da tıpkı pastil gibi emilerek tüketilir.
Bitkisel Öksürük Şekerlerindeki Önemli Bileşenler
Evde hazırlanan bitkisel öksürük şekerlerinin en önemli bileşeni baldır. Reçeteli pastillerin yapımında tatlandırıcı bulunur, ancak bunun yerine doğal bal kullanmak daha sağlıklı ve etkilidir. Aynı zamanda evde hazırlanan bu şekerler çeşitli bitkilerle tatlandırılarak zenginleştirilebilir.
Öksürük İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler
Bazı bitkiler öksürüğü yatıştırır, oluşan burun tıkanıklığını giderir ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşarak oluşan semptomların azalmasını sağlar.
Öksürüğe iyi gelen bitkiler şunlardır;
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler
Üst solunum yolları enfeksiyonuna ya da şarkı söylemeye bağlı gelişebilen boğaz ağrısı için farklı bitkilerden yararlanılabilir.
Boğaz ağrılarında etkili bitkiler şunlardır;
- Arnavut biberi tozu
- Çemen otu
- Ardıç
- Meyan kökü
- Hatmi kökü
- Kaygan karaağaç kabuğu
Ev Yapımı Öksürük Şurubu Nasıl Hazırlanır?
Ev Yapımı Öksürük Şekeri Tarifi
Evde kolaylıkla yapılabilen, şeker ve diğer katkı maddelerini içermeyen, şifalı öksürük pastili tarifi:
İçindekiler
- 1 su bardağı doğal bal
- 1 fincan bitki çayı (herhangi bir bitki çayı kullanılabilir)
- 1 çay kaşığı tapyoka unu
- 1 çay kaşığı ararot tozu
- 1 çay kaşığı toz halinde kaygan karaağaç kabuğu
- 1 çay kaşığı C vitamini tozu
- 1 çay kaşığı Arnavut biberi tozu
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı kakao
- Isı ölçer
- Kalın tabanlı tencere
- Yağlanmış bir kek kalıbı
Hazırlanışı
- Tapyoka unu, ararot tozu, kaygan karaağaç kabuğu tozu, C vitamini tozu, Arnavut biberi tozu, tarçın tozu ve kakao bir kapta karıştırılır.
- 5 su bardağı kaynar su arzu edilen bitkinin üzerine eklenir ve bitki çayı demlenene kadar 20 dakika beklenir.
- Bitki çayının demlenmesinin ardından çay süzülür ve soğumaya bırakılır.
- Kalın tabanlı bir tencerede, hazırlanan bitki çayı ve bal karıştırılır.
- Isı ölçer, ucu sıvının içinde olacak fakat tabana değmeyecek bir biçimde tencereye konur. Karışım, 148 °C’ye ulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. (Isı ölçere sahip olmayanlar bir bardak suya kaynayan karışımdan bir damla damlatarak istenilen kıvamda olup olmadığını öğrenebilir. Damla eğer suda yeniden şekillenemeyecek kadar sertse bu yeterince piştiğini gösterir)
- Karışım 148 °C’ye ulaştıktan sonra yağlı kek kalıbına dökülür ve soğuması için yarım saat beklenir.
- Üzerinde kesim yapabilmek için silikon bir kesme tahtası hazırlanır.
- Karışım soğuduktan ve sertleştikten sonra bir bıçak yardımı ile uzun şeritler halinde kesilir. (Bıçağın karışıma yapışmaması için ıslatılması önerilir)
- Kesilen uzun şeritler silikon tabakanın üzerine alınır ve ufak parçalara bölünür.
- İlk etapta hazırlanan toz karışımının içerisine kesilen parça şekerler eklenir ve her tarafını kaplayana kadar karıştırılır.
- Şeker parçaları üzerindeki fazla tozun atılması için üzerlerine hafifçe vurulur.
- Hazırlanan bu öksürük pastilleri hava almayacak şekilde bir kavanoza yerleştirilir. (Birbirlerine yapışmaması için krapon kağıdı ya da pişirme kağıdı kullanarak paketleyebilirsiniz)
- Serin ve kuru bir yerde saklanması önerilir.
Balın ısınması bal içeriğindeki yararlı etkilerin çoğunu ortadan kaldırır. Ancak kullanılan bitkiler ile bu yararlı etkiler geri kazanılabilir.
Farklı Malzemelerden Oluşan Öksürük Şekeri Tarifleri
Öksürük şekerlerinin içerikleri değişebilir. Farklı içeriğe sahip öksürük pastili tarifleri şunlardır:
Doğal Meyve İçeren Öksürük Şekerleri
Bitkisel öksürük pastilleri hazırlanırken kullanılan bitki çayı yerine %100 doğal meyve oranına sahip bir meyve suyu kullanılabilir. Örneğin mürver suyu soğuk algınlığının süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
Uçucu Yağ İçeren Öksürük Şekerleri
Ballı öksürük şekerleri hazırlarken balın içine birkaç damla zencefil yağı, limon yağı, nane yağı, lavanta yağı, kekik yağı, ardıç yağı ve okaliptüs yağı gibi uçucu yağlardan eklenerek öksürüğün giderilmesi sağlanabilir.
Doğal Baldan Yapılmış Öksürük Şekerleri
Öksürük pastilleri sadece baldan da oluşturulabilir. Özellikle hamile ve ilaç kullanmayı tercih etmeyen kişiler bu yöntemi sıklıkla tercih ederler. Bunun için bir su bardağı bal tek başına kalın tabanlı bir tencerede pişirilir. Pişirmenin ardından yağlanmış kek kalıbına dökülür ve soğutulur. Soğuyan bal küçük parçalar halinde kesilerek parafin kâğıdına sarılır ve kavanozda saklanır.
Deli Bal Faydaları Nelerdir? Deli Bal Nerede Yetişir?
Öksürük Şurubu
Öksürük için kullanılan pastiller, çoğu zaman öksürüğü yatıştıramayabilir. Öksürüğün şiddetini azaltan bir şuruba ihtiyaç duyulduğunda 1 yemek kaşığı sıvı formda bulunan bal tüketilebilir. Gece oluşan şiddetli ve sık öksürüğün yatışması için kullanılan bal, desktrometorfan ve difenhidramine göre daha etkilidir. {1*}
Kaynaklar
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/