Yeşil ışık terapisi, ağrı yönetimi sağlayan, uyku düzeni ve ruh halini olumlu etkileyen bir terapi türü olarak bilinmektedir. Yeşil ışık terapisi, farklı dalga boylarında ışığın kullanılması yoluyla uygulanmaktadır. Migren ya da ağrıyı azaltabilen bir tedavi şekli olarak tanımlanmaktadır.
Yeşil ışık terapisinin ne kadar faydalı olduğu konusunda daha fazla araştırma yapılması gereklidir. Ancak uzmanlar, bu terapinin kişinin uyku kalitesini ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olduğunu düşünmektedir. Çalışmalar, yeşil ışık terapi uygulamasının ağrı kesici ilaçların uzun süreli kullanılmasına göre daha güvenli ve daha az maliyetli olduğunu göstermektedir.
Yeşil Işık Terapisi Nedir?
Yeşil ışık tedavisi, kişiyi yeşil ışık kullanarak tedavi etme yöntemidir ve ışık dalga boylarından oluşmaktadır. Bazı araştırmalar, yeşil ışığın migreni tetikleyebilen ya da ağrıyı kötüleştiren diğer renk ışık boylarından daha faydalı olduğunu belirtmektedir. Çeşitli tedavi renklerinden olan mavi, kırmızı, beyaz ya da kehribar ışık gibi türlerin daha rahatsız edici olduğu düşünülmektedir. {1*}
Harvard Tıp Okulu’nun çalışmasında, ışık terapilerinin faydaları araştırılmıştır. Araştırmaların başında olan Rami Burstein, yeşil ışık tedavi yöntemini, baş ağrıları ve diğer kronik ağrı bölgeleri için faydalı olarak değerlendirmiştir. {2*} Burnstein, beyin üstünde sakinleştirici etkileri olan ve yeşil ışık tedavisinde kullanılan bir lambanın (Allay lambası) üretilmesine yardımcı olmuştur.
Sıradan yeşil ampuller 490-565 nanometre arasında geniş dalga boyu aralığında ışık yaymaktadır. Allay lambası ise 510-530 nanometre arasında daha dar bir ışık bandı yaymakta ve tedavi için daha etkili olmaktadır. Yeşil ışıktan daha fazla yararlanmaya yardımcı olan bu özel lamba, dar bir yeşil ışık yayarak belirli bir bölgeye tedavi uygulamaktadır. Aynı zamanda, ağrı üstünde olumsuz etkilere neden olabilecek başka ışık dalga boylarını da engellemektedir.
Yeşil Işık Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Yeşil ışık tedavisi, son yıllarda yaygınlık kazanmıştır. Özellikle migrenden şikâyet eden insanlar için kullanımı önerilmektedir. Araştırmalar ışığa duyarlılığın migren ataklarının yüzde 80’inden fazlasının nedeni olduğunu belirtmektedir. Ancak yeşil ışıklı aydınlatmanın, diğer ışık dalga boylarına kıyasla beyinde daha nötr ya da olumlu etkisi olduğu görülmektedir. {3*}
Işık, beyne sinyal gönderen gözlerdeki reseptörleri aktif hale getirerek görsel korteks yoluyla ağrı ve ruh halini etkilemektedir. Işık dalga boyları, gözlerin arkasında bulunan retina bölgelerinden beynin nöronlarına ilerlemektedir. Bu nöronlar baş ağrıları dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilmektedir.
Bazı renkli ışıklar, kişileri daha fazla etkilemektedir. Örneğin mavi ve beyaz ışık baş ağrısını arttırabilmektedir. Kişiler bu dalga boylarına duyarlılığı azaltmak ya da gözlerine ulaşmasını engellemek için migren gözlüğü takmayı tercih etmektedir. Ancak yeşil ışık tedavisi, diğer ışık türlerinin etkilerini de azaltmaktadır. Bazı araştırmalar, yeşil ışığın beyindeki ağrı düzenleyici sistemleri olumlu etkilediğini ve baş ağrılarının artmasını engellediğini göstermektedir. Bu özellikleri ile migren ağrılarına çözüm olarak görülmektedir. {4*}
Diğer dalga boylarına kıyasla göz ve beyinde daha küçük elektrik sinyalleri üreten yeşil ışık, olumlu ruh halini de desteklemektedir. Uzmanlar, yeşil ışıklandırmanın endorfin ve endojen enzimlerinin artmasını sağladığını ve bu sebeple ruh halini iyileştirdiğini belirtmektedir.
Yeşil Işık Hangi Alanlarda ve Nasıl Kullanılır?
Yeşil ışık tedavisinin kullanım alanları şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kronik ağrıları azaltmaya yardımcı olur
- Potansiyel olarak ruh halini yükseltici etkilere sahip ve hatta depresyonun tedavisine yardımcı olur.
- Uykuyu bozma eğiliminde olan elektronik cihazlardan yayılan mavi ışığın aksine daha kaliteli bir uyku sağlar.
- Cildin iyileşmesini destekler.
- Tahriş olan ya da aşırı hassas ciltler için sakinleştirici etkisi bulunur.
- Allay Lamp internet sitesine göre, yeşil ışık kırık kılcal damarları, güneş lekelerini ve koyu renk halkaları iyileştirerek cilt sağlığına katkıda bulunur. {5*}
Yeşil, mavi ve beyaz ışık dalga boyları, insanların ameliyat sonrasında hissettikleri ağrı miktarını etkilemektedir. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar devam etmektedir. Yapılan çalışmalar, göze gelen yeşil ışığın acıyla daha etkili baş etme sağladığı ve sakinleştirici olduğu sonucuna varmıştır.
2018 yılında klinik olarak yürütülen çalışma, yeşil ve mavi ışık kullanıldığında hastaların daha az ağrı kesici aldığı ve daha iyi yaşam kalitesine sahip olduğunu kanıtlamıştır. {6*} Araştırmayı uygulayan uzmanlar, görülen ağrı azalmasını, görsel sistem yolunun etkilenmesine bağlamaktadır.
Birgham Kadın Hastanesi’nin Uyku Tıbbı Bölümü’nde araştırmacı olan Dr. Steven Lockley tarafından yapılan çalışmalar, yeşil ışığın uyku düzeni ve ruh hali üstünde olumlu etkilerde bulunduğunu kanıtlamaktadır. Yeşil ışıkların ne sıklıkla kullanılması gerektiği hala araştırılmaktadır. Ancak bazı insanlar migrenin başladığı anlarda yeşil ışıklı cihazları kullandığını belirtmektedir. Bu kişilerin günde bir saat ya da daha fazla tedavi uyguladığı bilinmektedir.
Uzmanlar tarafından yapılan terapilerde, ağrısı olan hastalara üç ay boyunca günde iki saat karanlık bir odada yeşil ışıkla tedavi sağlanmaktadır. Yoğun baş ağrısı, tekrarlayan ağrı ve sızılar ya da depresyonla mücadele eden kişiler için başka tedavi yolları da bulunmaktadır.
Işık Engelleyen Gözlükler Kullanmak
Doğal ışığa maruz kalmak, normal D vitamini seviyelerini korumak ve iyi hissettiren “serotonin” hormonunu arttıran bir yöntemdir. Ancak, bazı insanlar parlak ışığa duyarlı olabilmekte ve baş ağrısı yaşayabilmektedir. Böyle durumlarda, ışığı engelleyen özel tip güneş gözlükleri yardımcı olmaktadır. Migren gözlükleri denilen bu gözlükler, iç mekandaki parlak ışıklardan kaçınmayı sağlamaktadır. Ayrıca yüksek sesler, aşırı egzersiz, susuzluk ve uykusuzluktan kaçınmak belirtileri yönetmek için etkilidir.
Kırmızı Işık Tedavisi Uygulamak
Kırmızı ışık tedavisi, kişinin ağrısının nedenine bağlı olarak uygulanmaktadır. Bu ışık, iltihabı azaltarak iyileşmeyi desteklemektedir. Rahatsızlık belirtilerini azaltmaya yardımcı olan kırmızı ışık, cilde nüfus eden ve doku iyileştiren düşük ışıklı bir dalga boyudur. Gençleşmeyi sağladığı ve yaşlılık belirtilerini azalttığı bilinen kırmızı ışık, şişlik ve kronik eklem rahatsızlıklarını da engellemektedir. Ayrıca derin yara ve sinirlerin iyileşmesini sağlayarak, sinir sisteminde rahatlama sağlamaktadır.
Stresten Kaçınmak
Kronik stres, kas gerginliği, baş ağrıları ve uyku kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak stresi kontrol altında tutmak için yapılacak bazı uygulamalar bulunmaktadır. Stresi önlemek ya da tedavi etmek için yapılabilecek aktiviteler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Stres sebeplerini belirlemek ve semptomlarını izlemek için bir günlük tutmak.
- Günlük egzersiz yapmak.
- Her gece yeterince uyumak ve düzenli bir uyku programına bağlı kalmak.
- Yatmadan önce ılık bir banyo yaparak uykuya hazırlanmak.
- Kitap okuyarak, esneyerek, dışarıda yürüyüş yaparak ya da rahatlatıcı müzik dinleyerek rahatlamak.
- Çok fazla kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak.
- Meditasyon, nefes egzersizleri, yoga ve tai chi denemek.
- Masaj terapilerine katılmak ve doğal yağlar ile boyun ve bileklere masaj yapmak.
Yeşil Işık Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ağrıyı önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılan yeşil ışık tedavisi, diğer birçok tedaviye kıyasla daha güvenli ve daha uygun fiyatlıdır. Uzmanlar, şimdiye dek kimsenin yeşil ışık tedavisi sonrasında olumsuz yan etki bildirmediğini belirtmektedir. {7*} Bazı uzmanlar ise bu tedavi ile ilgili araştırmaların artması gerektiğine inanmaktadır. Gün geçtikçe yeşil ışık tedavisinin kullanımı artmaktadır.
Kaynaklar
{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939697/
{2*} http://brain.harvard.edu/?people=rami-burstein
{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27190022/
{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20062053/
{5*} https://allaylamp.com/blogs/light-reading/green-light-therapy
{6*} https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03677206
{7*} https://www.freethink.com/health/green-light-therapy