Gua Sha terapisi, doğal yolla yapılan bir masaj tekniğidir. Gerekli aletleri bularak evde rahat bir şekilde yüz gua sha terapisi yapılabilmekte ve kolay uygulanabildiği için oldukça popülerdir. Pek çok kullanıcı genellikle olumlu etkilerinden bahsetmektedir.
New York merkezli bir gua sha yüz uzmanı olan Britta Plug’a göre; gua sha tedavisiyle, toksinleri ya da siyah noktaları uzaklaştıran lenfleri hareket ettirerek chi veya prana uyarılır. {1*} Böylelikle yüz kasları ve cilt sıkılaşmakta ve rahatlık hissi yaşanmaktadır. Bu gua sha masaj yönteminin en önemli faydalarından bir tanesidir.
Gua Sha Terapisi Nedir?
Gua sha, yaklaşık 2.000 yıldan eski bir Çin terapisidir. Bu terapi yönteminde eller kullanılmaz, bunun yerine cildin yüzeyini ovalamak veya kazımak için bir alet kullanılmaktadır. Buradaki amaç, qi veya chi olarak bilinen enerjinin vücut içinde hareket edebilmesini sağlamaktır.
Dolaşımı hızlandırmak, yara dokusunu parçalamak, kan akışını hızlandırmak, kronik ağrıların azalmasına yardımcı olmak ve genel olarak bütün vücudun sağlığını iyileştirmek için geleneksel tıp teknisyenlerinin yüzyıllardır kullandığı bir yöntemdir.
Bu tedavi yöntemi vücudun sırt, kol, bacak, kalça ve yüz gibi bölgelerine uygulanabilmektedir. Özellikle yüz için yapılan gua sha bakımının, her geçen gün daha da popüler olduğu görülmektedir. Masajlarda olduğu gibi eller kullanılmamaktadır. Bunun yerine bir alet vardır ve tedavi esnasında aletin kaymaması ve cildinizi çekmemesi için bazı yağlar kullanılmaktadır.
Gua sha terapisi, bozuk para sürtme veya bozuk para basma tedavisi olarak da karşınıza çıkabilmektedir. Eski dönemlerde madeni para ile, vücuttaki ısı veya negatif enerjilerden kurtulabilmek için, bir tedavi yöntemi olarak uygulanmıştır.
Gua sha masaj yöntemi ‘‘kaşıklama’’ olarak da adlandırılabilmektedir. Uygulayıcılar genellikle değerli taşlar, hayvan kemiği veya hayvan boynuzu gibi doğal malzemelerden yapılan aletler kullanmaktadır. Ama çorba kaşığı veya madeni para kullananların olduğu da söylenebilmektedir. Kullanılan aletlerin ortak özelliği, yuvarlak bir kenara sahip olmasıdır.
Gua sha tekniği gibi graston tekniği de doğal yolla yapılan bir tedavi türüdür. Her iki teknik türü invazif değildir. Ağrıları olan insanların, ağrılarından kurtulmak için tercih ettiği tedavi yöntemleridir. Ayrıca gua sha terapisi, lenfatik akışı ve kan dolaşımı arttırmak için kullanılırken; graston terapisi, daha çok fasya kısıtlamalarını kırmak için kullanılmaktadır. {2*}
Gua sha terapisi, Çin ve Güney Doğu Asya’da halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygulayıcılar, gua sha aletini vücudunuza veya yüzünüze bastırarak kullanmakta ve ciltte oluşan deri altı kanamaları nedeniyle, cildinizde kabarmamış kahverengi-mor veya kırmızı lekeler oluşabilmektedir. Bunun yapılmasındaki amaç, ciltte mikro travma oluşturarak vücudun yara dokusunu parçalamasını ve enerji akışının artmasını sağlamaktır. Ama yoğun cilt kazıma ve kas kazıma işleminin yapılması tartışılan bir konudur. Günümüzde ise yüz ve boyun kısmına hafif baskılar yaparak uygulanmaktadır.
Gua Sha Terapisi Faydaları Nelerdir?
Gua sha tedavisi faydalarından ötürü birçok amaçla kullanılmaktadır. Gua Sha terapisinin faydaları şunlardır;
Vücut Ağrılarının Geçmesi İçin Kullanılır
Gua sha terapisi, genellikle ağrılardan kurtulmak için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. 2017 yılında Tıpta Tamamlayıcı Tedaviler Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, gua sha’nın, ileri yaş grubu deneklerinde kronik bel ağrısı semptomları ve inflamatuar biyobelirteçler üzerindeki etkileri ele alınmıştır. {3*} Bu çalışmaya göre, kronik bel ağrısı yaşayan deneklerin, bir kısmı gua sha terapisi ile bir kısmı ise sıcak paket terapisiyle tedavi edilmiştir. Bir haftalık tedavi sürecinin sonunda, her iki tedavi yöntemi sırt ağrılarını tedavi etme açısından başarılı sonuçlar vermiştir. Ama gua sha tedavisinin, sıcak paket tedavisine oranla, daha belirgin bir şekilde ağrıların azalmasına ve sakatlıkların iyileşmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Başka bir klinik çalışma, kronik boyun ağrısının tedavi sürecinin daha kısa bir sürede başarılı sonuçlar verdiği ileri sürmüştür. {4*}
Selülit Azaltıcı Etkileri Vardır
Bazı insanların vücutlarında pütürlü ve çukurlu selülit izleri vardır. İnsanlar bu izlerden kurtulmak için gua sha terapisini tercih edebilmektedir. Bu tedaviyi yaptıran birçok insan olumlu sonuçlar elde ettiğini ileri sürmüştür. Selülitleri, “daralmış toksin kürecikleri” olarak adlandırmış olan bir gua sha terapisi uygulayıcısı, bu yöntemin selülit izlerini azalttığı görüşündedir. {5*}
Cilt Sağlığına Olumlu Etkileri Vardır
Bazı insanlar nasıl göründüklerini oldukça fazla önemsemektedir. Bu nedenle sağlıklı bir cilde sahip olmak istemekte ve gua sha yüz masajına ilgi duymaktadır. Gua sha terapisi, yüz için kullanıldığında kan dolaşımını arttırmakta şişkinliği azaltmakta, tıkanmış gözenekleri temizlemekte, cildi sıkılaştırmakta ve daha canlı görünen bir cilde sahip olmanızı sağlamaktadır.
Ünlü bir cilt bakım uzmanı olan Manhattanlı Cecilia Wong’un, gua sha tekniğini henüz 10 yaşındayken kendisine uygulamaya başladığı bilinmektedir. Aynı zamanda, yıllardır kendi müşterilerine yüz gua sha’sını uygulamaktadır. {6*}
Gua sha terapisini, kırışıklık ve akne gibi cilt problemleri için kullanarak olumlu sonuçlar almak istiyorsanız, tutarlı ve düzenli bir şekilde ilerlemeniz gerekir. Çünkü iyileşme sürecinin bir gecede olması mümkün değildir. Ama düzenli bir şekilde bir süre kullanırsanız, cildinizde değişimler olduğunu görebilirsiniz.
Akne Tedavisine Yardımcı Olabilir
Doku bozukluğu veya klasik akneye sahip bir cildiniz varsa bu yöntemden kaçınmanız gerekebilmektedir. Ama bazı insanlarda, gua sha terapisinin, akneleri tedavi ettiği de görülmüştür. 8 ile 10 hafta arasında gua sha tedavisi almış kronik akneye sahip insanların, bu uygulamadan sonra aknelerinde azalma olduğu gözlemlenmiştir. {7*}
Gua Sha Terapisi Emzirme Döneminde Göğüs Şişliğini Geçirmek İçin Kullanılabilir
Emzirme döneminde göğüslerin anne sütüyle aşırı dolması, şişmesi veya ağrıması normaldir. {8*} Ama bu durumun devam etmesi anne için sancılı bir süreç yaratmaktadır. Gua sha tedavisiyle bu sancılı sürecin azaldığı görülmüştür. Gua sha meme masajı hafif basınç eşliğinde yapılmaktadır. Böylece göğüslerdeki kan dolaşımı ve lenfatik drenaj artmakta, daha sıkı göğüslere sahip olunması sağlanmaktadır. {9*}
Gua Sha Tedavisinin Zararları Nelerdir?
Gua sha tedavisi yanlış uygulanırsa ya da basınç çok fazla olursa, cildin yüzeyine yakın olan kılcal damarlar zarar görebilmektedir. Ayrıca şişlik, hassasiyet ve ağrı diğer yan etkileri arasındadır. Aynı zamanda kaslara aşırı baskı yapılırsa, onları örten zar yırtılabilmektedir. Bu doku travması, hayati tehlikelere yol açacak “rabdo”ya neden olabilmektedir. {10*}
Bu tedavi sonrasında ağrı, ateş, baş dönmesi, basınç, sıcaklık veya tedavi edilen bölgede artan kızarıklar gibi rabdo semptomlarıyla karşılaşırsanız hemen bir doktora başvurmanız önerilmektedir.
Gua sha uygulayıcılarının, kullanacakları aletleri sterilize etmeleri oldukça önemlidir. Aynı zamanda evde kendiniz kullanıyorsanız, aletinizi temiz tutmanız gerekir.
Gua Sha Tedavisinde Hangi Araçlar Kullanılır ve Gua Sha Tekniği Nedir?
Gua sha aletleri kristalden veya taştan yapılır ve birçok şekildedir. Eğer düzgün bir gua sha aletine sahip değilseniz iyi sonuçlar elde edemezsiniz. Gua sha aletinin yapımında kullanılan malzeme, fiyatını etkilemektedir. Genellikle gerçek taştan veya kristalden yapılan qua sha aletinin fiyatı daha yüksektir. Tersine, gerçek taş veya kristal kullanılmadan yapılan gua sha aletinin fiyatı daha düşüktür.
Gua sha tedavisinde kullanacağınız araç sizin tercihinize bağlıdır. Yüzünüzde kan akışının daha iyi olmasını istiyorsanız tercihinizi bundan yana kullanırsınız ya da kristallerin iyileştirici özelliklerine bakarak tercih yapabilirsiniz.
New York’ta bir butik olan Ginger Chi’den Anna Lam’a göre, her taşın yaptığı işlev farklıdır. {11*} Ama önemli olan kullanılan tekniktir ve bu yüzden hepsi genellikle benzer sonuçlar verir.
Gua Sha Aletleri Nasıl Kullanılır?
Julie Civiello Polier’e göre, doğru bir şekilde gua sha cilt bakımı yapmanın temel adımları şunlardır: {12*}
- Tedaviye elinizi ve yüzünüzü temizleyerek başlamalısınız.
- 4 ila 10 damla arasında yağı, alnınızdan başlayarak ve aşağı yukarı yapılan masajlarla yüz ve boyun bölgenize uygulayın.
- Kullanacağınız aleti elinizin içinde ısıtın.
- Adem elmasından başlayarak, hafif dokunuşlarla boyun bölgenizin her iki tarafını da alet yardımıyla aşağı- yukarı süpürün.
- Çenenizin orta kısmından başlayarak kulak memenize doğru süpürün.
- Elmacık kemiğinizin altını ve saç diplerinizi hafif baskılar uygulayarak süpürün.
- Elmacık kemiklerinizden başlayarak saç diplerinize kadar olan yeri tarayın.
- Göz altınıza bastırmadan, nazik dokunuşlarla aletinizi uygulayın.
- İlk önce kaşınızın üstünden başlayarak saç çizgisine doğru, daha sonra kaş kemiğinizden başlayarak saç diplerinize doğru süpürün.
- Kaşlarınızın arasından başlayarak saç çizginize kadar olan yeri süpürün.
- Alnınızın ortasından başlayarak saç çizginize kadar olan yeri süpürün.
- Yüzünüzün her iki tarafına da aynı adımları uygulayın.
- Son olarak, boynunuzdan köprücük kemiğinize kadar olan yere de aletinizi uygulayarak ve tedavinizi sonlandırın.
Bu adımlardaki her alana, aletinizi 3 ile 5 kez arasında uygulamanız yeterlidir. Ama bu sınırı aşmamaya özen gösterilmeli ve aşırı uyarılmaya neden olunmamalıdır. Aletinizi cildinize neredeyse düz bir konumda (yaklaşık 15 derece) tutmanız gerekir. Masajı, yüzün her yerine uygulayabilmek için çeşitli şekildeki aletler kullanabilir.
Alınması Gereken Önlemler
Gua sha tedavisini ilk kez uygulayacaklar, gua sha sertifikasına sahip olan bir profesyonelden yardım almayı düşünebilir. Gua sha tedavisi bazı insanlar için önerilmez:
- Kolayca kanaması olabilecek insanlara
- Kan sulandırıcı kullananlara
- İmplant, kalp pili gibi tedaviler almış insanlara
- Kistik aknesi olanlara
- Cildinde açık yara veya enfeksiyon olanlara
- Tümör veya kanser gibi hastalıklarda
- Damarları veya cildi etkileyebilecek her türlü tıbbi problemi olanlara
Hamileler, bebek emzirenler ve ilaç kullananların gua sha tedavisi almadan önce uzman bir doktora danışması önerilmektedir.
Kaynaklar
{1*} vogue.com/article/gua-sha-facial-jade-roller-tool
{2*} en.wikipedia.org/wiki/Fascia
{3*} pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28619301/
{4*} pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21276190/
{5*} chicagotribune.com/news/ct-xpm-2002-08-18-0208180109-story.html
{6*} https://www.refinery29.com/en-us/gua-sha-facial-chinese-treatment-review
{7*} https://www.refinery29.com/en-us/gua-sha-facial-chinese-treatment-review
{8*} pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18270940/
{9*} https://thechalkboardmag.com/gua-sha-breast-massage
{10*} https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a13051270/gua-sha-viral-photos/
{11*} https://www.yahoo.com/lifestyle/needle-free-treatment-being-called-090000012.html?guccounter=1
{12*} https://thechalkboardmag.com/how-to-use-gua-sha-facial