Topraklanma hareketi, dışarıda çıplak ayakla yürümeyi tanımlamaktadır. Ayak tabanlarının yere doğrudan değmesi ve ayakkabısız açık havada yürüme davranışı olarak da bilinmektedir. Ayakkabıları çıkarmak, ayak parmaklarını kuma, çamura sokmak ya da çimlerde gezinmek sayesinde stres, iltihap ve ağrının azaldığı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Topraklanma Nedir?
Topraklanma, vücudu toprakla doğrudan temas ettirme eylemi olarak tanımlanmaktadır. Cildin (genellikle ayağın) toprak ya da suya temas etmesi anlamına gelmektedir. Yerli kültürlerde oldukça yaygındır ve günümüzde de popülerlik kazanmıştır. Doğayla temastan uzak olunan modern yaşam tarzı sebebiyle negatif enerjilerle yüklenmek normal sayılmaktadır. Bu nedenle pozitif bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır.
Topraklanma yapmanın iki yolu bulunmaktadır. Bu yollar iç mekân ve dış mekân topraklanması olarak adlandırılmaktadır. Dış mekân topraklanması için herhangi bir ekipman gerekmemektedir. Sadece ayakkabıları çıkarmak ve yere basmak yeterlidir. Bu nedenle kolay olduğu düşünülmektedir.
İç mekân topraklanması için bazı ürünlerin olması gerekmektedir;
- Topraklanma paspası: Bu paspaslar elektriksel ve manyetik alana maruz kalmayı azaltmaktadır. Yoga matına benzer bu paspaslar, masa başında, mutfakta ya da koltukta otururken kullanılabilmektedir.
- Topraklanma ayakkabıları: Genellikle ayakkabıların tabanı kauçuktan oluşmaktadır. Ancak topraklanma ayakkabısı içinde doğal deri tabanı bulunmaktadır. Deri geçirgenliği sayesinde, toprakla bağlantıya izin vermektedir.
- Topraklanma bantları: Bilek ve kollara takılabilen ayarlanabilir bantlar olarak bilinmektedir. Evde yemek pişirirken, çalışırken ya da evde bir şeyler izlerken kullanılabilmektedir.
- Topraklanma yatağı: Gümüş tellere sahip bu yatak türü, dünyanın elektronlarını yerden vücuda aktaran iletken sistemlere sahiptir. Bu yataklar uyku düzenini normalleştirmektedir. Ayrıca bazı araştırmalara göre, bu yatakta uzanmak ve uyumak çim üstünde uyuyor hissi yaratmaktadır. {1*}
- Topraklanma levhaları: Uyumanız süresince sizin negatif enerjinizi alacak topraklı çubuğun bir bağlantı noktasına takılması yoluyla çalışmaktadır. Topraklanma kablosu da denilmektedir.
Çoğu uzman, dış mekân topraklanmalarını daha güvenli ve sağlıklı bulmaktadır. Ayrıca içeride alınamayan bazı faydaları, doğada açık havada almanız mümkündür.
Topraklanma Bilimi: Topraklanma Nasıl Yapılır?
Topraklanma yapmanın en iyi yanı, tamamen ücretsiz olarak faydalanılabilmesidir. Sadece çıplak ayaklı olmanız, bu işlem için yeterlidir. Topraklanmanın nasıl çalıştığı uzmanlar tarafından şu şekilde açıklanmaktadır;
Vücut bir tür elektrik akımı ile çalışmaktadır. Dünyanın yüzeyi, sınırsız ve sürekli olarak yenilenen elektronlardan oluşmaktadır. Dünyanın bu elektron yükleri, biyolojik saati ayarlamak, beden ritimlerini düzenlemek, kortizol seviyelerini dengelemek ve tüm bedene fayda sağlamak üzere bir doğal biyolojik ortam yaratabilmektedir.
Cilt bir iletken gibi davranmaktadır ve vücut doğal olarak topraktan gelen elektrik yüklerini emmektedir. Ayakların altında bulunan belirli noktalar, bu durumu kolaylaştırmaktadır. Ancak yüksek binalarda yaşamak, her zaman ayakkabı giymek ve genellikle asfalt üstünde olmak sebebi ile dünya ile elektrik bağlantısı kaybedilebilmektedir.
İnsan vücudu hem elektrikli hem de kimyasal bir yapı olduğundan, doğal yollarla dengelemek oldukça önemlidir. Topraklanma, beyin sistemi, kalp atışı, iltihapların önlenmesi ve serbest radikallerle savaşmaya (hücre hasarına neden olan) yardımcı olmaktadır. Bu durum araştırmalarla da kanıtlanmıştır. {2*}
Ne kadar çok topraklanma yapılırsa o kadar fayda sağladığı düşünülmektedir. Çamur, kaya, kum su ya da toprak ile açık havada doğrudan temas etme yoluyla topraklanma yapılabilmektedir.
Topraklanmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Dünyada var olan ve vücudumuzu etkileyen birçok madde bulunmaktadır. Örneğin, radyasyon, gaz ve dinamitler, biyo-elektrik bileşenleri bazı alanlarda kişinin sağlığına fayda sağlamaktadır. Faydalı olan bu elektrik bileşenlerinden çoğu, topraklanma yoluyla vücuda alınabilmektedir. Çıplak ayakla kumda, çimende ya da denizin içinde yürüdüğünüzde huzurlu hissetmenizin sebebi topraklanma olarak açıklanmaktadır. Çünkü, toprak ya da yerden alınan elektronlar, vücuda iyi gelmektedir.
2012 yılında Çevresel Halk Sağlığı Dergisi tarafından yayınlanan raporda, tarihteki insanların yalınayak ya da hayvan derisinden yapılma ayakkabılarla yürüdüğü belirtilmektedir. Böylece topraktan bol oranda mineral, faydalı elektron almaları ve tüm organ, doku ve hücrelerin elektriksel ortamını dengede tutmaları mümkün olmaktadır. {3*}
İltihapları Azaltır
Topraklanmanın, iltihapları azaltarak yaşlanma ile oluşan belirtileri önlediği belirtilmektedir. Uzmanlar, bu işlemin dolaşım sistemini iyileştirdiğini, besinlerin faydalı yanlarını daha verimli kullanmayı sağladığını ve atık ya da toksin ürünleri dışarı atmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir.
Artan kan dolaşımı, enerji seviyelerini arttırmakta ve şişlikleri azaltmaktadır. Sağlık ve Tıp Alanında Alternatif Tedaviler isimli dergide yayınlanan rapora göre, iltihaplar birçok hastalığın temel nedenidir. Bu nedenle genellikle yaşlıların çok daha fazla rahatsızlığı bulunmaktadır. Topraklanma, elektron eksiklerini tamamlayarak iltihaplanmaları önlemektedir. {4*} Topraklanma yoluyla bedene gelen serbest ya da hareketli elektronlar, doğal antioksidanlar olarak görev almaktadır. Ayakların altından emilen bu antioksidanlar, DNA hasarı ve stres belirtilerine de fayda sağlamaktadır.
Vücut, saldırı altındayken ya da hastayken yaralanma bölgelerine reaktif oksijen (ROS) göndermektedir. Bu sayede iyileşme sağlanmaktadır. Ancak bazen zararlı hücreler oluşmakta ve şişlik, ağrı, yanma, kızarıklık gibi durumlar görülebilmektedir. Bol miktarda antioksidan içeren yiyecekler yemek ve topraklanma aynı sonuçlara ulaşmaya yardımcı olmaktadır. Zararlı elektronlar vücutta hasara neden olmaktadır. Bunun sonucunda iltihaplanmalar ve yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaktadır. Faydalı elektronlarla dengeleme sağlamak bu noktada oldukça önemlidir.
Stres Hormonlarını Azaltır
Kronik stres, yaşam kalitenizi düşürebilmektedir. Ancak stres ve kaygıyı kontrol etmeyi öğrenmek, bu zararları biraz hafifletebilmektedir. Topraklanmanın faydaları üstüne yapılan çalışmalardan biri, 56 dakika boyunca izlenen deneklerin topraklanma sonrasında stres ve ruh hali durumlarının olumlu yönde etkilendiğini kanıtlamaktadır. Ayrıca araştırmacılar, beyin ve kas sisteminin iyileştiğini, gerilimlerin azaldığını ve kan hacmi darbelerinin düştüğünü belirtmektedir.
Daha İyi Uyumaya Yardımcı Olur
2007 yılında yayınlanan bir çalışma, topraklanmanın, stres hormonlarının azalmasını sağlayarak uykuyu ve enerjiyi iyileştirdiğini kanıtlamıştır. Yerden alınan günlük elektriksel ritimlerin, biyolojik saat denilen, uyku ve aktiviteyi belirleyen hormonları düzenlediği bulunmuştur. {5*}
Beden, elektrik yükleri, olumlu ve olumsuz enerjiler bakımından dengede olmadığında uyku ve bağışıklık sistemi zarar görmektedir. Uzun süre kapalı mekânda yaşamak, kronik yorgunluk sendromunun temel nedeni sayılmaktadır. Avrupa Biyoloji ve Biyo-elektromanyetik Dergisi tarafından yayınlanan 2006 tarihli bir araştırma, hastaların topraklanma öncesi ve sonrası kortizol seviyelerini ölçümlemiştir. Kortizol yükselme ve düşüşlerinin, topraklanma sonrasında iyileştiği görülmüştür.
Araştırmacılar tarafından doğal ritimlerle uyumlu kortizol seviyeleri tanımlanmıştır. Yani gündüz, sabahın erken saatlerinde yüksek kortizol oranları, geceleri ise daha düşük kortizol seviyeleri görülmüştür. Uyku sorunları geceleri yüksek stres hormonlarının oluşması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Uykunun birçok faydası olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında bağışıklığı yükseltmek, sindirimi iyileştirmek, zihni korumak, enerjiyi arttırmak ve kilo kontrolü sağlamak sayılmaktadır.
Enerjiyi Arttırmaya Yardımcı Olur
Araştırmalar, topraklanmanın yorgunlukla mücadele ettiğini göstermektedir. Çünkü hem hormonları hem de kortizol seviyelerini dengelemektedir. {6*} Birçok çalışma, stres ve kortizol oranlarının yakından ilişkili olduğunu kanıtlamaktadır. Kortizol oranlarının yüksek olması, uykusuzluğa, yorgunluğa, şeker ve aşırı iştaha neden olabilmektedir.
Ağrıyı Azaltmaya Destek Olur
İltihapları engelleyerek sertlikleri, şişliği, ağrıyı ve hareket yeteneğini iyileştirmektedir. Eklem ve dokularda olan iltihap sorunları, artrit gibi tehlikeli hastalıklara dönüşebilmektedir. Romatoid artrit (RA), genellikle birden fazla eklemde ağrı, kişide yorgunluk, ateş, kilo kaybı, göz iltihabı, anemi ve akciğer iltihabı gibi sorunlara neden olan bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak tanımlanmaktadır.
Eklemlerin astarlarını tahrip eden bu rahatsızlık, vücudun kendi sağlıklı dokularına saldıran enzimlere neden olmaktadır. Topraklanma, kronik rahatsızlıkların, yaralanmaların, baş ağrılarının, adet sorunlarının neden olduğu ağrıyı tedavi etmektedir. 2010 yılında yapılan çalışma, topraklanmanın bağışıklık sistemi sorunlarını ve kas ağrılarını iyileştirdiğini belirtmektedir. İltihaplanmaya neden olan beyaz kan hücrelerindeki ani artışları da engellemektedir. {7*}
Topraklanma Zararları Nelerdir?
Topraklanma sırasında çıplak ayakla yürüdüğünüz yerlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yerde bulunabilecek tehlikeli maddelere (cam ya da sivri taşlar) basmanız mümkündür.
Bazı araştırmalar iç mekân topraklanma ürünlerinin kullanımını tehlikeli bulmaktadır. Çünkü bazen, yüksek voltajlı olabilmektedir. Özellikle hamilelik, emzirme ya da ilaç kullanma durumlarında bu ürünleri sağlık uzmanına sormadan kullanmamak önerilmektedir.
Tamamen güvenli kabul edilen dış mekân topraklanması ise, gün içinde defalarca kez yapılsa da zararlı olmamaktadır. Bu nedenle bol bol çıplak ayakla gezmeniz önerilmektedir.
Kaynaklar
{1*} https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/291541/
{2*} http://www.esdjournal.com/articles/cober/ground.htm
{3*} https://www.hindawi.com/journals/jeph/
{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16320856/
{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18047442/
{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18557600/
{7*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20192911/