Reklam
Sağlık

Pankreas Kanserinin 4.Evresi

Reklam

Midenin arkasında yer alan hayati bir endokrin organı olan pankreasın dokularında pankreas kanseri meydana gelmektedir. Pankreas sindirimde önemli bir rol oynamaktadır. Vücutta bulunan yağları, karbonhidratları ve proteinleri sindirmek için ihtiyaç duyduğu enzimleri üretir.

Pankreas ayrıca iki önemli hormon üretir:

Reklam
  • Glukagon
  • İnsülin

Bu hormonlar, glikoz (şeker) metabolizmasını kontrol etmekten sorumludur. Hücrelerin enerji üretmek için glikozu yakmasına yardımcı olan pankreas hormonu insülindir. Glukagon da çok düşük olduğu durumlarda glikoz seviyelerini yükseltmeye yardımcı olur.

Pankreasın konumu nedeniyle pankreas kanserini tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle bu kanser türü genellikle hastalığın daha ileri evrelerinde teşhis edilir. Ancak hastalığın tedavisi ve iyileşme süreci için hastalığın bir an önce ve doğru yöntemle teşhis edilmesi gerekir. [1*]

Ek Bilgi: Amerikan Kanser Derneği’ne göre, pankreas kanseri ABD’de kanser teşhislerinin %3’ünü ve kanser ölümlerinin %7’sini oluşturur.

Pankreas, midenin arkasında bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimlerin yanı sıra kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan hormonları üretir.

Reklam
Pankreas kanseriniz varsa, karnınızın dışına bastırdığınızda bir yumru veya kitle hissedemezsiniz. Kanser yayılana kadar herhangi bir semptomunuz olmayabilir.

Meme, kolon ve prostat kanserlerinin aksine, pankreas kanseri, tarama testleri ile bulunmaz. Pankreas kanseri için hiçbir tarama testi erken teşhiste rol oynamaz. Ancak pankreas kanserinin tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. İlerleyen evreler hem çok ağrılı hem de hayatta kalma yüzdelerinin azaldığı evrelerdir.

Pankreas kanserine sessiz hastalık denir. Çünkü erken teşhis edilmesi zordur. Her ne kadar erken teşhis zor da olsa bu sessiz hastalık sadece erken teşhiste tedavi edilebilmektedir.

Semptomları bilmenin yanı sıra pankreas kanseri için risk faktörlerini bilmek bu hastalığa karşı en iyi koruma yoludur. Örneğin, aşağıdaki durumlarda pankreas kanserine yakalanma ihtimaliniz daha yüksektir:

  • Ailede kanser geçmişiniz varsa
  • Sigara kullanıyorsanız
  • Obezite varsa
  • Düzenli olarak belirli pestisitlere ve kimyasallara maruz kalıyorsanız

Vitamin takviyeleri hastalığa yakalanma riskini düşürmede size yardımcı olacaktır. Araştırmalar, D vitamini takviyesinin pankreas kanseri riskini ciddi anlamda azalttığını göstermektedir. [2*]

D Vitamini ve Faydaları Nelerdir? Öğrenmek İçin Tıklayınız

Pankreas Kanseri Semptomları Nelerdir?

Pankreas kanseri, yiyecekleri sindirmenize yardımcı olan enzimler üreten ekzokrin bezlerinde veya kan şekeri seviyelerini düzenleyen insülin ve glukagon üreten endokrin bezlerinde oluşmaktadır.

Bu kanserin erken evresinde genellikle hiçbir belirti görülmez. Ancak tümörün büyümesi ile birlikte bazı potansiyel semptomlar görülür.

Reklam

Şiddetli Karın Ağrısı

Kanser yayıldıkça sinirlere veya diğer organlara baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Sindirim sistemindeki bir tıkanıklık da ağrıya neden olabilir. Pankreas kanseri sebebiyle ağrısı olan çoğu insan, karınlarında veya sırt bölgelerinde bu ağrıyı hissederler.

Kilo Kaybı

Pankreas kanserinin neden olduğu iştahsızlıkla birlikte kilo kaybı da görülmektedir. Yine pankreas kanser türleri, metabolizmanın gıdalardan besin almasını zorlaştıran hormonlar üretilmesine yol açmaktadır. Yani normal, her zamanki rutininizde yemek yeseniz bile kilo verebilir veya yetersiz beslenebilirsiniz.

Aşırı Açlık veya Susuzluk

Bu semptomlar ile birlikte, pankreas vücudunuzun kan şekerini kontrol etmek için yeterli insülin üretmediğinde diyabet oluşumunun belirtileri başlar. Diyabet, pankreasınızdaki kanserin insülini üreten hücreleri yok ettiğinde ortaya çıkar.

Koyu İdrar

Safra, vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmak için karaciğeriniz tarafından salgılanan sarımsı-kahverengi bir sıvıdır. Safra normalde safra kesesinde depolanır. Oradan, ortak safra kanalından dışkı yoluyla vücudunuzdan atılmak üzere bağırsaklara gider. Ancak ortak safra kanalı bir tümör tarafından bloke edildiğinde bilirubin çıkarılamaz ve vücudunuzda çok fazla birikir.

Vücudunuzda çok fazla bilirubin olduğunda, fazlalık idrarınıza girebilir ve idrarınızın rengi kahverengi olabilir. Ancak idrarınızın koyu olmasının nedeni her zaman pankreas kanserinden kaynaklanmayabilir.

İdrar Renkleri ve Anlamları İle İlgili Daha Detaylı Bilgi İçin Hemen Tıklayın

Genişlemiş Safra Kesesi

Ortak safra kanalı tıkanırsa, safralar, kesenizde sıkışıp kalabilir. Bu safra kesesinin normalden daha fazla büyümesine neden olur. Doktorunuz muayene sırasında genişlemiş safra kesesini hissedebilir. Bu durumda üst karın hassasiyetiniz olabilir.

Bacakta Şişlik, Kızarıklık ve Ağrı

Bunlar, bacağın derin bir damarında kan pıhtısı nedeniyle oluşan belirtilerdir. Bu duruma derin ven trombozu (DVT) denir. Bazen bir pıhtı pankreas kanserinin ilk belirtisi olabilir. Eğer bu pıhtı koparsa çok ciddi bir sağlık sorunu olan pulmoner emboli’ye yol açabilir. Bu durum gerçekleşirse büyük olasılıkla nefes darlığı şikayetiniz olacaktır.

Kronik Yorgunluktan Mı Şikayetçisiniz? Kronik Yorgunluk Sendromları ve Tedavisi İçin Hemen Tıklayın

Halsizlik, Kafa Karışıklığı, Terleme ve Hızlı Kalp Atışı

Bunlar, insülinoma veya insülin üreten tümörlerin semptomlarıdır. Üretilen fazla insülin kanınızdaki şeker seviyesini düşürür. Bunun sonucunda bayılabilir hatta komaya girebilirsiniz.

Sindirim Sistemini Etkileyen Belirtiler Nelerdir?

Pankreas sindirimde önemli bir rol oynar. Pankreasınızda bir tümör varsa, sindirim sisteminiz etkilenebilir. Bu da genel kilo kaybına veya aşağıda açıklanan semptomlara yol açabilir.

Mide Bulantısı ve Kusma🤢

Bazı pankreas kanserleri midenizdeki asit miktarını artırır. Diğerleri mide ve bağırsağı kısmen veya tamamen tıkayarak yiyeceklerin geçmesini engeller.

İshal

İshal, birçok pankreas kanseri türü ile ortaya çıkabilir. VIPoma adı verilen bir tümörün belirtisi de olabilir. Bu nadir pankreas tümörü, sindirim sisteminize daha fazla su gönderen vazoaktif bağırsak peptidi (VIP) adı verilen bir madde salgılar. Bağırsaklarınızdaki fazla su şiddetli ve sulu ishale neden olabilir.

Pankreas kanseri ayrıca, yediğiniz gıdalardan besinleri düzgün bir şekilde enzimlemeyi engelleyebilir ve bu da ishali tetikleyebilir.

Bağırsaklarınızla İlgili Sorun Mu Yaşıyorsunuz? Bağırsak Tedavisi Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın

Açık Renkli veya Yağlı Dışkı

Dışkı, çok az miktarda bilirubin içeriyorsa veya hiç içermiyorsa daha açık bir renge dönüşür. Kanser ayrıca pankreasın sindirim enzimlerini salmasını engelleyerek vücudunuzun yağları parçalamasını zorlaştırabilir. Bu sindirilmemiş yağ, dışkınıza bulaşabilir. Bu da dışkının yüzmesine veya yağlı görünmesine neden olabilir.

Pankreas Kanserinin Sebepleri

Pankreas kanserinin nedeni bilinmemektedir. Bu kanser türü, anormal hücreler pankreas içinde büyümeye başladığında ve tümörler oluşturduğunda ortaya çıkar.

Normalde sağlıklı hücreler orta derecede büyür ve ardından ölür. Kanser durumunda anormal hücre üretimi artar ve bu hücreler ölmek yerine sağlıklı hücreleri devralır.

Doktorlar ve araştırmacılar hücrelerdeki değişikliklere neyin sebep olduğunu bilmemektedir. Ancak bir kişinin bu tür kansere yakalanma riskini artırabilecek bazı ortak faktörler araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Pankreas kanserinin oluşmasına yol açan en önemli iki risk faktörü: Edinilmiş gen mutasyonları ve kalıtsal gen mutasyonlarıdır. Genler, hücrelerin hareket etme şeklini kontrol ettiğinden bu genlerde görülecek mutasyonlar kanser riskini ciddi oranda arttıracaktır. Metastaz da kanser hücrelerinin vücuda yayılmasına neden olacaktır.

Metastaz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Burayı İnceleyebilirsiniz.

Pankreas Kanseri Evreleri

Pankreas kanseri teşhis edildiğinde, doktorlar muhtemelen kanserin yayılıp yayılmadığını veya nereye yayıldığını anlamak için ek testler yapacaklardır. PET taraması gibi görüntüleme testleri, doktorların kanserli hücrelerin varlığını belirlemesinde yardımcı olur. Buna ek olarak kan testleri de yapılabilir.

Bu testlerle doktorlar kanserin evresini belirlemeye çalışır. Evreyi teşhis etmek, kanserin ne kadar ilerlemiş olduğunu açıklamaya yardımcı olur. Ayrıca doktorların tedavi seçeneklerini belirlemesine önemli ölçüde katkı sağlar.

Teşhis konulduktan sonra doktorunuz test sonuçlarına göre bir evre teşhisi koyacaktır:

  • Evre 1: Tümörler sadece pankreasta bulunur.
  • Evre 2: Tümörler yakındaki karın dokularına veya lenf düğümlerine yayılır.
  • Evre 3: Kanser büyük kan damarlarına ve lenf düğümlerine yayılır.
  • Evre 4: Tümörler karaciğer gibi diğer organlara yayılır.

Pankreas Kanseri Evre 4

Pankreas kanserinde 4. evre, pankreas dışında, diğer organlara, beyin veya kemikler gibi uzak bölgelere yayılmış durumdadır.

Pankreas kanseri genellikle bu geç aşamada teşhis edilir. Çünkü pankreastan vücuttaki diğer bölgelere yayılana kadar nadiren belirti gösterir. Bu ileri aşamada karşılaşabileceğiniz belirtiler şunlardır:
  • Üst karın ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Yorgunluk
  • Sarılık (Ciltte görülen sararmalar pankreas hastalarının %70’inde görülen sık bir semptomdur.) [3*]
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Depresyon
Depresyondan Şikayetçi Misiniz? Doğal Depresyon Tedavisini Hemen Öğren

4. evre pankreas kanseri tedavi edilemez; ancak tedaviler semptomları hafifletebilir. Yine tedaviler ile kanserden kaynaklanan komplikasyonlar da önlenebilir. Bu tedaviler şunlardır;

  • Kemoterapi
  • Palyatif ağrı tedavileri
  • Safra kanalı bypass ameliyatı
  • Safra kanalı stenti
  • Gastrik bypass ameliyatı

4.evre pankreas kanseri için beş yıllık sağ kalma oranı %3’tür.

Alkol Kanser Riskini Nasıl Artırır?🍻

Vücudunuz, tükettiğiniz alkolü asetaldehit haline getirir. Asetaldehit, DNA’nıza zarar veren bir tür kimyasaldır. Ayrıca vücudunuzun hasarı onarmasını da engeller.

Diğer Semptomlar

Bu kanser türünün semptomları kişiden kişiye değişim göstermektedir. Yaygın semptomların yanı sıra daha farklı ve seyrek semptomlar da görülebilir. Pankreas kanserinin yol açtığı diğer semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sarılık (Cildin ve gözlerin sararması)
  • Açık renkli veya yağlı bağırsak hareketleri
  • Çok kuru, kaşıntılı cilt
  • Genişlemiş karaciğer
  • Kilo kaybı ve/veya iştah kaybı
  • Kan pıhtıları
  • Şeker hastalığı

Nasıl Teşhis Edilir?

Pankreas kanseri genellikle hastalık son evreye ilerlediğinde teşhis edilir. Çünkü bu kanser türü erken belirtilere neden olmaz. Bir kişi semptomları fark ettiğinde, kanser pankreasın dışına yayılmış olabilir.

Pankreas kanserinin teşhisi için pek çok farklı teşhis yöntemi kullanılabilir. Bu kanserin teşhisi için en sık kullanılan yöntemler ve testler şu şekildedir:

Görüntüleme Testleri

BT taramaları, MRI’lar, ultrasonlar ve PET taramalarının tümü, doktorların vücudunuzdaki kanseri görmesine yardımcı olmak için kullanılır. Bu testlere önce bir intravenöz (IV) kontrast enjeksiyonu yapılarak başlanmaktadır. Böylelikle doktorlar kanseri daha detaylı görebilir.

Endoskopik Ultrason 

Endoskopik ultrason yönteminde pankreasınızı görüntülemek için yemek borunuzdan midenize ince bir tüp ile girilerek bakılmaktadır.

Biyopsi

Kanserinizin olup olmadığını ve kansere yol açan nedenleri öğrenmek için doktorunuz biyopsi yapmak isteyebilir. Bunun için pankreasınızdan küçük bir doku parçası alınacaktır. Biyopsi tek başına yapılabileceği gibi endoskopik ultrason sırasında da yapılabilir.

Kan Testleri🩸

Doktorunuz karaciğer fonksiyonunu, belirli hormon seviyelerini veya kanser antijeni gibi belirli proteinleri ölçmek için kan testi yapabilir. Pankreas tümör hücreleri CA 19-9 salgılar. Ancak kan testleri her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

Ek Bilgi: Bu testler doktorunuzun ameliyat yapılıp yapılamayacağını anlamasına yardımcı olur. Bazı durumlarda testler yayılan kanseri ortaya çıkarmaz ve doktorunuz sizi ameliyat etmeye başladığında teşhis koyabilir.

Tedavi Seçenekleri🚑

Ameliyat edilemeyen 4.evre pankreas kanseri için cerrahi bir seçenek olmasa da, mevcut birkaç tedavi vardır. Bazıları kansere saldırmayı amaçlarken, diğerleri semptomlarınızı azaltmak için kullanılır.

Onkoloji Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Daha Fazla Bilgi

Kemoterapi

Kemoterapide, kanser hücrelerini öldürmek için özel ilaçlar kullanılır. Enjeksiyon veya hap olarak kemoterapi verilebilir. Gemsitabin (Gemzar), pankreas kanseri için kullanılabilecek kemoterapi ilacı örneğidir.

Ameliyat edilemez 4.evre pankreas kanseri olan kişilerde, kemoterapi tipik olarak kanserin büyümesini kontrol etmek ve hayatta kalma şanslarını artırmak için kullanılır. Bazen farklı kemoterapi kombinasyonları birlikte kullanılmaktadır.

Radyasyon

Radyasyonda, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Bazen kemoterapi ile birlikte kullanılmaktadır.

Bazı tıp merkezleri, kanser hücrelerini hedefleyen daha yeni radyoterapi olanakları sunar.

Hedefe Yönelik Tedaviler

Bu tedaviler, kanser hücreleri içindeki spesifik anormallikleri bularak kanser hücresinin büyümesine müdahale eder.

İlerlemiş pankreas kanseri olan kişilere gemsitabin (Gemzar, Infugem) ile birlikte erlotinib adlı ilaçlar verilebilir. Gemsitabin yaygın olarak kullanılan bir kemoterapi ilacıdır.

Pankreas kanserini tedavi etmek için kullanılabilecek diğer tedavi ilaçları şunlardır:

  • larotrektinib (Vitrakvi)
  • Entrektinib (Rozlytrek)
  • Pembrolizumab ( Keytruda )

Larotrectinib ve Entrectinib

Tümörlerin konumundan bağımsız olarak, NTRK gen füzyonu olarak bilinen bir genetik mutasyonun neden olduğu tüm tümörleri tedavi etmek için kullanılır. FDA onaylıdır.

Pembrolizumab

Belirli biyo belirteçleri olan ve ameliyatla alınamayan tümörleri tedavi etmek için kullanılır. FDA onaylıdır.

İmmünoterapi

Bağışıklık sisteminizi vücudunuzdaki kanserle savaşmaya teşvik etmek için immünoterapi tedavileri uygulanır. İmmünoterapi, biyolojik tedavi olarak da bilinir.

İmmünoterapinin pankreas kanseri tümörlerini tedavi etme olasılığı hala araştırılmaktadır. Bu tedavi yöntemi tek başına uygulanabileceği gibi kemoterapi ile birlikte uygulanabilir.

Kullanılan tedavi ilacı pembrolizumab (keytruda) aynı zamanda bir immünoterapi tedavisidir.

Diğer Prosedürler

Bazı prosedürler belirli semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir. Örneğin, doktorunuz sarılık, mide bulantısı veya kusma gibi tıkalı safra kanalı semptomlarını hafifletmek için vücudunuza küçük bir stent yerleştirebilir.

Pankreas Kanseri Ne kadar Yaygındır?

Nispeten nadir görülen bir kanser türüdür. İnsanların % 1.6’sı yaşamları boyunca pankreas kanseri geliştirme riski altındadır. [4*]

Diyabet-Pankreas Kanseri Bağlantısı🍬

Beş yıldan uzun süredir diyabet hastası mısınız? Bu rahatsızlığınızın pankreas kanseri riskinizi arttıracağını bilmenizde fayda vardır. Özellikle 50 yaşından sonra tip 2 diyabet geliştirdiyseniz, bu pankreas kanserinin bir belirtisi olabilir.

Diyabetiniz kontrol altındaysa; ancak aniden kan şekerinizde düzensizlikler oluyorsa bu pankreas kanserinin erken bir belirtisi olabilir.

Hem tip 2 diyabet hem de pankreas kanseri olan kişilerde, birinin diğerine neden olup olmadığını anlamak zordur. Hastalıklar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli risk faktörlerini içerir:
  • Aşırı zayıflama
  • Fiziksel hareketsizlik
  • Obezite
  • Yaşlanma
Diyabet Hastalığınız Varsa Kan Şekerinizi Çok Yükseltmeyecek ve Sizi Tok Tutacak Besinler Tüketmeniz Gerekir. Tok Tutan Besinler Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız

Pankreas Yetmezliği (EPI) Kansere Yol Açar Mı?

Birçok farklı şey pankreas yetmezliğine (EPI) neden olabilir. Bazen insanlar pankreas kanseri sonucu EPI’ye rahatsızlığına yakalanabilirler. EPI’nin kendisi kansere yol açmaz.

Pankreas kanseri ve EPI arasındaki bağlantı kronik pankreatittir. Kronik pankreatit, pankreasta hasara neden olan kronik iltihaplanmaya yol açar. Bu hasar, EPI veya pankreas kanseri gelişimi için bir risk faktörü olabilir.

Pankreas Kanseri Riskinizi Azaltacak ve Bağışıklığınızı Güçlendirecek Omega-3 İçeren Besinleri Hemen Öğrenin

Pankreas kanseri EPI’ye neden olabilir. Aslında, EPI gelişen pankreas kanserli kişilerin oranı yüksektir. Pankreas kanseri ameliyatının ardından genelde hasta pankreas yetmezliği sorunu yaşamaktadır.

EPI, enzimlerin salınımını bloke eden bir tümörden de kaynaklanabilir.

EPI’yi erken teşhis etmek önemlidir. Yetersiz beslenme pankreas kanserine yakalanmada önemli rol oynamaktadır. Pankreatik enzim replasman tedavisi (PERT), beslenme durumunun iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar.

Çeşitli nedenlerle, pankreas kanseri olan kişilerde EPI tedavisi yetersiz olabilir. 2018 analizi, PERT’de pankreas kanseri olan kişilerin, PERT almayanlara kıyasla daha uzun yaşadığını göstermiştir. [5*] Bu, pankreas kanserinin herhangi bir aşaması için geçerli araştırmadır.

EPI Önlenebilir Mi?

Pankreas kanseri, diyabet, kistik fibroz dahil olmak üzere EPI ile ilgili durumların çoğu kontrol edilemez.

Ancak kontrol edebileceğiniz bazı durumlar vardır. Örneğin eğer sürekli olarak alkol kullanıyorsanız bu durum pankreatite yol açabilir. Aslında bu pankreatit rahatsızlığının en temel ve yaygın nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle alkol kullanımı, fazla yağlı besinlerin tüketilmesi ve sigara kullanımı pankreatit olma ihtimalinizi artırabilir.

Ağır alkol kullanımının neden olduğu pankreatitli kişiler daha şiddetli mide ağrısı yaşamaya eğilimlidirler. Bu da EPI’nin daha hızlı gelişmesine yol açar. Ailenizde kistik fibroz veya pankreatit olan varsa EPI geliştirme ihtimaliniz yüksektir.

Pankreas Kanseri Ameliyatı

Tümör sadece pankreasla sınırlı kaldıysa, ameliyat önerilebilir. Ameliyatın doğru bir karar olup olmadığı, kanserin tam konumuna bağlı olduğu için bulunduğu bölgeye göre karar verilir.

Eğer pankreas kanseri çok yayılmadıysa, örneğin baş ve boyun bölgesi ile sınırlı kalarak geliştiyse bu durumda uygulanacak prosedür farklı olacaktır. Doktorunuz ameliyatta Whipple prosedürü (pankreatikoduodenektomi) uygulayarak tümörlü bölgeyi çıkaracaktır. Bu prosedürde, pankreasın ilk kısmı veya yaklaşık % 20’si ya da ikinci kısmı çıkarılır. Bu uygulamada aynı zamanda safra kanalının alt kısmı ve bağırsağın ilk kısmı da çıkarılarak bölge kanserli hücrelerden temizlenmektedir.

Bu ameliyatın değiştirilmiş bir versiyonunda da midenin bir kısmı da çıkarılır.

Pankreas Ameliyatı ve İyileşme💊

Pankreasın tamamını çıkarmak için yapılan ameliyata total pankreatektomi denir. Diğer organlar pankreasınıza yakın konumda olduğundan, cerrah ayrıca şunları da çıkarabilir:

  • Duodenumunuz (İnce bağırsağınızın ilk kısmı)
  • Dalak
  • Midenin bir kısmı
  • Safra kesesi
  • Safra kanalının bir parçası
  • Pankreasın yakınındaki bazı lenf düğümleri

Ameliyattan bir gün önce sıvı tüketmeniz ve müshil almanız gerekebilir. Bu da bağırsaklarınızı temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca ameliyattan birkaç gün önce belirli ilaçları, özellikle aspirin ve varfarin (Coumadin) gibi kan sulandırıcı ilaçları almayı bırakmanız gerekir. Çünkü ameliyatta anestezi verileceğinden ve kanama meydana geleceğinden bu ilaçları kullanmak komplikasyonlara yol açabilir.

Pankreas ve diğer organlar çıkarıldıktan sonra, cerrahınız midenizi ve safra kanalınızın geri kalanını bağırsağınızın ikinci kısmı olan jejunum ile yeniden bağlayacaktır. Jejunum bağlantısı, tükettiğiniz yiyeceklerin midenizden ince bağırsağınıza geçmesini sağlayacaktır.

Pankreatitiniz varsa, ameliyatınız sırasında adacık nakli yaptırma seçeneği sunulabilir. Adacık hücreleri, pankreasınızdaki insülin üreten hücrelerdir. Oto transplantasyonda cerrah, adacık hücrelerini pankreasınızdan çıkartacaktır. Bu hücreler vücudunuza tekrar yerleştirilecektir. Böylelikle kendi başınıza insülin üretmeye devam edebilmeniz sağlanacaktır.

Ameliyattan sonra, uyanmanız için bir odaya götürüleceksiniz. İki haftaya yakın bir süre hastanede kalmanız gerekebilir. Ameliyat bölgenizdeki sıvıları boşaltmak için karnınıza bir tüp bağlanacaktır. Ayrıca bir besleme tüpüyle beslenmeniz de söz konusu olabilir. Normal bir şekilde yiyebildiğiniz zaman, bu tüp çıkarılacaktır. Doktorunuz ağrı kesici ilaçlar vererek ağrınızı hafifletecektir.

Pankreas Kanseri Neden Bu Kadar Ölümcül?

Uzmanlar, pankreas kanserinin ölümcül olmasını hızlı yayılmasına ve genellikle daha sonraki aşamalara kadar tespit edilememesine dayandırmaktadır. Şu anda pankreas kanseri taraması için etkili bir yöntem yoktur.

En Yaygın Kanserler

NCI’a göre, aşağıdaki kanserler, melanom dışı cilt kanserleri hariç, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın görülen kanser türleridir: [6*]

  • Mesane kanseri
  • Meme kanseri
  • Kolon ve rektum kanseri
  • Endometriyal kanser
  • Böbrek kanseri
  • Lösemi
  • Karaciğer kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Melanom
  • Non-Hodgkin lenfoma
  • Pankreas kanseri
  • Prostat kanseri
  • Tiroit kanseri

Diğerlerine Oranla Daha Ağrılı Olan Kanser Türleri

Bazı kanser türleri daha ağrısız bir yaşam sunarken; bazıları çok ağrılı bir süreç yaşamanıza sebep olabilir. Hastanın ağrıları nedeniyle yaşam kalitesi çok ciddi oranda düşebilir. Diğerlerine kıyasla daha ağrılı olan kanser türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kemik kanseri
  • Pankreas kanseri
  • Boyun ve omurilik kanserleri
  • Akciğer kanseri

İlaçsız Ağrı Tedavisi💛

Aşağıdaki tedaviler, ağrı kesici ilaçlar ve diğer tedavilerle birleştirilebilir.

Kendi başlarına etkili oldukları söylenemez. Ancak ağrıyı ve dolayısıyla gereken ağrı kesici ilaç miktarını azaltmaya yardımcı olabilirler:

  • Gevşeme terapisi
  • Masaj
  • Hipnoz
  • Akupunktur
  • Buz ve ısı
  • Bilişsel davranışçı terapi
  • Fizik tedavi
  • Başa çıkma becerileri eğitimi

Bunların yanı sıra kanser tedavisinde beslenmenize dikkat etmeniz de çok önemlidir.

Tedavi Sırasında Hastalığa En İyi Şekilde Karşı Koymanızı Öğretecek Fonksiyonel Tıp Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Evreye Göre Hayatta Kalma Oranları❗

Hayatta kalma oranı, kesinlik içermeyen, belirli bir sürenin sonunda aynı kanser türü ve evresinde kaç kişinin yaşadığını gösteren oranlardır. Bu oranlar bir kanser tedavisinin başarı yüzdesini saptamak bakımından önemlidir.

Hayatta kalma oranları çoğunlukla beş yıllık bir yüzde olarak verilmiştir. Hayatta kalma oranlarının kesin olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

Lokalize pankreas kanseri  yani 0, 1 ve 2. evrede beş yıllık sağ kalma oranı %34 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer bölgelerde veya lenf düğümlerine pankreas kanseri yayıldığı zaman bu oran %12 olacaktır. Bu oran 2. evrenin sonu ve 2. evre için geçerlidir.

4. evre pankreas kanserinde ise kanser hücreleri, karaciğer, akciğer ve kemik gibi uzak bölgelere yayılmıştır. Bu evrede hayatta kalma oranı oldukça düşük olup %3’tür.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu