Reklam
Sağlık

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Sinir sıkışması nedir? Sinir sıkışması neden olur? Sinir sıkışması nasıl geçer? Sinir sıkışması kendiliğinden geçer mi? Sinir sıkışması ne zaman iyileşir? Sinir sıkışması nasıl önlenir?

Reklam

Boyunda sinir sıkışması neden olur? Nasıl geçer? Uzun süre kötü bir şekilde oturmak boyundaki sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Sinir sıkışması durumunda boynu döndürmek veya yataktan kalkmak bile ani ağrıya neden olabilir. Ancak, ağrı kötüleşmeden ve omuz ağrısına ve kol ağrısına neden olarak el uyuşmasına neden olmadan ağrıyı hafifletmek için evde deneyebileceğiniz birkaç doğal tedavi seçeneği vardır.

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması, çevredeki kemikler, kaslar, kıkırdak veya tendonlar tarafından bir sinir veya sinir grubu üzerine uygulanan çok fazla baskının sonucudur. Bu basınç sinirin işlevini kaybetmesine neden olur ve etkilenen bölgede ağrı veya uyuşma ile sonuçlanabilir. Boyun ağrısı servikal radikülopati, omurganın en üst kısmında yaşanan ağrı ise servikal radikülit olarak adlandırılır.

Reklam

Sinirler beyinden omuriliğe kadar uzanır ve önemli mesajların iletiminden sorumludur. Sinir sıkışması ağrı şeklinde sinyaller verebilir. Bu tür belirtiler elde güçsüzlüğe neden olabileceği için göz ardı edilmemelidir.

Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Ağrı dışında, sıkışmış veya sıkıştırılmış bir sinir de aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilir:

  • Bölgede uyuşma
  • Keskin ağrı
  • Karıncalanma hissi
  • Etkilenen bölgede zayıflamış kaslar
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya hissizleşme

Belirtiler uyurken daha da kötüleşebilir. Boynunuzda veya kolunuzda sıkışan bir sinir varsa dirseklerinizi, ellerinizi, bileklerinizi ve hatta parmaklarınızı etkileyebilir. Bu genellikle aşağıdaki gibi koşullara yol açar:

Sinir Sıkışması Neden Olur?

Boynunuzdaki sıkışmış sinir aşağıdakilerden dolayı olabilir:

Reklam
  • Yaralanma
  • Artrit (servikal spondiloz ve servikal disk dejenerasyonu)
  • Stres
  • Fiziksel aktiviteler
  • Obezite

Siniriniz yalnızca kısa bir süre için sıkışırsa endişe edilecek bir durum değildir. Ancak uzun süreli bir sıkışma yaşıyorsanız, kronik ağrıya ve hatta kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Birçok koşul sinir sıkışması riskini artırabilir:

  • Romatoid artrit (servikal osteoartrit)
  • Boyun fıtığı
  • Tiroid hastalığı
  • Servikal stenoz
  • Travma veya diğer tıbbi durumların bir sonucu olarak ortaya çıkan kemik mahmuzları
  • Karpal tünel sendromu geliştirme riskini artıran cinsel aktivite {1*}

Sinirinize kalıcı olarak zarar vermekten kaçınmak için, yukarıdaki durumlar söz konusu olduğunda hemen ilgilenmeniz önemlidir.

Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?

Sinir sıkışmasını rahatlatmak için evde uygulayabileceğiniz birçok yöntem vardır.

Sıcak Veya Soğuk Kompres

Soğuk kompres ağrıyı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olurken, sıcak kompres sıkışan sinirin etrafındaki kasları gevşetebilir. Boynunuzdaki kan dolaşımını da iyileştirerek etkilenen sinirin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. {2*}

Birkaç buz küpü alın ve sızdırmaz bir plastik torbaya koyun. Plastik poşeti temiz bir beze sarın ve boynunuza uygulayın. 10 ila 15 dakika bekletin. Günde birkaç kez tekrarlayın. Alternatif olarak boynunuza sıcak kompres de uygulayabilirsiniz. Ağrınızda kayda değer bir azalma olana kadar bunu her bir veya iki saatte bir yapabilirsiniz.

Reklam

Masaj

Etkilenen bölgeye masaj yapmak, servikal sinir sıkışmasını azaltmak için kaslarınızı gevşetmeye ve boyuna giden kan akışını artırmaya yardımcı olan belirli basınç noktalarını harekete geçirir. Ilık yağ masajı ağrıyı azaltabilir ve bu nedenle boyunda sıkışmış bir siniri tedavi etmek için en iyi ve en etkili seçeneklerden biridir. {3*}

Biraz Hindistan cevizi yağı veya hardal yağı alın ve ısıtın. Boynunuza uygulayın ve 10 ila 15 dakika hafifçe masaj yapın. Günde en az iki kez yapabilirsiniz.

Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar kullanarak sinir sıkışmasını rahatlatabilirsiniz.

Nane Yağı

Nane yağı, harika analjezik ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle ağrıyı hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda antispazmodiktir ve boyun kas spazmlarını hafifletmek için kasları gevşetmeye yardımcı olabilir. Nane yağının bu özellikleri, boyundaki sıkışmış sinirin tedavisinde yardımcı olabilir. {4*}

Birkaç damla nane yağını taşıyıcı bir yağla seyrelterek doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Yağ cildiniz tarafından tamamen emilene kadar birkaç dakika masaj yapın. Günde iki kez yapabilirsiniz.

Taşıyıcı yağlar hakkında bilgi almak için Uçucu Yağlar için 15 Taşıyıcı Yağ yazımızı okuyabilirsiniz.

Lavanta Yağı

Lavanta yağının hoş aroması uykuyu iyileştirip bol bol dinlenmenize yardımcı olurken, analjezik ve antienflamatuar özellikleri sinir sıkışması nedeniyle oluşan ağrı ve iltihabın azalmasına yardımcı olur. {5*}, {6*}

Birkaç damla lavanta yağını taşıyıcı bir yağla seyrelterek doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Cildiniz yağı tamamen emene kadar 2 ila 3 dakika hafifçe masaj yapın. Günde 2 ila 3 kez yapabilirsiniz.

Zencefil

Zencefil, ağrı kesici özelliği ile oldukça popüler olan bir bitkidir. Sinir sıkışması nedeniyle oluşan kronik ağrı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. {7*}, {8*}

Bir bardak sıcak suya bir parça zencefil ekleyin. 5 ila 10 dakika demlenmesine izin verin. Süzün ve zencefil çayına biraz bal ekleyin. Soğumadan tüketin. Günde 2 ila 3 kez zencefil çayı içmelisiniz.

Vitaminler

B6, B12, C vitamini ve E vitamini eksikliği sinir sıkışması riskini artırabilir. Bu nedenle, daha hızlı iyileşmeye yardımcı olmak için bu vitaminlerin gerekli dozunu her gün almak önemlidir. Turunçgiller, yeşil sebzeler, badem, avokado, deniz ürünleri ve kümes hayvanları gibi gıdaları tüketerek bu vitaminlerin alımını artırın. Tüm bu vitaminler, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. {9*}, {10*}, {11*}, {12*}

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan kurkumin, sıkışan siniri tedavi etmeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahiptir. {13*}, {14*}

Bir bardak sıcak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve iyice karıştırın. Biraz soğumaya bırakın ve içine biraz bal ekleyin. Karışımı için. Zerdeçallı sütü günde 1 ila 2 kez için.

Epsom Tuzu

Epsom tuzu, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle ağrı ve iltihabı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan magnezyum içerir. Epsom tuzu banyosu, cildinizin daha fazla magnezyum emmesine ve boynunuzdaki sıkışmış sinirin neden olduğu ağrı ve iltihaplanma semptomlarını hafifletmesine yardımcı olabilir. {15*}, {16*}

Banyo suyunuza bir bardak Epsom tuzu ekleyin. Banyoda 15 ila 20 dakika bekletin ve rahatlayın. Etkili sonuçlar için haftada 2 ila 3 kez yapın.

Epsom banyosu faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Epsom Tuzu Banyosu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Hint Yağı

Hint yağı, potansiyel anti-enflamatuar ve rahatlatıcı özellikleriyle bilinir. Bu özellikler, Hint yağında bulunan risinoleik asitten kaynaklanır. {17*}

Elinize yeterli miktarda Hint yağı alın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Boynuna 5 ila 10 dakika hafifçe masaj yapın. Bölgeye ılık kompres uygulayın ve 10 ila 15 dakika bekletin. Ağrınız azalmaya başlayana kadar günde 2 ila 3 kez yapın.

Egzersiz

Boyundaki gergin kasları gevşetmek ve sıkışan bir sinirin neden olduğu ağrıyı hafifletmek için birkaç esneme yapmak yeterlidir. {18*}

Boynunuzu saat yönünde ve saat yönünün tersine hafifçe döndürün. Ayrıca boynunuzdaki sinir kaslarını gevşetmek için boynunuzu ileri geri ve yana yatırabilirsiniz.

Yoga

Yoga, boyundaki kasların gerilmesine yardımcı olabilir, böylece gevşemeye neden olur ve sıkışan sinirin iyileşme sürecini hızlandırır. Servikal artrit nedeniyle ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca etkilenen sinire kan akışını iyileştirerek iyileşmesine yardımcı olur. {19*}

Kobra hareketi, genişletilmiş yan açı hareketi, balık hareketi ve aşağı bakan köpek hareketi gibi yoga pozları uygulayın. Her pozu 10 ila 15 saniye tutun.

Aküpresür

Boynunuzdaki sıkışmış sinirin tedavisine yardımcı olması için akupresürü de düşünebilirsiniz. Sadece ağrıyı gidermekle kalmaz, aynı zamanda sinirlerin kaybettiği işlevi geri kazanmasına da yardımcı olabilir. {20*}

Sinir Sıkışması Nasıl Önlenir?

Boyundaki sinir sıkışması tekrarını önlemek için alabileceğiniz birçok önlem vardır.

  • İyi vücut duruşunu koruyun.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçının.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Sağlıklı bir kiloda kalın ve sağlıklı bir diyet uygulayın.

Sinir Sıkışması için En İyi Oturma ve Uyku Pozisyonları

İyileşmenizi hızlandırmak için uygulayabileceğiniz oturma ve uyku pozisyonları vardır.

  • Omurganızı olabildiğince düz tutmak için boynunuzun ve dizlerinizin altına yastık koyun.
  • Uygun bir oturma pozisyonu sırtınıza binen baskıyı azaltabilir. Sırtınızı destekleyen sandalyelere oturun.
  • Çok uzun süre oturmaktan kaçının ve gerinerek oturmanız gerekiyorsa sık sık ara verin.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Sinir sıkışmasının tehlikeli olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Belirtilen şikayetlerden herhangi birini yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz önemlidir:

  • Tedaviye rağmen geçmeyen ve dayanılmaz ağrı
  • Akut odak zayıflığı (bacaklarınızdan biri ağırlığınızı taşıyamıyorsa)
  • Vücudunuzun herhangi bir bölümünde derin bir his kaybı
  • Mesane veya bağırsak kontrol kaybı

Sinir Sıkışması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Sıkışmış bir sinirin tamamen iyileşmesi birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.

Sinir Sıkışması Masajla Geçer mi?

Kayropraktik tedaviler genellikle sıkışan sinirin üzerindeki baskıyı gidermeye yardımcı olur ve bu da ağrılı semptomlardan kurtulma sağlar.

Sinir Sıkışması için Ameliyat Gerekir mi?

Sinir sıkışması için ameliyat son çare olarak görülür. Sinir sıkışması belirtileri genellikle istirahat, sıcak uygulama ve ilaç tedavisi ile iyileşir.

Fizik Tedavi Sinir Sıkışmasına İyi Gelir mi?

Fizik tedavi sinir sıkışmasına yardımcı olabilir. Fizik tedavi, rahatsızlığı azaltır, hareket aralığını artırır ve yaralı yeri çevreleyen kasları destekleyerek ek yaralanmayı durdurabilir.

Sinir Sıkışması Kalıcı Hasara Neden Olur mu?

Boyunda sıkışmış bir sinir, uzun süre tedavi edilmezse potansiyel olarak kalıcı sinir hasarına yol açabilir. {17*}

Kaynaklar

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20060652/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2762537/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4925170/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25192562/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247152/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054010/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356382/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26025792/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1949298/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3389328/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226535/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884513/
  • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/epsom-salt-bath%231
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781768/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3188479/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097917/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23415783/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu