Reklam
Sağlık

Aşil Tendonu Ağrısı Nasıl Geçer?

Reklam

Aşil tendonu ağrısı nasıl geçer? Aşil tendonu, vücuttaki en büyük ve en güçlü tendondur. Ayak ve bacaklarla yapılan her aktivite aşil tendonunun çalışmasına neden olur. Aşil tendonu baldır kasını topuk kemiğine bağlar ve aşağı doğru devam eder.  Aşil tendonu yüksek miktarda vücut ağırlığı taşıdığından ve çok sık kullanıldığından, yaralanma ve yıpranma karşısında hassastır.

Topuk Dikeni Nedir❓ Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Aşil tendonu ağrısı normalde bacağın arkasındaki hasarlı bağ dokusu içinde küçük mikro yırtıklar oluştuğu zaman başlar. Aşil tendonu ağrısı, topuk ve ayak bileği yanlarında bulunan bağ dokusunun sertleşmesi, şişmesi, yırtılması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar ve aşil tendiniti olarak adlandırılır. Aşil tendinitinin ilk belirtisi, topuğu hareket ettirirken veya kaldırırken hassasiyet veya zonklama, özellikle de tendonun yanlarında (ayak bileği kemiği çevresinde) ve topuğun arkasında ağrı oluşmasıdır. Aşil tendiniti, plantar fasiit ve topuk çıkıntısı gibi diğer benzer sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir.

Reklam

Aşil tendonunda sık görülen iki durum vardır. Bu durumlar aşil tendiniti ve aşil tendonozudur. Bu iki durum birbirine çok benzer olsa da aralarında bazı farklılıkları bulunur: {1*}

  • Aşil tendonozu, aşil tendinitine göre daha ciddi bir sağlık sorunudur.
  • Aşil tendonunun tendiniti, dejenerasyon devam ederse ilerleyebilir, bu noktada buna aşil tendonozu denir.
  • Tendonoz, tendonun normal yapısını kaybettiği ve tedavi edilmediği takdirde kronik dejenerasyon ve yırtılmaya neden olan durumdur.

Tendonun içerisinde biriken iltihaba göre iki tip aşil tendiniti vardır:

  • Eklemesiz aşil tendiniti: Tendonun orta kısmını etkiler.
  • Eklemeli aşil tendiniti: Tendonun topuk kemiğine yapıştığı topuğun alt kısmını etkiler.

Aşil Tendonu Ağrısı Neden Olur?

Aşil tendonu topuğu indirmeye ve kaldırmaya yardımcı olur. Bu nedenle aşil tendiniti semptomları en çok spor, koşu ve yürüyüş esnasında ortaya çıkar. Aşil tendiniti semptomları genellikle yavaş yavaş başlar ve tedavi edilmezse daha da büyük bir problem haline gelir. {2*}

Aşil tendonu ağrısının nedenleri:

Reklam
  • Çalışan insanların hafta içi egzersiz yapmayıp sadece hafta sonu yapması aşil tendonu ağrısına sebep olabilir. 2 gün üst üste yapılan egzersiz aşil tendonunu hassas hale getirebilir.
  • Sporcuların yaptığı aşırı antrenman aşil tendonunu olumsuz etkileyebilir. Antrenmanlardan sonra yeteri kadar dinlenilmesi gerekir. Aksi takdirde vücut yaralı dokuyu onaramaz.
  • Baldır kaslarının zayıflamasına neden olabilecek esneme ve atlama hareketleri aşil tendonunu olumsuz etkiler. Bu, kas kompanzasyonları, zayıf form ve duruş sorunları nedeniyle aşil tendonuna ek baskı uygulanmasına neden olur.
  • Bacak kaslarının ve eklemlerinin esnek olmaması aşil tendonunu olumsuz etkileyebilir. Bu problem hareketsiz yaşam tarzı ve yaşlılık ile ortaya çıkabilir.
  • Eklem bozulmasına veya iltihaplanmaya neden olan bir sağlık sorunu aşil tendonunu olumsuz yönde etkileyebilir. Gut, tiroid ve diyabet gibi hastalıklar aşil tendonu problemlerini artırabilir.

Aşil Tendiniti Ağrısı Nerede Olur?

Aşil tendiniti ağrısı kasları ve kemikleri çevreleyen yumuşak dokunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Tendon, kasları kemiğe bağlayan esnek bir fibröz doku bandıdır. Tendonlar kasların kemiği çekmesini ve bu sayede hareketi sağlar. Tendinit ilerleyen yaşlarda daha fazla görülür. Aşil tendinitiniz olup olmadığını, etkilenen ayağın arkasını ve yan tarafını, topuk veya ayak bileği kemiğinin yanına doğru bastırarak test edebilirsiniz.  Kuvvetli ağrı, ayağı hareket ettirirken hareketlerin sınırlı olması ve şişlik aşil tendonunun iltihaplı olduğunu gösterr. Aşil tendonu ağrısı, ayağın arkasında, topuğun üzerinde veya ayak bileği kemiğinin kenarlarında ortaya çıkar.

Aşil Tendiniti Tedavisi Nedir?

Aşil tendonu ağrısı genel olarak enflamasyona ve aşırı yüklenmeye bağlı olduğu için tedavi de bu iki belirtiye göre gerçekleştirilir:

  • Dinlenme aşil tendonu ağrısı tedavisine önemli rol oynar. Aşil tendonunda yaralanma veya ağrı oluştuysa en az 2 hafta egzersiz yapmanız tavsiye edilmez.
  • Rahatlama sağlamak için etkilenen bölgeye buz koyabilirsiniz.
  • Gece ateli kullanabilirsiniz. Gece ateli bazı egzersiz ve germe hareketleri ile birlikte uygulandığında aşil tendonu ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır. {3*}
  • Anti-inflamatuar ilaç kullanımı ağrıyı azaltabilir. Ağrıyı azaltmak için ilk önerilen reçetesiz ağrı kesiciler arasında aspirin, naproksen veya ibuprofen bulunur . Bunlar yeterli olmazsa, tendon üzerinde kortikosteroidler kullanılabilir. Ancak bunlar bazen zayıflık ve baskı nedeniyle yırtılma olasılığını artırdıkları için aşil yaralanmalarının tedavisi için risklidir.
  • Ağır vakalarda bazen ameliyat gerekebilir. Ameliyat genellikle diğer tüm seçenekleri en az altı ay denedikten sonra önerilir. Artroskopi veya açık cerrahi bazen ciddi hasarlı dokuları onarmak, travmaya bağlı yaralanmaları tedavi etmek, baskıyı ve kronik ağrıyı hafifletmek için kullanılır. Orta derecede aşil yaralanmaları için ameliyat gerektiren hastaların %70-90’ının yaklaşık 6-7 ay sonra fiziksel aktiviteye geri döndüğü kanıtlanmıştır. {4*}

Aşil Tendonu Ağrısı İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tıbbi tedavinin dışında kendiniz de aşil tendonu ağrısı için bazı tedavi yolları uygulayabilirsiniz:

Esneme ve Dinlenme

Egzersiz yaparken dinlenme molaları verin ve bu molalarda aşil tendonunuzun üzerine buz koyun. Buzun etkili olması için hemen kullanılması gerekir.  Ayrıca aşil tendiniti semptomlarını fark ettiğinizde fiziksel aktivitelerinizi sınırlayın.

İyileşmeye yardımcı olması için topuğunuzu hafifçe gerebilirsiniz. Germe sırasında ağrı başlarsa hareketi yapmak için bu ağrının azalmasını bekleyin. Statik aşil tendonu bir seferde 10-30 saniye kadar gerilir ve günde birkaç kez tekrarlanması iyileşmeye yardımcı olabilir. Aşil tendonu sorunu için deneyebileceğiniz germe hareketleri vardır:

Reklam
  • Direnç sağlaması için ağrı olan ayağınızın altına bant sarın, ayak parmaklarının altına yerleştirin ve ardından topuğu hafifçe geriye yatırın. Tendonu gevşetmek için topuğu yavaşça ve dikkatlice hareket ettirin, yaklaşık 10-15 kez tekrarlayın. Eğer ağrıda artma meydana gelmez ise günde üç set 10-15 tekrar yapın.
  • Ayağınızın sadece ön yarısı merdivende olacak şekilde bir merdivenin kenarında durun. Topuklarınızı yerden kaldırın ve ardından topuklarınızı mümkün olan en düşük noktaya yavaşça indirin.
  • Ayaklarınız yere düz basacak şekilde bir kanepenin kenarına oturun. Bir bacağınızla, topuğunuzu yerde tutarak, baldır kasınızda bir gerginlik hissetmek için ayak parmaklarınızı kaldırın ve tavana doğru çevirin. 30 saniye bu pozisyonda durun, ardından diğer bacağınıza geçin.

Duruş Düzeltme Egzersizleri ve Fizik Tedavi

Fizik tedavi kasların güçlenmesine yardımcı olur. Bu da aşil tendonu sağlığını olumlu yönde etkiler. Bunun için bir fizyoterapi uzmanına danışmanız gerekir. Fizyoterapi uzmanları özellikle aşil tendonunu güçlendirecek hareketleri size uygulatabilir.

Proloterapi Tedavisi

Proloterapi , PRP adı da verilen özel bir tedavi türüdür. Hasar gören tendonların doğal onarımını başlatmak için trombosit kaynaklı büyüme faktörü ekspresyonu ve kök hücre tedavisi ile uygulanır. Yapılan araştırmalar, proloterapi tedavisinin kronik aşil tendonu yaralanmalarına olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. {5*}

Kolajen ve Omega-3 İçeren Besinler Tüketin

Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir. Bağ dokularının güçlenmesine yardımcı olur. Kolajen tüketmek, hasarlı bağ dokusunun onarılmasına yardımcı olur ve kemikler ile eklemler arasındaki boşluklarda bulunan basıncı azaltır. Aynı zamanda bağ dokusunu güçlendirir ve yaşa bağlı ortaya çıkan sorunları azaltmaya yardımcı olur.

Bunun yanı sıra omega-3 içeren anti-inflamatuar gıdalar tüketmek bağ dokularının güçlenmesine yardımcı olur. Bu gıdalar oksidatif stresi azaltarak yaşlanmaya karşı mücadele eder.

Kolajen hakkında daha fazla bilgi almak için Kolajen Takviyesinin Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yumuşak Doku Tedavisi

Yumuşak doku tedavisi kas zayıflığını ve dokularda iltihaplanmayı önler. Bunun yanı sıra aşil tendonu tedavisi için de kullanılabilir yöntemlerdir. Aşil tendonu sorunlarında kullanılabilen birçok tedavi yöntemi bulunur:

  • Graston Tekniği
  • Kuru İğneleme
  • Nörokinetik Terapi

Anti-İnflamatuar Takviyeler Alın

Aşil tendonu ağrısı genellikle dokularda biriken iltihaptan kaynaklanır. İltihap azaltmaya yardımcı besinler tüketebilirsiniz:

  • Zerdeçal ve zencefil
  • Omega-3 yağ asidi içeren besinler
  • Kemik suyu (doku onarımına yardımcı olan tip 2 kolajen, glukozamin, kondroitin ve hyaluronik asit içerir)
  • Yeşil çay, acai ve goji beri gibi gıdalar. Bu gıdalar ayrıca antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanma karşıtıdır.

İltihap azaltmaya yardımcı takviyeler hakkında daha fazla bilgi almak için İltihaba İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/185200
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11224740/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658946/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15387802/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12055111/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu