Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir. Cinsel yaşamları aktif olan insanların çoğu, hayatlarının bir noktasında genital siğillere neden olan papilloma virüsü (HPV) ile enfekte olmaktadırlar. Siğiller, genital bölgenin nemli dokularını etkilemektedir. Küçük, ten rengi yumrular gibi görünebilirken aynı zamanda karnabahar benzeri bir görünüme de sahip olabilmektedirler. Çoğu durumda, siğiller görülemeyecek kadar küçüktür. Genital HPV’nin bazı türleri siğillere, bazıları ise kansere neden olabilmektedir. Aşılar, belirli genital HPV türlerine karşı korunmaya yardımcı olmaktadır. {1*}
Kadınlarda genital siğiller vulvada, vajina duvarlarında, dış genital organlar ile anüs arasındaki bölgede, anal kanalda ve servikste büyüyebilmektedir. Erkeklerde penisin ucunda veya gövdesinde, skrotumda veya anüste oluşabilmektedir. Genital siğiller, enfekte bir kişiyle oral cinsel ilişkiye giren bir kişinin ağzında veya boğazında da gelişebilmektedir.
Genital Siğilin Belirtileri Nelerdir?
Genital siğil, HPV virüsü taşıyan başka birinin cinsel organına dokunulduğunda bulaşmaktadır. Virüs, ciltte görülebileceği gibi görülemeyen biçimlerde de bulunabilmektedir. Virüsle temas ettikten yıllar sonra da semptomlar gelişmesi mümkündür. Bu bağlamda HPV ile ne zaman temas edildiğini bilmek mümkün değildir. {2*}
Genital siğillerin belirtileri şunlardır:
- Genital bölgede küçük, ten rengi, kahverengi veya pembe şişlikler
- Birbirine yakın birkaç siğilin neden olduğu karnabahar benzeri bir şekil
- Genital bölgede kaşıntı veya rahatsızlık
- Cinsel ilişki sonrası kanama
Genital siğiller gözle görülemeyecek kadar küçük ve düz olabilmektedir. Siğiller nadiren, baskılanmış bir bağışıklık sistemi olan bireylerde büyük kümeler halinde çoğalabilmektedir. Genital bölgede şişlik veya siğil fark edildiği anda bir doktora gitmek gerekmektedir. Genital siğiller, HPV nedeniyle siğillere neden olmaktadır. Genital bölgeyi etkileyen 40’tan fazla HPV türü vardır. Genital siğiller neredeyse her zaman cinsel temas yoluyla yayılmaktadır.
Enfekte olma riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
- Birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girmek
- Cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak
- Cinsel geçmişini bilmediğiniz bir partnerle seks yapmak
- Genç yaşta cinsel olarak aktif olmak
- HIV veya organ naklinden kaynaklanan ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olmak
Genital siğillerin yol açabilecekleri hastalıklar şunlardır:
- Rahim ağzı kanseri, genital HPV enfeksiyonu ile yakından bağlantılıdır. Bazı HPV türleri ayrıca vulva, anüs, penis, ağız ve boğaz kanserleriyle de ilişkilidir.
- HPV enfeksiyonu her zaman kansere yol açmaz, ancak özellikle yüksek riskli HPV türleri ile enfekte olan kadınların düzenli Pap testi yaptırmaları önemlidir.
- Nadiren hamilelik sırasındaki siğiller büyüyerek idrara çıkmayı zorlaştırabilmektedir. Vajinal duvardaki siğiller, doğum sırasında vajinal dokuların gerilmesini engellemektedir. Vulva veya vajinadaki büyük siğiller doğum sırasında gerildiğinde kanamaya neden olabilmektedir.
- Çok nadiren, genital siğilleri olan bir anneden doğan bebeğin boğazında siğil gelişebilmektedir. Bebeğin hava yolunun tıkanmaması için ameliyat olması gerekebilmektedir.
Tek partnerli bir cinsel hayata sahip olmak ve aşı olmak, genital siğillere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Doğum kontrol yöntemleri genital siğillerden korunmayı sağlamamaktadır.
Gıda ve İlaç İdaresi tarafından üç HPV aşısı onaylanmıştır. En son Gardasil 9, rahim ağzı kanserine ve genital siğillere karşı koruma sağlamak için 9 ila 45 yaş arasındaki erkek ve kadınlarda kullanım için onaylanmıştır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 11 ve 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşısı önermektedir. Kız ve erkek çocukların cinsel ilişkiye girmeden önce aşı olmaları idealdir. Aşıların yan etkileri genellikle hafiftir ve enjeksiyon bölgesinde ağrı oluşurken bununla birlikte, baş ağrısı, düşük dereceli ateş veya grip benzeri semptomlar görülebilmektedir.
Günümüzde CDC 11 ve 12 yaşındaki tüm çocukların daha önce önerilen üç dozluk program yerine en az altı ay arayla iki doz HPV aşısı almasını önermektedir. 9 ve 10 yaşlarındaki daha genç ergenler ile 13 ve 14 yaşlarındaki gençler de güncellenmiş iki dozlu programa göre aşı olabilmektedirler. Araştırmalar, iki dozlu programın 15 yaşın altındaki çocuklar için etkili olduğunu göstermiştir. 15 ila 26 yaşları arasında aşı serisine daha sonra başlayan gençler ve genç yetişkinler, üç doz aşı almaya devam etmelilerdir. CDC, 26 yaşına kadar yeterince aşılanmamış tüm insanlar için HPV aşılarını önermektedir. {3*}
Epilasyon ve Herpes Simplex Uçuk Virüsü
Genital Siğiller Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Genital siğiller genellikle görünüşlerine göre teşhis edilmektedir. Bazen biyopsi yapılması gerekebilmektedir. Kadınlar için, genital siğillerin veya rahim ağzı kanserinin erken belirtilerinin neden olduğu vajinal ve servikal değişiklikleri tespit etmeye yardımcı olabilecek düzenli pelvik muayeneler ve Pap testleri yaptırmak önemlidir.
Pap testi sırasında doktor, vajinayı açık tutarak vajina ile rahim (serviks) arasındaki geçişi görmek için spekulum adı verilen bir cihaz kullanmaktadır. Daha sonra serviksten küçük bir hücre örneği toplamak için uzun saplı bir alet kullanmaktadır. Alınan hücreler herhangi bir anormallik olup olmadığını görmek için bir mikroskopla incelenmektedir.
Sadece birkaç tip genital HPV rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Pap testi sırasında alınan bir servikal hücre örneği, kansere neden olan HPV için test edilmektedir. Bu test genellikle 30 yaş ve üstü kadınlara yapılmaktadır. Genç kadınlar ise genellikle HPV’yi tedavi olmaksızın geçirmektedirler.
Vajinal Mantar Enfeksiyonundan (Vajinit) Nasıl Kurtulursunuz?
Genital Siğillerin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Siğiller bir rahatsızlığa neden olmuyorsa tedavi gerektirmemektedir. İyi beslenerek, egzersiz yaparak ve bağışıklık sistemini olabildiğince sağlıklı tutarak bu virüs önlenebilmektedir. Sigara içmek virüsün temizlemesini yavaşlatmaktadır. Bu nedenle sigaranın bırakılması önerilmektedir.
Siğiller ile ilgili kaşıntı, yanma ve ağrı yaşayanlar veya enfeksiyonu yaymaktan endişe edenler, uzman bir doktorun verdiği ilaçları kullanarak veya ameliyat olarak iyileşebilmektedir. Genital siğil için verilen ilaçlar genellikle birkaç hafta boyunca haftada birkaç kez kullanılması gereken kremlerdir. Bu tedaviler bazı durumlarda ağrıya, tahrişe veya yanma hissine neden olabilmektedir. Ayrıca dondurma yöntemiyle bir doktor veya hemşire, genellikle dört hafta boyunca her hafta siğilleri sıvı nitrojenle dondurmaktadır. Bu yöntem de yine ağrıya, yanma hissine ve tahrişe neden olabilmektedir. Fakat tedavi sonrasında siğillerin yeniden oluşabilmeleri mümkündür. Virüsün kendisi için bir tedavi yoktur. Bazı insanlarda siğiller kendiliğinden iyileşebilir. Genital siğiller için aile doktoru ya da jinekoloğa başvurulabilir.
Kaynaklar
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/symptoms-causes/syc-20355234
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/sexual-and-reproductive/genital-warts
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/sexual-and-reproductive/genital-warts