Reklam
Uçucu Yağlar

Leylak Yağı Faydaları

Reklam

Leylak yağı, pek çok hastalığın da tedavisinde kullanılmaktadır. Açık mor renkteki leylak yapraklarından üretilen leylak yağı, ferahlatıcı kokusuyla birçok şifalı özelliğe sahiptir. Saç dökülmesi, erken yaşlanma, depresyon ve bağırsak enfeksiyonlarını önler. Mide ve bağırsak sorunlarında kullanılır.

En faydalı özleri barındıran leylak yağı, elde edildiği sırada hoş kokusunu kaybetmez. Leylak yağı kokusunun rahatlatıcı etkisi vardır. Leylak yağı keskin kokusu sayesinde kozmetik ve temizlik ürünlerinde sıkça kullanılmaktadır.

Reklam

Leylak Yağı Nedir?

Leylak yağı, zeytingiller ailesinden hoş kokulu bir bitki olan leylaktan üretilir. Soğuğa oldukça dayanıklı olan leylak bitkisi, yaygın olarak Doğu Avrupa ve Orta Doğu topraklarında yetişir. Bu bitkinin çiçeklerinden elde edilen leylak yağının insan vücuduna birçok faydası vardır. Bilimsel adıyla syringa vulgaris olan leylak yağı, keşfedildiği 19. yüzyıldan beri insan sağlığına olan faydalarıyla en popüler yağlar listesine girmeyi başarmıştır.

Leylak Yağı Faydaları

Leylak yağının ateşi düşürdüğünü biliyor musunuz? Veya Leylak yağının böbrek hastalıklarında kullanıldığını biliyor musunuz? Leylak yağının diğer faydalarını merak ettiyseniz okumaya devam edin.

Mide ve Bağırsak Sorunları

Leylak yağı, karnınızın üst kısmında oluşan dispepsi hastalığı tedavisine yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlık, hazımsızlık, gaz ve ishal gibi sorunlarda doğal tedavi olarak kullanılır. Mide ve bağırsak sorunları için yapraklarının çiğnenmesi tavsiye edilmektedir. (1) (2)

İnflamasyonu Azaltır

İnflamasyon yani iltihaplanma, vücudumuzun çalışma mekanizmasındaki sorunlardan kaynaklanır. Bu çalışma mekanizması yabancı maddeye maruz kaldığında bağışıklık sistemi doğal tepki verir. İltihaplanma semptomları, kızarıklık, şişlik gibi vücutta kendini gösterir. Bu rahatsızlığın dahili kaynaklarına kadar etki eden leylak yağı, inflamasyon yani iltihaplanma sorununda çok etkilidir. (3)

Reklam

Bağırsak Kurtlarını Döker Parazitleri Temizler

Leylak yağı, parazitleri temizleme ve bağırsak kurtlarını dökmede çok etkilidir. Leylak yağını solumak veya cilde uygulamak bağırsak kurtlarını dökmeye, parazitleri öldürme yeterlidir. (4)

Ateşi Düşürür

Ateşin yükselmesi, vücut için zararlı değildir aksine bağışıklık sisteminin başlattığı doğal savunma mekanizmasıdır. Ateşlenmek, hastalığın boyutuna göre artar ya da azalır. Leylak yağı, doğal ateş düşürücüdür. Ilık, ıslak bir beze iki damla leylak yağı dökün. Alnınıza, koltuk altınıza bezi yerleştirin. Yan etkisi olmadan iyileşme sürecini hızlandırır. (5)

Güneş Yanığını Önler

Leylak yağı, güneşin zararlı ışınlarından korur. Güneşlenmek D vitamini almamızı sağlarken ışınlara da maruz kalmamıza ve cilt yanıkları oluşmasına sebep olur. Oluşan yanıklar ve lekeler kanser hücrelerine sebep olabilir. Güneş yanıkları aynı zamanda erken yaşlanmaya neden olabilir. Güneşlenmek için kimyasal ürünler sağlığa zarar vermektedir. Leylak yağı, doğal içeriği sayesinde cildi besler ve doğal güneş kremi olarak kullanılır. (6) İçeriğinde leylak yağı olan doğal güneş kremi araştırabilirsiniz.

Erken Yaşlanmayı Önler

Leylak yağında bulunan antioksidanlar kırışıklıklarınızı ve çizgilerinizi önlemeye yardımcı olur. İçerdiği sıkılaştırıcı özelliği ile daha genç görünmenizi sağlar. (7)

Kaygıyı ve Stresi Azaltır, Depresyonu Önler

Leylak yağı, stresi ve anksiyeteyi azaltır.  Aromaterapide sıkça kullanılan leylak yağı, hoş kokusuyla mutluluk hormonlarınızı canlandırır. Çok az solunması bile sakin ve huzurlu hissetmenizi sağlar.

Reklam

Leylak yağındaki bileşikler sinir ucu iltihabını azaltır. Ayrıca kortizole bağlı yüksek tansiyon ve stresi azaltır.

Aromaterapistler, leylak yağını genellikle hastalarını rahatlatmak ve gevşetmek amacıyla kullanır. Leylak yağının aromalı kokusu depresyonu azaltmaya etki eder. (8)

Doğal Oda Parfümü

Leylak yağı, buhurdanlıkla kullanıldığında odanıza harika bir koku yayar. Odanın havasını temizleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir. (9)

Cilt Sağlığını Korur

Leylak yağı, vücudunuzdaki kesikleri, yanıkları ve yara izlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Cildinizi canlandırır ve parlak görünmesini sağlar.

Hemoroidi Tedavi Eder

Hemoroid yani basur, kalınbağırsaktan dışkının geçtiği sırada şişen ve ağrıyan kan damarlarıdır. Leylak yağı basura ve makat ağrılarına iyi gelir.

Tansiyonu Düşürür

Tansiyon, kan basıncının normal değerlerin üzerinde ya da altında olmasıdır. Tansiyonu tetikleyen önemli sebeplerden biri strestir. Leylak yağı sakinleştirici etkisiyle stresi azaltır ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. (10)

Kenelerden ve Maytlardan (Akarlar) Korur

Keneler ve maytlar (akarlar) tehlikeli, öldürücü canlılardır. Leylak yağı kullanarak bu canlılardan korunabilirsiniz. Leylak yağını suyla karıştırın ve sprey elde edin. Akarlar için yatak takımlarınıza, keneler içinse bahçenize leylak yağı spreyini uygulayın. (11)

Sıtmayı Tedavi Eder

Leylak yağı, sıtma ve ateşin tekrarlanmasını engeller. Vücudun enfeksiyonlardan arınmasına yardımcı olur.

Regl (Adet) Ağrısına İyi Gelir

Regl döneminde ağrı kesici kullanmak kadınlara tavsiye edilmez. Leylak yağı doğal ağrı kesicidir. Karın bölgesine leylak yağı ile masaj yapılması adet sancısını azaltır.

İlginizi çekebilir: 7 Doğal Yağla Sivilce Tedavisi

Leylak Yağı Saçı Uzatır mı? Leylak Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Leylak yağı, kokusu ve besleyici özellikleri sayesinde şampuan içerisinde kullanılır. Saçlarınızın canlı ve doğal görünmesini sağlar. Saçları çabuk uzatır. Saç derinizi arındırır ve kök mantarından korur. Saç derisine nüfuz ederek baş ağrısına iyi gelir.

Leylak Yağı Nasıl Yapılır?

Leylak yağı, kireçli topraklarda yetişir. Eterli bir bitkidir. Yaprakları buharla damıtılır ve leylak yağı özü elde edilir. Oda sıcaklığında, güneş görmeyen yerde muhafaza edilir.

Evde Leylak Yağı Nasıl Yapılır?

Leylak yağı infüzyonu tarifi çok basittir. Kendi leylak yağınızı yapabilirsiniz.

Leylak Yağı Tarifi

  • 1-2 demet leylak çiçeği toplayın
  • Bir kaseye tülbent veya bez serin.
  • Leylak çiçeklerini kaseye koyun.
  • 2 bardak su ekleyin.
  • Leylakların tamamen suya batırın.
  • Kaseyi örtün.
  • Bir gece bekletin.
  • Tülbentin kenarlarını birleştirin.
  • Çiçekler ortasında kalacak şekilde bezi bükün.
  • Tülbent açılmasın diye bağlayın.
  • Sıktığınız Leylak suyunu tencereye koyun.
  • Tülbent leylak suyunda olacak şekilde suyu 1 saat kaynatın.
  • Soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra kullanacağınız şişeye dökün.
  • 5 damla gliserin damlatın. İyice çalkalayın.
  • Kullanmadan önce çalkalayın kullanın.

Leylak Yağı Nasıl Kullanılır?

Leylak yağını içmek sakıncalıdır. Leylak yağının en doğru kullanımı dışarıdan uygulamaktır. Leylak yağını ağrıyan bölgeye suyla karıştırıp uygulayın ve düzenli aralıklarla cildinize masaj yapın. Tercihe göre başka uçucu yağlarla da karıştırabilirsiniz. El ve bileklerinizi leylak yağıyla ovabilirsiniz. Karın bölgesine leylak yağıyla masaj yapılması adet sancısını hafifletir. Leylak yağını suyla karıştırarak oda parfümü formuna getirebilirsiniz.

  • Soluma (İnhalasyon): Hava temizleyici difüzörlere, buhurdanlıklara ve koku lambalarına 1-3 damla ekleyerek kullanılır.
  • Banyo: Küvet kullanımında su miktarına göre 8-10-15 damla kullanılır.
  • Masaj veya Friksiyon: Masaj yapılacak bölgelere dairesel hareketlerle yedirerek kullanılır.

Kullanım Alanları

Leylak yağı yaygın olarak temizlik, kozmetik ve aromaterapi sektöründe kullanılır.

Kozmetik Kullanımlar

Leylak yağı hoş kokusu özelliğiyle sabun, deterjan, şampuan, parfüm gibi kozmetik ürünlerin içeriğine karıştırılır. Güneş yanıklarını önler ve güneş kremi yapımında kullanılır.

Aromaterapi Alanında Kullanımı

Leylak yağının uyku problemine iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Leylak yağı topikal yolla uygulandığında uyku problemini çözer. Stres, panikatak ve anksiyete şikayetine iyi gelir. Sinir sistemini iyileştirir. Leylak yağı, sakinleştirmek ve motivasyon sağlamaktan sorumlu olan limbik sisteme de faydalıdır.

Temizlik Alanında Kullanımı

Leylak yağı, insanlar ve evcil hayvanlar için doğal antiviral ve antibakteriyel temizlik ürünü olarak kullanılır. Antibakteriyel özelliği ile ve temizliğinde yüzey temizleyici olarak kullanılır.

İlginizi çekebilir: Doğal Temizlik Ürünleri

Leylak Yağının Zararları

Leylak yağı ağız, burun ve göze temas ettiğinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Aşırı hassas cildiniz varsa leylak yağı cilt enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Kırmızılaşabilir, çok kaşınabilir ve hatta kurdeşen veya kızarıklık oluşmasına neden olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, leylak yağı kullanmayı bırakın ve derhal tıbbi yardım alın. Leylak Yağının Yan Etkileri nelerdir?

Alerjiler

Leylak yağı alerjik bir yağdır. Kullanmadan önce cildinize 1-2 damla uygulayın, 60-90 dakika bekleyin. Eğer bir tepkimeyle karşılaşmazsanız kullanmaya devam edebilirsiniz.

Keskin Aroma

Leylak yağı güçlü çiçek kokusuna sahiptir. Bu özellik bazı kişiler için boğucu ve sersemletici olabilir. Bu etkiyi azaltmak için leylak yağını çay ağacı yağı, güve otu ve tarçınla karıştırabilirsiniz.

Gebelik

Leylak yağı, yüksek konsantrasyonlu maddeler içerir ve gebeler için tavsiye edilmez.

Cilt Tahrişi

Leylak yağı, hassas bir cilde sahipseniz tahriş, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Cilde uygulamadan önce suyla karıştırılarak keskinliğinin kırılması tavsiye edilir. Tahrişi önlemek için leylak yağını hindistancevizi yağı, zeytin yağı veya jojoba yağı ile karıştırabilirsiniz.

Dahili Tüketim

Ağız yoluyla tüketmek kalp ve mide rahatsızlıklarına sebep olur. Topikal olarak dışarıdan uygulanması önerilir.

Kullanırken Alınması Gereken Önlemler

Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşarsanız, leylak yağını kullanmayı bırakın.

  • Leylak yağını içmeyiniz.
  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız, leylak yağı ile temastan kaçının.
  • Leylak yağı, hassas ciltlerde cilt enfeksiyonlarını tetikleyebilir.
  • Leylak yağını suyla karıştırın ve solüsyondan birkaç damla bileklerinize uygulayın. Herhangi bir tepkimeyle karşılaşmazsanız kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bileşenleri

  • (E) -osen
  • Furanoid terpen aldehit
  • Benzil metil eter
  • 1,4-dimetoksibenzen
  • Indole

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu