Reklam
Uçucu Yağlar

Çemen Otu Yağı Nedir? Çemen Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Reklam

Şifalı bitkilerden biri olan Çemen otunun tohumlarından elde edilen çemen otu yağı; düşük libido, sindirim sorunları ve iltihaplanma gibi farklı sağlık sorunlarına karşı son derece faydalıdır. Eski dönemlerden beri faydalı olması nedeni ile sıkça kullanılan çemen otu yağı; akneye karşı etkili bir yağ olmasının yanı sıra aynı zamanda anne sütünü ve egzersiz performansını da arttırmaktadır. Odunsu bir aromaya sahip olan çemen otunu hem evinizde kullanabilir hem de çaylara ilave edebilirsiniz.

Nane Yağının İnanılmaz 15 Faydası İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Çemen Otu Nedir?

Kuş ayağı olarak da tanınan çemen otu, bezelye familyasına ait bir bitkidir. Çemen otu, küçük beyaz çiçeklere ve açık yeşil yapraklara sahiptir. Çemen otu, genellikle Arjantin, Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Asya, Kuzey Afrika ve Avustralya gibi farklı bölgelerde yetiştirilmektedir.

Reklam

Çemen otu tohumlarının tedavi edici etkileri bulunmaktadır. Tohumlar, lizin ve lösin içeriklerine sahip olan aminoasitlerinden dolayı yaygın olarak tedavilerde kullanılmaktadır. Çemen otunun tohumlarından yağ elde etmek için CO2 ekstraksiyon işlemi yapılmaktadır. Ekstraksiyon işleminin tercih edilmesinin sebebi ise kalıntı bırakmaması ve toksik oluşturmamasından kaynaklanmaktadır.

Çemen Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Çemen otunun anktioksidan, anti-inflamatuar ve uyarıcı etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle çemen otu yağı sağlık için pek çok fayda sağlamaktadır. Çemen otu yağının kanıtlanmış faydaları şu şekildedir;

Sindirime Yardımcı Olur

Anti-inflamatuar etkisinden dolayı çemen otu yağı, sindirimi iyileştirmeye katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle Ülseratif kolit için uygulanan tedavilerde çemen yağı kullanılabilmektedir. Yapılan çalışmalara göre ise çemen otu yağı, bağırsak sağlığını korurken aynı zamanda mikrobiyal dengeyi sağlamak konusunda katkıda bulunmaktadır. {1*}

Geçirgen Bağırsak Sendromunun Belirtileri Nelerdir? Geçirgen Bağırsak Sendromuna Ne İyi Gelir? Tıkla ve Öğren

Libidoyu ve Fiziksel Dayanıklılığı Arttırır

Yapılan bir araştırmaya göre, çemen otunun kas gücü ve dayanıklılığını arttırmaya yönelik egzersiz yapan erkekler üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Dayanıklılık için egzersiz yapan erkeklerin üst vücut ve alt vücut gücünde önemli etkiler olduğu görülmüştür. {2*} {3*} Aynı zamanda erkeklerin testosteron düzeylerinin ve cinsel uyarılmalarının arttırılması konusunda da çemen otunun olumlu ve önemli bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çemen otu üzerine yapılan araştırmalarda çemen otunun erkeklerin libido düzeyini ve dayanıklılığını arttırdığı tespit edilmiştir. {4*} {5*}

Reklam
Egzersiz Yapmak Kronik Hastalıkları ve Kanser Riskini Azaltıyor Tıkla ve Öğren

Diyabeti İyileştirme Etkisi Bulunur

Araştırma ve çalışmalara göre düzenli olarak çemen otu yağı kullanmak diyabetin belirtilerinin azalmasına ve diyabetin iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre diyabet belirtileri gösteren hayvanlara çemen yağı ve omega-3 içeriğine sahip bir karışım verilmiştir. Çalışma sonucunda hayvanlarda nişasta ve glikoz toleransı geliştiği gözlenmiştir. {6*}

Hayvanlara verilen karışım; hayvanlardaki LDL kolesterolünü, şekeri ve toplam kolesterolü düşük seviyelere çekmiştir. Ayrıca diyabet belirtileri gösteren hayvanların HDL kolesterolünün seviyesinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anne Sütünü Arttırma Konusunda Etkilidir

Anne sütünü arttırmak için çemen otu genellikle tercih edilmektedir. Çemen otu, anne sütünü arttırırken meme uyarımı yapar ve bu sayede süt miktarında artış olur. Aynı zamanda ter üretimini de etkilemektedir. {7*} Anne sütünün arttırılması için çemen otu kullanılmasının bazı yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler ishal, astım belirtilerinin artması ve aşırı terleme gibi belirtiler olabilmektedir.

Sivilcelere Karşı Mücadele Verir ve Cilt Sağlığını Korur

Çemen otu bitkisinin özelliklerinden biri de anktioksidan niteliğinde olmasıdır. Bu nedenle ciltteki sivilce ve akneler ile mücadele ederken aynı zamanda vücuttaki yaraların kapanmasına da yardımcı olmaktadır. Çemen yağının anti-inflamatuar etkisi olduğundan dolayı ciltteki tahrişi azaltırken cildi yatıştırmaktadır.

Anti-inflamatuar özelliği sayesinde çemen otu yağı kepek, egzama, enfeksiyon ve yaraların düzelmesine katkı sağlamaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar çemen yağının iltihap ve şişme gibi durumlarda da etkili olabileceğini göstermektedir. {8*} {9*}

Reklam
Regl Sivilcesi Neden Çıkar? Regl Sivilcesini Önlemenin 8 Yolu İçin Buraya Tıklayın.

Balgam Söktürücü Olarak Kullanılabilir

Balgamın söktürülmesine ve tıkanıklığın giderilmesine katkı sağlayan çemen otu, anti-inflamatuar etkisinden dolayı Geleneksel Çin Tıbbında balgam söktürücü olarak tanınmaktadır. Bu konuda yapılan bir çalışmada, bal ve çemenden yapılan şurubun daha hafif düzeyli astımı bulunan kişilerin akciğer işlevlerinde iyileşme sağladığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Çemen otu yağının kullanılması solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonların neden olduğu tıkanıklığı ve öksürüğü azaltmaktadır. {10*}

İştahı Bastırır

Yayımlanan bir araştırma sonucuna göre, Güney Kore’deki fazla kilolu kadınların iştahlarını bastırmak için rezene çayı ve çemen otu yağı kullanılması yüksek düzeyde etkili olmuştur. {11*} Çemen otu yağının tokluğu arttırdığı ve yiyecek tüketim seviyesini düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır.

Çemen Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çemen otu yağı odunsu ve sıcak bir kokuya sahip olduğundan dolayı, papatya ve sandal ağacı yağı gibi diğer yağ çeşitleri ile bir harmoni yakalayabilmektedir.

  • Cildi Yatışmak İçin Kullanılır: Ciltteki şişliklerin ve ağrıların azalmasına yardımcı olurken aynı zamanda ciltte meydana gelen iltihaplanmaları da hafifletmektedir.
  • Sindirime Yardımcı Olmak İçin Kullanılır: Sindirim sorunlarından biri olan kabızlığın giderilmesi için su, çay ya da yemeklere çemen yağı eklenmektedir.
  • Egzersiz Performansını Arttırmak İçin Kullanılır: Dayanıklılığı arttırmak ve spor verimini yüksek seviyelere çıkarmak için ılık suya veya çaya çemen yağı ilave edilmektedir.
  • Anne Sütünü Arttırmak İçin Kullanılır: Anne sütünün arttırılması amacı ile çemen otu yağı çay ya da ılık suya eklenerek kullanılabilmektedir.
  • Saç Parlaklığını Arttırmak ve Saçı Korumak İçin Kullanılır: Saç derisindeki nemlilik oranını arttırmak ve saçtaki kepek sorununa karşı çemen yağından iki damla ve hindistan cevizi yağından yarım çay kaşığı kullanılarak oluşturulan karışım, saç derisine nazikçe masaj yaparak uygulanmaktadır. Uygulama yapıldıktan sonra beş dakika beklenmeli ve saç durulanmalıdır.
  • Gıda Tatlandırıcı Olarak Kullanılır: Zencefil ya da zerdeçal ile birlikte birkaç damla çemen otu yağı kullanılabilmektedir.
  • Gerginliği Azaltmak İçin Kullanılır: Gerginliği azaltmak amacı ile beş damla çemen otu yağını ev içerisinde difüzör yardımıyla dağıtabilirsiniz.

Çemen Otunun Yağının Kanıtlanmış Faydaları

Çemen otu yağının faydalarının ortaya çıkarılmasına yönelik araştırmalar yaygın olarak hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Fakat kanıtlanmamış olmasına rağmen çemen otunun fayda sağladığı bazı sağlık sorunları;

  • Bronşit
  • Ağız ülseri
  • Saç kaybı
  • Kronik öksürük
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Gut
  • Siyatik
  • Testesteron düşüklüğü
  • Lenf düğümlerinde şişme
  • Bacak ülseri
  • Cilt hastalıkları {12*}

Çemen Otu Yağını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çemen otu yağının kullanımından önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Çemen otu yağı ishal, şişlik ve gaz sorunları gibi farklı yan etkilere neden olabilmektedir. Çemen otu yağına alerjisi olanlarda alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.

Alerjik reaksiyon belirtileri ise şu şekildedir;

  • Öksürük,
  • Şişlik,
  • Hırıltılı solunum.

Çemen otu yağının kullanımının ardından bu yan etkilerin yaşanması durumunda kullanımı bırakılmalıdır.

Çemen otu yağını, cilt yüzeyinde kullanmadan önce daha küçük bir alanda test edilmesi gerekmektedir. Kullanım sonrasında ciltte kızarıklık ya da kaşıntıya neden olduğu durumda çemen yağı kullanılmamalıdır. Kanı sıvılaştırmak için herhangi bir ilaç kullanılıyorsa ya da kanın sıvılaşmasına sebep olabilen bir sağlık sorunu yaşanıyorsa çemen yağının kullanılması önerilmemektedir. Bunun nedeni çemen yağının morarma ve aşırı kanama gibi durumlara yol açabilmesidir.

Kaynaklar

{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985225/

{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978122/

{3*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978122/

{4*} https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3360

{5*} https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3360

{6*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3240899/

{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937604/

{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/

{9*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/

{10*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5930943/

{11*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525133/

{12*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu