Reklam
Uçucu Yağlar

Köknar İğnesi Yağı Nasıl Kullanılır? Köknar İğnesi Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklam

Köknar iğnesi ve köknar iğnesinden elde edilen köknar iğnesi yağı pek çok farklı faydaya sahiptir. Köknar iğnesi yağı, köknar ağacının yumuşak, yassı, iğne benzeri yapraklarının buhar yoluyla damıtılması ile elde edilmektedir. İğneler, aktif kimyasalların ve önemli bileşiklerin önemli kısmını içerisinde barındırmaktadır.

Nane Yağının İnanılmaz 15 Faydası İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Köknar iğnesi yağı, tıpkı bitkinin kendisi gibi taze ve odunsu bir kokuya sahiptir. Köknar iğnesi yağı, boğaz ağrısının ve solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ aynı zamanda yorgunluk, kas ağrıları ve artritle savaşmak amacıyla da kullanılmaktadır. Köknar iğnesi yağının, kozmetik ürünlerde, parfümlerde, banyo yağlarında, oda spreylerinde ve tütsü üretiminde kullanıldığını görmek de mümkündür.

Reklam

Köknar İğnesi Yağı Nedir?

Göknar (Abies) ağaçları, çam familyasına aittir. Çam familyası, simetrik olan, yaprak dökmeyen ve iğne yapraklı olan ağaçlardan oluşmakta ve içerisinde 48-56 farklı tür bulundurmaktadır.

Köknar ağacının kök sistemi toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olmaktadır. Köknar ağaçları, Kuzey ve Orta Amerika, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın çoğunda bulunmakta ve çoğunlukla bu kıtaların dağlık bölgelerinde yetiştirilmektedir. Köknar iğnesi yağı, çoğunlukla Balsam köknar (Abies balsamea) veya gümüş köknar (Abies alba) ağaç türlerinin köknar iğnelerinden gelmektedir.

Köknar İğnesi Yağının Faydaları Nelerdir?

Köknar iğnesi yağının bilinen ve yaygın olarak görülen faydalarından bazıları şunlardır:

  • Artrit ağrısını hafifletir
  • Bronşiti tedavi eder
  • Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır
  • Öksürüğü tedavi eder
  • Grip semptomlarıyla savaşır
  • Kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur
  • Romatizmal semptomları hafifletir
  • Sinüzitin tedavi edilmesi için kullanılır
  • Yorgunluğu azaltır
  • Enfeksiyon oluşumunu engeller
  • Ağrıyı azaltır
  • Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir
  • Kemik sağlığını iyileştirir
  • Solunum fonksiyonlarının iyileşmesini ve düzelmesini sağlar
  • Vücudu detoksifiye etme özelliğine sahiptir
  • Vücuttaki kötü kokunun azalmasını sağlar
  • Doğal bir antiseptiktir

Çoğu uçucu yağ gibi, köknar iğnesi yağının da pek çok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Bu yağın en önemli etkileri şunlardır:

Reklam

Kansere Karşı Savaşır

Köknar iğnesi yağının kanserle savaşma konusunda oldukça etkili olduğu keşfedilmiştir. Fransa’da yapılan araştırmalar, köknar iğnesi yağının anti-tümör özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle köknar iğnesi yağı kanser hastaları tarafından ek bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yapılan laboratuvar çalışmalarında, köknar yağının ve aktif bileşeni olan alfa humuleninin, çeşitli tümörleri yok etme konusunda etkili olduğu ve sağlıklı hücrelerde oldukça düşük miktarda toksisiteye neden olduğu ortaya çıkmıştır. {1*}

Karahindiba Kansere İyi Gelir Mi?🌻 Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Enfeksiyon Oluşumunu Engeller

Köknar iğnesi yağı, tehlikeli enfeksiyonların oluşmasını engellemeye yardımcı olabilecek organik bileşiklere sahiptir. Bu nedenle bir ilk yardım malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. İçerisinde köknar iğnesi yağının bulunduğu merhemlerin yaralara uygulanması enfeksiyonlara karşı güçlü bir savunma oluşmasına neden olmaktadır.

Phytotherapy Research’te yayınlanan bir çalışmada, köknar iğnesi yağının, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’a karşı antibakteriyel etkisi değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, bu uçucu yağın üç bileşeninin (alfa-pinen, beta-karyofillen ve alfa-humulen) S. aureus’a karşı etkili olduğunu göstermektedir. Bu durum, köknar iğnesi yağının enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneğini kanıtlar niteliktedir. {2*}

Köknar ağacının iğnelerinde tricyclene, alpha-pinene, camphene, limonene ve myrcene gibi güçlü kimyasal bileşikler bulunmaktadır. Özellikle alfa-pinen ve limonenin kimyasal bileşiklerinin, yaygın görülen patojenik bakterilere ve mantarlara karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği gözlemlenmiştir.

Dünya Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, köknar iğnesi yağının, diğer yağlarla birlikte kişisel hijyen ve bakım endüstrisindeki ürünlere dahil edilmesinin, oldukça faydalı olduğundan bahsedilmektedir. Köknar iğnesi yağının antimikrobiyal özellikte olması ve antioksidan maddeler içermesi yağın faydalı olmasına katkı sağlamaktadır. {3*}

Reklam

Aromaterapi Olarak Kullanılabilir

Köknar iğnesi yağı faydalarından dolayı aromaterapide vücuda sürülerek veya solunarak kullanılabilmektedir. Köknar iğnesi yağı yayıldığında vücudu rahatlamaya teşvik etmekte ve zihnin uyarılmasını sağlamaktadır. {4*}

Stresli veya aşırı yorgun hissettiğinizde köknar iğnesi yağını solumanız, sakinleşmenize ve yeniden enerji kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Diyet Yapmak Stres Hormonlarını Etkiler mi? Stres Hormonları Nelerdir? Tıkla ve Öğren

Doğal Bir Ağrı Kesicidir

Geleneksel tıpta ve Ayurveda tıbbında köknar iğnesi yağı, doğal bir analjezik olarak kullanılmaktadır. Kaslarınızın gevşemesi ve vücut ağrılarınızın yatışması için köknar iğnesi yağını 1’e 1 oranında bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak ağrının olduğu bölgeye sürebilirsiniz. Yağın uyarıcı etkiye sahip olması ciltteki kan dolaşımını arttırmakta ve bu nedenle iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır.

Köknar iğnesi yağını, sırt veya ayak masajı için kullanılan bir losyona veya yağa karıştırarak kullanabilirsiniz. Kas ağrılarından şikayetçiyseniz köknar iğnesi yağını içeren bir losyonu veya merhemi uyumadan önce ağrılı bölgeye sürebilirsiniz. Bu ertesi güne daha az ağrıyla başlamanıza neden olacaktır.

Vücudu Detoksifiye Etmektedir

Köknar iğnesi yağı, vücudun toksinlerden kurtulmasını ve temizlenmesini sağlayacak aktif bileşikler içermektedir. Köknar iğnesi yağının temizleyici özelliklerinin yanı sıra serbest radikal hasarını önleyici ve bakteri yok edici özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler nedeniyle vücudunu detoksifiye etmek isteyen kişilere yardımcı olabilmektedir. {6*}

Doğal Bir Temizleyicidir

Uçucu yağlar, ev yapımı temizlik solüsyonlarının içine dahil edilerek kullanıldığında mükemmel etkiler göstermektedir. Köknar iğnesi yağı da diğer tüm uçucu yağlar gibi temizlik malzemelerine dahil edildiğinde malzemenin temizleyici gücünü arttırmaktadır.

Ev yapımı güçlü bir temizleyici hazırlamak istiyorsanız hazırladığınız temizleyicinin içine birkaç damla köknar iğnesi yağı ekleyebilirsiniz. Bu temizleyicinin güçlü dezenfeksiyon etkisine sahip olmasını ve ferah bir koku yaymasını sağlamaktadır. {7*}

Solunum Yolu Hastalıklarının Tedavi Edilmesi İçin Kullanılır

Doğal yollarla rahatlamak için difüzörünüze birkaç damla köknar iğnesi yağı ekleyebilirsiniz. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition’da yayınlanan araştırmalarda köknar iğnesi yağının, soğuk algınlığı ve gribe eşlik eden solunum sorunları açısından oldukça faydalı olduğundan bahsedilmektedir. {8*}

Bulunduğunuz ortama çeşitli yollarla yaydığınızda veya yağı doğrudan şişeden soluduğunuzda köknar iğnesi yağı doğal bir grip ilacı etkisi göstermekte ve solunum problemlerinin giderilmesini sağlamaktadır. Köknar iğnesi yağı, mukusun gevşemesine yardımcı olmakta ve boğaz ve bronş tüpleri üzerinde anti-inflamatuar etki göstermektedir. Köknar iğnesi yağı, aynı zamanda serbest radikal hasarıyla savaşmaktadır.

Vücuttaki Kötü Kokunun Giderilmesi İçin Kullanılır

Köknar iğnesi yağının taze ve temiz bir kokuya sahip olması vücut kokusunu önlemeye karşı etkili bir yöntem olmasının tek nedeni değildir. Köknar iğnesi yağı aynı zamanda vücutta kötü kokuya neden olabilecek bakterilerin miktarını da azaltmaktadır. {9*} {10*}

Kırılmış Kemiklerin ve Osteoporozun Tedavi Edilmesi için Kullanılır

Köknar iğnesi kemikleri güçlendiren ve kemik onarımına yardımcı olabilen yağların başında gelmektedir. Bu uçucu yağı sorunlu bölgeye günde 3 kez uygulayabilirsiniz. Ancak cilde uygulamadan önce hindistancevizi gibi bir taşıyıcı yağ ile 1’e 1 oranında seyreltmeniz tavsiye edilmektedir. Diyet ve egzersizin yanı sıra köknar iğnesi yağı da osteoporoz tedavisi için oldukça etkili bir yöntemdir. Osteoporoz tedavisine yardımcı olması için kullanırken de 1’e 1 oranında bir taşıyıcı yağ ile seyreltip kullanmanız önerilmektedir. {11*}

Köknar İğnesi Yağının Tarihi ve Yağ Hakkında İlginç Gerçekler

Gümüş köknar” ağacı günümüzde sıklıkla Yılbaşı ağacı olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte yıllardır, solunum rahatsızlıkları, kas ağrıları ve eklem iltihabı üzerindeki yararlı tıbbi etkileri nedeniyle de kullanılmaktadır.

Bazı köknar ağaçlarının kabuklarında reçine kabarcıkları bulunmaktadır. Bu kabarcıklar yoğun kokulu ve yapışkan bir sızıntı olan reçineyi kolayca serbest bırakmak için kullanılmaktadır. Reçine, ağaç gövdesindeki yaraların üzerine damlamakta ve ağaçları zararlı organizmalardan ve hastalıklardan korumaktadır.

Kaliteli bir uyku için köknar iğnesi yağını kullanmaktadır. Ayrıca kadınlar, doğumdan sonra doğal bir terleme yöntemi olarak da köknar iğnesi yağını kullanmaktadırlar.

Beyaz kürk ağacından (Abies concolor) gelen beyaz kürk yağı da bulunmaktadır. Beyaz kürk yağı hakkında, gümüş köknar veya balsam köknar yağı kadar bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.

Köknar ağaçlarının reçinesi terebentin yapmak için kullanılabilmektedir. Terebentin, eski zamanlardan beri cilde doğrudan uygulanan doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Cilde sürülerek kullanılması, sıyrıkların, kesiklerin ve yaraların daha hızlı şekilde iyileşmesini sağlamakta ve bitlerin yok edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca çeşitli göğüs losyonlarının içerisinde de terebentinin yer aldığını görmek mümkündür.

Köknar ağacının iğneleri, kaynar suda 10 dakika kaynatılarak C vitamini açısından zengin bir çay yapmak için kullanılabilmektedir. Bir bardak suya bir çay kaşığı köknar iğnesini ekleyip kaynatmanız önerilmektedir. Bu inanılmaz derecede doyurucu ve lezzetli bir sıcak içecek elde etmenizi sağlayacaktır.

Köknar İğnesi Yağı Nasıl Kullanılır?

Köknar iğnesi yağı çoğunlukla harici olarak kullanılmakta ancak doğru koşullar altında dahili olarak da kullanılabilmektedir. Bu uçucu yağı kullanırken yağın yüzde 100 saf olmasına, organik olmasına, terapötik kullanıma ve dahili tüketime uygun olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

İkincisi ise herhangi bir uçucu yağ dahili olarak tüketilecekse muhakkak nitelikli bir sağlık uzmanının gözetimi altında tüketilmesi gerekmektedir. Dahili olarak kullanmak istiyorsanız 1 damla yağı suyla veya 1 damla yağı 1 çay kaşığı bal ile karıştırarak besin takviyesi formunda tüketebilirsiniz.

Köknar iğnesi yağını aromaterapi olarak veya cilde sürülecek ev yapımı ürünlerin içerisine ekleyerek kullanacaksanız yağı, lavanta yağı, limon yağı, portakal yağı, mercanköşk yağı, çam yağı ve biberiye yağı ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

Ortamdaki kötü kokuları temizleyen ve ferahlatıcı etkiye sahip olan bir oda spreyi yapmak istiyorsanız bir sprey şişesinin içerisinde 25 damla köknar iğnesi yağı, 15 damla portakal yağı ve 10 damla lavanta yağı ile yaklaşık 120 ml suyu birleştirmeniz yeterli olacaktır.

Köknar iğnesi yağının diğer yağlarla karıştırılması oldukça etkili ve hoş kokulu temizlik ürünlerinin oluşmasını sağlamaktadır. Köknar iğnesi yağını ev yapımı temizleyicilerin içine dahil edebildiğiniz gibi dışardan aldığınız zemin temizleyicilerinin içerisine dahil ederek de kullanabilirsiniz.

Köknar iğnesi yağı ile çam yağı koku açısından birbirinin yerine kullanılabilecek kadar birbirlerine benzemektedirler. 2 yağın birebir örtüşen faydaları olduğu gibi birbirinden tamamen farklı faydaları da bulunmaktadır. Ancak temizlik karışımlarında ikisi kolayca birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.

Balsam köknar yağı tariflerinden biri:

Toplam süre: 2 dakika

İÇİNDEKİLER:

  • Yaklaşık 4 litre ılık su
  • 1/8 su bardağı beyaz sirke
  • 12 damla limon yağı veya 1/4 su bardağı limon suyu
  • 8 damla köknar iğnesi yağı

Bu malzemeleri karıştırarak doğal ev yapımı bir yüzey temizleyicisi elde edebilirsiniz.

Köknar İğnesi Yağının Zararları Nelerdir? Kimler Kullanabilir?

Tüm uçucu yağlar gibi köknar iğnesi yağını da seyreltmeden kullanmamanız gerekmektedir. Seyreltilmeden yüksek konsantrasyonda kullanıldığında yağ cildi tahriş edebilmektedir. Yağ cilde uygulanmadan önce hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 1’e 1 oranında seyreltilmeli ve sonrasında da cildin küçük bir bölümüne uygulanarak tahrişe neden olup olmadığı test edilmelidir.

Ayrıca diğer tüm uçucu yağlar gibi köknar iğnesi yağının da gözler ve mukus zarlarıyla doğrudan temas etmesinden kaçınılmalıdır. Köknar iğnesi yağının çocukların kolayca erişebilecekleri yerlerde bırakılmaması ve uzman kontrolü olmadan çocuklar için kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca hamilelerin veya herhangi bir sağlık sorunundan dolayı tedavi gören kişilerin yalnızca uzman kontrolü altında yağı kullanması önerilmektedir.

Kaynaklar

{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12802719/

{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16619365/

{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25801172/

{4*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675024/

{5*} https://ayurvedicoils.com/tag/fir-needle-essential-oil

{6*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675024/

{7*} https://www.nlm.nih.gov/toxnet/index.html

{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675024/

{9*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92802/

{10*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16619365/

{11*} https://hugecount.com/health/best-essential-oils-broken-bones/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu