Reklam
Sağlık

Renk Terapisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Renk Terapisi Nasıl Yapılır?

Reklam

Renk terapisi en az 2000 yıl öncesine dayanmaktadır. Güneş ışığı, kristal yansımalar, boyalar ve bitkiler şeklindeki renk ve ışığın insanların ruh hallerini iyileştirmek için kullanılması Antik Yunan, Mısır ve Çin’e kadar uzanmaktadır. Günümüzde renk terapisi, kişinin çevresinin ve kişinin zihinsel durumunu etkileyebileceği anlayışına dayanmaktadır.

Sizi Gün İçinde Daha Enerjik ve İyi Hissettirecek Doğal Detoks Tarifi. Doğal Detoks Kürü Tarifi Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Bir sanat terapisi biçimi olarak, genellikle insanların kendilerini ifade etmelerine, duygularına ilişkin içgörü kazanmalarına ve bunalma, stres, depresyon ve umutsuzluk duygularını yönetmeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Reklam

Renk Terapisi Nedir?

Kromoterapi olarak da adlandırılan renk terapisi fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarını tedavi etmek için renk ve ışık kullanan alternatif bir yöntem ve sanat terapisidir.

Renk terapisinin ana fikri, farklı renklerin insanlarda farklı tepkiler uyandırmasından gelmektedir. Bazı renkler daha uyarıcı ve enerji verici olarak kabul edilirken, diğerleri daha yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak kabul edilmektedir. {1*}

Renkler ile haşır neşir olmak, kişinin genel ruh halini, motivasyonunu, uykusunu, görünümünü, iştahını ve karar vermesini etkilemektedir.

Renk terapisi şunlar hakkında yardımcı olabilmektedir;

Reklam
  • Dikkat süresi, öğrenme ve akademik performans
  • Saldırgan davranış
  • Tansiyon
  • Nefes alma kapasitesi
  • Atletik performans
  • Kas gevşemesi
  • Uykusuzluk ve uyku kalitesi
  • Migren ve baş ağrısı
  • Miyom ağrısı
  • Görme sorunları
  • Stres

Renk Terapisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak araştırmalar, belirli renklerin ve ışığın kullanılmasının, fiziksel sağlık üzerinde olumlu etkilere dönüşen duygusal refahı iyileştirmeye yardımcı olmak için yararlı olabileceğini düşünmektedir.

Renk psikolojisi pazarlama ve reklamcılıkta da kullanılmaktadır. Bir dizi zihinsel süreçte renklerin rol oynadığı da genel olarak kabul edilmektedir. Bazı renkler insanları acıktırmak veya güven duygusu oluşturmak için kullanılmaktadır.

Renk, parçacıklar ve nesneler aracılığıyla yansıdığı, büküldüğü ve kırıldığı zaman insan gözüyle görülebilmektedir. Renk ve ışık hem gözlerimizden hem de cildimizden vücudumuza girdiğinde, nasıl hissettiğimizi etkileyen çeşitli kimyasalların ve enzimlerin salınımını harekete geçirebilen elektronik uyarılara yol açmaktadır.

Her rengin kendi dalga boyu, frekansı ve enerji miktarı vardır. Görebildiğimiz tüm renkler, ışığın görünür spektrumunda yer almaktadır ve kendi elektromanyetik frekanslarına sahiptir. Her rengin farklı bir etkisi vardır, bu nedenle farklı amaçlar için farklı renkler kullanılmaktadır.

Hangi Renkler İyileştirici ve Hangileri Uyarıcıdır?

Sıcak renkler tipik olarak çeşitli uyarıcı duyguları harekete geçirirken, soğuk renkler sakinleştirici olma eğilimindedir. Beyaz ve bej gibi nötr renkler de genellikle rahatlatıcı etkilere sahiptir.

Reklam

Renklerin tüm etkileri olumlu değildir. Örneğin, kırmızı bazen öfkeyi, mavi ve siyah ise üzüntüyü artırabilmektedir.

Enerji merkezlerine ve maneviyatın diğer yönlerine odaklanan renk terapisi, Doğu tıbbının birçok uygulamasının önemli bir parçasıdır. AmeriDisability web sitesine göre, “şifalı renkler vücudun enerji merkezlerini, ayrıca bilinen çakraları dengelemeye yardımcı olabilmektedir.” {2*}

Renk terapisi ve çakra dengeleme teorilerine göre farklı renklerin ruh halini ve enerji seviyesini şu şekilde etkilediği düşünülmektedir;

  • Kırmızı – uyarıcı: Kök çakrası ile ilişkilidir. Dayanıklılığı, tutkuyu ve dolaşımı teşvik ettiği düşünülmektedir.
  • Turuncu – coşku: Sakral çakrası ile ilişkilidir. İyimserlik, zevk, cinsellik, heyecan, mutluluk, enerji ile bağlantılıdır.
  • Sarı – mutluluk: Solar plexus çakrası ile ilişkilidir ve umuda, iradeye, kahkahaya, sıcaklığa, iyimserliğe ve açlıkla bağlantılıdır.
  • Yeşil – kabul etme: Kalp çakrası ile ilişkilidir ve şifa, denge, sevgi, topraklanma, doğa, büyüme, sağlık, kıskançlık, sakinlik ile bağlantılıdır.
  • Mavi – sakinlik: Boğaz çakrası ile ilişkilidir ve iletişim, bilgi, dinginlik, bilgelik, sadakat, hakikat ile bağlantılıdır.
  • Çivit mavisi – denge: Üçüncü göz çakrası ve duru görü, ağrı kesici, refah, bilgelik, kraliyet, gizem ve saygı ile ilişkilidir.
  • Mor – bilgi: Taç çakra ve hayal gücü, ruhsal uyanış, sakinlik, dinginlik ve yaratıcılık ile ilişkilidir. Mor, yaratıcılığı teşvik etmesi beklenen uyarım ve dinginlik arasında güzel bir denge sağlamak için hem kırmızı hem de maviyi kullanmaktadır.
  • Beyaz – saflık: Masumiyet, temizlik, tarafsızlık ile ilişkilidir.
  • Siyah – otorite: Güç, kuvvet, yas ve zekayla ilişkilidir.
  • Kahverengi – güvenirlik: İstikrar, dostluk, üzüntü, rahatlık ve güvenlikle ilişkilidir.

Renk Terapisinin Faydaları

Kromoterapi olarak da adlandırılan renk terapisinin zihinsel ve fiziksel olarak birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazıları şunlardır;

Mevsimsel Depresif Bozukluğunu İyileştirmeye Yardımcı Olabilir

Mevsimsel depresif bozukluğunun temel sebeplerinden birisi güneş ışığı eksikliğidir. Doğada ve doğal ışıkta çok az zaman harcanması, çoğu insanın tüm gün içeride olduğu daha karanlık kış aylarında, depresyon riski artmaktadır.

Bunun nedeni, güneş ışığının ruh halini yükseltici ve enerji verici bir etkiye sahip olmasıdır. Ayrıca uykuya yardımcı olan sirkadiyen ritmini düzenlemeyi sağlamaktadır.

Ekoterapi: Doğanın İyileştirici Gücü İçin Buraya Tıklayın.

Sakinleştirici Etkileri Vardır

Mavi, yeşil ve açık mor gibi belirli renkler, zihin ve beden üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu da anksiyete semptomlarının azalması, kan basıncının düşmesi, solunumun yavaşlaması gibi fizyolojik değişikliklere yol açmaktadır. Rahatlamaya ve uyumaya yardımcı olmaktadır.

Yeşil, özellikle ormanlar ve bahçeler gibi doğada bulunduğundan, insanların daha dingin ve dengeli hissetmelerine yardımcı olmak için kullanılabilecek başka bir renktir. Yeşil ayrıca doğa ve büyüme ile ilişkili olduğu için şifanın ana rengi olarak kabul edilmektedir.

Bazen sanat terapistleri, danışanlarına, gömülü sorunları ortaya çıkarmaya yardımcı olmak veya onlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmalarını sağlamak için belirli bir renk yelpazesiyle boyama yapmalarını tavsiye etmektedirler. Bu renk yelpazesi genellikle mor, yeşil ve mavi gibi stresle mücadeleye yardımcı olabilecek renkleri içermektedir.

Doğu tıp pratisyenleri, hastaların enerjisini geri kazanmasına, iyileşmesine ve ruh halinin dengelenmesine yardımcı olmak için renkleri titreşimli iyileştirme veya akupunktur gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanmaktadırlar.

Panik Atak Genetik Midir? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Enerjinizi ve Motivasyonunuzu Artırır

Kırmızı renk en sıcak renklerden biridir ve mavi gibi serinletici renklerle zıt etkiye sahiptir. Enerji artırma eğilimindedir ve kalp atış hızının artmasına, adrenalin salınımı nedeniyle daha fazla dayanıklılığa ve bazen öfke veya iştah artışına neden olmaktadır.

Sarı, canlandırıcı bir başka sıcak renktir. Depresyondan veya motivasyon eksikliğinden muzdarip kişiler için sıklıkla önerilmektedir. Ayrıca yaratıcılığı ve mantığı arttırmaya yardımcı olmaktadır.

2013 yılında yapılan bir araştırmada, renklerin kullanıldığı sanat terapisinin, felç sonrası engelli hastalarda “yaşam amacını” geliştirmeye de yardımcı olduğu bulunmuştur. {3*}

İştahınızı Artırabilir

Kırmızı, sarı ve turuncu gibi uyarıcı renkler motivasyonla ilişkilidir ve yeme arzusunu artırmaktadır.

Kırmızı, birinin koku alma duyusunu da artırabilirken, mavi bazı durumlarda iştah azaltıcı etkilere sahip olabilmektedir. Bu nedenle restoranlar, tiyatrolar ve kumarhaneler gibi yerler müşterilerin duyularına hitap etmek için genellikle bu sıcak renkleri kullanmaktadırlar.

İştah Açan Vitaminler Neler? Kilo Aldıran Vitaminler Listesi Kaynak

Renk Terapisi Nasıl Yapılır?

Evde renk terapisini uygulamanın bazı yöntemleri şunlardır;

  • Evde ve ofiste odaları boyarken renkleri bilinçli olarak seçmek.
  • Güneş ışığından daha fazla yararlanmak.
  • Renk terapisi gözlüklerini denemek.
  • Doğada bulunan renklerden yararlanmak.
  • Çizim ve boyama gibi yaratıcı etkinlikler yapmak.
  • Kırmızı ışık terapisi yapmak.
  • Görselleştirme ve kristallerle deneyler yapmak.

Renk Terapisinin Riskleri ve Yan Etkileri

Renk terapisi, dünya çapında sanat terapistleri tarafından kullanılırken, genel araştırmalar, renklerin vücudu fiziksel olarak nasıl etkilediğine dair çok sayıda güvenilir kanıt ortaya çıkarmıştır. Batı tıbbı söz konusu olduğunda, sağlık bakım ortamlarında renk kullanımının ve renk terapisinin arkasındaki kavramlarla ilgili potansiyel olarak bazı sorunlar hakkında öğrenilecek daha çok şey bulunmaktadır.

Renk terapisi her insanı farklı şekilde etkilemektedir. Belirli bir renk, belirli bir ruh hali ile doğrudan ilişkilendirilememektedir. Örneğin, bazı insanlar maviyi sakinleştirici, bazıları ise hüzünlü bulabilmektedir.

Sonuç

Bazen kromoterapi olarak da adlandırılan renk terapisi, fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarını tedavi etmek için renk ve ışık kullanan alternatif bir tedavi ve sanat terapisidir.

Farklı renklerin ruh hali, enerji, motivasyon, iştah, uyku ve daha fazlası üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Örneğin, sıcak renkler genellikle daha uyarıcıyken, soğuk renkler daha sakinleştiricidir.

Renk ve ışık uygulaması, depresyon, uyuşukluk, uykusuzluk, kaygı, odaklanma eksikliği ve boğulmuş yaratıcılık gibi sorunların tedavisine yardımcı olmaktadır.

Kaynaklar

{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383146/
{2*} https://www.ameridisability.com/post/how-color-therapy-benefits-people-with-disabilities
{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23225793/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu