İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result

İlaçsız Yaşıyoruz > Sağlık > Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir?

Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir?

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
13 Eylül 2020 - Updated on 5 Aralık 2021
çok yemek yemek nasıl engellenir?

Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir?

Bazen çok yemek yediğimiz acı verici bir şekilde açıktır, ancak diğer zamanlarda bunun olduğunu fark etmeyebilirsiniz bile. Öyleyse neden çok yemek yiyorum? Çok yemeyi nasıl durdurabiliriz?

Dünyada yaklaşık 2 milyar yetişkin fazla kilolu; 650 milyondan fazlası obez. Dünyadaki obez çocuk sayısı ise 400 milyona yaklaştı. Kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kanser ve KOAH gibi kronik hastalıkları tetikleyen obezite, çocukluk çağında başladığında ise engelliğe ve erken ölüme sebep olabiliyor.(Kaynak)

İçindekiler

  • Çok Yemek Yersek Ne Olur?
  • Neden Çok Yemek Yiyorum?
  • Çok Yemek Yiyen Kadın
  • Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir?
    • Besin değeri yüksek yiyecekler yiyin
    • Sağlıklı yağlar tüketin
    • Stres seviyelerini azaltın
    • Doğal iştah kesiciler ekleyin
    • Dikkatli yiyin
    • Aralıklı oruç tutun
    • Ne yediğinizi not alın
  • Çok Yemek Yedim Karnım Ağrıyor Ne Yapmalıyım?
  • Çok Yemek Önlemler

Çok Yemek Yersek Ne Olur?

Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında DSÖ işbirliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre; ilkokul ikinci sınıf çocukların %9,9’u obez, %14,6’sı ise fazla kilolu. Yetişkinlerde ise tablo daha kritik: 2017 verilerine göre Türkiye’de 19 yaş ve üzeri nüfusun %32’si obez. Fazla tüketim, çalışma engeli ve sebep olduğu hastalıkların malî yükleri hesaplandığında obezitenin ülkemize yıllık maliyeti 20 milyar TL. (Kaynak)

Bu kadar çok çocuk ve yetişkinin fazla kilolu veya obez olmasının nedenleri çeşitlidir. Yemeklerimizde, işlenmiş gıdalarımızda çok fazla şeker eklenmesi ve egzersiz eksikliği obeziteye katkıda bulunuyor. Fakat aşırı yemek de önemli bir faktördür ve çoğu zaman gözden kaçmaktadır. Bizi istediğimizden daha fazla yemeye zorlayan nedir?

cok-yemek-yemeyi-nasil-engellersiniz
Neden Çok Yemek Yiyorsunuz?

Neden Çok Yemek Yiyorum?

Bazı yiyeceklerin sizi gerçekten daha fazla acıktırdığını biliyor muydunuz? Besin değeri çok az olan veya hiç olmayan yiyecekler, özellikle şekerli yiyecekler, rafine karbonhidratlar (beyaz ekmek ve makarna gibi) ve yapay tatlandırıcılar yiyorsanız, kan şekeri seviyeleriniz büyük olasılıkla yükselir ve sizi daha çabuk aç hissettirir.

Ek olarak, şeker beyni diğer yiyeceklerden farklı bir şekilde harekete geçirerek tok hissetmesini engeller. Bu tuhaf tetikleyicilerden birinden etkileniyorsunuz. Çok yemek yedikten sonra tekrar mı acıktınız? Tuzlu yiyecekler, bazı ilaçlar ve hatta klima, aşırı yemek yemenize neden olabilecek açlık tetikleyicileridir.

Düzensiz yemek, öğünler arasında abur cubur tüketmek sizi kısır döngüye sokar, ağzınıza sürekli bir şeyler atarsınız. Gün sonunda şişikinlik ve rahatsızlık halleri başlar, soda vb  ürünlere yönelirsiniz.

Stresli olduğunuzda sağlıksız, yağlı yiyecekler, karbonhidratlar gibi gıdaları daha çok istersiniz.

Strese benzer şekilde, zor duygularla uğraşırken, duygularımızı yatıştırmak ve kaçmamıza yardım etmek için genellikle yemeğe yöneliriz.

Yemek yerken başka bir şeyle ilgileniyorsanız, haber okumak, TV izlemek veya yemek yerken masanızda çalışmak gibi, muhtemelen aşırı yemek yiyorsunuzdur. Dikkatli yeme pratiği yapmadığınızda, bir oturuşta istediğinizden daha fazla yemek yersiniz.

Daha büyük porsiyonlar yiyorsunuz. Tabak ölçülerinin büyümesi ile prosiyonlarda büyümeye başladı, göz doldurmak için doldurulan tabaklar, restoranların yiyecekleri daha büyük tabaklarda servis etmeleri, cafelerin kek vb ürünlerinin boyutlarının büyümesi gibi etkenlerle prosiyon miktarımız fazlalaştı. Yapılan bilimsel araştırmada, porsiyon miktarı artırılarak deney yapılmış, her porsiyon artmasında insanların daha fazla yemek yediği gözlemlenmiş. (1)

Çok Yemek Yiyen Kadın

Kadınlar stres-yemek ilişkisinde, erkeklerden daha çok etkilenmektedir. Şaşırtıcı fakat gerçek, diyet yapan insanlar stresli olduklarında yiyecek tüketimini artırma eğilimindedir. Fakat normalde yedikleri sağlıklı gıdaları çok yemeyip, zararlı gıdaları tercih ederler. (Detaylı Bilgi)

Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir?

Çok yemek yemek nedenlerinden bazılarında kendinizi tanımış olabilirsiniz. Fakat çok yemek nasıl durdurabilir ve çok yemek nasıl azaltılabilir? Aşağıdaki doğal yöntemlerle çok yemek tedavi edilebilir.

Besin değeri yüksek yiyecekler yiyin

İşlenmiş gıdalar, rafine karbonhidratlar, şekerli içecekler, yapay tatlandırıcılar – bunların hepsi çok az besin değeri olan gıda benzeri maddelerdir. Bunları yediğinizde kısa süre sonra tekrar aç olduğunuzu göreceksiniz.

Onların yerine, karalahana, çilek, yabani somon, merada beslenen hayvan eti, domates, mantar, tatlı patates ve siyah fasulye gibi zengin, besleyici yoğun yiyecekleri tercih edin. Bu yiyecekler vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur, bunlar sadece yedikten sonra vücudunuzu iyi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda doyururlar. Bütün yiyecekleri seçmek, çok yemenize engel olur ve yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki kurmanıza da yardımcı olur.

Sağlıklı yağlar tüketin

Klasik anlayışta, kilo vermek için yağdan kaçmak gerektiği söylenir. Fakat, az yağlı diyetlerin o kadar etkili ve hatta o kadar sağlıklı olmadığını biliyoruz. Diyetiniz de düşük karbonhidrat ve yüksek yağ olması kilo vermede süper etkili olduğu kanıtlanmıştır. Yağlar, özellikle doyurucu olma ve beynimize doygun olduğumuzu bildirme, iştahı ve çok yemek yeme dürtüsünü azaltma gibi ek bir avantaja sahiptir.

Zeytinyağı, avokado, yüksek kaliteli süt ürünleri, hindistan cevizi, fındık ve tohumlar gibi doğal, sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edebilirsiniz.

Stres seviyelerini azaltın

Söylemesi yapmaktan daha kolay, fakat kronik stres sağlığınızı birçok yönden etkiliyor ve aşırı yemek de bunlardan biri. İbadet, meditasyon, yoga, günlük tutma ve egzersiz gibi aktivitelerin tümü stresi yönetmeye yardımcı olmanın kanıtlanmış yollarıdır. Stres kilosu, çok yemenin yaptığı fazla kilolara neden olmaz. Aslında, stres seviyelerini düşürmek, kortizolü düşürmenin en iyi yollarından biridir ve kortizol çok fazla aldığımızda göbek yağına yol açabilen bir hormondur.

Doğal iştah kesiciler ekleyin

Çok yemeyi nasıl durduracağınızı merak ediyorsanız, iştah kesiciler yardımcı olabilir. Fakat, eczanede bulduğunuz iştah kesicilerden veya diyet haplarından bahsetmiyoruz.

Doğal iştah kesiciler nelerdir?

Chia tohumları ve baklagiller gibi yüksek lifli yiyecekler, kırmızı biber ve zerdeçal gibi baharatlar, iştahı azaltmaya yardımcı olan greyfurt esansiyel yağıdır.

Bunlar tamamen doğal, yağ yakıcı yiyecekler, diğer iştah kesicilerin getirdiği sağlık riskleri olmadan çok yemenizi önlemeye yardımcı olacaktır.

Dikkatli yiyin

cok-yemek-yemeyi-nasil-engellersiniz. daha dikkatli yiyin
Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir?

Can sıkıntısı yemeğinden, aşırı yemekten veya bir oturuşta ne kadar yediğinizin farkına varmamaktan kurtulmak isterseniz, dikkatli yemek yeme çalışması yapmalısınız. Dikkatli yemek, genellikle aşırı yemeye neden olan duygusal yemenin tam tersidir. Yemek yemeyi çok daha düşünceli bir süreç haline getirir. Sadece günün saati veya dış işaretler nedeniyle yemek yemeniz gerektiğini düşündüğünüz zaman değil, gerçekten aç olduğunuz zamana dikkat edeceksiniz.

Yemek yerken sadece yemeğe odaklanın, başka şeyler düşünmemeye çalışın, yemeğin yarısında 5-10 sn. kısa mola verin ve düşünün. Kendinize yemeğin nasıl olduğunu, doyup doymadığınızı sorun, bu arada o yemek için şükretmeyi unutmayın. Bunu yaptığınızda midenizin doydum sesini duyabilirsiniz.

Aralıklı oruç tutun

Öğünler arasında yemek yemeden duramıyorsanız, aralıklı oruç tutmak, çok yemeyi önlemede yardımcı olur. Uzun aralıklı 8/16 beslenme, 24 saatte 1 kez yeme, imsaktan akşama kadar tutulan ramazan orucu, 36 saatlik açlık (otofaji) orucu gibi çeşitli yöntemleri deneyebilirsiniz.

Oruç tutmak vücudunuzun stresle hücresel düzeyde başa çıkma yeteneğini geliştirir. Aralıklı oruç, çok hafif stresörlere benzer şekilde hücresel stres yanıt yollarını aktive eder ve vücudunuzun stres tepkisi için hafif uyarıcılar görevi görür. Bu sürekli olarak gerçekleştiğinden, vücudunuz hücresel strese karşı yavaşça güçlenir ve daha sonra hücresel yaşlanmaya ve hastalık gelişimine daha az duyarlı hale gelir. (4) (5)

Aralıklı oruçla, yemek yeme saatleri dışında yiyecekleri tamamen yasaklayacağınız ve ardından yemek saatlerinde istediğiniz kadar keyif alma özgürlüğüne sahip olacağınız için aşırı yeme üzerindeki baskı bir dereceye kadar ortadan kalkar. Nefis terbiyesiyle yemenizi kontrol altına alabilir ve daha dikkatli yiyebilirsiniz.

Ne yediğinizi not alın

Zaman zaman çok yemek yiyebileceğinizi düşünüyor ancak ne zaman ve ne kadar olduğundan emin değilseniz, yemek günlüğü tutmak sorunlu noktaları belirlemenin iyi bir yoludur. Tüm öğünlerinizi ve atıştırmalıklarınızı not olarak yazdığınızda sadece günlük olarak ne kadar yediğinizi ortaya çıkarmak için değil, aynı zamanda bazı şeylerin aşırı yemeyi tetikleyip tetiklemediğini anlamanıza yardımcı olmak için gerçekten kullanışlı olur.

Unutmamak için yedikten kısa bir süre sonra yediğiniz her şeyi ve miktarını not alın. Ama aynı zamanda öncesinde ve sonrasında nasıl hissettiğinizi de not edin. Yorgun musun ve bir öğleden sonra kekine mi uzanıyorsun? Belirli bir öğle yemeğine gittiğinizde daha sağlıklı kararlar verme eğiliminde olduğunuzu görüyor musunuz? Aşırı beslenen kör noktalarınızın nerede olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek ipuçlarını arayın.

Çok Yemek Yedim Karnım Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

Çok yemek yediğinizde karnınız ağrıyorsa ilk yapacağınız eylem kusmaktır. Kusamıyorsanız karnınızı saat yönünde hafifçe ovalayabilirsiniz. 1/2 çay kaşığı karbonatlı su içebilirsiniz. Çok yemek yediğinizde karnınız dolu ve ağrı varsa su içmeyiniz, metabolizmanın doğal akışına bırakın. Kaküle çiğneyebilirsiniz.

Çok Yemek Önlemler

Çok yemek, hayatımızın bir noktasında veya ayrılık gibi duygusal bir dönemde mücadele etmemiz gereken sorundur.

İstediğinizden daha fazla yiyebileceğiniz zamanlar olması normaldir, fakat kendinizi aşırı yeme döngüsünün içinde bulursanız, lütfen yardım isteyin.

Ek olarak, çok yemenizin çoğunun duygusal sorunlardan kaynaklandığını fark ederseniz, yemenin üstesinden gelmek için doğal yöntemlerle birlikte bir akıl sağlığı uzmanını görmeniz yararlı olabilir. Bir profesyonelle aşırı yemek yemenize tetikleyen daha derin, temel sorunların bazılarını incelemek size yardımcı olacaktır.

Please login to join discussion

Editörün Seçtikleri

ozon tedavisi hangi hastalıklar i̇çin kullanılır?
Sağlık

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Yazan Tansu Sungar
28 Temmuz 2021
0

Ozon tedavisini duyduğunuzda kafanızda soru işaretleri oluşabilir. Çünkü dünya atmosferindeki...

Read more
b12 vitamini nedir

B12 Vitamini Nedir?

29 Mayıs 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
anasonun faydaları nelerdir? nasıl kullanılır?

Anasonun Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

27 Ağustos 2021
saç boyası kanser yapar mı? | saç boyama

Saç Boyası Kanser Yapar mı? | Saç Boyama

7 Temmuz 2020 - Updated on 17 Ağustos 2021
kuru cilt nasıl nemlendirilir?

Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

4 Ağustos 2021 - Updated on 10 Ağustos 2021
artrit i̇çin faydalı uçucu yağlar hangileridir? artrit tedavisinde uçucu yağlar nasıl kullanılır?

Artrit İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir? Artrit Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

3 Ekim 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
parmesanlı chia tohumlu cips

Parmesanlı Chia Tohumlu Cips

16 Ocak 2021 - Updated on 21 Nisan 2021
toksik ne demek?

Toksik Nedir? Toksik Ne Demek?

7 Nisan 2021 - Updated on 24 Şubat 2022
nezaket göstermenin sağlığa faydaları 💕

Nezaket Göstermenin Sağlığa Faydaları 💕

11 Ekim 2021
beyaz kil nerelerde kullanılır? beyaz kil ne i̇şe yarar?

Beyaz Kil Nerelerde Kullanılır? Beyaz Kil Ne İşe Yarar?

17 Eylül 2021
burkulmalar ve i̇ncinmeler

Burkulmalar ve İncinmeler

27 Ekim 2021
mavi işık korumalı gözlük ne i̇şe yarar? 👓 mavi işık korumalı gözlük zararlı mı?

Mavi Işık Korumalı Gözlük Ne İşe Yarar? 👓 Mavi Işık Korumalı Gözlük Zararlı mı?

9 Ekim 2021
aşırı aktif mesane nedir? aşırı aktif mesane tedavisi nasıl yapılır?

Aşırı Aktif Mesane Nedir? Aşırı Aktif Mesane Tedavisi Nasıl Yapılır?

22 Şubat 2022 - Updated on 22 Temmuz 2022
yasemin çayı faydaları nelerdir? yasemin çayı ne i̇şe yarar?

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

22 Eylül 2021 - Updated on 24 Temmuz 2022
rooibos (kızıl çalı) çayı faydaları nelerdir?

Rooibos Çayı (Kızıl Çalı) Faydaları Nelerdir? Rooibos Çayı Nasıl Yapılır?

1 Ekim 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
en i̇yi 4 antibakteriyel uçucu yağ

En İyi 4 Antibakteriyel Uçucu Yağ

9 Şubat 2022 - Updated on 26 Mayıs 2022
meyan kökü ne i̇çin kullanılır? meyan kökü türkiye’de nerede yetişir?

Meyan Kökü Ne İçin Kullanılır? Meyan Kökü Türkiye’de Nerede Yetişir?

18 Ağustos 2021 - Updated on 19 Ağustos 2021
101 çeşit şifalı bitki ve baharat 5 bölüm

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 5. Bölüm

9 Mart 2021 - Updated on 9 Mayıs 2021
spirulina yosun tozu nedir? spirulina ne i̇şe yarar?

Spirulina Yosun Tozu Nedir? Spirulina Ne İşe Yarar?

16 Eylül 2021
saşlar kıllar ve tırnaklar

Saçlar Kıllar ve Tırnaklar

7 Temmuz 2020 - Updated on 17 Ağustos 2021
udi hindi yağı nedir? udi hindi yağı nasıl kullanılır?

Udi Hindi Yağı Nedir? Udi Hindi Yağı Nasıl Kullanılır?

25 Eylül 2021
diş eti i̇ltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

6 Şubat 2022 - Updated on 13 Mart 2022
maskne nedir? maske takmaya bağlı yüz akneleri (maskne) nasıl önlenir ve tedavi edilir?

Maskne Nedir? Maske Takmaya Bağlı Yüz Akneleri (Maskne) Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?

30 Ağustos 2021 - Updated on 13 Eylül 2021
karışık yemek

Karışık Yemek

9 Temmuz 2020 - Updated on 4 Haziran 2021
hodan yağı faydaları nelerdir? hodan yağı ne i̇şe yarar?

Hodan Yağı Faydaları Nelerdir? Hodan Yağı Ne İşe Yarar?

26 Eylül 2021 - Updated on 13 Mart 2022
laktik asit birikimi nasıl önlenir?

Laktik Asit Nasıl Önlenir?

10 Ağustos 2021
migrene ne i̇yi gelir? migren ağrısına i̇yi gelen doğal ve bitkisel i̇çecekler nelerdir?

Migrene Ne İyi Gelir? Migren Ağrısına İyi Gelen Doğal ve Bitkisel İçecekler Nelerdir?

11 Aralık 2021 - Updated on 14 Aralık 2021
sağlıklı vajina i̇çin probiyotik kullanımı

Sağlıklı Vajina İçin Probiyotik Kullanımı

31 Ağustos 2021
aşırı terleme neden olur?

Aşırı Terleme Doğal Tedavisi

6 Temmuz 2021 - Updated on 7 Temmuz 2021
mind diyeti nedir? alzheimer'dan kurtulmaya gerçekten yardımcı olabilir mi?

MIND Diyeti Nedir? Alzheimer’dan Kurtulmaya Gerçekten Yardımcı Olabilir mi?

11 Ağustos 2021 - Updated on 18 Ocak 2022

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

Folik Asit Saç Uzatır Mı? Folik Asit Saça İyi Gelir Mi?

5 Ağustos 2022

Folat ve Folik Asit Arasındaki Fark Nedir? Folat ve Folik Asit Aynı Mı?

5 Ağustos 2022

Elma Sirkesi Kepeğe İyi Gelir Mi? Kepek İçin Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

5 Ağustos 2022
i̇ngiliz karbonatı nedir? i̇ngiliz karbonatının faydaları nelerdir? i̇ngiliz karbonatı nasıl kullanılır?

İngiliz karbonatı Nedir? İngiliz Karbonatının Faydaları Nelerdir? İngiliz Karbonatı Nasıl Kullanılır?

14 Ekim 2021 - Updated on 5 Ağustos 2022

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayafasını ziyaret edebilirsiniz.