Reklam
Beslenmeİlaçsız Market

Kimyon Tohumu Faydaları Nelerdir? Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Reklam

Kimyon tohumu faydaları nelerdir? Kimyon tohumu çayı nasıl yapılır? Bilimsel adı Cuminum cyminum olan kimyon maydanozgiller ailesine aittir. Pek çok kültürde ve mutfakta tanınan ve yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.

Evde Yapabileceğiniz Doğal İlaçlar❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Kimyon Nedir?

Hem İncil’de hem de eski Sanskritçe dilinde adı geçen asırlık bir tohum ve baharattır. Kökeni Hindistan’a aittir ancak çok sayıda kültürde lezzetli ve tıbbi özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılır. Orta Çağ boyunca Avrupa’da aşkın sembolü olarak kabul edilmiş ve düğünlerin geleneksel gıdalarından biri olmuştur.

Reklam

Geleneksel olarak kimyon çeşitli şekillerde kullanılır ancak yaygın olarak tohumları tercih edilir. Çoğu zaman, kimyon tohumu öğütülür ve aromatik baharat olarak yiyeceklere serpilir. Daha yoğun bir tat için kullanılmadan önce bütün olarak kavrulur. Kimyon aynı zamanda kimyon yağı olarak da kullanılabilir.

Kimyon Tohumu Faydaları Nelerdir?

Günümüzde kimyon, çok çeşitli faydalarıyla sağlık ve zindelik için tercih edilir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kimyon, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yönelik diyet için destekleyici bir gıdadır. Kimyonun kilo vermeye olan katkısını araştıran bir çalışma, rastgele iki gruba ayrılan 88 kilolu/obez kadından oluşan bir grubu üç ay boyunca gözlemledi. Üç ay boyunca, bir gruba günde 3 gram öğütülmüş kimyon tohumu (bir çay kaşığından biraz daha az) içeren bir yoğurt karışımı verildi ve diğer gruba sade yoğurt (kimyonsuz) verildi. Çalışma sonucunda, öğütülmüş kimyon tohumu verilen grupta kilo kaybı, vücut kitle indeksinde (VKİ) azalma, bel çevresinde azalma ve vücut yağ kütlesinde azalma gibi birçok olumlu sonuca ulaşıldı. {1*}

Sindirim Sağlığını Destekler

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), dünya çapında bireylerin %11’ini etkileyen yaygın bir gastrointestinal bozukluktur. IBS’nin en yaygın semptomlarından bazıları şişkinlik, karın ağrısı, değişen bağırsak alışkanlıkları vardır ve semptomların birçoğu yaşam kalitesinde düşmeye sebep olur.

Reklam

IBS’nin cinsiyet, stres ve ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi gibi birçok potansiyel nedeni olabilir ancak kimyonun IBS semptomlarını büyük oranda iyileştireceğini gösteren çalışmalar vardır.

IBS’li 57 hastayı içeren bir çalışma, katılımcılara her gün kimyon verdi ve ağrı, şişkinlik, mide bulantısı ve ağrılı bağırsak hareketleri gibi semptomları izledi. Sonuçlara göre, iki ve dört haftalık çalışma ölçümlerinde kimyonun düzenli kullanımı ile tüm semptomlar önemli ölçüde azaldı. {2*}

Kimyon tohumu araştırmalarının gözden geçirilmesi, kimyonun hazımsızlık ve gaz gibi diğer sindirim sorunları için etkili bir çare olduğunu buldu. Kimyon, birçok favori yemeğin ve yemeğin lezzetini artırır, semptomlar üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda vücudun sindirim yeteneğini ve genel sindirim sürecini desteklediği söylenebilir. {3*}

Sağlıklı sindirim sistemi hakkında daha fazla bilgi almak için Sağlıklı Sindirim Sistemi Nasıl Olur? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kan Şekerini Dengeler

Kan şekeri dengesizliği tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bilişsel gerileme gibi birçok yaygın sağlık sorunuyla bağlantılı olduğu için hayati önem taşır. Kimyon, sağlıklı kan şekerini destekleyen ve tip 2 diyabeti hem tedavi eden hem de önlemeye yardımcı olan bir baharattır.

Reklam

Bir çalışma, üç gruba ayrılan 95 diyabetik katılımcı grubunu inceledi. Birinci gruba kapsül formunda kimyon yağı, ikinci gruba E vitamini ve üçüncü gruba plasebo verildi. Üç ayın sonunda, günlük olarak kimyon yağı alan katılımcıların kan şekeri seviyelerinde ve diyabete bağlı komplikasyonlarında bir azalma görüldü. {4*}

Bu sonuçlara göre, kan şekerinizin dengesini ve istikrarını desteklemek ve ayrıca diyabetik semptomları ve komplikasyonları yönetmek için kimyon yağı veya kimyon tohumunu kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Soğuk Algınlığını İyileştirir

Kimyon tohumları, soğuk algınlığı ve grip mevsiminde sağlıklı ve güçlü kalmanın harika bir yoludur. Yapılan bir çalışmada, kimyon tohumu, bazı yaygın bakteri ve virüs suşlarına karşı test edilmiştir. Sonuç olarak, kimyonun enfeksiyonlara sebep olan yaygın bir bakteri olan Staphylococcus aureus’a karşı antibakteriyel özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. {5*}

Başka bir çalışma, üç yaygın virüs olan HAV, Cox B4 ve HSV-1 ile kimyonun antiviral etkisini yakından incelemiştir. Çalışma, EHP ([1-(2-Etil, 6-Heptil) Fenol]) olarak bilinen kimyon ekstraktının antiviral aktivite gösterdiği sonucuna varmıştır. {6*}

Bu iki çalışma, kimyonun antibakteriyel ve antiviral yönetici olarak kullanılabileceğini, grip ve soğuk algınlığı durumunda diyete eklenebileceğini gösterir.

Soğuk algınlığı ve grip için doğal tedaviler hakkında bilgi almak için Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir? Doğal Yollarla Tedavisi Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Anemiyi Tedavi Eder

Demir eksikliği anemisi, vücudunuzda (öncelikle kanınızda) yeterli miktarda demir bulunmadığında oluşan bir rahatsızlıktır. Yorgunluğa, halsizliğe ve/veya nefes darlığına yol açabilir. Demir eksikliği anemisi olan birçok kişi, erken dönemde aneminin semptomlarını gösterirken, birçok kişi hiç semptom göstermeyebilir. Aneminin yaygın nedenleri:

  • Demir açısından düşük bir diyet
  • Demiri emilim problemleri
  • Kan kaybı
  • İltihaplanma
  • Kanda düşük hemoglobin sayısı

Demir eksikliği anemisinin tedavisinde dikkate alınması gereken birçok nokta olsa da en önemli nokta diyete demir açısından zengin yiyecekler eklemektir. Kimyon doğal olarak demir açısından zengin bir bileşendir. Bir çay kaşığı öğütülmüş kimyon tohumu 1,4 miligram demir içerir. Bu nedenle kimyon, baharat olarak küçük miktarlarda kullanıldığında bile harika bir ek demir kaynağı sağlar.

Kolesterol Seviyelerini Dengeller

Yüksek kan kolesterolü, kalp hastalığı ve hatta kalp krizi için önemli bir risk faktörüdür. Sonuç olarak, diyetinize düzenli olarak kimyon eklemek kolesterol seviyerinizi düzenlemeye yardımcı olabilir.

Bir çalışma, düzenli dozda kimyon tozu (günde üç gram – bir çay kaşığının yaklaşık 2/3’ü) ile katılımcıların LDL kolesterolünde bir azalma ve HDL kolesterolünde bir artış yaşadığını göstermiştir. {7*}

Başka bir çalışma ise özellikle katılımcılara kimyon yağı vermeden önceki ve sonraki LDL düzeylerini izlemeye odaklanmıştır. 45 günlük kimyon dozlarından sonra katılımcıların LDL seviyelerinde önemli bir düşüş yaşanmıştır. {8*}

Solunum Sistemini Destekler

Astım, krup, kronik öksürük ve nefes darlığı, bugün dünyada yaygınlaşan akciğer sorunlarıdır. Havadaki toksisite, stres, iltihaplanma, alerjenler ve sigara dahil olmak üzere solunum sorunlarıyla ilgili olarak dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Sağlıklı bir solunum sistemi için etkili bir doğal ilaç olarak kimyon tohumu diyete eklenebilir.

Solunum zorlukları çoğunlukla akciğerler, trakea ve bronşlar dahil olmak üzere akciğer sistemindeki iltihaplanmadan kaynaklanır. Kimyon tohumlarının anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kimyon tohumları ayrıca, daha önce bahsedildiği gibi, antibakteriyel ve antiviraldir özelliklere de sahiptir. {9*}

Kimyon üzerine yapılan bir hayvan çalışması, kimyon yağının trakea üzerinde gevşetici bir etki (bronkodilatör) gösterdiğini bulmuştur. Bu çalışmaya göre, kimyon yağının akciğerlerde antihistaminik etki yaratarak öksürük ve balgamı engelleyebilir. {10*}

Solunum sistemi için zararlı alerjenler hakkında bilgi almak için KOAH’a Sebep Olan Alerjenler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kanser Oluşumunu Önler

Kimyon tohumu antioksidan açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Kanser oluşumunu önlemek veya tedavi etmek için kimyon düzenli olarak diyete dahil edilmelidir.

Araştırmalar, kimyonun kolon kanseri, meme kanseri, kemik kanseri, yumurtalık kanseri, lösemi ve pankreas kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türünde kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini gösterir. {11*}

Kimyon Nasıl Tüketilir?

Kimyon, birçok dünya mutfağında popüler bir baharattır. Bazı tarifler kimyon tohumunun tamamını kullanırken, bazı tarifler toz halini kullanır.

Yemekleriniz için bütün kimyon tohumları kullanacaksanız lezzeti daha fazla ortaya çıkarmak için öncelikle kavurmayı deneyin. Kimyon tohumu veya tozu ızgara tavuk veya balık için baharat olarak kullanılabilir. Kimyon tohumları pilav veya makarnaya eklenebilir.

Kimyon Çayı Faydaları Nelerdir?

Yemeklere alternatif olarak, çay olarak da tüketilebilir.

Odaklanmaya Yardımcı Olur

Kimyon çayı uyanık tutar ve işinize odaklanma sağlar. Kimyon tohumu çayı beyninizdeki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.

Strese İyi Gelir

Kimyon tohumunu çayı sinir kaynağındaki dopamin ve serotonin konsantrasyonunu arttırır ve mükemmel bir gevşetici olabilir.

Doğal Bir Antidepresandır

Antidepresan ilaçların çoğunun kimyasal bileşimi, kimyonunkiyle aynı kimyasal takviyeleri içerir. Kimyon antideprasanların işlevini yerine getirerek zihne fayda sağlar ve hem parkinson hem de depresyon semptomlarını iyileştirir, ayrıca monoamin oksidaz inhibitörleri gibi çalışarak depresyondan kurtarabilir.

Soğuk Algınlığını Tedavi Eder

Kimyon tohumu çayı zencefil veya balla karıştırılırsa soğuk algınlığını ve öksürüğü giderebilir. Ayrıca rinit ve burun akıntısını iyileştirmeye de yardımcı olur.

Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Gerekli Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı kimyon tohumu
  • 1 buçuk su bardağı içme suyu
  • Yarım çay kaşığı bal (isteğe bağlı)

Nasıl Yapılır?

1. Kimyon tohumlarını bir cezveye koyun ve düşük ateşte kaynamaya bırakın.
2. Kaynadıktan sonra üstünü kapatın ve 3-5 dakika demlenmeye bırakın.
4. Süzün ve servis edin. Dilerseniz çayınızı tatlandırmak için biraz bal ekleyebilirsiniz.

Kimyon Tohumu Yan Etkileri Nelerdir?

Kimyon, genellikle güvenli kabul edilir ve zehirleyici etkisi yoktur. Bitkisel bir takviye olarak kimyon tüketmek istiyorsanız günde 300-600 miligram kullanabilirsiniz.

Kimyon testosteron seviyelerini baskılayabilir. Testosteronun baskılanması erkeklerde doğurganlığı etkileyebilir. Kimyon ayrıca düşük tetikleyeci bir besin olabilir. Hamile veya hamile kalmaya çalışanların kullanması önerilmez.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25456022/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990147/
  3. https://phcogj.com/sites/default/files/10.5530pj.2017.3.51.pdf
  4. https://www.researchgate.net/publication/316184479_A_Comparison_Between_the_Effect_of_Cuminum_Cyminum_and_Vitamin_E_on_the_Level_of_Leptin_Paraoxonase_1_HbA1c_and_Oxidized_LDL_in_Diabetic_Patients
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252685/
  6. https://biomedpharmajournal.org/vol8no2/antiviral-and-antidermatophytic-activity-of-a-compound-extracted-from-cuminum-cyminum-seeds/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25456022/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4039583/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4575746/
  10. https://www.ijp-online.com/article.asp?issn=0253-7613;year=2005;volume=37;issue=2;spage=111;epage=115;aulast=Boskabady
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92774/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu