Reklam
Sağlık

Spondiloz (Kireçlenme) Nedir? Spondilozun Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Reklam

Spondiloz, omurgada meydana gelen bir rahatsızlıktır ve belirli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu yüzden spondilozda genellikle doğal tedavi yöntemleri denenmektedir. Omurganın herhangi bir bölümünde gözle görülür bir bozulma meydana gelirse, bir doktor veya kiropraktör genellikle spondiloz teşhisi koymaktadır. Çoğunlukla MRI, röntgen ve BT taramalarını içeren ayrıntılı görüntüleme kullanılarak, spinal hasar tespit edilmekte ve ardından gerekli tedavi planları hayata geçirilmektedir. Çoğunlukla hastalar ilaç almadan veya ameliyat olmadan iyileşebilmektedirler.

Nane Yağının İnanılmaz 15 Faydası İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Spondiloz Nedir?

Spondiloz bir omurga ve iskelet rahatsızlığıdır. Araştırmalar, 40 yaş ve üzerindeki tüm insanların %80’inin röntgen muayenesinde spondiloz belirtileri gösterdiğini belirtmektedir. Doktorlar, vakaların çoğunun genetik ve yaralanma ile ilişkili olduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte, ciddi olarak dikkate alınması gereken çok çeşitli nedenler vardır.

Reklam

Spondiloz, omurgada bir tür bozulmadan muzdarip olan vertebral diskleri tanımlayan geniş bir terimdir. Genellikle yaşla ilişkilendirilen bu durum yaşamı tehdit etmemektedir fakat yine de bir kişinin refahına zarar veren bir dizi başka fiziksel, zihinsel ve duygusal soruna neden olabilmektedir. {1*} Spondiloz tipik olarak yaşla birlikte kötüleştiğinden önleyici tedbirleri mümkün olduğunca erken almaya başlamak çok önemlidir.

Spondiloz üç kategoriye ayrılmaktadır. Başlıca spondiloz türleri şunlardır:

  • Servikal spondiloz boyun bölgesinde başlamaktadır ve kollarda, bacaklarda, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve/veya karıncalanma, ayakta durma veya yürüme zorluğu, zayıf koordinasyon, ağrı, mesane ve bağırsak kontrol sorunları ile teşhis edilmektedir. Fakat birçok insan bu tip spondiloza sahipse herhangi bir belirti yaşamamaktadır. {2*}
  • Orta ila üst sırtta yer alan torasik spondiloz genel olarak bölgede sertlik, zayıflık, ayakta durma ve/veya yürüme sorunları, ağrı, zayıf koordinasyon, zayıf denge, ayaklarda, bacaklarda ve ayak parmaklarında uyuşma ve/veya karıncalanma ve kötü duruş semptomlarına sahiptir. Torasik spondiloz özellikle omurgasını uzun süreler boyunca düzenli olarak zorlayan kişilerde oldukça yaygındır. {3*}
  • Beldeki omurların merkezinde yer alan lomber spondiloz, uyuşukluk, karıncalanma ve koordinasyon sorunları dahil olmak üzere servikal ve torasik spondiloza benzer semptomlara sahiptir. {4*} Yaşam tarzı alışkanlıkları veya çalışma ortamı ne olursa olsun ortaya çıkabilmesine rağmen, çok oturan veya ayakta duran kişilerde yaygın olarak görülmektedir.
Kas Ağrılarınız Son Bulsun: Miyofasyal Gevşetme Terapisi (MFR) Öğrenmek İçin Tıklayın

Spondilozun Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Spondiloz, genellikle omurganın disklerinde doğal olarak meydana gelen dejeneratif bir süreçten kaynaklanmaktadır. Üç tip spondiloz da omurga veya kas-iskelet sistemi üzerinde uzun süreli basınç veya ilerleyici aşınma ve yıpranmadan kaynaklanabilmektedir. Spondilozun üç ana nedeni şunlardır:

  • Yaş: Yaşlandıkça, sırttaki omurlar arasındaki kıkırdak bozulmaya başlamaktadır ve doktorlar hala nedenini tam olarak bilmemektedir.
  • Genetik: Bilim adamları yakın zamanda bazı insanların genetik olarak spondiloz ve diğer kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına yatkın olduğunu keşfetmişlerdir. {5*}
  • Yaralanma: Bir chiropractor, her yıl düzinelerce yaralanma ile ilgili spondiloz vakasını ele almaktadır. Tipik olarak, rutin kayropraktik ayarlamalar ve doğru beslenme ile hastalığın gelişmesi önlenebilmekte veya yavaşlatılabilmektedir.
  • Yaşam tarzı: Bazı yaşam tarzı seçimleri spondiloz gelişimine neden olabilmektedir.

Tedavi edilmeyen spondiloz, hassas kemik mahmuzlarına veya osteofitlere yol açmaktadır. Bu mahmuzlar omurga boyunca arkada oluşmakta ve ciddi hareket sorunlarına, şiddetli ağrıya ve nadir durumlarda felce neden olmaktadır.

Reklam
Baş Ağrısı ve Migrende Etkili 5 Uçucu Yağ Nelerdir? Tıkla ve Öğren

Spondilozu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Alışkanlıklar veya yaşam tarzı seçimleri ne olursa olsun, yaşlandıkça spondiloz geliştirme riskinin artacağı kesin olsa da bazı davranışlar omurgadaki herhangi bir bozulmanın ilerlemesini şiddetlendirebilmektedir. Ayrıca, tıbbi geçmiş de olası riske katkıda bulunabilmektedir. Spondilozun en yaygın risk faktörleri şunlardır:

  • Zayıf beslenme: Yeterli miktarda kemik destekleyici vitamin ve mineral olmadan, yıllar geçtikçe vücudunuzun ayakta durma olasılığı azalmaktadır.
  • Kötü Duruş: Duruş, genel omurga sağlığınız da dahil olmak üzere her türlü şeyi etkilemektedir. Uzun süreli kötü duruş küçük yaralanmalara, ağrıya ve hareket açıklığında azalmaya neden olabilmekte ve bunların tümü spondiloza yol açabilmektedir.
  • Tütün içmek: Sigara içmek sadece ciğerlerinize zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda tüm kalsiyumu kemiklerden emmektedir. {6*}
  • Yaralanmalar: Bazı yaralanmalar, özellikle omurgaya zarar verilmişse veya yaralanma çok uzun süre tedavi edilmemişse, romatoid veya inflamatuar artrit ve nihai spondiloz gelişimine katkıda bulunabilmektedir.
  • Ağırlık: Kilonuz, omurganızın sağlığı ve işlevselliğinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca obezite spondilozun çok yaygın bir nedenidir. {7*}

Spondilozun Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alternatif tıp pratisyenleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli doğal ilaçlar kullanmaktadırlar:

  • Aralıklı olarak ısı ve/veya buz uygulamak
  • Nazik germe hareketleri uygulamak
  • Egzersiz
  • Diyet

Dikkatle yönlendirilen fizyoterapötik teknikler, iyileşme süresini kısaltırken ağrıları da azaltmaktadır. Ayrıca bu tedaviler gelecekteki yaralanmaları önlemeye de yardımcı olmaktadır. Doğru şekilde uygulanan tedaviler, omurgadaki yumuşak dokuyu korumakta ve yaş ilerledikçe bile spondiloz gelişme olasılığını önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca spondiloz için doğal tedaviler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İyi eğitimli bir chiropractor, omurların ve disklerin üzerindeki gereksiz baskıyı hafifletmek için nazik bir omurga ayarlaması yapmaktadırlar.
  • Kayropraktik masaj ile eklemleri rahatlatmak ve sıkışan sinirleri rahatlatmak hedeflenmektedir. Hedefe yönelik iyi bir masaj, yanlış hizalanmış bir omurgayı düzeltebilmektedir. Ayrıca düzenli olarak ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile bu tedaviyi uygulamak spondiloz geliştirme şansınızı neredeyse tamamen ortadan kaldırmaktadır.
  • Dinlenme spondilozu önlemek ve/veya rahatsız edici semptomlarını tedavi etmek için bilinen en eski yöntemlerden biridir.

Ne lomber, ne servikal ne de torasik spondiloz yaşamı tehdit etmese de, semptomları kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Doğal tedavi seçenekleri, potansiyel olarak zararlı ilaçları almak istemeyen veya tehlikeli cerrahi operasyonlar geçirmek istemeyen hastalara yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Burada bahsedilen tedavilerin çoğu çok az destekleyici ilaç gerektirmekte veya hiç gerektirmemektedir.

Kaynaklar

{1*} https://www.researchgate.net/publication/7666548_Cervical_Spondylotic_Myelopathy_Depression_and_Anxiety_A_Cohort_Analysis_of_89_Patients

Reklam

{2*} https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787

{3*} https://www.healthline.com/health/thoracic-spondylosis

{4*} https://www.reference.com/health/lumbar-spondylosis-2bf77020d102a55a

{5*}https://medlineplus.gov/genetics/condition/ankylosing-spondylitis/

{6*} https://www.health.ny.gov/publications/1987/index.htm

{7*} https://www.medicalnewstoday.com/articles/312598

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu