Baker kisti olarak da bilinen popliteal kist, dizin arkasında bir yumru oluşturan, bacakta gerginliğe ve hareketin kısıtlanmasına sebep olan bir kisttir. Dizinizi büktüğünüzde veya uzattığınızda kist bacakta ağrı yapabilmektedir.
Baker kisti genellikle artrit veya yaralanma gibi diz eklemini etkileyen sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Baker kisti uzun vadede dize zarar vermemektedir. Bunun yanı sıra baker kistinin patlama ihtimali oldukça düşüktür. Ancak içerisinde bulunan sıvı, baldır ve ayak bileği çevresinde çürümeye neden olabilmektedir.
Popliteal Kistin Nedenleri Nelerdir?
Sinovyal sıvı, dizin eklem bölümünde olan berrak sıvıdır. Bazı durumlarda diz bu sıvıyı normalden fazla ve yoğun üretmektedir. Artan basınç, sıvının tek yönlü valf aracılığıyla dizin arka bölümüne doğru gitmesine ve burada bir çıkıntı oluşturmasına neden olmaktadır. Dizdeki bu şişme popliteal kistin oluşmasına neden olmaktadır.
Popliteal kistin en yaygın nedenleri şunlardır;
- Diz kıkırdağında meydana gelen hasar (Menisküs)
- Diz artriti
- Romatizmal eklem iltihabı
- Eklem iltihabına neden olan diğer diz sorunları
Diz komplike bir eklem olduğu için darbe halinde yaralanması kolaydır. Bu yaralanmalar popliteal kistin oluşmasına neden olabilmektedir.
Popliteal Kistin Belirtileri Nelerdir?
Popliteal kist dizde her zaman ağrıya sebep olmamaktadır. Böyle durumlarda popliteal kist kolayca fark edilmemektedir.
Popliteal kistin başlıca belirtileri şunlardır;
- Dizde ağrı
- Sertlik
- Hareketlerin kısıtlanması
- Diz ve baldır arkasında şişlik
- Diz ve baldırda morarma
Don Yanığı Nedir? Don Yanığı Nasıl Önlenir?
Popliteal Kist Nasıl Teşhis Edilir?
Popliteal kist teşhisinde doktorlar ilk önce bacaktaki şişkinliği kontrol etmektedirler. Eğer kist henüz büyümediyse ve şişlik fark edilmiyorsa doktorlar tarafından noninvaziv görüntüleme testleri önerilmektedir. Bu testler MRI ve ultrason testlerini kapsamaktadır. MRI testleri bacakta oluşan kistlerin rahatlıkla teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır.
Popliteal Kist Nasıl Tedavi Edilir?
Popliteal kistler genelde tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendilerine iyileşmektedir. Ancak şişlik büyür ve ağrıya neden olursa tedavi edilmesi gerekmektedir. Başlıca tedavi yöntemleri şunlardır;
Sıvı Boşaltma
Bacak içerisine ultrason yardımı ile bir iğne sokulmaktadır. Bu iğne ile kist içinde bulunan sıvı boşaltılır.
Fizik Tedavi
Düzenli ve hafif yapılan egzersizler hareket kısıtlamasını ortadan kaldırmaya ve diz çevresindeki kasların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Koltuk değnekleri kullanılarak da ağrıyı hafifletmek mümkündür. Bunun yanı sıra bir sargı yardımıyla eklemi sarmak veya eklem bölgesine buz torbası koymak da ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
İlaç Tedavisi
Popliteal kist için doktorlar kortizon gibi bir kortikosteroid ilacı önermektedir. Bu ilacı doktorlar kistin içerisine enjekte etmektedir. Ağrının azalmasına fayda sağlamasına rağmen kistin tekrarlamasını önlememektedir.
Kist tedavisinde kistin tekrarlanmaması önemlidir. Kistin tedavi edilmesi yerine kisti oluşturan rahatsızlık tedavi edilirse kist tamamen iyileşebilmektedir. Popliteal kistte ise kıkırdakta bir sağlık sorunu varsa kıkırdak ameliyat edilebilmektedir.
Baker Kisti İçin Evde Yapılabilecek Egzersizler
Popliteal Kistlerle İlişkili Komplikasyonlar
Popliteal kistlerde komplikasyon meydana gelme olasılığı düşüktür. Ancak olası komplikasyonlar şunlardır;
- Uzun süreli şişlik
- Şiddetli ağrı
- Yırtık, kıkırdak yaralanması gibi yaralanmalardan kaynaklanan komplikasyonlar
Kaynaklar
- my.clevelandclinic.org/health/articles/bakers-cyst
- orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00325
- mayoclinic.com/health/bakers-cyst/DS00448