Doğumdan sonra saç dökülmesi birkaç ay içerisinde gözle görülür şekilde artmaktadır. Bu normal bir durumdur ve gerçek anlamda bir saç dökülmesi değildir. Dermatologlar bu durumu aşırı saç dökülmesi olarak tanımlamaktadır. Doğumdan sonra saç dökülmesi, düşen östrojen seviyelerinden kaynaklanmaktadır. [1*]
Bazı kadınlarda hamilelik dönemlerinde saçlarında tuhaf değişiklikler meydana gelmektedir. Bazı kadınların saçları düzken dalgalı, kıvırcıkken düz ya da düzken kıvırcık hale gelebilmektedir. Bu tür değişiklikler oldukça nadir olmasına rağmen ara sıra karşılaşılan durumlardır. Doğumdan sonra saç dökülmesi genellikle 1 sene içerisinde azalmakta ve eski haline dönmeye başlamaktadır.
Hamilelik ve Doğumdan Sonra Hormonlarda Değişiklikler
Hamilelik sırasında hormonlar önemli ölçüde değişmektedir. İlk yükselen hormonlardan biri koryonik gonadotropin ve hCG’dir. Hamilelikte ayrıca östrojen, progesteron, oksitoksin ve prolaktin dahil olmak üzere başka birçok hormonun seviyeleri de yükselmektedir. Hamilelikte vücuttaki kan seviyesi, hamilelik öncesinde sahip olduğunuz kan seviyesinden %50 daha fazladır. Hamilelik ile beraber vücudumuzda birçok hormonun seviyelerinde artış görülmesi normal bir durumdur.
Bebeğiniz doğduktan hemen sonra östrojen ve progesteron dahil olmak üzere diğer hormonlarınızın birçoğunun seviyesi de hızla düşer. Doğumdan sonra 24 saat içerisinde bu hormon seviyeleri eski haline gelmektedir. Ancak emzirdiğiniz süre boyunca prolaktin hormonu seviyesi yüksek kalacaktır.
Hormonlar Doğumdan Sonra Saç Dökülmesini Nasıl Etkiler?
Hamilelikte hormon değişiklikleri, doğumdan sonra saç dökülmesinin en büyük sebebidir. Hamilelik sırasında yükselen östrojen seviyesi saç dökülmelerini azaltmaktadır. Kan seviyelerindeki artış da saçınızın normalden daha az dökülmesini sağlamaktadır.
Doğumdan sonra saç dökülmesinde görülen artış, hormon seviyeniz düştükten sonra saçlarınızın normalde olduğundan daha büyük kümeler halinde dökülerek kaybettiği zamanı telafi ettiği anlamına gelmektedir. Yani normalde yaşanan saç dökülmesinin toplam hacmi, doğumdan sonra saç dökülmesi hacmi ile aynıdır. 9 ay boyunca dökülmeyen saçların doğumdan sonra toplu şekilde dökülmeye başladığını söyleyebiliriz.
Doğumdan sonra saç dökülmesi bebeğiniz doğduktan sonra herhangi bir günde başlayabilir ve bazen bir yıla kadar devam edebilmektedir. Genellikle ilk 4 ay çok fazla dökülme olur. Bebeğiniz henüz birkaç aylıkken saç dökülmeleriniz devam ediyorsa panik yapılacak bir durum olduğu söylenemez. Doğumdan sonra saç dökülmeleri gayet normaldir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmeleri İçin Tedaviler
Hamilelikten sonra saçlarınızın seyrelmesi normaldir. Doğumdan sonra saç dökülmeleri sizi endişelendirmiyorsa özel olarak bir tedavi uygulamanıza gerek yoktur. Çünkü belli bir süreden sonra saç dökülmeleriniz normale dönmeye başlayacaktır. Ancak saç dökülmeniz sizi rahatsız ediyorsa, saçlarınızın daha dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlamak için deneyebileceğiniz birkaç tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Saçlarınızı Şekillendirmeyi Bırakın
Saçınızı saç kurutma makinesi veya saç maşası ile ısıtarak şekillendirmek, saçlarınızın daha ince ve seyrek görünmesine sebep olabilir. Saçlarınızı şekillendirmeyi bırakıp, saçlarınızı kuruması için kendi haline bırakın.
Saçları çok sert fırçalamak, saçlarınızın büyük kümeler halinde dökülmesine sebep olabilir. Bu nedenle saçlarınızı tararken nazik olun ve günde bir kereden fazla fırçalamayın. Saç dökülmelerini azaltmak, saçları ağırlaştırmadan bakım yapmak istiyorsanız, içerisinde doğal vitamin ve minerallerin bulunduğu doğal özlü şampuanları tercih etmelisiniz. Diğer bakım şampuanları çok fazla kimyasal madde içerdiğinden saçlarınızı ağırlaştırıp daha fazla dökülmesine sebep olabilir.
Sağlıklı Beslenin
Günlük beslenme rutininize çeşitli meyveler, sebzeler ve sağlıklı protein içeren gıdaları dahil etmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almanızın en iyi yoludur.
Saç sağlığını iyileştirmek için önerilen faydalı birkaç besin bulunmaktadır. Bu besinler şunlardır;
- Koyu yapraklı yeşillikler (Demir ve C vitamini için)
- Tatlı patates ve havuç (Beta karoten için)
- Yumurta (D vitamini için)
- Balık (Omega 3, C vitamini ve Magnezyum için)