Reklam
Sağlık

Klorofil Nedir? 🍃 Klorofilin Faydaları Nelerdir?

Reklam

Klorofil, kanser hücrelerini bloke eden ve yeryüzünün yaşam kaynağı olan bitkilerin temel yaşam kaynaklarından birisidir. Bitkilerin ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmeleri için fotosentez yoluyla ışığı emmelerini sağlayan klorofil, insanların sağlıklı yaşamaları için de oldukça gereklidir.

EKİM AYI SEBZELERİ İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Sadece bitkilerin yaşamlarını sürdürmeleri için değil, insan DNA’sının ihtiyaç duyduğu korumayı da sağlayan klorofil, içindeki klorella molekülleri sayesinde anti-kanser özelliğe sahiptir. Ayrıca kilo verdirme özelliği de diğer faydalarından sadece bir tanesidir.

Reklam

Klorofil Nedir?

Klorofil, temel olarak bitkilerin içinde bulunan pigment maddeleridir. Bitkilerdeki karbondioksit ihtiyacını ve sudan beslenmelerini sağlayan klorofil, yaygın olarak yeşil yapraklı bitkilerde, sebzelerde ve bazı alg ve bakteri türlerinde bulunmaktadır.

Deniz veya göl gibi sularda yaşayan algler ile bitkiler, yaşamlarını sürdürmek için gerekli olan enerjiyi güneşten almaktadır. Klorofil, güneşten yayılan ışınların yakalanmasında etkili olmakla beraber tüm canlıların yaşam enerjileri için oldukça gereklidir. İnsanlar ve hayvanlar da bu pigment maddesine ihtiyaç duymakla beraber genellikle sebze ve bitkileri tüketerek bu ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Klorofil doğada iki ana formda bulunmaktadır: Bunlar klorofil-a ve klorofil-b şeklindedir. Aralarındaki fark ise güneşten gelen farklı dalga boylarındaki ışığı emmeleridir. Her iki klorofil türü, insan gözünün görebildiği koyu yeşil pigmentler olmakla beraber klorofil-b, klorofil-a’ya göre 3/1 oranında bulunmaktadır.

Doğada her bitkinin içeriğinde yer alan doğal klorofil gibi laboratuvar ortamında üretilen “sıvı klorofiller” de bulunmaktadır. Gıda takviyesi olarak yaklaşık 50 yıldır kullanılan bu yapay klorofiller, cilt yaraları, istenmeyen koku ile sindirim sorunları gibi problemlerin tedavisinde etkilidir.

Reklam

Klorofilin Faydaları Nelerdir?

Klorofilin, UV ışığının zararlı etkilerinden beslenmeden kaynaklanan sindirim sorunlarına, cilt problemlerinden DNA’daki oksidan gibi zararlı moleküllerin birikimlerini engellemeye kadar birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olur

Yapılan birçok bilimsel çalışma, doğal veya laboratuvar ortamında yaratılan klorofilin, potansiyel bir kanser önleyici olduğunu göstermektedir. Kanserojen maddelerin ağızdan anüse kadar uzanan gastrointestinal kanalında emilmesini engelleyen klorofil, bu tip zararlı maddelerin vücutta dolaşmasını ve eklem veya kalp gibi bölgelere taşınmasını engellemektedir.

Oregon Eyalet Üniversitesi’ndeki Linus Pauling Enstitüsü’nün yayımladığı raporlara göre yapay veya doğal klorofilin, insanlarda kansere neden olan kimyasal maddeler arasındaki “aflatoksin-B1” toksinleri bloke ettiği görülmüştür. Bu toksinlerin DNA hasarına neden olmasını engelleyen klorofilin, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kolon ve karaciğer kanserini önemli ölçüde engellediği dile getirilmektedir. {1*}

Klorofilin kanser gelişimini azaltması ve karaciğeri temizlemesi, DNA bazında hücrelerin korunması anlamına gelmektedir. Ayrıca pişmiş kırmızı etten salınan bazı toksinlere karşı klorofilin oldukça etkin bir koruma sağladığı görülmektedir. Bu önemli etkisi nedeniyle klorofilin faydaları ile ilgili son yıllardaki çalışmaların da sayısı hızla artmaktadır.

Klorofil üzerine Hollanda’daki Wageningen Gıda Bilimleri Merkezi’nde, 2005 yılında yapılan başka bir araştırmada, laboratuvar ortamındaki farelere 14 gün boyunca yüksek klorofil takviyeli besinler verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre klorofil takviyeli beslenmenin kolon kanserini azalttığı düşünülmektedir. {2*}

Reklam
Meme Kanserini Önleyen En İyi 11 Gıda İçin Buraya Tıklayın.

Karaciğer Temizlenmesine Yardımcı Olur

Klorofil, biyotransformasyon enzimleri olarak bilinen ve sağlıklı hücrelerin korunmasına neden olan hücresel süreçleri arttırmaktadır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da karaciğerdeki kanser oluşumlarını engellemektedir.

Karaciğer kanserine karşı klorofilin etkisinin araştırmaları için hayvanlar üzerinde bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların sonuçlarına göre toksin maddelere karşı vücudu koruyan ve hücresel emilimini azaltan klorofil, karaciğerdeki kanser oluşumunu veya bazı hasarları engellemektedir. {3*}

Çin’de bu alanda yapılan araştırmalarda, karaciğer kanserine karşı hücrelerini donduran ve kronik hepatit B hastalığına sahip 180 yetişkin kişi gözlemlenmiştir. Bu kişilere günde üç defa, yemeklerden önce 100 mg klorofil ve plasebo etkisinde sıvı verilmiştir. Plasebo sıvılarını tüketen katılımcılara göre klorofil alan kişilerde, %55 oranında hücresel iyileşme kaydedilmiştir. {4*}

Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

Klorofilin hücrelere olan olumlu etkisi, onun yaraların tedavisinde kullanılmasını da mümkün kılmaktadır. Bakterilerin çoğalma hızını yavaşlatan klorofil, sadece yaraların değil, aynı zamanda enfeksiyonların da önlenmesinde etkilidir. {5*}

1940 yılından beri damar ve basınç ülseri gibi yaraların tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinde klorofil maddesi yer almaktadır.

Sindirimi Kolaylaştırır ve Kilo Kontrolünü Sağlar

Klorofil, vücuttaki toksinlerin yok edilmesini hızlandırması ve sindirim sistemindeki sıvı dengesini sağlaması nedeniyle metabolizma faaliyetlerinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Bu durum da sağlıklı kilo verme ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına neden olmaktadır.

İsveç’teki Lund Üniversitesi’ne bağlı Deneysel Tıp Bilimleri Bölümü, 2014 yılında yürüttüğü bir araştırmada klorofilin sindirim sistemine etkisini incelemiştir. Elde edilen sonuçlara göre yüksek karbonhidratlı yemeklerle birlikte alınan klorofil takviyelerinin açlık duygularını azalttığı tespit edilmiştir. Özellikle aşırı kilolu kadınlardaki hipogliseminin önlenmesinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. {6*}

Bugüne kadar klorofilin kilo kontrolüne dair etkileri, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde araştırılmış olsa da birçok bilim insanı, bu etkin maddenin ağır gıda alımını baskıladığını ve kilo almayı engellediğini düşünmektedir. {7*}

Rahimdeki Miyomlar Neden Oluşur? Rahimdeki Miyomlar Kilo Almaya Neden Olabilir mi? Tıkla ve Öğren

Cildin Korunmasında Etkilidir

Klorofil, doğal bir anti-virüs olarak cilt sağlığını korumaktadır. Özellikle herpes isimli virüsün neden olduğu ağız ve genital bölge uçuklarında klorofilin önleyici etkilere sahip olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır. Yine bazı araştırmalara göre klorofil içerikli krem kullanıldığında ciltteki yaraları hızla iyileştirdiği ve uçuk oluşumunu engellediği görülmüştür. {8*}

Zona gibi ağrılı ve cildi olumsuz etkileyen hastalıklarda ve ağrıya neden olan yaraların tedavilerinde yine klorofil içerikli merhemlerin kullanılması önerilmektedir. Cilt kanserine karşı koruyucu etkisi olan klorofil, yaygın bir cilt kanseri türü olan bazal hücreli kanserde de oldukça etkilidir.

İltihaplanmaya Karşı Savaşır

Hindistan’daki Tropikal Botanik Bahçesi ve Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü bir araştırmada, taze ve yeşil yapraklardan elde edilen klorofilin, iltihaba neden olan birçok bakteri ve toksine karşı etkili olduğunu kanıtlamıştır. {9*}

Klorofil Nerede Bulunur? Klorofil İçeren Gıdalar Nelerdir?

Düzenli olarak detoks etkisi gösteren beslenme reçeteleri sağlıklı yaşamın en önemli gereksinimlerinden birisidir. Klorofil kullanarak yapılan detokslarda yeşil sebzeler ve algler en etkin korumayı sağlamaktadır. Klorofil içeren besinlerle yapılabilecek bazı detoks reçeteleri şu şekildedir:

  • Yeşil Yapraklı Sebzelerle Yapılan Detokslar: Lahana, ıspanak ve pazı gibi birçok yeşil sebze, yüksek miktarda klorofil içermektedir. Bu tip sebzelerin günde beş ila yedi defa tüketilmesi güçlü bir detoks etkisi göstermektedir.
  • Çiğ ve Az Pişmiş Gıdalarla Yapılan Detokslar: Institute of Food Technologies tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, yeşil sebzeler pişirildiğinde, dondurulduktan sonra tekrar çözüldüğünde veya tazeliğini kaybetmeye başladığında içeriğindeki klorofil düzeyinin düştüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle sebzelerin az pişirilerek, tazeyken veya çiğ şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

Tavsiye Edilen Klorofil Takviyeleri ve Dozları

Klorofil sağlayan yeşil renkli sebze takviyeleri ve dozları şu şekildedir:

  • Doğal klorofilin raf ömrünün kısa olması nedeniyle klorella gibi algler, sıvı klorofil yapmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Günde 100 ila 300 miligram oranında alınan klorofilin birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde etkili olduğu görülmüştür.
  • Günlük enerji takviyesi ve sindirimin dengelenmesi için sıvı klorofilin günde bir veya iki defa, bir bardak suya birkaç damla eklenerek tüketilmesi önerilmektedir. Birkaç damla sıvı klorofil eklenen su, parlak bir yeşil renge dönüşmektedir.

Klorofilin Zararları Nelerdir? Klorofil Kimler Tüketemez?

Yapılan birçok kanser önleyici araştırmada doğal veya sıvı klorofilin kullanılmasında toksik etkilere rastlanmamış veya oldukça düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Klorofilin düzenli tüketiminde idrar ve dışkıda yeşil renk değişimine, dil üzerindeki dokuda yeşilimsi bir görümüne neden olduğu bilinmektedir. Bazı kişilerde hafif hazımsızlık veya ishal ile karşılaşılmaktadır.

Hamile kadınlardaki klorofil kullanımına dair yeterli araştırma olmadığı için hamilelik ve emzirme dönemlerinde klorofil kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Ayrıca klorofil içerikli kremlerin ve ilaçların, güneş ışığına karşı duyarlılığı arttırması nedeniyle yanıklara karşı cildi daha savunmasız bıraktığı görülmüştür. Bu nedenle direk güneş ışığına maruz kalınan durumlarda klorofil içerikli merhem ve krem kullanımına dikkat edilmelidir.

Kaynaklar

{1*} https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15550456/

{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7788866/

{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11724948/

{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17971019/

{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23632035/

{7*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19548286/

{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213367/

{9*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038065/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu