Reklam
Beslenme

İncirin Faydaları Nelerdir?

Reklam

İncirin faydalarını araştıran bilim insanları halen yeni faydalarının çıktığını, bu araştırmaların sonun gelemeyeceğini söylemektedirler. Bu makaleyi yazarken bilimsel kaynaklardan kontrol ettiğimizde incirin faydalarının halen yeni çalışmaları eklenmektedir. Peki incirin faydaları nelerdir?

Ağustos Ayı Meyveleri İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

İncir, hazmı kolaydır, midede fazla kalmaz, balgamı azaltır, ciğerleri temizler, mesane kumlarını önler, ciğer ve dalak içindeki kan sinüslerini ve damarları açar. Ağız kokusunu giderir ve felci önler.

Reklam

“İncir yiyin. Eğer Cennet’ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim. Çünkü Cennet meyvelerinin çekirdeği olmaz. (Çekirdeksiz denmesinden hurma ve zeytin çekirdeği gibi yenilmeden atılan çekirdekler kastedilmektedir). İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder.” Hadis-i şerif.

  • Tüm meyvelerin faydalarını barındırır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar, koyu kanı sulandırır, balgam söktürür. Yaraları iyileştirir, bağırsakları açar ve boşaltır, tüm hastalıklara şifadır.
  • Her sabah üzüm sirkesi içinde 8-10 saat beklemiş 3 tane kuru incir yiyen, ateşli hastalıklardan korunur, safradan zarar görmez.
  • Her sabah halis zeytinyağı içinde bir gece bırakılan 3 tane incir yiyen karaciğer hastalığı görmez.
  • Karaciğer, dalak, böbrek, mesane tıkanıklıklarını açar. Bağırsakları çalıştırarak yabancı mikropları çıkartır, sağlıklı mikropları eker. Kanseri önler.

İncir Besin Değeri

İncir, taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. 100 gram taze incir besin değeri: Kaynak

  • 74 kalori
  • 19 gram karbonhidrat
  • 0.7 gram protein
  • 0.3 gram yağ
  • 3 gram lif
  • 232 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın %7’si)
  • 0.1 miligram manganez (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 4.7 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 0.1 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 17 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 35 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 0.1 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 142 IU vitamin A (Günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 2 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın %3’ü)

Kuru incir tazesinden daha fazla besin içerir.

100 gram kuru incir besin değeri: {1*}

Reklam
  • 249 kalori
  • 63.9 gram karbonhidrat
  • 3.3 gram protein
  • 0.9 gram yağ
  • 9.8 gram lif
  • 0.5 miligram manganez (Günlük ihtiyacın %26’sı)
  • 15.6 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın %19’u)
  • 680 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın %19’u)
  • 68 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın %17’si)
  • 162 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın %16’sı)
  • 0.3 miligram bakır (Günlük ihtiyacın %14’ü)
  • 2 miligram demir (Günlük ihtiyacın %11’i)
  • 67 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın %7’si)
  • 0.1 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 0.1 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 0.1 mg riboflavin (Günlük ihtiyacın %5’i)
  • 0.5 miligram çinko (Günlük ihtiyacın %4’ü)

İncirin Faydaları

Vücut sistemine fayda sağlayan, birçok vitamin ve mineral içerir. Hem kolay hemde sağlıklı bir atıştırmalıktır. Vitamin ve mineral artırmak için bütün öğünlerde tüketilebilmektedir.

İncirin faydalarından bazıları şunlardır:

Güçlü Antioksidan

Antioksidan özelliği sayesinde, tüketilmesi gereken en temel gıdadır. Oksidasyon hemen hemen tüm vücut sistemlerini etkilediği için, hastalık, yaşlanma ve kanser sebeplerinin başında gelir. Yüksek antioksidan gıda olan incir bu oksidaysonun üstesinden gelmeye yardımcı olur. {2*}

Bazı türleri diğerlerinden daha fazlasına sahiptir, fakat çoğu oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olan polifenoller bakımından zengindir. {3*} {4*}

Polifenoller, meyvesinde, yapraklarda, posada ve kabuğunda bulunur. {5*} Çalışmalar, uygun şekilde kurutulmuş incirin, daha iyi bir fenolik bileşik kaynağı olabileceğini ve antioksidan aktivite seviyelerinin arttığını göstermektedir. {6*}

Reklam

Antikanser Özellikleri

Geleneksel tıpta, doğal bir kanser tedavisi de dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa çare olan bir üne sahiptir. Örneğin, Çin Eczacılık Üniversitesi Doğal Tıbbi Kimya Bölümü tarafından yapılan bir araştırma, incirlerde bulunan bazı elementlerin çeşitli kanser hücre dizileri için toksik olduğunu gösteriyor. {7*}

Halen tam çözülmemiş bir çok yararı olduğunu anlatan bilimsel çalışma:

“Bitki geleneksel olarak mide problemleri, iltihaplanma ve kanser gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Bitkinin yaprakları ve meyveleri üzerinde yapılan fitokimyasal çalışmalar, fenolikler, organik asitler ve uçucu bileşikler bakımından zengin olduklarını göstermiştir.

Bununla birlikte, gövde ve kökte bulunan fitokimyasallar hakkında çok az bilgi vardır. Bitkinin biyolojik aktivitelerine ilişkin raporlar, temelde birçok biyolojik aktiviteye sahip olduğu kanıtlanmış ham özleri üzerinedir.

En ilginç terapötik etkilerden bazıları antikanser, hepatoprotektif, hipoglisemik, hipolipidemiktir. ve antimikrobiyal aktiviteler. Bu nedenle, biyoaktif bileşiklerin tanımlanması ve bunların biyolojik aktiviteleriyle ilişkilendirilmesi ile ilgili çalışmalar, F. carica’nın bir terapötik ajan kaynağı olarak potansiyelini keşfetmek için daha ileri araştırmalar için çok faydalıdır.” {8*}

6 Adımda Anti-Kanser Diyeti, Kansere İyi Gelen Besinler İçin Buraya Tıklayın.

Yaygın Hastalıkların Tedavisinde

Uzun tarihi nedeniyle, binlerce yıldır çok çeşitli yaygın rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Sindirim, endokrin, üreme ve solunum sistemlerine bağlı 40’tan fazla hastalık, meyvesi, özleri ve ağacın bileşenleri ile tedavi edilmiştir.

Çalışmalar incirin anemi, kanser, diyabet, cüzzam, karaciğer hastalığı, felç, cilt hastalıkları, ülserler, mide-bağırsak sistemi ve idrar yolu enfeksiyonları ve daha fazlası için iyi bir tedavi kaynağı olduğunu göstermiştir. {9*}

İncir ve ağacı, yeni ilaçların geliştirilmesine yardımcı olmak için gelecek vaat eden adaylar olarak görülüyor ve araştırmacılar, bitki için yeni tıbbi kullanımlar bulmaya devam etmeyi umuyor.

Antibakteriyel ve Antifungal Etkiler

İncir, doğal bir antibakteriyel ve antifungal ajan görevi görebilir. Malezya Kebangsaan Üniversitesi İlaç ve Bitkisel Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir incelemede, incir özünün bir dizi oral bakteri, çeşitli mantar ve mikroplarla savaşma yeteneğini gösteren iki çalışmadan bahsedildi. {10*}

Büyük Potasyum, Lif ve Diğer Tüketilmiş Besin Kaynağı 

Potasyum ve lif, birçok Batılı’nın yeterince alamadığı sağlıklı bir diyetin iki hayati bileşenidir. İster taze ister kurutulmuş yüksek lifli bir besindir, ayrıca nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak günlük potasyum alımınızın %7-19’unu sağlarlar, bu nedenle incir yemek, düşük potasyum seviyelerinin üstesinden gelmeye yardımcı olur.

Lif, sindirim sistemine yardımcı olur, kalp hastalığı riskini azaltır ve tok hissetmenize yardımcı olarak kilo kaybına yardımcı olur. Potasyum vücuttaki her hücrede bulunur ve normal vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gereklidir. Kuru incir, manganez, magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır. Bunların hepsi yediklerimizin içinde olması gerektiği kadar görünmez. İncir tüketmek, bu temel besinleri almanın düşük kalorili bir yoludur.

İncir Yaprağının Faydaları

Bir incir ağacına erişebilecek kadar şanslıysanız, ağaçların yaprakları da çoğunlukla antioksidan yeteneklerinden dolayı sağlığınız için inanılmaz derecede değerlidir. Yapraklar kurutularak, çay veya öz haline getirilebilir.

Antidiyabetik Etkiler

İncirin faydalarını araştıran çalışmalar da incir yaprağının da faydalarını araştıran bilim insanları, incir yaprağından yapılan özütün farelerin kanındaki glikozda azalma olduğunu gösteriyor. Çalışmalardan elde edilen diğer sonuçlar, kolesterol seviyelerinde bir düşüş olduğunu ve ayrıca diyabetin neden olduğu oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olmak için antioksidan aktiviteyi normalleştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. {11*} {12*}

Meyvesinin ayrıca diyabetin yan etkileri için güçlü bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır. İncir, anti-enflamatuar ve antioksidan aktivitelerle, diyabet nedeniyle zarar gören birçok vücut fonksiyonunu normalleştirebilir ve bu da onları diyabet için doğal bir çare haline getirir. {13*}

Cilt Kanserinin Tedavisine Yardımcı Olur

Yaprakları aprakları, serbest radikal hasarıyla mücadelede mükemmel olan biyoaktif bileşiklerle doludur. {14*} Sonuç olarak, bazı çalışmalar, belirli cilt kanseri türlerini tedavi etmek için daha iyi fotodinamik terapi formları geliştirmek için incir yaprağının yapısı hakkındaki bilgileri kullandı. {15*}

Kırışıklık Önleme Yetenekleri

Kırışıklık önleme yeteneklerinin başarılı örneklerini gösteren incir ağacı yaprağı ekstraktını (diğer meyvelerle birlikte ve tek başına) kullanan çok sayıda çalışma yapılmıştır. İncir yaprağı ve incir meyvesi özleri içeren kremler kullanan kişiler, antioksidan ve anti-kollajenaz aktivitesi sayesinde yüz kırışıklıklarının uzunluğunda ve derinliğinde önemli bir azalma gösterdi. {16*}

Indian Journal of Pharmaceutical Sciences’da yayınlanan bir başka çalışma, incir özü içeren kremlerin hiper pigmentasyona, akne ve hatta çillere yardımcı olmak için de kullanılabileceği sonucuna vardı. {17*}

Son Söz

İncirin faydaları için halen araştırmalar devam etmektedir. İncirin faydaları ile ilgili yeni çalışmaları sizlerle paylaşıcaz.

Taze inciri yıkamadan, kabuğunu soymadan, ayrı bir öğün olarak yemek gerekir. Yıkamaya mecbur kalınırsa, yıkadıktan sonra üzerindeki faydalı mikropların çoğalması için, 3-4 saat bekletilmelidir. Haftada 1-3 günü sadece incirle geçirmek çok faydalıdır.

İncirler toplandıktan sonra yalnızca yedi ila 10 gün dayanır, ancak raf ömürlerini uzatmak ve bazı besin maddelerini artırmak için incirleri kurutabilirsiniz.

İncir ağacı yaprakları hoş, odunsu yeşil bir koku verir. Bazı insanlar yaprakları kurutup evleri için parfüm olarak kullanırlar. İncir ağaçları, aynı zamanda bir dizi pratik ve tıbbi amaç için de kullanılan doğal bir lateks özü üretir.

İncirlerin tadı kadar zengin bir tarihi vardır. MÖ 5.000 yılına kadar uzanan incirin, insanlar tarafından yetiştirilen ilk bitkilerden biri olduğu söyleniyor. Neolitik köylerdeki arkeolojik bulgular, buğday ve arpa gibi bilinen diğer tarım biçimlerinden önce gelen incir fosillerini ortaya çıkarmıştır.

Kaynaklar

{1*} https://ndb.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173021/nutrients

{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24888706

{3*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26593597

{4*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22618081

{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26390136

{6*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21958361

{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757495

{8*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24159359/

{9*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25017517

{10*} http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/974256/

{11*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11032050

{12*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12682822

{13*} http://www.idosi.org/wjdfs/wjdfs5(1)/8.pdf

{14*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24087937

{15*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22469077

{16*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203268

{17*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25593393

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu