Reklam
Beslenme

Süt Faydaları Nelerdir?

Reklam

2 yaşına kadar bebek için zaruri olan yegane besin anne sütüdür. Fakat anne bebek arasında kan uyuşmazlığı varsa yani, anne sütünün proteinleri çocuğun vücudunun proteinlerine zıtsa, o zaman anne sütü çocuğun sağlığı için tehlike oluşturur. Bebeğin emdikten sonra kusmasının bir sebebi de budur. Bu durumda bebek için sütanne aramak gerekebilir.

Süt Faydaları Nelerdir?

 

Reklam

1 bardak süt, günlük önerilen kalsiyum miktarının yaklaşık %30’nun karşılandığı harika bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum, kemik sağlığında önemli bir rol oynayan önemli bir mikro besin maddesidir. Aslında, vücudun kalsiyumunun yaklaşık %99’unun doğrudan kemiklerde ve dişlerde depolandığı tahmin edilmektedir.

Süt Zararları

Antibiyotik tedavisi görenlerde zararlı mikroplarla birlikte bağırsaklardaki mikroplar da yok edildiği için, süt zararlı olur hazım olunmaz, bozulmaya başlar. Vücut bozulan sütteki kalsiyumdan yararlanamaz. Bozulan süt vücutta aşırı balgam birikimine ve kireçlenmeye, bunun sonucunda da kemik erimesine, karaciğer, dalak ve damarlarda tıkanıklığa, katarakt, sedef ve vitiligoya, safra kesesi ve böbrek taşlarına, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir (bilhassa kan grubu “0” ve “A” olanlar için).

Bir ineğin sütü başka ineklerin sütüyle karıştırılmamalıdır. Karışık, pastörize edilmiş ve uzun ömürlü katkılı sütlerin faydasından çok zararı vardır.

Tümör ve kansere, karaciğer, dalak, böbrek ve deri hastalıklarına, baş ağrısı, kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi hastalıklara süt zararlıdır, Bu hastalıklar için yalnız deve sütü faydalıdır.

Reklam

Süt üretimini artırmak için ineklere verilen büyüme hormonu, insandaki büyüme faktörünü (IGF-I) arttırabilir. Büyüme faktörü, hemen hemen bütün dokularda hücre üremesini kontrolsüz bir şekilde artırarak kansere neden olabilir. Bu nedenle mera hayvanının süt ve ürünlerini tüketmek daha sağlıklıdır. 

Süt Nasıl Tüketilir?

 

Sağılarak bekletilen anne sütünün hazmı ağırlaşır ve gerekli faydayı sağlayamaz. İnsan, 2 yaşından sonra midesindeki süt hazım sistemini kaybeder. Artık süt, sütün kendi içindeki mikroplar ve bağırsakta yaşayan mikroplar yardımıyla hazım olunur.

Mera da otlayan inek sütü dahil bütün hayvanların sütü sağıldıktan hemen sonra ılıkken, hiçbir şey karıştırılmadan tüketilirse şifalıdır. Çünkü süt, yeni sağıldığında, hazmı kolaylaştıran mikroplar ve enzimler içerir. Sağıldıktan sonra bekletilen sütte çoğalan zararlı mikroplar sütü zararlı hale getireceği için kaynatılması gerekir. Fakat kaynatıldığında hazmı zorlaşır. Çünkü sütün hazmını kolaylaştıran enzim ve mikroplar 43-54 derecede ölürler. Ancak günümüzde sağlıklı insan kalmadığı gibi hayvanlar da genellikle sağlıksız olduğu için sütü kaynatmadan içmek doğru değildir.

Merada da otlasa farklı ineklerden sağılarak karıştırılan, pastörize edilen süt ancak kaynatılarak, zencefil ile ve biraz ılıklaşınca bal ile karıştırılarak içilebilir. Sütlü tatlıların üzerine zencefil veya tarçın serpilebilir. Zencefil, tarçın ve bal, sütün hazmını kolaylaştırır.

Reklam

Süt içecek değil, yemektir onun için küçük yudumlarla, ağızda bekleterek içmek gerekir. Süt içtikten sonra hızlı hareket etmek, uyumak veya bir şey yemek iyi değildir, böbrek ve mesane taşlarına sebep olur. (Bilhassa kan grubu “0” ve ”A” olanlar için)

Karışık ve pastörize edilmiş süt için en iyisi kaynatıp yoğurt yapmaktır. Yoğurt mayasındaki mikroplar sütün hazmedilmesini sağlar. Mikroplarla hazmedilen süt yoğurt olur ve vücut yoğurdu rahatlıkla sindirebilir. Antibiyotik verilmiş inek sütü bu kaynatmadan etkilenmez dikkatli kullanmada fayda var.

Başka bir ülkeye ait olan hayvan türüyle başka bir ülkeden getirilen hayvan türünü değiştirmek veya farklı ineklerden sağılan sütü karıştırarak tüketmek sağlıklı değildir, hatta bazen tehlikelidir.

Toplumumuzda, Peygamberimizin (s.a.v.) “Süt içiniz” emri yaygın olarak bilinmektedir. Fakat Peygamberimiz (s.a.v.) bunu, ömründe hiç suni yem yemeyen, tek deve, tek koyun, tek keçiden veya tek inekten yeni sağılmış sütü içen ve hayatında hiç antibiyotik almamış insanlar için buyurmuşlardır.

Günümüzde antibiyotik ile tedavi olmayan bir kimse bulunmadığı gibi, doğal beslenen hayvandan yeni sağılmış sütün tadını bilen de yoktur. Antibiyotik içmemiş atalarımızın, suni yem yemeyen inek sütü içmesi ve etkilenmemesi bu yüzdendir.

Ballı Süt Faydaları

Merada beslenen hayvanların sütünden ballı süt karışımı yaptığınızda hem balın hem de sütün faydalarını alabilirsiniz fakat ballı süt faydalarını almak için sütün ılık olması gerekmektedir. Çünkü bal 45-50 derece ısındığında şifa özelliğini kaybetmektedir.

Doğal taze ballı süt içmek rengi güzelleştirir, kilo aldırır. Ballı süt, yaşlı insanların kuru ve soğuk mizacına iyi gelir. Kuruluğu azaltır, soğukluğu dengeler.

 

Doğal Sütten Yapılan Yoğurt ve Yoğurt Suyu Faydaları

Evde mayalanan doğal yoğurt (Yukarıda anlatılan zararlı sütten yapılanla karıştırılmasın)

  • Salatalık ile yenen yoğurt yüksek ateşi indirir. Soğan da katılırsa enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.
  • Kaynatılmış yoğurt ishali, hatta kanlı ishali dahi durdurur. Fakat yoğurt kaymağından ayıklanarak kaynatılmalıdır.
  • Yağlı yoğurt yeni yanıklara, bilhassa güneş yanıklarına sürülürse, ağrıları dindirir ve kısa zamanda iyileşmesini sağlar.
  • Yoğurt suyu kanı temizler, karaciğer ve dalaktaki tıkanıklıkları açar, böbrek taşlarını eritir ve sarılığa çok iyi gelir
  • Yoğurt suyu ile pansuman yapmak yaraları temizler ve kapatır, çillere sürülürse çilleri yok eder. Uçuğa sürülürse, kısa zamanda iyileştirir.
  • Aç karnına yoğurt suyu içmek gazı giderir, bağırsaklardaki doğal mikropların yaşamasına yardımcı olur.
  • Aşırı derecede zayıf olanlar için güne yoğurt suyu içerek başlamak, kanı temizler, aşırı sıcak safrayı soğutup azaltır. Bağırsakları ve dalağı rahatlatarak, hazmı kolaylaştırarak kilo almaya yardımcı olur.
  • Saçlar yoğurt suyu ile yıkanırsa parlar ve çabuk uzar.

Reklam

Bir Yorum

  1. çok faydalı. yazıdan çok memnunuz teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu