Reklam
Beslenme

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharat 10. Bölüm

Reklam

Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 10. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 91. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…

91. Kekik (Oreganum vulgare)

 

Reklam

Kekik, nane ailesinin bir parçası olan ve genellikle yemek pişirmede kullanılan bir bitkidir. Kekik faydaları nelerdir? Kekik, C vitamini, A vitamini, demir, manganez ve kalsiyum gibi vitamin ve mineral kaynağıdır. Ruh halinizi düzeltmek, boğaz ağrısı ve bronşit gibi solunum koşullarını iyileştirmek, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmek ve kanser hücreleriyle savaşmak için kullanılabilir.

İdrar yolları hastalıklarına karşı çok faydalıdır. Böbrek kumunu temizler, taşları parçalar ve düşürür. Mide ve bağırsakları çalıştırır, temizler. Kasık ve eklem ağrıları da olmak üzere baş ağrısı ve migreni keser. İştahı açar, bol kekik yemek, gözleri kuvvetlendirir. Kekik çayı kötü kokan teri ve ağız kokularını giderir, uykusuzluğu beden ve ruh yorgunluğunu giderir. Epilepsi, anemi ve iktidarsızlığa karşı etkilidir. Bağırsak kurtlarını temizler. Kekik yağı başa sürülürse baş ağrısı, karna sürülürse karın ağrılarına ve mide kramplarına, göğüse ve sırta sürülürse astım, bronşit, boğmaca ve öksürüğe iyi gelir.

40 gr. taze kekiği ince ince kıyın, 250 gr. zeytinyağı ile karıştırılıp 1 hafta bekletin. 1 haftadan sonra yağı süzüp salata da sos olarak, kahvaltıda zeytinle karıştırıp yiyebilir, ağrıyan yerlere kullanabilirsiniz. Kekik yağı, birçok zararlı bakteri türünü öldürebilen güçlü antibiyotik etkisi olan bitkidir.

Basur sorunlarınız için kekik tohumlarını kavurup öğütün, beze sarıp basurun üzerine koyun, basuru küçültür yok olur. Tohum bulamazsanız yabani kekikte aynı şekilde kullanılır fakat tarım kekiği yabani kekik gibi etkili değildir. (1)

Reklam

92. Triphala (Three fruits)

 

Triphala nedir? Triphala, üç meyvenin (amla, haritaki ve bibhitaki) kurutulmuş tozlarının karışımından yapılan bitkisel rasayana formülüdür. Triphala faydaları nelerdir? Bu karışım kolesterol seviyelerini düşürür, kilo vermeye yardımcı olur, iltihabı azaltır, kabızlığı giderir, kanserle savaşır. Triphala nasıl kullanılır? Çay, tablet ve sıvı takviyesi olarak kullanılır. (2)

93. Kutsal fesleğen (Tulsi)

 

Kutsal fesleğen nerede kullanılır? Kutsal fesleğen olarak da bilinen Tulsi, yemek pişirme, aromalı su, meyve suları ve çay yapımında kullanılır. Kutsal fesleğen faydaları nelerdir? Cilt hastalıkları, göz hastalıkları, kronik ateş, bronşit ve bronşiyal astım gibi solunum rahatsızlıkları, iltihaplı romatizma, ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılır. Ağız kokusunu giderir, diş çürüklerini önler, baş ağrısını giderir ve doğal hormon düzenleyici olarak ta kullanılır. (3)

94. Zerdeçal (Curcuma longa)

 

Reklam

Zerdeçal, çok güçlü bitkilerden biridir. Zerdeçal faydaları nelerdir? Antidepresan, kan sulandırıcı, iltihaplı romatizma, cilt hastalıkları gibi sorunlarda tedavi edici olarak kullanılır. Antienflamatuar ilaçlar ve kolesterol düzenleyici ve birçok hastalıkta kimyasal ilaç yerine zerdeçal takviyeleri kullanılabilmektedir. Zerdeçal’ın diğer faydaları arasında kilo verme, gastrointestinal sorunları tedavi etme, ağrıyı giderme ve kanseri doğal olarak tedavi etme özellikleri vardır. (4)

95. Kediotu Kökü (Valeriana officinalis)

 

Kediotu kökü, Avrupa’da ve Asya’nın bazı bölgelerinde bulunan bir bitkiden gelir. Kediotu nasıl satılmaktadır? Kök, kapsüller, çaylar, tentürler ve sıvı özütlerde kuru bir toz özüt olarak satılmaktadır. Kediotu faydaları nelerdir? Kediotu kökü, yatıştırıcı özelliklerinden dolayı genellikle doğal uyku ilacı olarak kullanılır. Kaygıyı hafifletir, tansiyonu düşürür, stresi önler ve adet kramplarını hafifletir. (5)

96. Vanilya Özü (Vanilla extract)

 

Vanilya, genellikle tariflere tat vermesi için kullanılır. Vaniya özü faydaları nelerdir? Vanilyanın aromatik tadı dışında, bakteriyel enfeksiyonlar, iltihap, zihinsel sağlığık, ateş düşürücü, kolesterol düzenleyici gibi sağlık faydaları da bulunur. (6)

97. Mine Çiçeği – Yer Minesi (Vervain)

 

Yer minesi (Vervain), toz, tentür, kapsül ve çay formlarında bulunabilen bir bitkidir. Yer minesi faydaları nelerdir? Vervain, kalp hastalıklarından korur, antimikrobiyal, antibakteriyel, antiinflamatuar, yatıştırıcı ve anti-anksiyete özellikleri vardır. Gargara olarak mine çiçeği ve sıcak su kullanarak diş eti sağlığınızı iyileştirmek için de kullanılabilir. (7)

98. Hayıt (Vitex agnus-castus)

 

Hayıt (Vitex agnus-castus) faydaları nelerdir? Chasteberry olarak da bilinen Vitex, vücut sistemlerini düzenler, hormonları dengeler, cildinizin sağlığını iyileştirmek için kullanılabilir. Adet öncesi semptomlarını rahatlatır, miyomları azaltır, doğurganlığı arttırır, menopoz semptomlarını düzenler. İlerlemiş prostatı tedavi etmek ve emziren kadınlarda sütü arttırmak için kullanılır. (8)

99. Yabani Yam (Dioscorea)

 

Yabani yam, kolik kök olarak da bilinen bir bitkidir. Kurutulmuş kök, sıvı, çay, kapsül ve kurutulmuş kök tozu formlarında bulunabilir. Yabani yam faydaları nelerdir? Kan şekerini düzenler, kolesterolü dengeler, ciltte düzensiz pigmentasyonu azaltır, divertikül semptomlarını hafifletir ve kanserle savaşır. (9)

100. Cadı Fındığı (Hamamelis)

 

Cadı fındığı faydaları nelerdir? Cadı fındığı, yaprakları, ince dalları ve ağaç kabuğu, sivilceler, cilt iltihabı, zehirli sarmaşık ve böcek ısırıklarında kullanılır. Cildi güzelleştirir ve sıkılaştırır, çatlamış deriyi, iç içe geçmiş kılları, aşırı terlemeyi, varisli damarları, jilet izleri ve hemoroidi iyileştirmeye yardımcı olur. (10)

101. Civanperçemi (Achillea millefolium)

 

Civanperçemi nasıl kullanılır? Civanperçemi, yaprakları yemek pişirmek için taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Civanperçemi ayrıca demlenmiş sirke ve yağ yapmak için de kullanılabilir. Civanperçemi faydaları nelerdir? Cilt yaralarını tedavi eder, kanamayı durdurur, adet düzensizliğine yardımcı olur, mastiti tedavi etmeye, iltihabı azaltmaya, kaygıyı hafifletmeye, sindirim sorunlarını düzenlemeye, kan basıncını düşürmeye ve astımı hafifletmeye yardımcı olur. (11)

Riskler ve Yan Etkiler

Şifalı otlar ve baharatlar gıda olarak tüketilme dışında tıbbi kür olarak kullanılmak istenirse uygun dozu ayarlamak için beslenme uzmanından yardım almanızı tavsiye ederiz. Hamile veya emziren kadınlar ve kimyasal ilaçlar kullanan kişiler, baharat ve şifalı otları takviye formunda almak isterse doktorlarına danışmalılar.

Takviye için, güvenilir markalardan üretim sertifikası olan ürünleri tercih edin. Mümkün olduğunca organik, helal, koşer gibi standartların olmasına dikkat edin, içerik etiketini ve doz önerilerine dikkat edin.

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27476949
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480757/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17145239
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17715988
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12047609
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23136064
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15513824
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214789/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19075697

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu