Reklam
Diyetler

6 Günde 5 Kilo Verdiren Yulaf Diyeti

Reklam

Yulaf diyeti yapmak, aç hissetmeden kilo vermenize yardımcı olabilir. Yulaf, tüm dünyada popüler bir kahvaltı seçeneğidir. Kolayca pişirilir ve çok yönlü bir malzemedir. Smoothie’lerde, kahvaltı kaselerinde, milkshake yapımında, hatta kek ve muffin gibi tariflerde kullanılabilir. Yulaf, lif içeriği yüksek bir besin olduğundan daha uzun süre tokluk sağlar.

Yulaf, tokluk hissi sağlayan lif açısından zengindir. Buda, açlık krizlerini önler ve gün içerisinde atıştırma yapmanızı önlemeye yardımcı olur. Hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, 6 günde 5 kiloya kadar verdirmeyi hedeflen yulaf diyeti sizin için doğru bir seçim olabilir.

Reklam

Besin değeri yüksek, ekonomik ve çok yönlü bir besin olan yulaf, sağlıklı karbonhidratlar ve lif açısından zengindir. Bu da onu, kilo vermek isteyenler için iyi bir kahvaltı seçeneği yapar. Yulaf diyeti nasıl yapılır? Yulafın sağlık için faydaları nelerdir? Yulaf Kilo verdirir mi? Tüm bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz…

Yulaf Diyeti Nedir?

 

Yulaf diyeti, adından da anlayabileceğiniz gibi yulaf tüketimini temel alır. Ancak, yulaftan daha fazlasını da içermektedir. Burada kilit nokta, günde 1-2 ana öğünde yulaf tüketmektir. Ayrıca, yulaf diyeti yaparken iki temel aşamadan söz edilebilir:

  • Aşama: 7 gün boyunca günde üç öğün yulaf tüketilir. Bu süre boyunca, yulaf ezmeli tarifler ve atıştırmalık olarak meyve tüketilebilir.
  • Aşama: Birinci aşama bittikten sonra, günde 1-2 öğünde yulaf tüketilir. Diğer öğünlerde, az yağlı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir. İkinci aşama, daha fazla sebze ve meyve içerir.

Yulaf diyeti, günde 2 ana öğünde yulaf tüketmeyi içeren 6 günlük bir diyet planıdır. Bu, iki aşamadan oluşan diyetin ikinci aşamasına benzemektedir.

Reklam

Yulafın Faydaları

 

Yulaf, besin değeri yüksek ve lif kaynağı bir besindir. Buda, yulafı özellikle kilo vermeye çalışan biri için oldukça değerli gıda yapmaktadır. Ayrıca, çoğu tahıla göre daha fazla sağlıklı yağ ve protein içerir. Ek olarak; vitamin, mineral ve antioksidanlar da içermektedir.

Antioksidan Değeri Yüksektir

Yulaf diyetinin temel bileşeni olan yulaf; antioksidanlar yönünden zengindir. Bu antioksidan gruplarından bazıları, kan basıncını düşürmede faydalıdır ve iyi bir kan akışı sağlar. Ayrıca, iltihap önleyici özellikleri de vardır.

Kötü Kolesterolü Düşürür

Kalp hastalıkları, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden başında gelmektedir. Ve kolesterol, kalp hastalıklarında en önemli risk faktörlerinden biridir. Yulafın içerdiği lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Kolesterol sorunu olanlar Kolesterol Nasıl Düşürülür? yazımızı okuyabilirler.

Kan Şekerini Dengeler

İnsülin hormonuna karşı duyarlılığın azalması ile birlikte ortaya çıkan şeker hastalığında, kan şekeri seviyelerinin dengede olması önemlidir. Yulaf, şeker hastaları ve fazla kilolu olan kişilerde, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcıdır. Ayrıca, insülin hassasiyetini de arttırabilir.

Reklam

Kilo Verdirir

Yulaf, tok tutan bir besindir ve kilo vermeye yardımcı olur. Sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı seçeneği olmasının dışında, aynı zamanda tok tutar. İçerdiği antioksidanlar, tokluk hissini arttırabilir. Ayrıca, beta-glukan içeriği de tokluk hormonunu arttırarak, obezite riskini azaltabilir.

Kabızlığı Önler

Kabızlık, oldukça yaygın bir sorundur. Lif açısından zengin dış tabakası, kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir. 3 ay devam eden bir çalışmada, her gün düzenli olarak yulaf tüketen grubun kabızlık probleminin ortadan kalktığı bulunmuştur. Yulaf diyeti yapmak, kronik kabızlık problemi yaşayan kişiler için de iyi olabilir.

Kalp Sağlığını Korur

Yapılan çalışmalar, yulafın kalp hastalıklarını önleyen antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermiştir. Kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyelerini yükseltir. Bitkisel bileşenleri de kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Bu nedenle, düzenli olarak tüketmek kalbi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

Çocuklukta Astım Riskini Azaltabilir

Astım, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır. Tüm çocuklar aynı semptomlara sahip olmasa da, çoğu öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı yaşar.

Birçok araştırmacı, katı yiyeceklerin erken verilmesinin bir çocuğun astım ve diğer alerjik hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğine inanmaktadır. Ancak araştırmalar, bunun tüm yiyecekler için geçerli olmadığını göstermektedir. Örneğin yulafın erken tanıtımı koruyucu olabilir.

Bir çalışma, 6 aylıktan önce bebeklere yulaf yemenin çocukluk çağı astımı riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu bildirmektedir.

Cilt Bakımına Yardımcı Olur

İnce Öğütülmüş Yulafın çok sayıda cilt bakım ürününde bulunması tesadüf değildir. Bu ürünlerin üreticileri genellikle ince öğütülmüş yulafları “koloidal yulaf ezmesi” olarak yazarlar.

FDA, kolloidal yulaf ezmesini 2003 yılında cilt koruyucu bir madde olarak onayladı. Ancak aslında, yulafın çeşitli cilt koşullarında kaşıntı ve tahriş tedavisinde uzun bir kullanım geçmişi vardır.

Yulaf bazlı cilt ürünleri rahatsız edici egzama semptomlarını iyileştirebilir.

Cilt için kullanılacak yulafın yenenler değil sadece cilde uygulanan yulaflar olduğunu unutmayın.

İlginizi çekebilir: Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

Yulaf Diyeti Nasıl Yapılır?

 

6 günde 5 kilo verdiren yulaf diyeti;

  • İlk 2 gün boyunca tüm ana öğünlerde yulaf tüketerek başlar.
  • 3-4.günlerde günde en az 2 öğünde yulaf ezmesi tüketilir.
  • 5-6. Günlerde sadece bir öğün yulaf tüketilmelidir.

İlk 2 gün boyunca günlük 1200 kaloriye kadar alınmalıdır. 3 ve 4.günlerde 1200-1400 kalori arası alınabilir, son iki günde de 1400-1600 kalori arası alınmalıdır.

Bu diyetin prensibi, yulafın sindirim için harika olan lif sağlamasına dayanır. Bu lif, bağırsaktaki yağ ile bağlanarak, yağların emilimini engellemeye de yardımcı olabilir.

Yulaf Diyeti Zayıflatır mı?

 

Düzenli ve doğru bir şekilde yapılırsa, yulaf diyeti 6 günde 5 kiloya kadar kaybetmenizde size yardımcı olabilir. Öğünler düşük kalorili ve az yağlı olup, sağlıklı gıdalardan oluşmaktadır.

Zaten, yulaf ezmesinin kendisi de kilo vermeye yardımcıdır. Çünkü, daha uzun süre tokluk hissi sağladığı bilinmektedir. Ayrıca, sindirim sistemi için de faydalıdır. Ekonomik bir seçenek olduğundan, diyetin sürdürülebilirliği de daha kolaydır.

Herhangi bir diyet listesinde olduğu gibi, yulaf diyeti yaparken düzenli olarak egzersiz yapmanız önerilir. Bu, gün içerisinde yakılan kalori miktarını arttırır ve potansiyel kas kütlesi kaybı riskini azaltacaktır.

1 Haftalık Yulaf Diyeti Menüsü

 

Yukarıda da belirtildiği gibi, yulaf diyeti;

  • 1 ve 2. günler 3 öğün yulaf
  • 3 ve 4. günler 2 öğün yulaf
  • 5 ve 6. günler 1 öğün yulaf

Yulaf diyeti yaparken, önerilen yulaf miktarı ½ bardaktır. Kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için temel bileşen yulaf ezmesidir. Bu öğünleri hazırlarken, aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Yulafı az miktarda yağsız süt ve meyve ile birlikte tüketebilirsiniz. Tarçın da lezzetli bir katkı maddesidir.
  • Meyve ile birlikte sabahları, kuru yemişle birlikte öğle ve akşam yemeğinde tüketilebilir.
  • Akşam yemeğinde ızgara tavuk, yağsız et ya da ızgara kabak gibi seçenekler ile birlikte tüketilebilir.
  • Atıştırmalık olarak, düşük kalorili bir tatlı olarak hazırlanabilir.
  • Yulaf ezmesi, süt ve yumurta kullanılarak lezzetli pankekler hazırlanabilir.
  • Meyve ve yulaf ile sağlıklı bir kahvaltı smoothie’si hazırlanabilir.
  • Ev yapımı sebze burgerler hazırlamak için ekmek yapımında kullanılabilir.

Yulaf doğal olarak glütensiz olmasına rağmen, bazen glüten bulaşması yaşanır. Bunun nedeni, glüten içeren diğer tahıllarla aynı ekipman kullanılarak hasat edilip işlenebilmeleridir.

Çölyak hastalığınız veya glüten duyarlılığınız varsa glütensiz sertifikalı yulaf ürünlerini seçin.

Aristo Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? yazımızı hemen inceleyin.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19941618
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16139284
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15186945
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461339
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25411276
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18633670
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24884934/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26511097
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956987
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15173412
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18837470
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24787712
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7498104
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24884934
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19917449
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23182171
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674492
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23851527
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16892776
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16603983
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20191257
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18382081
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19214342
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24938882

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu