Reklam
Sağlık

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Reklam

Ozon tedavisini duyduğunuzda kafanızda soru işaretleri oluşabilir. Çünkü dünya atmosferindeki bir gazın tıbbi bir tedavi yöntemi olarak kullanılması garip gelebilir. Tıpta kullanılan bu tür alternatif yöntemlere karşı şüpheler olduğu doğrudur. Ancak araştırmalar güçlü oksijen sağlayan ozonun faydalarının gerçek olduğunu göstermektedir.

Bununla birlikte, ozonun değişken bir molekül olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Yani terapötik olarak kullanıldığında oluşabilecek riskler vardır. Ozon tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalar farklı sonuçları göstermiştir. Aksi iddia edilse de ABD Gıda ve İlaç İdaresi ozon tedavisinin tıpta yararlı bir tedavi olmadığını söylemiştir.

Reklam

Peki, ozon tedavisi ile ilgili mesele nedir? Ozon tedavisi, az araştırılmış, ancak potansiyel olarak etkileyici bir tedavi midir? Yoksa bu terapiden tamamen uzak durmak mı gerekir? [1*]

Varis ve Basur da Tedavi Yöntemleri ve Doğal İlaçlar Nelerdir? Öğrenmek İçin Youtube Kanalımıza Abone Olup Videolarımızı İzleyebilirsiniz.

Ozon Tedavisi Nedir?

Ozon tedavisi, ozonun vücudun etkilenen bölgelerine dezenfektan olarak verilmesidir. Ozon tedavisinde renkli gazın kullanım amacı, oksijen alımını iyileştirmek ve bağışıklık sisteminin tepkisini artırmaktır.

Ozon, doğal olarak oluşmuş en güçlü oksidandır. Üretimi, doğada yıldırım ve ultraviyole ışınlama ile sağlanır. Tıbbi ozon ise, tıbbi sınıf oksijenin ozon deşarjından geçirilmesiyle ortaya çıkar. Bu da, %1 ila %5 oranında ozon ve %95 ila %99 oranında oksijenden oluşan bir gaz karışımının meydana gelmesi demektir.

Ozon tedavisi henüz FDA onayı almamıştır. Bu sebeple şu anda ABD’de sağlık uzmanları tarafından uygulanamamaktadır. Bazı tıbbi durumlar için kullanılması gerektiğini söyleyen doktorlar vardır. Ancak bu, daha fazla insanla yapılan klinik deneylerle mümkün olacaktır.

Reklam

Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıbbi ozon, bakteri, virüs, mantar, maya ve protozoaların zararlı etkilerini azaltmayı hedefler. Bu maddelerin sebep olduğu hastalıkları ve enfeksiyonu tedavi etmede kullanılır.

  • Ozon tedavisi, oksidasyon sayesinde bakteri ve mantar hücrelerinin büyümesini önler. Ozon tedavisinde bu işlem, virüsten hücreye olan temas bozularak yapılmaktadır.
  • Hücreler, virüs gibi yabancı patojenlerin istilasına karşı savunmasızdır. Bu sebeple oksidasyona karşı hassastır. Aslında bu, bize ozonun nasıl çalıştığını gösterir. Ozon, hücrelerin büyümelerini engeller, onları yok eder ve sağlıklı hücrelerle değiştirir.
  • Ozonun temel işlevi, insanları UV radyasyonunun tehlikeli etkilerinden korumaktır. Ozon, yaşamla uyumlu olarak Dünya’da doğal bir şekilde meydana gelir.
Candida Mantarı Belirtileri ve Tedavisi İle İlgili Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız

Ozon gazının tehlikeli etkileri olmasına rağmen, araştırmacılar terapötik potansiyelini araştırmaktadırlar. [2*]

Ozon tedavisinin nasıl uygulandığı ise büyük bir merak konusudur. Tıpta, kontrollü terapötik dozlar farklı şekillerde kullanılır. Ancak yutma veya solunum bu yollardan biri değildir.

Gaz halindeyken ozon kullanımının bazıları şu şekildedir:

  • Direkt enjeksiyon: Ozon gazı, iç organları tedavi etmek ve kanı oksijenlendirmek için damardan verilir. Kas içi enjeksiyonlar da yaygındır.
  • Otohemotransfüzyon: Bu tedavi şeklinde; vücuttan kan alınmakta, alınan kan ozon gazı ile karıştırılmaktadır. Daha sonra oksijenli kan yeniden verilmektedir.
  • Rektal insuflasyon: Bu yöntem, ozonun kolon ve kan dolaşımına girebilmesi için rektumdan ozon gazı verilerek yapılır.
  • Cilde ozon gazı verilmesi: Ozon gazı, hiperbarik oksijen tedavisine çok benzer şekilde, kapalı bir torba veya tıbbi oda aracılığıyla cilt üzerinde kullanılır. [3*]

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Araştırmalar, ozon tedavisi sayesinde aşağıda listelenen hastalıkların tedavi edilebileceğini göstermektedir: [4*]

Reklam
  • Enfekte yaralar
  • Diyabetik ayak
  • Viral hastalıklar
  • SARS
  • AIDS
  • Dolaşım bozuklukları
  • Periferik damar hastalığı
  • Solunum bozuklukları
  • Makula dejenerasyonu
  • Romatizma/Artrit
  • Kanser

Anti bakteriyel ve Antifungal Etkileri Vardır

Araştırmalar ozonun oral enfeksiyonlarda ve yaralarda tedavi amaçlı anti bakteriyel ajan olarak çalıştığını göstermektedir. Bakteriler ozonla karşılaştığında, bakteri hücre zarfının içindeki fosfolipidler ve lipoproteinler oksitlenir ve azalmış olur. [5*]

Bu işlem mantar hücre duvarlarında da benzer şekildedir. Ozon tedavisi sayesinde ozonun üreme döngüsüne müdahale edilerek mantarın büyümesi engellenir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ozon tedavisi, patojenlerin neden olduğu inflamatuar etkileri önlemeyi amaçlar. Çalışmalar, ozon tedavisinin proinflamatuar sitokinleri önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Ozon tedavisi, bu işlemi toksisiteye veya ciddi yan etkilere neden olmadan yapar. [6*]

Ayrıca bağışıklık sistemini harekete geçirir ve hastalıkları tedavi etmede dezenfektan görevi üstlenir.

Bağışıklık Güçlendiren Vitaminler, Mineraller, Besinler, Çaylar, Çorbalar Ve Takviyeler Nelerdir? Kaynak

Antioksidan Üretimini Artırır

Ozon tedavisi, endojen antioksidan üretimini artırmaya çalışır. Endojen antioksidan, oksidasyonu artırır ve bağışıklık işlevlerini destekler. Araştırmalar ozonun antioksidan üretimini artırarak yara iyileşmesini desteklediğini göstermektedir. Buna ek olarak ozonun enfeksiyonlarla savaştığı da tespit edilmiştir. [7*]

Yaraları Çabuk İyileştirir

Ozon tedavisi kan dolaşımını güçlendirebilir, bakteri ve virüsler dahil çoğu mikroorganizmaları yok edebilir. Bunlara ek olarak oksijen dağıtımını artırabilir ve bağışıklık sistemini modüle edebilir. Bu sebeplerle ozon tedavisi, yara iyileşmesi ve diyabetik ayak için alternatif bir tedavi olarak kullanılmaktadır. [8*]

Ozon Tedavisi Güvenli Mi?

Ozon tedavisi, değişken bir moleküler yapıya sahip olduğu için alternatif bir ilaç olarak bazı şüpheleri barındırmaktadır.

Ozon tedavisi sizin için iyi bir şey mi kötü bir şey mi? Bu konuda aklınızda sorular olabilir. Araştırmacılar ozonun toksisitesinin konsantrasyona ve uygun bölgeye uygulanmasına bağlı olduğunu söylemektedir.

Başka bir deyişle, ozon, doğru kullanılmadığı takdirde kesinlikle tehlikeli olabilir.

Ozonla ilgili önemli bir sorun, akciğerlere solunduğunda oluşabilecek tahribattır. Ozonlar, akciğerin esnekliğini değiştirmeden hava yolu direncini önemli ölçüde artırır. Bunun sonucunda aşağıdaki gibi ciddi sorunlara yol açar:

  • Nefes darlığı
  • Kan damarlarının şişmesi
  • Zayıf dolaşım
  • Felç ve kalp problemleri riski

Ozon tedavisinde gözle doğrudan temas olduğu takdirde, ozon enjeksiyonları meydana gelebilir. Aynı zamanda rektumda bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Ozon solunduğu takdirde; tahrişe, yanmaya, öksürüğe, baş ağrısına ve mide bulantısına neden olabilir.

Bazı eyaletlerde, ozon tedavisi doktorlar ve natüropatik pratisyenler tarafından kullanım onayı almamıştır. Güvenliğini ve etkinliğini kanıtlamak için yeterli ve uzun vadede insan çalışması olmadığı için FDA tarafından da onaylanmamıştır. [9*]

Ozon Tedavisinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Ozon tedavisinin riskleri ve yan etkileri, öngörülemeyen doğasından kaynaklanmaktadır. Çünkü ozon gazı değişkendir. Yanlış doz veya hatalı uygulama ile ozon, toksisiteye neden olabilir.

Yüksek düzeyde ozon gazına maruz kalmak kırmızı kan hücrelerine ve akciğer fonksiyonlarına zarar verebilir. Ozon enjeksiyonlarını kullanmanın potansiyel tehlikeleri de vardır. Bu yüzden ozonun güvenilirliğini anlamak için daha fazla insan denemesine ihtiyaç vardır.

Ozon tedavisi yaygın bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte bazı acil durumlarda kullanılmaktadır. Yan etki riskini azaltmak için sağlık uzmanınızın iyi eğitimli olduğundan emin olun. Ayrıca tedaviden önce potansiyel riskler hakkında doktorunuzla konuşun.

Ozon Terapisi Sonrası Düşünceler

Ozon tedavisi, yara iyileşmesine ve oksijenasyona yardımcı olma amacı taşır. Aynı zamanda ciddi enfeksiyonları gidermek için gaz halindeki ozonun kullanılması anlamına gelir. Alternatif tıbbın bu yönteme ilişkin kanıtları eksiktir, ancak bazı araştırmacılar terapötik potansiyelini övmektedir. Tıbbi ozon kullanımı ise FDA onayı almamıştır. Bunun sebebi, ozonun bilinen hiçbir tıbbi uygulaması olmayan zehirli bir gaz olarak kabul edilmesidir.

Ozonlu su, otohemoterapi, IV ozon tedavisi ve ozon odaları ozon formlarından bazılarıdır. Bu uygulamalar toksisite, akciğer kapasitesi kaybı ve kalp sorunları gibi potansiyel tehlikeleri beraberinde getirir.

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu