Defne yaprağı, yüzyıllardan beri yemeklere aroma katmak ve birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmaktadır. Defne yaprağı, gıda ve tıbbi kullanımı dışında kozmetik ürünlerinde, sabunlarda ve deterjanlarda kullanılmak üzere de tercih edilen bir bitkidir.
Defne Yaprağı Nedir?
Defne yaprağı, Lauraceae adı verilen bitki ailesine ait bir ağacın yapraklarıdır. Taze, kurutulmuş, toz ve yağ gibi birçok farklı şekilde kullanılmaktadır.
Defne yaprağının çok güçlü bir aroması olduğu bilinmektedir. Bu yüzden çay yaparken ya da soslara katmak için hazırlanırken yavaş yavaş demlenmesi gerektiği söylenmektedir. Aynı zamanda kokusu için yakılmakta ve daha birçok farklı şekilde kullanılmaktadır.
Defne Yaprağı Faydaları Nelerdir?
Defne yaprağı, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde gazı ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olmak ve serbest radikal hasarıyla savaşmak gibi birçok faydası bulunan bir bitkidir. Aynı zamanda kepek gidermede ve eklem ağrısı ve cilt enfeksiyonlarını tedavi etmede yardımcı olabileceğine dair birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır.
Defne yaprağının faydaları şunlardır;
Antimikrobiyal ve Antioksidan Özelliklere Sahiptir
Defne yaprağı ve defne yaprağı yağı, içeriğinde bulunan koruyucu bileşikler sayesinde anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan faydalar sağlamaktadır. Defne yaprağı, polifoneller, okaliptop, sineole, sabinen ve linalool dahil olmak üzere 80’den fazla tanımlanmış bileşik içermektedir. {1*}
Candida’yı Önlemeye ve Yaraları İyileştirmeye Yardımcı Olur
Archives of Oral Biology’de yayınlanan bir çalışmada, defne yağının candida’ya karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada, defne yaprağının, candida’nın hücre duvarlarına yapışmasına engel olduğu ve bu sayede hücre zarlarına nüfuz etme yeteneğini azalttığı sonuca varılmıştır. {2*}
Defne yaprağının candida ile mücadelesine ek olarak yapılan diğer çalışmalarda, bu bitkinin yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı keşfedilmiştir. {3*}
Kanserle Mücadelede Etkilidir
Defne yaprağı ekstresi kullanımının değerlendirildiği bir çalışmada, bitkinin hem yapraklarının hem de meyvelerinin meme kanseri ile savaşma yeteneğine sahip olduğu bulunmuştur. Nutrition and Cancer’da yayınlanan başka bir araştırma, bu ekstrenin kolorektal kanserle savaşmaya da yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. {4*}
Şeker Hastalığının Tedavisinde Fayda Sağlar
Defne yaprağının kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada, günde iki kez öğütülmüş defne yaprağı alımının kan şekeri düzeylerini ve LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü tespit edilmiştir.
Journal of Clinical Biochesmistry and Nutrition’da defne yapraklarının Tip 2 diyabetin yönetilmesine yardımcı olup olmayacağını belirlemek için yapılan bir çalışmada, defne yaprakların insülin işlevini iyileştirebileceği saptanmıştır. {5*}
Sindirim Sağlığını Korur
Defne yaprağı, mide hasarını önleyerek ve vücuttaki toksinlerin atılmasına ve böbrek sağlığına yardımcı olan idrara çıkmayı teşvik ederek gastrointestinal sistem üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Defne yapraklarında, mide rahatsızlığını yatıştırmaya, böbrek taşlarına karşı koruma sağlamaya ve şişkinlik ve gaz gibi irritabl bağırsak sendromu semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek enzimler içeren bazı organik bileşikler bulunmuştur.
Kaygıyı Azaltmaya Yardımcı Olur
Defne yaprağı, nane ve lavanta da dahil olmak üzere birçok bitkide bulunan bir bileşik olan linalool içermektedir. Dolayısıyla defne yaprağının salgıladığı koku sayesinde defne yaprağı yakmak, kaygı ve stresi azaltmada etkili olmaktadır. {6*}
Böbrek Taşı Tedavisinde Etkilidir
2014 yılında yapılan bir çalışmada, defne yaprağı ekstraktının böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olup olmayacağı araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, defne yaprağının vücuttaki üreaz miktarını azaltabileceği tespit edilmiştir. Ancak çalışmayı yürüten bilim insanları, defne yaprağının böbrek taşı tedavisindeki etkisi üzerine daha fazla çalışma yapılması gerektiğini öne sürmüştür. {7*}
Nöbetlere Karşı Koruma Sağlar
Eski metinler, defne yaprağının nöbet tedavisinde etkili olabileceğine dair bilgiler sunmaktadır. Bilim insanları da bu bilgileri bilimsel olarak kanıtlamak yönünde harekete geçmiştir. Bunun üzerine yapılan bir çalışmada, defne yaprağı ekstresinin içeriğinde bulunan kimyasal bileşenler sayesinde nöbetlere karşı korumada gerçekten etkili olduğu keşfedilmiştir. {8*}
Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır?
Defne yaprağının birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Defne yaprağı çayı ve defne yaprağının kullanıldığı yemek tarifleri, masaj yağları, ovma kremleri ve ev yapımı oda spreyleri olmak üzere defne yaprağı, çeşitli alanlarda kullanıma uygundur.
Defne yapraklarını hava geçirmez kapaklı bir cam kavanozda saklamanız gerekmektedir. Doğru saklama koşulları sayesinde kurutulmuş defne yaprağı iki yıla kadar dayanabilmektedir.
Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Dört adet kurutulmuş defne yaprağı, kaynatılmış bir bardak suyun içine konur ve 4-5 dakika demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra çay süzülür ve tüketime hazır gelir. Tatlandırmak için içine doğal bal ya da şeker otu eklenebilmektedir.
Defne Yaprağı Besin Değerleri
Diğer birçok şifalı bitki gibi, defne yaprağının da kalorisi oldukça düşüktür ve A vitamini ve polifenoller dahil olmak üzere vitaminler ve antioksidanlar bakımından da yüksek değer taşımaktadır. Bir çorba kaşığı (iki gram) ufalanmış defne yaprağı şunları içermektedir;
- 5 kalori
- 3 gram karbonhidrat
- 1 gram protein
- 1 gram yağ
- 0,5 gram lif
- 1 miligram manganez (yüzde 7 günlük değer)
- 0,8 miligram demir (yüzde 4 günlük değer)
- 108 uluslararası birim A vitamini (yüzde 2 DV)
Defne Yaprağı Zararları Nelerdir?
Defne yaprağı kullanımı genel olarak güvenlidir ve bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak defne yaprağına alerjisi olan kişiler için alerjik semptomlara neden olabilmektedir.
Döküntü, ağızda kaşıntı veya dilde şişme gibi herhangi bir yan etki yaşarsanız, bu bitkiyi kullanmayı bırakmalısınız. Ayrıca aşağıdaki durumlardan birine veya birden fazlasına sahipseniz defne yaprağını doktor gözetiminde kullanmalı ya da kullanmamayı tercih etmelisiniz:
- Şeker hastalığı: Defne yaprağı kan şekerini etkileyebilmektedir. Kullanmadan önce sağlık uzmanına danışılması gerekmektedir.
- Ameliyat: Ameliyattan 2 hafta önce defne yaprağının tıbbi amaçlarla kullanmaktan kaçınılması gerekmektedir. Özellikle ameliyatta kullanılan anestezi ile kombine edildiğinde merkezi sinir sistemi işlevini etkileyebilmektedir.
- Astım ve diğer solunum sorunları: Her türlü dumanı teneffüs etmek ciğerleri ve mukus zarlarını tahriş edebilmektedir. Defne yaprağını tıbbi olarak kullanmakla ilgileniyor ancak solunum sorunlarınız varsa, uçucu yağlar gibi diğer yöntemleri kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Hamilelik ve emzirme: Güvende olmak için kullanmadan önce sağlık uzmanına danışılması önemlidir.
Kaynaklar
{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587201/
{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27771586/
{3*} https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-6-12
{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859043/
{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/
{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19962290/
{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977070/#__ffn_sectitle
{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3722849/