Reklam
Uçucu Yağlar

Vanilya Yağı Faydaları

Reklam

Vanilya yağı, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifa kaynağıdır. Güçlü bir antidepresan olan vanilya yağı, enfeksiyonları önler, ateşi düşürür, kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatır. Saçları beslemekten kolesterolü düşürmeye kadar da vanilya yağı birçok konuda sağlığa faydalıdır. Kaynak

Tatlı ve yoğun aromasıyla hoş bir kokuya sahip olan vanilya yağı, fırıncılık ve kozmetik sektöründe de sıkça kullanılır.

Reklam

Vanilya Yağı Nedir?

Vanilya yağı, vanilya çekirdeklerinin fermente edilmesi ile elde edilen uçucu yağdır. Vanilya, dünyada pek çok gıdada kullanılan ‘’salepgiller’’ ailesine ait bir bitkidir. Genellikle Meksika, Hindistan ve Güney Afrika topraklarında yetiştirilir.

Vanilya Yağı Faydaları Nelerdir?

Vanilya yağının sivilceleri azaltır, kanser hücrelerini önler, hafızayı güçlendirir. Vanilya yağı faydaları bunlarla sınırlı değildir. Vanilya yağının, tatlı, sıcak, zengin aroması sadece gıdalarınıza lezzet vermekle kalmaz, aynı zamanda zihni sakinleştirir, cildi onarır. Serbest radikalleri nötralize eder ve cilt hasarını önlemeye yardımcı olan antioksidanlar ve fenolik bileşiklerden zengindir. Vanilya yağı, ayrıca farklı B vitaminleri, özellikle de niasin, tiamin, riboflavin, B6 vitamini ve pantotenik asit ile doludur ve bunların tümü cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Kekik Yağı Faydaları

Hafızayı Güçlendirir ve Bilinç Kaybını Önler

Vanilya yağı, antioksidan özelliğe sahiptir. Böylece sinir hasarlarını iyileştirir ve hafızayı güçlendirir. Bilinç fonksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur. Zihinsel bozukluklara, görme ve işitme bozukluklarına faydalıdır. Kaynak

Reklam

Cinsel Uyarıcıdır

Vanilya yağı, erektil bozukluk, iktidarsızlık ve libido kaybı yaşayanlar da testesteron ve östrojen hormonu salgılanmasını artırır. Testesteron, sperm üretimini sağlayan erkeklik hormonudur. Östrojen ise kadınlarda üremeyi sağlayan kadınlık hormonudur. Vanilya yağı bu iki hormonun salgılanmasını destekler. Bu sayede cinsel uyarıcı görevi görür libidoyu artırır. Kaynak

İltihabı Önler ve Ateşi Düşürür

İltihaplanmalar çoğu hastalığın kökenidir. Vanilya yağı, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlardan korur. İçerdiği antioksidan bileşenler sayesinde iltihaplanmaları iyileştirir ve ateşi düşürür. Kaynak

Karaciğer Rahatsızlıklarını Önler

Bilimsel araştırmalara ve yapılan deneylere göre vanilya yağı, içerdiği vanilin özüyle karaciğerde oluşan hasarları tedavi eder. Karaciğer yağlanmasını önler, iç organların sağlığını korur. İncele

İlginizi çekebilir: Karaciğer Detoksu

Kanseri Önler ve Dokuları İyileştirir

Kanserojen maddeler dokularımıza hasar vererek kanser hücrelerinin oluşmasına neden olur. Vanilya yağı, anti-kanserojendir. Doku ve hücre hasarına engel olarak kanseri önler, kanser hücrelerinin hızla yayılmasını engeller. Özellikle prostat ve kolon kanserinin tedavisinde kullanılır. Kaynak

Reklam

Doğal Antidepresan ve Sakinleştirici

Vanilya yağının aroması ve hoş kokusunun sakinleştirici özelliği vardır. Sinir krizlerini engeller. Yatıştırıcı ve gevşetici özellikler gösterir. Ruh halini iyileştirerek doğal antidepresan görevi görür. Stresi azaltmaya yardımcı olur, depresyonu önler. Kaynak

İlginizi çekebilir: Doğal Depresyon Tedavisi

Nefes Darlığına İyi Gelir

Vanilya yağı, boşaltım sisteminden solunum sistemine kadar pek çok konuda faydalıdır. Sinir sistemindeki kasılmalara ve ciltteki alerjilere karşı koruma sağlar. Aromatik kokusu akciğerleri açar, rahat nefes alıp vermenizi sağlar. Dolaşım ve boşaltım sistemini de uyararak bedensel işlevi artırır.

Uyku Bozukluğunu Düzenler

Vanilya yağı, kan basıncını düşürür ve sakinleştirmeye yardımcı olur. Böylece gece salgılanan hormonları dengeleyerek uyku kalitesini arttırır. Uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

Adet (Regl) Sancısını Hafifletir

Vanilya yağı, östrojen hormonunu düzenler ve adet düzenini korur. Adet döneminde yaşanan şişkinliği, ağrıları ve krampları hafifletir. Vanilya yağı, adet döneminde yaşanan duygusal değişimleri ve cilt hassasiyetini de önler.

Uçuklara İyi Gelir

Doğal antibakteriyel olan vanilya yağı, uçukları ve türevi ağız yaralarını tedavi eder. Düzenli aralıklarla uçukların üzerine solüsyon olarak uygulayabilirsiniz. Böylece vanilya yağı uçukların tekrarlanmasını da önler. Kaynak

Kolesterolü Düşürür

Yapılan deneyler sonucu vanilya yağının kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır. Vanilya yağını yemeklerinize ilave ederek doğal ve hızlı bir yolla kolesterolünüzü düşürebilirsiniz.

Saçları Uzatır

Vanilya yağı, saçlara ve cilde olan faydaları sayesinde temizlik ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılır. Saçlardaki yıpranmayı ve dökülmeleri engeller. Vanilya yağı saça uygulandığında saç derisindeki kan akışını hızlandırır ve saçların uzamasını sağlar.

Diş Ağrısına İyi Gelir

Merkezi sinir sistemi vücuttaki ağrıları kontrol eder. Vanilya yağı, içerdiği vanilin sayesinde merkezi sinir sistemini güçlendirir. Vanilya yağı diş ağrısına direkt etki eden doğal ağrı kesicidir. Bir pamuğa birkaç damla vanilya yağı damlatarak ağrıyan diş üzerine pamuğu yerleştirin. Vanilya yağı, diş ağrınızın geçmesine katkı sağlayacaktır.

Vanilya Yağı Nasıl Seçilir?

Ticari olarak satılan birçok vanilya yağı, sentetik bileşen içerebilir yoğun işlem yapılmış olabilir. %100 saf vanilya yağı hem pahalı hem de bulmak kolay değildir. Vanilya yağını yukarıda saydığımız sağlık faydaları için kullanacaksanız vanilin içeriğinin yüksek olmasına dikkat ediniz. Vanilin ne kadar yüksek olursa o kadar kaliteli aroma olduğunu unutmayın.

Örneklersek; Standart olarak aromaterapi uygulamalarında kullanılacaksa vanilya Co2 toplam özünü arayın. Vanilya Co2 toplam özü %26 vanilin içerirken, yemek pişirmek için kullanılan vanilya özü sadece %2 içerir. Birçok marka veya üretici, vanilin oranı düşük ürünleri “vanilya yağı” olarak satmaya çalışır, bu nedenle etiketleri dikkatlice okumalı ve güvendiğiniz satıcıdan almanızı tavsiye ederiz. Vanilya yağı, lavanta yağı, nane yağı ve kekik yağı gibi buharda damıtılmış, expres presleme veya soğuk preslenme olmadığı için “esansiyel yağ” değildir.

Vanilya yağının kafa karıştıran formları olduğundan etiketleri iyi okuyun. Vanilin yüzdesi ne kadar yüksekse, ürün o kadar iyi olur. Satın aldığınız vanilya yağını, cildinizde veya dahili ilaç olarak kullanacaksanız, yüksek oranda vanilin içeren iyi markalardan seçiminizi yapın.

Vanilya Yağı Nasıl Kullanılır?

Vanilya yağı hastalıklarda veya pişirmede çok farklı yöntemleri vardır. Alerjik tepkimeler yaşamamak için ölçülü kullanmaya dikkat edin.

  • Rahatlamak ve zihnen dinlenmek için vanilya yağı ile masaj yapabilirsiniz. 10 damla vanilya yağı ile ayaklarınıza, boynunuza, göğsünüze ve karnınıza masaj yapın.
  • Geceleri rahat bir uyku için 3-5 damla arasında vanilya yağı soluyun veya ılık suya 5-10 damla vanilya yağı damlatın, suyu tüketin.
  • Canlı ve pürüzsüz cilt dokularına sahip olmak için 3 damla vanilya yağını kullandığınız losyonlara ekleyebilirsiniz.
  • Yanık ve yaralarınızın iyileşmesi için etkilenen bölgeye 2-3 damla vanilya yağı sürebilirsiniz.
  • Uçukları tedavi etmek için günde 4 kez pamuğa damlatılmış vanilya yağını uçukların üzerine sürün ve bu yaralar kaybolana kadar işlemi tekrarlayın.
  • Stres ve yorgunluğu azaltmak için banyo suyunuza vanilya yağı ekleyerek yıkanabilirsiniz.
  • Sağlıklı ve parlak saçlar için şampuanınıza 1-3 damla vanilya yağı ekleyebilirsiniz.
  • Sivilcelerinizi azaltmak için 1-3 damla vanilya yağını pamuğa damlatarak sivilcelerinize uygulayabilirsiniz.

Vanilya Yağı Yan Etkileri

Vanilya yağının ciddi boyutta yan etkileri yoktur. Ancak nadir olarak baş ağrısı, cilt tahrişi, uyku bozukluğu gibi sorunlara sebep olabilir. Bünye hassasiyetinize göre alerjik tepkimelerle de karşılaşabilirsiniz.

Vanilya Yağı Kullanırken Alınacak Önlemler

Kulak, göz ve hassas bölgelere temas ettirmekten kaçının. Alerjik tepkimeler oluşursa kullanmayı bırakın.

Vanilya Yağını Karıştırabileceğiniz Diğer Yağlar

Vanilya yağı, diğer faydalı uçucu yağlarla birleştirilerek kullanıldığında etkisini artırır.

Vanilya yağı: Limon, Portakal, Jojoba, Neroli, Lavanta, Papatya ve Sandal Ağacı yağı ile iyi uyum sağlar.

Vanilya Yağının Çocuklara Faydaları ve Kullanımı

Vanilya yağı, çocuklarda ateş düşürmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Bir çay kaşığı şeker ile bir bardak ılık suya vanilya yağı ekleyin. Bu karışımı çocuklara içirin. Lezzeti ve hoş kokusu sayesinde çocukların tüketimi kolaydır.

Evde Vanilya Yağı Nasıl Yapılır?

Vanilya esansiyel yağının karakteristik bir aroması vardır. Bu aromayı kaybetmemek için her ne kadar özel işlemlere tabi tutularak yapılsa da evde kendi vanilya yağınızı hazırlamak mümkün.

Malzemeler:

  1. Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  2. Badem yağı
  3. Vanilya çubukları

Vanilya Yağı Tarifi

  • Birkaç dal vanilya çubuğunu eşit şekilde doğrayın.
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı ve birkaç damla badem yağı ile birleştirin.
  • İki hafta yağda bekletin.
  • Düzenli aralıklarla karışımı çalkalayın.
  • İki hafta sonunda kullanabilirsiniz.

Dikkat: Uygulamadan önce mutlaka taşıyıcı bir yağ ile %5 oranında seyreltilmesi tavsiye edilir.

Vanilya Yağıyla Kullanılan Taşıyıcı Yağlar

Aşağıdaki yağları vanilya yağını güçlendirmek, seyreltmek veya sürmesini kolaylaştırmak için kullanabilirsiniz.

  • Hindistancevizi yağı
  • Badem yağı
  • Jojoba yağı
  • Zeytinyağı
  • Avokado yağı
  • Argan yağı
  • Kuşburnu yağı
  • Kayısı Çekirdeği yağı

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu