Reklam
Beslenme

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir?

Reklam

Mısır püskülü faydaları nelerdir? Yemek pişirmek mısır koçanlarından soyulan uzun, ipeksi ipliklere mısır püskülü denir. Mısır püskülü, aslında yüzyıllardır geleneksel Çin ve Kızılderili ilaçlarında kullanılan besleyici gıdalardan biridir. Mısır püskülleri faydalı birçok bileşik içerir. Sıtma, yüksek tansiyon, idrar yolu enfeksiyonları ve iltihaplanma gibi durumlar için terapötik olarak kullanılabilir. Günümüzde yaygın olarak çay formunda tüketilir. Sağlık faydalarının yanı sıra, son zamanlarda olası kilo verme etkileri nedeniyle popülerleşmiştir.

Rezenenin Faydaları Nelerdir❓Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Mısır Püskülü Nedir?

Bilimsel adı stigma maydis olan mısır püskülü, mısır kabuğu içinde büyüyen soluk renkli ve ince ipliklerdir. Püsküller, mısırın büyüme evresinde polenleri içine hapsederek gelişime destek olur. Mısırın yanı sıra, püsküller insan sağlığı için de oldukça faydalıdır.

Reklam

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir?

Mısır püskülleri, Türkiye, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa gibi ülkelerde geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılır. Hem taze ve hem de kuru halde tüketilebilir.

Hastalıklara Karşı Korur

Püsküller, fenolik bileşikler ve flavonoidler açısından zengindir. Araştırmalar, püsküllerin güçlü antioksidan özellikler taşığını ve serbest radikal oluşumunu önlediğini gösterir. Ek olarak, hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, mısır püsküllerinin anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu oksidatif strese bağlı iltihaplı hastalıkların tedavisinde faydalı olabileceğini tespit etmiştir. {1*}

Besin Değeri Yüksektir

Mısır genel olarak besin değeri yüksek bir gıdadır ancak mısır püskülleri makro ve mikro besinler açısından da zengindir. Mısır püskülleri bol miktarda protein, karbonhidrat, vitamin, kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum tuzları içerir. Ayrıca, sitosterol ve stigmasterol, alkaloidler ve saponinler dahil olmak üzere steroidler bulundurur.

Sodyum alımı hakkında daha fazla bilgi almak için Günlük Ne Kadar Sodyum Almalıyız? yazımızı okuyabilirsiniz.

Reklam

Kolesterol Seviyelerini Dengeler

Püsküllerde bulunan flavonoidleri kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.  Araştırmalar, mısır püskülleri özünde bulunan flavonoidlerin, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde düşürebileceğini göstermiştir. {2*}

Yüksek Tansiyonu Düşürür

Mısır püskülü çayının yüksek tansiyona iyi gelebileceğini gösteren birçok araştırma vardır. Araştırma sonuçlarında mısır püskülü çayının tansiyon düşürücü ilaçlarla birlikte kullanılmasının tansiyonu düşürme konusunda daha iyi etki göstereceği belirtilmiştir. {3*}

Yüksek tansiyona iyi gelen gıdalar hakkında daha fazla bilgi almak için Yüksek Tansiyona İyi Gelen Gıdalar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yüksek Kan Şekerini Düşürür

Çalışmalar, mısır püsküllerinin anti-diyabetik etkilere sahip olduğunu ve sıçanlarda glikoz toleransını iyileştirdiğini tespit etmiştir. Püsküllerin insan sağlığına olan etkileri için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da hayvan çalışmaları mısır püsküllerinin anti-diyabetik etkisini açıkca gözler önüne serer. {4*}

İdrar Söktürücüdür

Araştırmalar, püsküllerin idrar yollarının iç yüzeyini rahatlattığını ve böylece tahrişi azaltarak idrar salgısını artırdığını kanıtlamıştır. Ayrıca, idrar yollarını gevşeterek böbrek taşların geçişini de kolaylaştırır. {5*}

Reklam

İdrar söktürücü olarak çalıştığı için püsküllerin potasyum seviyelerini düşürebileceği düşünülür. Püsküller geleneksel tıpta idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

İdrar yolu enfeksiyonu doğal tedavi yolları hakkında daha fazla bilgi almak için İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Depresyon Semptomlarını Hafifletir

Yapılan araştırmalar sonucunda mısır püskülü tüketiminin anti-depresan aktiviteye sahip olduğu hafif depresyon vakalarında genel ruh halini iyileştirebileceğini gösterir. {1*}

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Püsküller üzerinde yapılan çalışmalara göre, mısır püskülleri yağ oksidasyonunda yer alan genleri destekleyerek yağ birikimini ve kilo artışını engelleyebilecek etkiler oluşturabilir.

Mısır Püskülü Nasıl Tüketilir?

Püsküller çiğ, kuru, çay veya takviye olarak tüketilebilir. Normal gıda miktarlarında tüketildiğinde güvenli kabul edilir ancak takviye formunda kullanılacaksa önerilen kesin bir doz yoktur. Çoğu takviye, günde 2-3 kez 400-450 miligramlık dozlar önerir. Şu anda, püsküllerin güvenliği ve etkinliğine dair yeterli bilgi olmadığı için ürün etiketlerinde önerilen dozlara bağlı kalınması önerilir.

Mısır Püskülü Çayı Nasıl Demlenir?

Bir çaydanlığa veya cezveye yaklaşık çeyrek bardak kadar mısır püskülü koyun ve üzerine bir bardak kaynar su dökün. Çaydanlığın veya cezvenin üstünü kapatın ve püsküllerin yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. Son olarak demlediğiniz çayı süzün. Günde 3 bardak tüketebilirsiniz.

Mısır Püskülü Yan Etkileri Nelerdir?

Mısır püskülü, tüketimi genellikle güvenli kabul edilir ancak püsküllerde bulunan kimyasal bileşenler rahmi uyarabileceğinden hamile kadınların doktora danışmadan tüketmesi önerilmez.

Püsküllerin kan şekeri düşürücü etkileri olduğu için şeker hastalarının mısır püskülü tüketirken dozajı düşük tutması veya doktoruna danışması gerekir.

Püsküller, potasyum seviyelerini düşürebilir, bu nedenle düşük potasyum seviyelerine sahip olan kişilerin tüketmesi önerilmez.

Diyabet, yüksek tansiyon, iltihaplanma ve kan pıhtılaşması için ilaç kullanan kişilerin mısır püskülü tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir.

Düşük bir ihtimal olsa da bazı kişilerin mısır püskülüne karşı alerjisi olabilir. Vücudunuzun püsküllere nasıl tepki vereceğini görmek için düşük dozlarda tüketmeye başlayın. Kaşıntı, kızarıklık, yanma, döküntü gibi alerjik bir reaksiyon yaşarsanız kullanmayı bırakın.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6268265/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211425411000112
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211425411000112
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4645864/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22890173/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu