Reklam
Sağlık

Sağlıklı Vajina İçin Probiyotik Kullanımı

Reklam

Genellikle bağırsaklar için faydalı olduğu bilinen probiyotik takviyeleri sadece sindirim sistemi için kullanılmamaktadır. Aynı zamanda vajinadaki mikrop dengesini olumlu yönde etkilemekte ve sağlıklı vajina için gerekli görülmektedir. Probiyotikler, vajina içinde bulunan maya ya da bakterilerin dengelenmesini ve asit-baz dengesinin sağlıklı bir düzeyde korunmasını sağlamaktadır. Bağırsak ve kolonlardaki bakteriler ve vajinadaki sağlıklı bakteri türleri birbirinden farklı olduğundan aynı probiyotik iki alanda da fayda sağlamayacaktır.

Menopozun Etkilerini Azaltacak Doğal Tedavi Yöntemleri. Doğal Menopoz Tedavisi Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Dengesiz Vajina Nedir?

Kadın vajinası birçok yararlı bakteri ve mikroorganizmaya ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin, vajina içinde bulunan iki tür sağlıklı bakteri soyu L. Crispatus ve L. Iners olarak bilinmektedir. {1*} Vajinada bulunan bakterilerde dengesizlik olduğunda yani faydalı olanlarla zararlı olanlar arasında ideal miktardan fazla fark bulunduğunda, kadının bazı vajinal rahatsızlıklara sahip olması mümkün olmaktadır.

Reklam

Kadınların genellikle üreme sistemlerinde bulunan mikroplardaki dengesizlikler probiyotik tedeavisi ile çözülebilmektedir. En yaygın vajinal hastalıklardan olan vajinoz ve maya enfeksiyonlarını önlemek ya da uzun süreli etkisini azaltmak için takviye ilaç alınabilmektedir. Vajinada bulunan bakteri oranını dengelemek için vajinaya yerleştirilen fitil kapsüllerinin yanı sıra probiyotik hapları ağızdan da alınabilmektedir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonundan (Vajinit) Nasıl Kurtulursunuz? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Probiyotikler Sağlıklı Vajina İçin Önemlidir

Harvard Health Publishing’e göre günümüzde takviyenin tekrarlayan vajinal enfeksiyon riskini ve bu enfeksiyonların neden olduğu tahriş belirtilerini azaltabileceğini gösteren kanıtlar bulunmaktadır. {2*} Aynı kaynağa göre hala bilinmeyen birçok faydası araştırılmaktadır. Probiyotik gıda ve takviyenin vajina sağlığına etkisi olumlu yöndedir.

  • Kaşıntı, akıntı ve hoş olmayan kokuya neden olan tekrarlı bakteriyel vajinozun önlenmesi
  • Ağrılı idrara çıkma, akıntı, batma ve vajinada yanma gibi belirtileri olan maya enfeksiyonlarını önleme {3*}
  • Sağlıklı maya dengesi ve idrar yolu sağlığını sağlama
  • Vajinal pH ve florayı dengelemeye yardımcı olarak temizlik ürünü, prezervatif ya da cinsel ilişkideki rahatsızlığı ve hassasiyeti azaltır
  • Vajinal kokuyu azaltır {4*}

Sağlıklı Vajina ve BV (Bakteriyel Vajinozis)

Bakteriyel vajinozis ya da BV, doğurganlık çağında bulunan kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır. {5*} Genellikle zararlı mikroorganizmaların aşırı büyümesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Uzmanlar, bu hastalığa sahip kadınlar için en iyi probiyotiklerin asidofilus, rhamnosus ve reuteri olduğuna inanmaktadır. {6*} Bunlar vajinada doğal olarak da bulunmakta ve sorun yaratabilecek olan zararlı bakterilerin etkilerine karşı koymaya da yardımcı olmaktadır.

Araştırmalara göre, vajinadaki kötü bakteri ve mayayı azalttığından ağızdan alınan GR-1 ve RC-14 gibi oral takviyelerin faydalı etkileri bulunmaktadır. {7*} Oral yani ağızdan hap şeklinde alınan probiyotiklerin vajinaya ne kadar iyi ulaştığı hala tam olarak bilinmemektedir. Ancak yine de fitiller düzgün yerleştirilmediğinde zararlı olabildiğinden oral kapsüller daha sık tavsiye edilmektedir. {8*} Jinekologların çoğu yüksek kalitesi olan bir oral takviye (CU ve CFU sayısı 10-50 milyar ola) önermektedir.

Reklam
Kadın Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen 15 Yanlış Kaynak

Vajinal Sağlık ve Maya Enfeksiyonları

Maya enfeksiyonlarına genellikle “candida” denilen bir mantarın aşırı büyümesi neden olmaktadır. {9*} Kadınların vajinasında doğal olarak bulunan bu mantar sağlıklı etkilere de sahiptir ancak enfeksiyon haline de gelebilmektedir. {10*} Maya enfeksiyon rahatsızlıklarını önlemek için araştırmalar en iyi probiyotiklerin BV için kullanılanlara benzer olduğunu öne sürmektedir. Bu sebeple doktorlar tarafından maya enfeksiyon ve vajinoz için aynı tedaviler önerilmektedir.

Probiyotikler PH Dengesine Yardımcı Mıdır?

Journal of Family Practise içinde yayınlanan bir araştırma, Lactobacillus probiyotiklerin vajinal pH değerini yükselten türde fayda sağladığını belirtmektedir. {11*} Daha asidik olma eğiliminde olan vajina pH dengesinin sağlanması enfeksiyonlarla savaşmaya ve zararlı bakterilerden korunmaya yardımcı olmaktadır. Bahsedilen probiyotik türleri asidofilus, rhamnosus ve reuteri olarak bilinmektedir. Tahriş riskini azalttığı düşünüldüğü ve normal asit-baz dengesini vajina içinde sağlamak için kullanılması önerilmektedir. {12*}

Ayrıca probiyotikler vajinanın daha iyi kokmasına yardımcı olmaktadır. Bakteriler vajina bölgesinin ağır ve hoş olmayan bir türde koku yaymasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple sağlıklı bakterilerin var olması rahatsız eden kokuyu ortadan kaldırabilmektedir. Vajinal sağlık için kullanılan probiyotikler, enfeksiyonları önlemenin yanı sıra kaşıntı, kızarıklık, tahriş, yanma, hassasiyet, koku ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Sağlıklı Vajina İçin Yapılması Gerekenler

Sık sık bakteriler sebebiyle vajinoz ya da maya enfeksiyonuna yakalanan bir kadınsanız doktora görünmenizde fayda bulunmaktadır. Ancak bir sorun yaşamıyorken de sağlıklı bir vajinaya sahip olmak ve cinsel hastalıklardan korunmak için yapılması gereken bazı şeyler bulunmaktadır.

  • Kokulu ve tahriş edici kimyasallardan uzak durmak
  • Kokusuz ve doğal yapım sabunlar kullanmak
  • Vajinada zararlı bakterileri önleyen sağlıklı bakterilerin varlığını korumak için duş sırasında buraya fazla su sıkmamak
  • Günlük banyo yapmak ve ılık su ile duş almak
  • Daha fazla hava akışı sağlayan sentetik kumaş yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmek
  • Kokusuz organik pamuklu tampon ve ped kullanmak
  • Çok fazla korunmasız seks yapmaktan kaçınmak
  • Sarımsak, yoğurt, kekik ve çeşitli türde çaylar dahil olmak üzere vajinaya reçetesiz hiçbir tedavi ürününü sokmamak
  • Probiyotik fermente gıdalar, yeşil yapraklı bitkiler, meyveler, şifalı otlar içeren yemekler tüketmek {13*}
  • İşlenmiş gıda ve aşırı şekerden uzak durulan sağlıklı besinler almak

Kaynaklar

{1*} https://draxe.com/health/microbiome/
{2*} https://www.health.harvard.edu/womens-health/does-your-vagina-really-need-a-probiotic
{3*} https://draxe.com/health/urethritis/
{4*} https://draxe.com/health/vaginal-odor/
{5*} https://draxe.com/health/bacterial-vaginosis-symptoms/
{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1523530/
{7*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12628548/
{8*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16697231/
{9*} https://draxe.com/health/candida-symptoms/
{10*} https://draxe.com/health/vaginal-yeast-infection/
{11*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183959/
{12*} https://draxe.com/health/ph-balance/
{13*} https://draxe.com/nutrition/fermented-foods/

Reklam

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu