Rolfing faydaları nelerdir? Ağrıyı azaltır mı? Rolfing yaş fark etmeksizin her vücut için faydalı olabilecek alternatif bir tedavi yöntemidir. Yapısal entegrasyon olarak da bilinen Rolfing, vücudun miyofasyal yapısını yerçekimi alanıyla yeniden hizalamak ve dengelemek için vücudun yumuşak dokusunda derin manipülasyon ve hareket eğitimi kullanan bütünsel bir vücut çalışması sistemidir. {1*}
Rolfing, duruşu iyileştirmek, kronik ağrıyı hafifletmek ve stresi azaltmak için kullanılır. Kasları ve diğer iç organları stabilize etmek, çevrelemek ve birbirinden ayırmak için cildin altında oluşan vücuttaki bir bağ dokusu tabakası olan fasyaya odaklanır. Yalnızca fiziksel iyileşme sağlamaz, ayrıca beden zihin etkileşimi kurarak zihinsel sağlığı da iyileştirir.
Rolfingin faydalarının ana sebebi periferik sinir sistemi ve miyofasiyal yapılar üzerindeki fizyolojik etkilerden kaynaklanır. Rolfingin, hareketliliği artırabileceği, nefes almayı kolaylaştırabileceği, stresi azaltabileceği, enerjiyi artırabileceği ve genel olarak bir kişinin genel refahını iyileştirebileceği düşünülür. {2*}
Rolfing Faydaları Nelerdir?
Rolfingin kurucusu Dr. Rolf, rolfing sırttaki keskin ağrıların, kronik yorgunluğun yerçekiminin vücuda uyguladığı kuvvetten kaynaklanabileceğini savunur. 40 yaşını geçen çoğu kişide muhtemelen ortaya çıkan bu rahatsızlıklar yaşlılık habercisi gibi görünse de Dr. Rolf’a göre semptomlar yerçekimiyle olan mücadele sonucu ortaya çıkabilir. Bu düşünceden yola çıkılırsa vücudun uygun şekilde çalıştırılmasıyla yerçekimine meydan okunabilir ve vücut kendini iyileştirebilir. {3*}
Kasları Geliştirir
Sporcular için rolfing, sınırlayıcı fiziksel davranışları değiştirmeye odaklanır ve sporculara yerçekimini kendi lehlerine nasıl kullanacaklarını öğretir. Duruşu iyileştirerek, daralmış kas liflerini uzatarak, gergin alanları gevşeterek ve hareket kolaylığını artırarak her seviyedeki sporcunun gelişmiş fiziksel yetenek kazanmasına yardımcı olur. Kasların daha verimli çalışmasına yardımcı olarak vücudun enerjiyi koruma yeteneğini de artırır. {4*}
Kas ağrısı doğal tedavi yolları için En İyi 12 Doğal Kas Gevşetici yazımızı okuyabilirsiniz.
Temporomandibular Eklem Sendromunu (TMJ) Tedavi Eder
Temporomandibular eklem sendromu (TMJ), çeneyi kafatasına bağlayan eklemin iltihaplanması ve sıkılaşmasıdır. Sendromun yaygın belirtileri çenede kilitlenme ve ağrıdır. Rolfing, çene ve kafatası arasındaki eklemi, kısıtlı ve ağrılı durumundan kurtararak TME hastalarına yardımcı olabilir. Journal of Bodywork and Movement Therapies’de yayınlanan bir çalışma, 20 seans sonucunda tedavinin hareket aralığını artırdığı ve TME ile ilişkili ağrıyı azalttığı sonucuna varmıştır. {5*}
Kronik Sırt Ağrısını Azaltır
Kronik stres, yaşam kalitenizi çeşitli şekillerde düşürür ve genellikle sırtta, omuzlarda ve boyunda gerginliğe neden olur. Yaygın bedensel stres etkilerini yok etmek çok zor olabilir ancak rolfing seansları acı verici gerginlik biçimlerini etkili bir şekilde düzeltebilir. Kas hareketlerini gevşetir ve kötü kas gerginliğini ve yanlış kullanım modellerini değiştirir. Seanslarla birlikte, sırt kendini düzgün bir şekilde hizalar ve sırt ağrısı büyük oranda azalır.
Seanslar özellikle bel ağrısı için oldukça başarılı olmuştur. Kronik, spesifik olmayan bel ağrısı için fizik tedaviye ek olarak uygulandığında ağrı azalma ihtimali artar ve ağrıya bağlı sakatlanma riski azalır.
Postürü ve Omurga Sağlığını İyileştirir
Araştırmalar, rolfingte bulunan yumuşak doku yaklaşımının, genel kas-iskelet dengesini ve hizalamasını iyileştirdiğini göstermiştir. Ek olarak, parasempatik sinir sistemindeki gelişmelerin, artan dikkat süresi ve azalan otonomik stres seviyeleri dahil olmak üzere gelişmiş nörolojik fonksiyonla ilişkili olduğu gösterilmiştir.
UCLA’da yapılan bir araştırma, deneysel deneklerin beş hafta boyunca haftada iki kez olacak şekilde 10 seans almasını sağladı. Hem deney hem de kontrol denekleri, beş haftalık süreden önce ve sonra değerlendirildi. Araştırmacılar, 10 seansı tamamlayan deneklerin nöromüsküler sistem dengesini iyileştirerek motor performanslarda büyük bir gelişme kaydettiğini buldu.
Servikal omurga disfonksiyonunu tedavi etmek için rolfing kullanımını değerlendirmek için yapılan başka bir çalışma, 10 seanslık tedavinin yetişkin deneklerde ağrıyı önemli ölçüde azaltabildiğini ve aktif hareket açıklığını artırabildiğini buldu.
Astım Semptomlarını ve Solunumu İyileştirir
Rolfing astım için doğal bir ilaç olarak düşünebilirler. Araştırmalar, rolfing yapmanın astımı olan kişilerde nefes almayı iyileştirebileceğini gösterir. Bunun nedeni, seanslarda bulunan hareketlerin astım hastaları için tam göğüs genişlemesini sınırlayan göğüsteki fasya, sinirler ve kaslardaki kısıtlayıcı kalıpları parçalamasıdır.
Astım gibi solunum bozuklukları olan kişiler, kısıtlı veya yanlış nefes almadan kaynaklanan duruş bozukluklarını da iyileştirebilir. Nefes almayı iyileştirerek ruh halini de iyileştirir, stresi azaltır, enerji seviyesini yükseltir.
Astım hastalığı doğal tedavi yöntemleri için Astım Krizinde Etkili Doğal Tedavi Yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Rolfing Nasıl Yapılır?
Temel bir rolfing seansına katılırken, kolay fiziksel hareket sağlayan rahat kıyafetler giymelisiniz. Her seans tipik olarak en az bir saat sürer ve iki saate kadar uzar. Her seans, vücudun belirli bir bölgesine sıkışmış kitleleri serbest bırakmayı amaçlar.
Rolf pratisyenleri veya rolferleri, müşterilerin genellikle kısıtlayıcı olan ve ağrılarına sebep olan hareket tepkilerinin daha iyi farkına varmalarına yardımcı olur. Daha sonra müşterilerin nefes alma, yürüme, eğilme, kaldırma ve diğer temel günlük fiziksel eylemler sırasında daha özgür, daha akıcı hareketler hissini keşfetmelerine yardımcı olur.
1-3. Seanslar
1-3. seanslar genellikle bağ dokularını ve yüzey katmanlarını gevşeterek dengelemeye odaklanır.
- 1. Seans: Spesifik olarak, ilk seans kollar, göğüs kafesi ve diyafram üzerinde çalışarak nefes kalitesini artırmaya ayrılır. ayrıca üst bacak, diz arkası eklemleri, boyun ve omurga boyunca da açma hareketlerine başlatılır.
- 2. Seans: Ayak ve alt bacak kaslarını dengeleyerek vücuda sabit bir temel kazandırmaya yardımcı olur.
- 3. Seans: Yerçekimi etkisi altında dururken baş, omuz kuşağı ve kalçaların birbiriyle konumsal olarak nasıl ilişkili olduğunu anlamaya odaklanır.
4-7. Seanslar
4-7. seanslar pelvisin alt kısmı ile başın tepesi arasında bulunan alana odaklanır. Ayrıcai, destek rolü için bacakların derin dokusuna da odaklanılır.
- 4. Seans: Ayağın iç kısmından bacağa kadar ve daha sonra pelvisin dibine kadar odaklanır.
- 5. Seans: Yüzeysel ve derin karın kaslarını sırtın kıvrımına göre dengelemeye çalışır.
- 6. Seans: Bacaklardan, pelvisten ve sırtın alt kısmından daha fazla destek ve hareket sağlamaya çalışırır.
- 7. Seans: Tamamen boyun ve başa odaklanır.
8-10. Seanslar
Sona kalan üç gelişmiş seans boyunca “bütünleşme” vurgulanır, çünkü 8-10 seansları uygulayıcıya daha önce kurulmuş ve henüz yapılmamış ilerlemeleri, pürüzsüz hareketleri ve doğal koordinasyonu bütünleştirmeye odaklanır.
8. ve 9. seanslarda, rolfer her birey için kişiselbir program hazırlar ve buna göre seansı gerçekleştirir.
Son seans da aynı şekilde bir entegrasyon seansıdır ancak daha da önemlisi bir düzen ve denge duygusu uyandırmayı amaçlar. Tüm seanslar tamamlandığında, vücut gelecek yıllar boyunca sağlıkla yönlendirilir ve desteklenir.
Rolfing Tarihi Nedir?
Rolfing, adını ve hayatını insan zihninde ve vücudunda bulunan şifa olanaklarını keşfetmeye adamış Amerikalı bir biyokimyacı olan Dr. Ida Rolf’tan almıştır. Hem kendisinin hem de sevdiklerinin sağlık sorunlarına çözüm bulmak isteyen Rolf, kayropraktik tıp, osteopati, homeopati ve zihin-vücut disiplinleri dahil olmak üzere farklı iyileştirme ve manipülasyon sistemlerini incelemek için uzun yıllar harcamıştır.
Dr. Rolf, tüm deneyimlerinden ve araştırmalarından öğrendiği gibi, vücudun miyofasiyal sistemini manipüle ederek duruş ve yapıda inanılmaz değişiklikler elde edebileceğini keşfetmiştir ve rolfing yaklaşımına “yapısal entegrasyon” adını vermiştir.
Dr. Rolf çalışmalarını başkalarına aktarmak ve eğitim sürecini erişilebilir kılmak için yöntemini 10 seanslık bir seri halinde geliştirmiştir. Müşteriler ve uygulayıcılar ise Dr. Rolf’un çalışmasını “rolfing” olarak adlandırmıştır.
Rolfing aynı zamanda çocuklar üzerinde de kullanılabilir. Çocuklar söz konusu olduğunda, bazı ebeveynler, beyindeki hasar nedeniyle oluşan ve hareket kısıtlılığına sebep olan serebral palsini (SP) yönetmeye yardımcı olmak için rolfingten faydalanır.
Rolfing ve Masaj Arasındaki Fark Nedir?
Rolfing tedavileri genellikle derin doku masajı olarak düşünülür. Rolfing ve masajın her ikisi de yumuşak doku manipülasyonunu kapsarken, rolfing aynı zamanda vücudun fiziksel dengesini geliştirerek vücudu yerçekimine karşı dengelemeyi amaçlar.
Masaj yaparken kullanılabilecek yağlar hakkında bilgi almak için Ayak Masajı İçin Kullanılabilecek Uçucu Yağlar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Rolfing ve Yoga Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?
Dr. Rolf, rolfingi geliştirirken yogadan etkilenmiştir. Rolfing ve yoga bu sebeple birbirini tamamlar, her ikisi de vücudun esnekliğini, dengesini ve genel yapısını iyileştirmeye odaklanır. İki yaklaşım da fiziksel sağlığı iyileştirmenin duygusal sağlığı iyileştirmeye yardımcı olduğuna inanır. Hem yoga hem de rolfing, enerji seviyelerini ve akışını iyileştirirken gerginliği serbest bırakmak için vücuttaki nefesi nazikçe ve tamamen yönlendirmeye odaklanır.
Rolfing Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Seanslara başlamadan önce herhangi bir kronik rahatsızlığın veya ağrının altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanmadığından emin olmak önemlidir. Bir hastalığı, enfeksiyonu veya yaralanması olan herkes, seanslara başlamadan önce bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Ayrıca herhangi bir bağ dokusu rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz veya emziriyorsanız veya psikolojik bir rahatsızlığınız varsa önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Bazı insanların özellikle ilk seansları zaman zaman ağrılı geçebilir. Seans sırasında kişinin yaşayabileceği ağrı veya rahatsızlık düzeyi, travmanın/ağrının şiddetine, vücut bölgesinde ne kadar süredir olduğuna ve ağrı veya yaralanmaya karşı duygusal yaklaşıma bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı uzun süreli, derin ağrılar muhtemelen daha fazla çalışma gerektirir ve bu da biraz rahatsızlığa neden olabilir ancak masaja benzer şekilde, rahatsızlık anlıktır. Seanslardan sonra bir miktar ağrı yaşanabilir, ancak bu genellikle hafiftir ve temel ısı ve buzla tedavi edilebilir.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162380/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15458753/
- https://ginakilgus.files.wordpress.com/2012/09/animal_healing__the_power_.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198617/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19761954/