Doğal varis tedavisi var mı? Ciddi bir toplardamar hastalığı olan varis hastalığı damarlarınız genişlediğinde ve bunun akabinde aşırı kanla dolduğunda ortaya çıkmaktadır. Şiş ve kabarık bir görüntüye sahip olan tipik varisli damarlar, aynı zamanda mavimsi-mor bir renge sahiptir. Genellikle ağrılı seyreden bu damar hastalığı özellikle kadınlarda daha çok yaygındır. Varis Nedir? Varis Neden Olur? Varis Belirtileri Nelerdir? Varis damar hastalığı mıdır? Sorularını merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Varis Nedir? Varis Neden Olur?
Varis, genellikle bacaklarda seyreden toplardamarların genişlemesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Toplardamarlar vücuttaki oksijeni azalmış kanı temizlenmek üzere akciğerlere taşıma görevine sahip damarlardır. Bu damarların içerisinde de yer alan küçük kapakçıklar taşınan kanın tek yönlü bir hareketle taşınmasına destek olurlar. Fakat damarların genişlemesi ile kapakçıklar birbirlerinden uzak kalırlar ve tek yönlü taşınma fonksiyonu bozulmuş olarak kan ters yönde damarlara basınç uygular. Bu da toplardamarlarda kabarık ve şiş bir görüntü ile ağrıya sebep olmaktadır.
Kadınların varis oluşması erkeklerden en az iki kat daha fazladır, ancak her yaştan ve ırktan insan etkilenebilir. Genellikle açık tenli kişilerde daha çok fark edilirler ve bu nedenle en büyük endişe kaynağıdır.
Varis Belirtileri Nelerdir? Varis Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Varisin, en belirgin belirtisi genellikle bacaklarda görülen şekilsiz damarlardır. Ardından şişlik ve kabarıklıkla birlikte ağrı gözlenmesi de belirtiler arasındadır. Diğer bir belirtisi ise renk değişikliğidir. Gözle görünür derecede mavi-mor renge dönüşen genişlemiş damarlar oluşur. Ağır seyreden vakalarda ise damarlarda kanamalar veya ülserler oluşabilir.
Varis Kimlerde Görülür? Genç Yaşta Varis Neden Olur?
Varis hastalığı sıklıkla şu kişilerde gözlenmektedir.
- Gebelik sürecinde olan kişilerde
- Menopoz döneminde olan kişilerde
- 50 yaş üstü kişilerde
- Uzun süre ayakta duran kişilerde
- Obeziteye sahip kişilerde
- Ailede varis öyküsü olan kişilerde genç yaşta görülebilir.
Evde Doğal Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sürekli kabızlık varise sebep olur. Dalağın faaliyeti bozulduğunda varis ve basur oluşma riski artar. Yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız varisli damarlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, damarlardaki kan birikmesini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olurken, aynı zamanda daha fazla enerji, daha temiz cilt, daha iyi kalp sağlığı ve daha iyi sindirim gibi birçok başka avantaj da sunar. Doğal varis tedavisinin en iyi yanı, çok az risk oluşturması veya hiç risk oluşturmaması ve ameliyatlardan çok daha ucuz olmasıdır.
Evde Doğal Varis Tedavisinde Kullanılacak Bitki ve Karışımlar
Doğal varis tedavisi için evde uygulayacağınız basit bitki ve karışımlar şunlardır:
- Taze veya kuru ısırgan otu ezilir ve sirke ile yoğrulur. Sonra yağlı kağıda sürülür varisler üzerine sarılıp sabitleştirerek 10-12 saat bekletilir. Bu işlem iltihabı akıtır, şişlikleri dağıtır.
- Varisler üzerine önce elma sirkesi sürülür, 1 saat sonra basur tedavisinde anlatılan şekilde hazırlanan çörekotulu zeytinyağı sürülür. Bu uygulamaya 1-2 ay devam edilirse iyi sonuç alınır.
- Günde bir defa 5 gr. üzerlik tohumu suyla yutulur. 2 hafta boyunca kullanılırsa, varise çok iyi gelir.
- Yarım çay kaşığı muskat rendesi veya 1/6 muskat parçası her gün ağızda eritilerek yutulur. Yılda 2 hafta buna devam edilir. Tabipler, varise karşı, eski zamanlardan günümüze kadar muskattan (küçük hindistan cevizi) daha iyi ilaç bulamamışlardır.
- Kan akışını arttıran birçok uçucu yağ bulunmaktadır. Bu yağlar aynı zamanda iltihabı ve hormonal dengesizlikleri azaltmaktadır. Damar problemlerinde etkisinin en iyi olduğu bilinen yağ Selvi yağıdır. Sorunlu bölgeye birkaç haftalık günde iki kez beş damla olacak şekilde yapılan düzenli uygulamalarla destekleyici tedavi sağlamaktadır. Ayrıca nane yağı, çay ağacı yağı ve lavanta yağıda damar problemlerinde kullanılabilecek diğer seyreltilmiş uçucu yağlardandır.
- Yabanmersini ve At Kestanesi İçeren Doğal Bitki Kürleri: Binlerce yıllık ve popüler halk ilaçları olan iki bitki olan yaban mersini ve at kestanesinin varis tedavisinde hem etkili hem de güvenli olduğu tespit edilmiştir. Ödem, dolaşım problemleri, şişme, ishal, bacak krampları ve diğer ciltle ilgili rahatsızlıkları azaltmak için de faydalıdırlar.
Bağırsaklar düzelince variste düzelir, varis görüntüleri tamamen düzelmese de herhangi bir rahatsızlık vermez.
Doğal Varis Tedavisinde Neler Yapılır?
Varisler için ilaçların yanında yaşam değişiklikleri de yapmalısınız.
Doğal varis tedavisi için yaşam değişiklikleri şunlardır:
- Uzun süre ayakta durmaktan kaçının: En önemli tetikleyici olarak görülen uzun süreli ayakta durmanın azaltılması varisli damarların tedavisinde en önemli basamaktır.
- Kilo verin veya sağlıklı bir kiloyu koruyun: Ağırlıklı olarak bacaklarda seyreden varisli damarlar için kilo vermek azalmasına destek bir tedavi yöntemidir. Ayrıca sağlıklı beslenmekte damar genişlemesini azaltacağından bu yaklaşımda tedaviye destek olmaktadır. Obeziteye sahip ya da fazla kilolu kişilerde varis oluşma riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir.
- Dolaşımınızı iyileştirmek için egzersiz yapın: Sağlıklı damarlar için sağlıklı bir dolaşım sistemi şarttır. Bunun içinde düzenli sporla desteklenen yaşam şekliniz ile damar ve dolaşım sisteminizi tedavi etmeniz mümkün gözükmektedir. Düzenli uygulanan egzersizler ile kan akışını hızlandırmak ve iltihabı azaltmak mümkündür.
Bacaklardaki damarları güçlendirmek ve germek için bacak kaldırma, baldır kaldırma, bisiklet sürmek, yürümek ve yüzmek gibi egzersizler basıncı azalttığı için varis hastaları için idealdir.
Egzersiz esnasında ağrı hissederseniz, egzersizi yavaş hareketlerle dinlenerek yapmalısınız. Egzersizleriniz bittikten sonra kaslarınızı soğuk ya da sıcak bir kompres uygulaması ile ağrıyı azaltabilirsiniz.
Varis Ağrıları İçin Ne Yapılır?
Varis ağrılarını dindirmek için varisli bacaklara soğuk su tutulur.
Doğal Varis Tedavi Diyeti
Antiinflamatuar gıdaların kan akışını iyileştirme ve iltihabı azaltma yönünde etkisi olduğu bilinmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, trans yağlar, şeker, kafein, alkol ve işlenmiş gıdalar arteriyel hasara, kan dolaşımında bozulmalara, tansiyon sorunlarına ve hormonal dengesizliklere sebep olmaktadırlar. Doğal varis tedavisi için bu gıdaları tüketmeye özen gösterin.
Varisler için en iyi antiinflamatuar gıdalardan bazıları şunlardır:
- Yüksek lifli gıdalar: Kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan en etkili gıda lif’tir. Her gün tüketilen 30-40 gram lif yemenin damarlar üzerindeki şişkinlik ve artan basıncı azaltmada etkisini azalttığı bilinmektedir. Yüksek lifli gıdalar denilince Chia tohumu ve keten tohumu en çok bilinenlerdendir, ardından sebzeler, taze meyveler, baklagiller sıralanabilir.
- Yüksek antioksidan içeren gıdalar: Çilekte yer alan Flavonoidler, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlar damarları güçlendirmek ve iltihabı azaltmak için en iyi gıdalardandır.
- Doğal diüretikler: Taze otlar (maydanoz, kişniş, fesleğen), rezene, karahindiba yeşillikleri, salatalık, kuşkonmaz ve kereviz gibi doğal diüretik gıdalar ile damarlardaki şişlikleri vücuttan atılan sular ile azaltmak mümkündür.
- Magnezyum açısından zengin besinler: Kan basıncı sorunları ve bacak krampları, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin eksikliklerin uyarı işaretleridir. Bu semptomların üstesinden gelmek için yeşil yapraklı sebzeler, avokado, muz, turpgillerden sebzeler ve tatlı patates gibi gıdaların vücuda alımını artırın.
- Baharatlı yiyecekler: Acı biber veya köri gibi baharatlı yiyecekler, vücudu ısıtmaya ve kanın akışının hızlanmasına yardımcı olarak sağlıklı dolaşıma katkıda bulunmaktadırlar.
- Doğal yakalanmış balık: Somon, uskumru, hamsi, sardalya ve ton balığı gibi balık ve deniz ürünleri kan akışı için önemli olan omega-3 yağ asitlerini sağlar.
- Elma sirkesi tüketimi: Elma sirkesi damar duvarlarında dolaşımı iyileştirir ve etkili bir antiinflamatuardır.
Varis ve Basur Doğal Tedavisi ve İlaçları için makalemizi buradan okuyabilirsiniz.