Reklam
Diyetler

9 Farklı Kilo Verdiren Diyet

Reklam

Neler Okuyacaksınız -->

Diyetler aklımıza geldiğinde ilk düşündüğümüz kilo verdiren diyet mi? Sorusu oluyor. Kilo verdiren diyeti sorgulamak yerine, sağlımızı kilo verdiren diyetle kazanabilir miyiz? Sormak gerekir. Kilo verdiren Diyetlerin faydaları nelerdir? Kilo verdiren diyetleri neden yapmalıyım?

Bazı kilo verdiren diyetler iştahınızı azaltmaya odaklanırken, diğerleri, kalori, karbonhidrat veya yağ tüketimini kısıtlar.

Reklam

Peki hangi kilo verdiren diyetleri yapmalıyız? Tüm kilo verdiren diyetler kendi programının üstün olduğunu iddia ettiğinden hangilerinin denemeye değer olduğunu bilmek zor olmaktadır. Gerçek şu ki, tek bir kilo verdiren diyet herkes için en iyisi değildir ve sizin için işe yarayan başka biri için işe yaramayabilir. Bu sebeple bu yazımızda kilo verdiren diyetlerin bilimsel bakış açısıyla sağlık faydalarını araştırdık.

Yazımızda olmayan ve merak ettiğiniz diyet türlerini bize yorumlarda sorabilirsiniz. Bu yazımıza Eliminasyon diyetini dahil etmedik, çünkü Eliminasyon diyeti tamamiyle sağlık odaklı bir diyetdir. Kilo verdiren diyet olarak görülmemeli. En sağlıklı ve herkes için uygun bir diyet tarzı olan, Eliminasyon diyetini kendiniz buradan yapabilirsiniz.

9 farklı kilo verdiren diyeti sizler için inceliyoruz. Keyifli okumalar.

Paleo Diyeti

 

Reklam

Paleo diyeti, binlerce yıl önce insanların avcı-toplayıcı atalarının beslenme şekillerinden ilham alınarak oluşturulmuştur. Paleo diyeti, insanların avcı- toplayıcı atalarının zamanında yedikleri gıdalar ile beslenmesi gerektiğini savunan kilo verdiren diyet şeklidir.

Hastalıkların birçoğu, tahıl, süt ürünleri ve işlenmiş gıda tüketimiyle bağlantılıdır.

Bu diyetin atalarınızın yediği yiyecekleri gerçekten sağlayıp sağlamadığı tartışmalı olsa da sağlığınıza olumlu etki eden yanları da bulunmaktadır.

Paleo Diyeti Nasıl Yapılır?

Paleo diyeti, işlenmiş gıdaları, şekeri, süt ürünlerini ve tahılları yasaklarken, bunlar dışındaki yiyecekleri, yağsız proteini, sebzeleri, meyveleri, kuruyemişleri ve tohumları tüketmeyi önerir.

Paleo diyetinin daha esnek versiyonları, peynir ve tereyağı gibi süt ürünlerinin yanı sıra patates gibi bazı karbonhidratlara izin vermektedir.

Reklam

Paleo Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Birkaç çalışma, paleo diyetinin önemli kilo kaybına ve bel büyüklüğünün azalmasına neden olabileceğini göstermiştir. (1-2-3-4)

Araştırmalara göre, paleo diyeti yapanlar otomatik olarak günde çok daha az karbonhidrat, daha fazla protein ve 300-900 civarı daha az kalori tüketirler. (1-2-3-4)

Paleo Diyetin Faydaları Nelerdir?

Diyet, kolesterol, kan şekeri, kan trigliseritleri (kanda yer alan bir tür yağ) ve kan basıncı gibi kalp hastalığına neden olabilecek risk faktörlerini azaltmada etkili olduğu görünmektedir. (5-6-7)

Paleo Diyetin Zararları

Paleo diyeti, sağlıklı ve besleyici olan tam tahılları, baklagilleri ve süt ürünlerinin tüketilmesine karşı çıkmaktadır. Dolayısıyla bu besleyici gıdalardan mahrum kalınmaktadır.

Vegan Diyeti

Vegan diyeti, etik, çevresel ya da sağlık nedenleriyle tüm hayvansal gıdaları kısıtlar. Veganlık, aynı zamanda hayvan sömürüsüne ve zulmüne karşı direnişle de ilişkilidir.

Vegan Diyeti Nasıl Yapılır?

Veganlık, vejetaryenliğin en katı biçimidir. Vejetaryenler gibi etten kaçınmanın yanı sıra süt, yumurta veya diğer hayvansal ürünleri tüketmemektir. Eti ortadan kaldırmanın yanı sıra, süt ürünleri, yumurtalar, bal, albümin, peynir altı suyu, kazein ve bazı D3 vitamini türleri gibi hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketimi de yapılmamaktadır.

Vegan Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Vegan diyet, insanların kilo vermelerine yardımcı olmak için çok etkili görünmektedir. Çünkü çok düşük yağ ve yüksek lif içeriği olan uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilecek besinler tüketilmektedir. Genellikle bu besinlerde kalori hesabı yapmanıza bile gerek kalmayacaktır.

Vegan diyetler, diğer diyetlere kıyasla sürekli olarak daha düşük vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ile bağlantılıdır. (8-9-10-11-12)

18 haftalık bir çalışma, vegan diyetindeki kişilerin, kontrol diyetindekilere göre 4,2 kg daha fazla kilo kaybettiğini gösterdi. Vegan grubun doyana kadar yemesine izin verildi, ancak kontrol grubuna kalorileri kısıtlaması uygulanmıştır. Sonuç olarak vegan bazlı diyetlerin et bazlı diyetler kadar etkili kilo verdiren diyet olduğu görülmektedir. (13)

Araştırma sonucuna göre vegan diyetler kilo vermede diğer diyetlere göre daha etkilidir diyemeyiz. (14)

Vegan diyetlerinde kilo kaybı, öncelikle düşük kalori alımı ile ilişkilidir.

Vegan Diyetin Faydaları Nelerdir?

Bitki bazlı diyetler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve erken ölüm riskinin azalması gibi insan sağlığına faydaları bulunmaktadır. (15-16-17-18-19)

İşlenmiş etlerin tüketilmesi, Alzheimer hastalığı, kalp hastalığı veya kanserden ölme riskinizi de artırdığını söylemek mümkündür. (20 – 21 – 22 – 23 – 24)

Vegan Diyetin Zararları

Vejetaryen diyetler, tamamen hayvansal gıdaları ortadan kaldırdığı için vücuttaki bazı vitamin değerlerini düşürmektedir. Örneğin; B12 vitamini, D vitamini, iyot, demir, kalsiyum, çinko dahil olmak üzere, Omega-3 yağ asitleri gibi çeşitli değerleri düşürdüğü için takviye almayı gerektirmektedir. (25-26-27-28-29)

Düşük Karbonhidrat Diyetleri

Düşük karbonatlı diyetler uzun yıllardır özellikle kilo verdiren diyet olarak uygulanmaktadır.

Birkaç tür düşük karbonhidratlı diyet vardır, ancak tümü karbonhidrat alımını günde 20-150 gramla sınırlamayı içerir.

Karbonhidrat diyetin temel amacı, karbonhidratı ana enerji kaynağı olarak kullanmak yerine vücudunuzu yakıt olarak daha fazla yağ kullanmaya zorlamaktır.

Düşük Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?

Düşük karbonhidratlı diyetlerde, karbonhidrat alımınızı ciddi şekilde sınırlarken sınırsız miktarda protein ve yağı tüketilir.

Karbonhidrat alımı çok düşük olduğunda, yağ asitleri kanınıza taşınır ve bazıları ketonlara dönüşüp karaciğerinize taşınır.

Vücudunuz daha sonra karbonhidrat yokluğunda birincil enerji kaynağı olarak yağ asitlerini ve ketonları kullanmaktadır.

Ketojenik Diyet (Keto Diyeti) Nedir? Nasıl Yapılır? daha detaylı okumak için tıklayın.

Düşük Karbonhidrat Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Birçok çalışma, düşük karbonhidratlı diyetlerin, özellikle aşırı kilolu ve obez kişilerde kilo verdiren diyet olarak yardımcı olduğunu göstermektedir. (30-31-32-33-34)

Düşük karbonhidrat diyetlerinin, göbek yağlarını azaltmada çok etkili olduğu söylenebilir. (35-36)

Çok düşük karbonhidrat diyeti uygulayan insanlar genellikle ketozis denen bir duruma ulaşırlar. Yani vücudun yağdan keton cisimleri üretmesini ve bunları karbonhidrat yerine enerji için kullanması durumudur. Birçok çalışma, ketojenik diyetlerin düşük yağlı, kısıtlı kalori diyetlerine göre iki kat daha fazla kilo kaybına yol açtığını belirtmektedir. (35, 37, 38, 39)

Düşük Karbonhidrat Diyetin Faydaları Nelerdir?

Düşük karbonhidratlı diyetler iştahınızı kapatır ve daha az aç hissetmenize neden olarak kalori alımında otomatik bir azalmaya yol açar. (40-41)

Ayrıca, düşük karbonhidratlı diyetler, kan trigliseridleri, kolesterol seviyeleri, kan şekeri seviyeleri, insülin seviyeleri ve kan basıncı gibi birçok hastalığa yol açan risk faktörlerinin azalmasını sağlamaktadır. (34-42-43-44-45)

Düşük Karbonhidrat Diyetin Zararları

Düşük karbonhidrat diyetler herkese uygun değildir. Bazıları kendilerini harika hissederken, diğerleri mutsuz hissedebilir. Tüm insanlarda aynı etkiyi göstermezler. Bazı kişiler kolesterolde artış yaşayabilir. (46)

Çok nadir durumlarda, çok düşük karbonhidratlı diyetler diyabetik olmayan ketoasidoz adı verilen ciddi bir duruma neden olabilir. Bu durum emziren kadınlarda daha yaygın görünmektedir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. (47-48-49-50) Bununla birlikte, düşük karbonhidratlı diyetler çoğu insan için güvenlidir.

Dukan Diyeti

Dukan diyeti, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı kilo verdiren diyettir ve dört aşamaya ayrılır. İlk ikisi kilo verme aşaması olurken diğer ikisi kilo koruma aşamasıdır. Her aşamada ne kadar kalacağınız ne kadar kilo vermeniz gerektiğine bağlıdır. Her aşamanın kendi beslenme düzeni vardır.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Kilo verme aşamaları öncelikle sınırsız yüksek proteinli yiyecekler ve zorunlu yulaf kepeği yemeye dayanmaktadır.

Kiloyu Koruma aşamaları, nişastalı olmayan sebzelerin ardından biraz karbonhidrat ve yağ tüketmeyi içermektedir. Daha sonra, yeni kilonuzu korumak için gittikçe daha az saf protein alımı olacaktır.

Dukan Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Bir çalışmada, Dukan diyetini uygulayan kadınlar günde yaklaşık 1.000 kaloriye denk gelen 100 gram protein yedi ve 8-10 haftada ortalama 15 kg kaybettikleri gözlemlendi. (51) Ayrıca, diğer birçok çalışma, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermede önemli faydaları olabileceğini göstermektedir. (52-53-54-55)

Bunlara ek olarak yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyetler metabolizmayı hızlandırır. Açlık hormonunda azalmayı ve tokluk hormonunda artışı sağlamaktadır. (56-57-58-59)

Dukan Diyeti Faydaları Nelerdir?

Kilo vermenin dışında, Dukan diyetinin bilimsel literatürde kaydedilmiş hiçbir faydası yoktur.

Dukan Diyeti Zararları

Dukan diyetiyle ilgili çok az kaliteli araştırma bulunmaktadır. Dukan diyeti, bilimsel bir veri dayanak olmadan hem yağı hem de karbonhidratı sınırlar. Aksine, yüksek proteinli bir diyet de yağ tüketmek hem düşük karbonhidratlı hem de düşük yağlı diyetlere kıyasla metabolizmayı daha da hızlandırdığı görünmektedir. (60) Dahası, ciddi kalori kısıtlamasıyla elde edilen hızlı kilo kaybı, önemli ölçüde kas kaybına neden olmaktadır. (61)

Kas kütlesi kaybı ve ciddi kalori kısıtlaması da vücudunuzun enerji tasarrufu yapmasına neden olabilir ve bu da kilo verdikten sonra tekrar kilo almanızı çok daha kolaylaştırır. (62, 63, 64, 65)

Ultra Düşük Yağlı Diyet

Çok az yağlı bir diyet, yağ tüketiminizi günlük kalorinin %10’unun altına düşürür. Genel olarak, az yağlı bir diyet kalorisinin yaklaşık %30’unu yağ olarak sağlar.

Araştırmalar, ultra düşük yağlı diyetin uzun vadede kilo vermede etkisiz olduğunu ortaya koyuyor.

Ultra düşük yağlı diyetin savunucuları, geleneksel düşük yağlı diyetlerin yağda yeterince düşük olmadığını ve sağlığa yarar sağlamak ve kilo vermek için yağ alımının toplam kalorinin %10’unun altında kalması gerektiğini iddia ediyor.

Ultra Düşük Yağlı Diyet Nasıl Yapılır?

Çok az yağlı bir diyet, yağdan %10 veya daha az kalori alımını içerir. Diyet çoğunlukla bitki bazlıdır ve sınırlı miktarda hayvansal ürün alımına sahiptir. (66)

Bu nedenle, genellikle karbonhidratta çok yüksektir. Kalorinin yaklaşık %80’i karbonhidrattır. Protein bakımından düşüktür yani kalorinin %10’udur.

Ultra Düşük Yağlı Diyet Kilo Verdiren Diyet mi?

Ultra düşük yağlı diyetin, obez kişilerde kilo vermede çok başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Bir çalışmada, obez kişiler ultra düşük yağlı bir diyette ortalama 63 kg vermiştir. (66)

%7-14 yağ içeren bir diyetle yapılan 8 haftalık başka bir çalışma, ortalama 6,7 kg kilo kaybı gözlendi. (68)

Ultra Düşük Yağlı Diyetin Faydaları Nelerdir?

Çalışmalar, ultra düşük yağlı diyetlerin, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve iltihap belirtileri dahil olmak üzere kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. (69-70-71-72-73-74)

Şaşırtıcı bir şekilde, bu yüksek karbonhidratlı, az yağlı diyet aynı zamanda tip 2 diyabette önemli iyileşmelere yardımcı olmaktadır. (75-76-77-78)

Ayrıca, beyninizi, omuriliğinizi ve gözlerdeki optik sinirlerinizi etkileyen bir otoimmün hastalık olan MS (multipl sklerozun) hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir. (79-80)

Ultra Düşük Yağlı Diyetin Zararları

Yağ vücudunuzda birçok önemli rol oynadığından, yağ kısıtlaması uzun vadeli sorunlara neden olabilir. Bunlar, hücre zarları ve hormonların oluşturulmasına yardımcı olmanın yanı sıra vücudunuzun yağda çözünen vitaminleri emmesine yardımcı olur. Dahası, çok az yağlı bir diyet, birçok sağlıklı gıdanın alımını sınırlar, çeşitlilikten yoksundur ve buna bağlı kalmak çok zordur.

Atkins Diyeti

Atkins diyeti en iyi bilinen düşük karbonhidratlı kilo verdiren diyetdir.

Atkins diyet savunucuları, karbonhidratlardan uzak durduğunuz sürece, istediğiniz kadar protein ve yağ yiyerek kilo verebileceğiniz konusunda ısrar etmektedirler.

Düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo kaybı için bu kadar etkili olmasının temel nedeni, karbonhidrattaki azalmanın ve artan protein alımının iştahın azalmasına yol açmasıdır, bu da daha az kalori almanızı sağlar. (32-40)

Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?

Atkins diyeti dört aşamaya ayrılmıştır. İki hafta boyunca günde 20 gramın altında karbonhidrat yediğiniz bir indüksiyon aşamasıyla başlar.

Diğer aşamalar, hedef kilonuza yaklaşırken sağlıklı karbonhidratları diyetinize yavaşça yeniden dahil etmeyi içerir.

Atkins Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Atkins diyeti, kapsamlı bir şekilde incelenmiştir ve düşük yağlı diyetlere göre daha hızlı kilo kaybına yol açtığı gözlenmiştir. (52-81)

Diğer araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermeye çok yardımcı olduğunu belirtiyor. Karın boşluğunuza yerleşen en tehlikeli yağ olan göbek yağını eritmede özellikle oldukça etkilidir. (30-31-32-33-34-35-36)

Atkins Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Çok sayıda çalışma, Atkins diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin, kan trigliseridleri, kolesterol, kan şekeri, insülin ve kan basıncı dahil olmak üzere birçok hastalık risk faktörünü azaltabileceğini göstermektedir. (34-42-43-44)

Diğer kilo verdiren diyetlerle karşılaştırıldığında, düşük karbonhidratlı diyetler ayrıca kan şekerini, HDL kolesterolü, trigliseridleri ve diğer sağlık değerlerini düzenler. (52-81)

Atkins Diyetinin Zararları

Diğer çok düşük karbonhidratlı diyetler gibi, Atkins diyeti çoğu insan için güvenilir ve sağlıklıdır, ancak nadir durumlarda sorunlara neden olabilir.

HCG Diyeti

HCG diyeti, günde 0,45-1 kg arası çok hızlı kilo kaybına neden olan aşırı kilo verdiren diyetdir.

HCG diyeti savunucuları, açlığa neden olmadan metabolizmayı hızlandırdığını ve yağ kaybını artırdığını iddia ediyor. (82-83)

HCG diyetine öncelikle HCG’nin ne olduğunu anlatarak başlayalım. HCG, erken gebelik döneminde vücutta yüksek miktarlarda görülen bir hormondur. Hem erkek hem de kadınlarda doğurganlık sorunlarını tedavi etmek için HCG kullanılmaktadır. Bununla birlikte, artmış kan HCG seviyeleri plasenta, yumurtalık ve testis kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin belirtisi olabilir. (84)

HCG Diyeti Nasıl Yapılır?

Diyet üç aşamaya ayrılmıştır.

  1. İlk aşamada, HCG takviyeleri almaya başlarsınız.
  2. İkinci aşamada, günde yaklaşık 500 kalorili ultra düşük kalorili bir diyet olan HCG diyeti, vücuda HCG hormonu enjekte etmeyle uygulanıyor. Bugün, HCG ürünleri, oral damlalar, tabletler ve spreyler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanmaktadır.
  3. Üçüncü aşamada, HCG almayı bırakırsınız ve yiyecek alımınızı yavaşça arttırırsınız.

HCG Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

HCG diyeti kilo kaybına neden olur, ancak çok sayıda çalışma kilo kaybının yalnızca ultra düşük kalorili diyete bağlı olduğu sonucuna varmıştır. HCG hormonundan değildir. (82-85-86-87)

Ayrıca, HCG’nin açlığı azalttığı tespit edilmemiştir.

HCG Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Kilo vermenin haricinde, HCG diyetinin belgelenmiş faydaları yoktur.

HCG Diyetinin Zararları

Diğer ultra düşük kalorili diyetlerin çoğu gibi, HCG diyeti de kas kaybına neden olabilir ve bu da kalori yakma etkisinin azalmasına neden olur (61)

Böylesine şiddetli kalori kısıtlaması, vücudunuzun yaktığı kalori miktarını daha da azaltır. Bunun nedeni, vücudunuzun açlıktan öldüğünü düşünmesi ve bu nedenle enerjiyi korumaya çalışmasıdır. (63)

Ayrıca, piyasadaki çoğu HCG ürünü dolandırıcıdır ve herhangi bir HCG içermez. Sadece enjeksiyonlar bu hormonun kan seviyelerini yükseltebilir.

HCG diyetinin, baş ağrısı, yorgunluk ve depresyon gibi birçok yan etkisi vardır. Ayrıca, büyük olasılıkla diyetten kaynaklanan kan pıhtıları ortaya çıktığına dair bir kadın hakkında da rapor vardır. (83)

FDA, tehlikeli, yasadışı ve hileli olarak nitelendirerek bu diyeti onaylamaz. (88)

HCG diyeti hızlı kilo verdiren diyetdir. Herhangi bir bilimsel kanıta dayanmaz ve metabolizmayı yavaşlatabilir, kas kaybına, baş ağrısına, yorgunluğa ve depresyona neden olabilir.

Zone Diyeti

Zone diyeti, karbonhidratı günlük kalorinin %35-45’iyle, protein ve yağı her birini %30’la sınırlandırmanızı sağlayan düşük glisemik yüklü kilo verdiren diyetdir. (89)

Diyetin temel alındığı fikirlerden biri, bir tokluk hissi yaratmak için yapılan yemeklerin aşırı yemeyi engelleyeceğidir. Ayrıca, diğer düşük karbonhidratlı diyetler gibi, glisemik indeksi karbonhidratları sınıflandırmak için kullanılır. Her iki fikir de, tüketilen kalorilerde azalma ile kilo kaybını teşvik etmek ve insülin salınımındaki ani artışları önlemek ve böylece insülin duyarlılığının korunmasını desteklemektir.

Zone Diyeti başlangıçta diyet kaynaklı iltihabı azaltmak, kilo kaybına neden olmak ve kronik hastalık riskinizi azaltmak için geliştirilmiştir. (89)

Zone Diyeti Nasıl Yapılır?

Zone Diyeti, her öğünün 1/3 protein, 2/3 renkli meyve ve sebzeler ve bir miktar yağ, yani zeytinyağı, avokado veya badem gibi tekli doymamış yağ ile dengelenmesini önerir.

Ayrıca muz, pirinç ve patates gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratları da sınırlar.

Zone Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Zona diyeti üzerine yapılan çalışmalar oldukça tutarsızdır. Bazıları diyetin kilo vermeyi teşvik ettiğini ve iştahı azalttığını söylerken, diğerleri diğer diyetlere kıyasla çok az kilo kaybı yaşandığını gösteriyor. (90-91-92-93)

Zone Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Zone diyetinin en büyük faydası, düşük kolesterol ve trigliseridler gibi kalp hastalığı risk faktörlerinde azalmadır. (92-94-95-96-97)

Bir çalışma, Zone Diyetinin tip 2 diyabetli aşırı kilolu veya obez kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini, bel çevresindeki yağları azaltabileceğini ve kronik inflamasyonu azaltabileceğini göstermektedir. (98)

Zone Diyetinin Zararları

Zone diyetinin, birkaç dezavantajından biri, muz ve patates gibi bazı sağlıklı karbonhidrat kaynaklarının tüketimini sınırlamasıdır.

Zone Diyeti, düşük GI (glisemik karbonhidrat) diyetidir. Kilo vermenin yararları üzerine yapılan çalışmalar tutarsızdır, ancak diyet birçok önemli sağlık değerlerini iyileştirir ve kalp hastalığı riskinizi azaltır.

Aralıklı Beslenme (Oruç)

Aralıklı oruç, vücudunuzu oruç tutma ve yeme dönemleri arasında değiştiren kilo verdiren diyetdir.

Aralıklı beslenme (oruç) yediğiniz yiyecekleri kısıtlamak yerine, onları ne zaman yediğinizi kontrol eder. Bu nedenle, bir diyetten çok bir yeme düzeni olarak görülebilir.

En popüler aralıklı beslenme (oruç) yöntemleri:

  • 16/8 yöntemi:Kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme sürenizi sekiz saat ile sınırlamayı ve ardından günün geri kalan 16 saati oruç tutmayı içerir.
  • Ye-dur-ye yöntemi:Ardışık olmayan günlerde haftada bir veya iki kez 24 saatlik oruç içerir.
  • 5:2 diyeti:Haftanın birbirini izleyen iki gününde, alımınızı 500-600 kalori ile sınırlarsınız. Kalan beş günde alımları kısıtlamazsınız.
  • Savaşçı Diyeti:Gün içinde az miktarda çiğ meyve ve sebze ve geceleri büyük bir yemek yiyin.

Aralıklı Beslenme (Oruç) Diyeti Nasıl Yapılır?

Aralıklı beslenme (oruç) genellikle kilo vermek için kullanılır, çünkü nispeten kolay bir şekilde kalori kısıtlaması sağlar.

Yemek yeme dönemlerinde aşırı yemediğiniz sürece, genel olarak daha az kalori tüketmenize neden olabilir.

Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) Diyetini daha detaylı okuyun.

Aralıklı Beslenme (Oruç) Diyeti Kilo Verdiren Diyet mi?

Aralıklı beslenme (oruç) genellikle kilo vermek için çok etkilidir. 3-24 haftalık bir süre içinde %3-8 arası kilo kaybına neden olduğu gösterilmiştir ki bu, çoğu kilo verme diyetiyle karşılaştırıldığında çok fazladır. (99-100)

Standart kalori kısıtlamasına göre daha az kas kaybına neden olmasının yanı sıra, metabolik hızınızı kısa vadede %3,6-14 artırabilir (99-101-102-103)

Aralıklı Beslenme (Oruç) Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Aralıklı beslenme (oruç), iltihap belirtilerini, kolesterol seviyelerini, kan trigliseridlerini ve kan şekeri seviyelerini düşürebilir. (104-105-106-107)

Ayrıca, aralıklı beslenme (oruç), artan insan büyüme hormonu (HGH) seviyeleri, gelişmiş insülin duyarlılığı, gelişmiş hücre onarımı ve değiştirilmiş gen ifadeleri ile ilişkilendirilmiştir. (108-109-110-111-112)

Hayvan çalışmaları ayrıca yeni beyin hücrelerinin büyümesine, yaşam süresinin uzamasına, Alzheimer hastalığına ve kansere karşı korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. (113-114-115-116)

Aralıklı Beslenme (Oruç) Diyetinin Zararları

Aralıklı beslenme (oruç), iyi beslenmiş ve sağlıklı insanlar için güvenli olsa da herkes için uygun değildir.

Bazı araştırmalar, bunun kadınlar için erkeklere olduğu kadar faydalı olmadığını belirtmektedir (117-118)

Ek olarak, kan şekeri düzeylerindeki düşüşlere duyarlı olanlar, hamile kadınlar, emziren anneler, gençler, çocuklar ve yetersiz beslenen, zayıf veya besin eksikliği olan kişiler de dahil olmak üzere bazı insanlar oruç tutmaktan kaçınmalıdır.

Kilo Verdiren Diyet Son Söz

  • Mükemmel bir kilo verme diyeti yoktur.
  • Farklı diyetler farklı insanlar için işe yarar ve yaşam tarzınıza ve zevklerinize uygun olanı seçmelisiniz.
  • Sizin için en iyi diyet, uzun vadede bağlı kalabileceğiniz diyettir.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17583796/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17522610/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19604407/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23414424/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25828624/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26269362/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27223304/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12833118/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16673753/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16534521/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873779/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25026923/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23695207/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24944057/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853923/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19386029/
  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22677895/
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23704846/
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836264/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24037034/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19307518/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22412075/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497300/
  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24148709/
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6897159/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21118604/
  27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14600563/
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20865290/
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20865290/
  30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19082851/
  31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12761365/
  32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20304413/
  33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20107198/
  34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19439458/
  35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15533250/
  36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25527677/
  37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15148063/
  38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15148064/
  39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12679447/
  40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17228046/
  41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25402637/
  42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15505128/
  43. https://academic.oup.com/jn/article/136/2/384/4664306
  44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16318637/
  45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16409560/
  46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17684196/
  47. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25154557/
  48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26371480/
  49. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26428083/
  50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25984014/
  51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024402/
  52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18700873/
  53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23592676/
  54. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20679559/
  55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25540980/
  56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19640952/
  57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11838888/
  58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469977/
  59. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26190610/
  60. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17997845/
  61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17075583/
  62. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813524/
  63. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22535969/
  64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20935667/
  65. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500156/
  66. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9424579/
  67. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1200726/
  68. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11152083/
  69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25198208/
  70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17054960/
  71. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934348904410
  72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3472254/
  73. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7500065/
  74. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16357066/
  75. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/941870/
  76. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16616795/
  77. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1736602/
  78. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7882819/7
  79. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1804476/
  80. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12591551/
  81. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22905670/
  82. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/595585/
  83. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23606549/
  84. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23934239/
  85. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2405506/
  86. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/786001/
  87. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/836112/
  88. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/avoid-dangerous-hcg-diet-products
  89. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18370674/
  90. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26489667/
  91. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15883418/
  92. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17636786/
  93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17341711/
  94. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10049982/
  95. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10731495/
  96. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10731495/
  97. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10980801/
  98. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26400433/
  99. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993615/
  100. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25540982/
  101. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21410865/
  102. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2405717/
  103. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10837292/
  104. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17291990/
  105. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17374948/
  106. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19793855/
  107. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23582559/
  108. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3127426/
  109. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12425705/
  110. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640462/
  111. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21106691/
  112. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16899414/
  113. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22323820/
  114. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16126250/
  115. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17306982/
  116. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7117847/
  117. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15833943/
  118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569758/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu