Reklam
Tarifler

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Reklam

Zeytinyağlı pırasa tarifine geçmeden önce pırasa hakkında bilgi verelim. Pırasa, çoğunluk olarak batı kesimde yetiştirilse de her ortamda yetişir. Kış aylarının en faydalı besinlerinden biri de pırasadır. Soğangiller ailesinden olan pırasa yemeği zengin içeriği sayesinde çoğumuzun gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Pırasanın içeriğine baktığımız zaman; bol miktarda lif içermesinin yanı sıra demir, karbonhidrat, protein ve şeker içerir. Kalsiyum, demir, çinko, fosfor, bakır, sodyum, potasyum, magnezyum, manganez, florür ve selenyum gibi minerallerini de barındırır. Bolca vitamin deposu olan lezzeti ile kendine hayran bırakan pırasa yemeğini bir de bu şekilde deneyin.

Zeytinyağlı Pırasa Faydaları

Pırasa, kan şekerini düzenler. Alliumlardaki kükürt bileşiklerinin kan şekeri düzeylerini etkili bir şekilde düşürdüğü gösterilmiştir.

Reklam

Beyni geliştirir zekayı artırır. Kükürt bileşikleri beyni yaşa bağlı zihinsel gerileme ve hastalıklardan korur.

Virüslerde koruyucu ve iyileştirici özelliği vardır. Hayvanlarda yapılan araştırmalar, pırasada bulunan kaempferolün bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir.

Pırasa kabızlığı iyileştirebilir. Pırasa, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak için çalışan prebiyotikler de dahil olmak üzere çözünür bir lif kaynağıdır.

Anti litogen özelliğe sahip olan pırasa kum oluşumuna karşıdır. Böbrek taşı olanlar ve böbrek kum taşı dökenler için oldukça faydalı bir besindir. Pırasa faydaları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Reklam

Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır?

Bu tarif ile kendinize ve sevdiklerinize besin deposu bir öğün hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağlı pırasa yemeği yaparken tarife portakal suyu ilave ederek, pırasanın kendine has kokusunu bastırabilirsiniz. Lezzetli bir zeytinyağlı pırasa yapmanın püf noktalarından biri yemeğe ufak parçalar halinde soğan doğramaktır. Doyurucu ve pratik bir öğün olan zeytinyağlı pırasa ile sofralarınızı lezzetlendirin.

Zeytinyağlı Pırasa Yemeği Malzemeler

  • 4-5 adet pırasa (beyaz kısımlarını da kullanıyoruz)
  • 2 adet orta boy havuç
  • 6 yemek kaşığı domates suyu
  • Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Sıcak su

Zeytinyağlı Pırasa Yemeğinin Hazırlanışı

  1. Pırasa yemeğimize ilk olarak malzemeleri hazırlayarak başlayalım. Pırasalarımızın dış kabuğunu soyalım ardından ortalama bir cm uzunluğunda verev şeklinde doğrayalım.
  2. Bol suda yıkayarak suyunun süzelim.
  3. 2 adet orta boy havucun dış kısmını soyup doğrayalım.
  4. Tencereye yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağımızı koyalım.
  5. Yarım yemek kaşığı salça ekleyip kavuralım.
  6. 6 yemek kaşığı domates suyunu ekleyip 1-2 tur çevirelim.
  7. Daha sonra havuçlarımızı ilave edelim. 3 dk. kavuralım.
  8. Suyu süzülen pırasalarımızı ilave edelim. Orta ateşte pırasaların suyunu salıp çekmesini bekleyelim.
  9. Son olarak pirincimizi ve tuzumuzu ilave edelim. Ardından yemekle aynı hizaya gelecek şekilde kaynar suyu ilave edelim (Pırasanın pişmemesi halinde su ilavesi yapabilirsiniz).
  10. Tüm sebzeler pişene kadar kısık ateşte pişirelim. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Pırasa Yemeği Pişirmenin Püf Noktaları

  • Zeytinyağlı pırasa yemeğini yapmadan önce pırasaların güzelce yıkanması önemlidir. Bu aşamada ilk kök kısmı yani beyaz kısımları ile yeşil yapraklarını ayırabilirsiniz. Ardından yeşil yaprakları güzelce yıkayabilirsiniz.
  • Zeytinyağlı pırasayı pişirirken besin değerini koruması için küçük bir delik açılmış pişirme kağıdını tencerenin altına koyabilirsiniz.
  • Pişirme sırasında tencerenizin kapağını kapalı tutmanız daha besleyici olması açısından önemlidir.
  • Ekşi seven kişiler için yarım ya da bir adet limon suyu ilave edilebilir.
  • Kısık ateşte ortalama 40 dk’da yemeğiniz hazır hale gelecektir.

Zeytinyağlı Pırasa Tarifimiz hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz. 😋

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu