Şifalı bitki ve baharatlar insan sağlığına yararı olan ek besin kaynaklarıdır. Genel olarak bakıldığında bu bitki ve baharatlar çoğu zaman besin kaynaklarımızın lezzetli hale gelmesine yarar sağladığı gibi bizlerin sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ya da azaltmak için de yemek yapan bireyler tarafından kullanılmaktadır.
Bu ve bunun gibi durumlardan dolayı bizler ilaçsız yaşıyoruz ekibi olarak sizlere bir yazı dizisi oluşturmaya karar verdik. Yazı dizimiz 101 adet çeşitli bitki ve baharatlardan oluşacaktır. Yazı dizimiz yapmış olduğumuz planlamalara göre bu hafta içerisinde tamamlanacak olup sizlerin de bu yazı dizisini kaçırmamak için sık sık sosyal medya hesaplarımızı ve web sitemizi takip etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Haydi lafı daha fazla uzatmadan hemen detaylara hızlıca geçiş yapalım.
Şifalı Bitki ve Baharatlar Nedir? Bizlerin Yaşamında Nasıl Bir Rol Oynar?
Şifalı bitki ve baharatlar birçok faydalı özelliğe sahiptir. İltihabı azaltmak, kalp sağlığını korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek hatta kanseri önlemek gibi çok çeşitli faydaları vardır. Evinizde doğal ilaç yapmak için bulunduracağınız şifalı bitki ve baharat ilaçlarıyla, kimyasal ilaçlara ihtiyacınız kalmadan şifalı bitki ve baharatlarla ilaçsız yaşayabilirsiniz.
Şifalı bitki ve baharatlardan oluşan, ilaçlar, hastalıkları tedavi etmek için yerel veya bölgesel şifa uygulamalarında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Tıbb-i Nebevi (Peygamber Tıbbı), İbn-i Sina Tıbbı, Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurveda Tıbbı gibi bilinen şifalı bitki ve baharat kaynaklı tıp bilimleri, hastalıktan çok sağlığa vurgu yapılması gerektiğini savunmaktadırlar.
Bu Bitki ve Baharat kullanarak yapılan karışımları, insanlar, genellikle zihin, beden ve çevrenin denge eksikliğinden kaynaklanan belirli rahatsızlıklarda tüketirler. Ayrıca, şifalı bitki ve baharatlar, genel sağlık durumları içinde kullanılır aynı zaman da sadece sağlığınızı korumakla kalmaz bu baharatların tüketilmesi de içeceklerinizin ve yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar.
Bu nedenle, evinizde mutlaka dolabınızı şifalı bitki ve baharatlarla doldurmanızı, bu terapötik bileşenleri sağlayan taze bitkilerle harmanlanmış, kendi baharat karışımlarınızla, yemekleri pişirmenizi tavsiye ederiz.
Şifalı Bitki ve Baharatlar Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Şifalı bitki ve baharatlardan hazırlanmış çay, ekstrakt, pomad, macun, kapsül ve tablet formlarında hazırlanmış birçok ilaç aşağıdaki hastalıklar için kullanılmaktadır.
Kısırlık, menopoz semptomları, diyabet, karaciğer hastalıkları, zihinsel hastalıklar, otoimmün sorunları, haşimoto, fibromiyalji, ankilozan spondilit, romotaid artrid, kanser, mide hastalıkları (ülser, gastrit, reflü), bağırsak sorunları (gaz, şişkinlik, kabız, ishal), göz hastalıkları, cilt hastalıkları (egzama, mantar, kepek, sedef vb), yılan sokması, arı sokması, kadın hastalıkları, böbrek hastalıkları, kulak, burun, boğaz hastalıkları, depresyon, bağışıklık sistemi sorunları ve daha bir çok hastalık…
Hastalıklarda Kullanılacak Şifalı Bitki ve Baharatlar
Şifalı bitki ve baharatların kullanımı tarih boyunca inanılmaz derecede önemli olmuştur. Birçok şifalı bitki ve baharat mutfak kullanımından çok önce tıbbi özelliklerinden dolayı kullanılmıştır.
Modern bilim, şifalı bitki ve baharatların çok önemli sağlık faydalarını yeni yeni keşfetmeye ve kullanmaya başlamıştır.
İşte size bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış 101 adet şifalı bitki ve baharatlar yazı dizimizin ilk 10 maddesi, özellikleri.
1. Aloe Vera
Aloe veranın faydaları nelerdir? Aloe vera, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan vitamin ve mineraller içerir. Aynı zamanda enzimler, müshil bileşikler, iltihap önleyici yağ asitleri ve yara iyileştirici hormonlar içerir. Aloe vera, cilt tahrişleri, yanıklar, yaralar, kızarıklıklar ve uçukları tedavi eder. Saçınızı ve saç derinizi nemlendirmesi için topikal olarak kullanılır, iltihabı azaltır. Aloe vera suyu içmek, kabızlığı giderir, sindirime yardımcı olur, bağışıklık sisteminizi güçlendirir hatta şeker hastalıklarını (diyabet) tedavi etmek için kullanılır.
Önerilen makale: Aloe Vera Faydaları ve Bilimsel Çalışmalar
2. Anason
Anason tohumu ve yağı, birçok sağlık sorunun da kullanılır. Anason faydaları nelerdir? Anason, sindirime yardımcı olur, gaz gidericidir, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılabilir. Anason, emziren kadınlarda sütü artırır, iştah açar, adet sorunlarını hafifletir, cinsel gücü artırır. Anason göğüsleri büyütür mü? Evet göğüs büyütme düşünceniz olduğunda Anason göğüs büyütme de kullanılmaktadır. Anason, göğüs büyütmek için nasıl kullanılır? Anasonla göğüs büyütmek için çayını içip yağı ile göğüslerinize günde 3 kez aşağıdan yukarı doğru hafifçe masaj yapmalısınız. Aynı zamanda Anason göğüs sarkmasını da önlemeye yardımcı olur.
Önerilen makale: Anason Tohumunun Faydaları
3. Annatto
Annatto, achiote ağacının tohumlarından elde edilir, genellikle sarıdan koyu turuncuya değişen parlak rengi nedeniyle renklendirici olarak kullanılır. Annato faydaları nelerdir? Annatto, yiyecekleri doğal olarak renklendirir. Annatto, antimikrobiyal özellikler ve antioksidanlar içerir. Annatto, bakterileri öldürür, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Kardiyovasküler ve göz sağlığını korur. Karaciğeri güçlendirir. Annatto’nun yan etkileri var mı? Annatto, bazı insanlar için alerjen olabilir. Herhangi bir yan etkiyi gözlemlemek için dikkatli tüketiniz.
Şifalı bitki ve baharatların Tümorisidal (tümör hücrelerini inhibe eden ya da öldüren) özelliklerinin laboratuvar ortamında araştırma çalışmaları.
4. Ararot (Maranta Arundinacea)
Ararot (Maranta arundinacea.L), Endonezya’da karbonhidrat kaynağı ve fonksiyonel gıda olarak kullanılması potansiyel olarak yetersiz yerel bir mahsuldür. Ararot, Maranta arundinacea adı verilen bitkinin rizomlarından elde edilen nişastadır. Ararot faydaları nelerdir? Ararot, sindirime yardımcı olur, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder, gıda kaynaklı patojenlerle savaşmaya yardımcı olur, Ararot bağışıklık sistemini güçlendirir. Ararot nasıl kullanılır? Ararot bitkisinin şifalı özelliklerinden faydalanmak için, tozunu meyve suyuna veya başka bir içeceğe karıştırarak içilir.
Ararotun (Maranta arundinacea.L) laboratuvar ortamında, bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri
5. Şeytan Tersi (Ferula Asafoetida)
Şeytan Tersi (Ferula Asafoetida), rezene bitkisinden elde edilen reçineli sakızdır. Şeytan Tersi (Ferula Asafoetida) faydaları nelerdir?
Şeytan Tersi (Ferula Asafoetida)’nin tozunu aşağıdaki hastalıklar için kullanabilirsiniz.
- Göğüs tıkanıklığı ve astım,
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon
- İshal, kabızlık ve gaz gibi sindirim sorunları
- Kan şekeri seviyesini düzenlemek
- Kan basıncı düşürmek
Şeytan Tersi (Ferula Asafoetida) nasıl kullanılır? Toz halindeki Şeytan Tersi (Ferula Asafoetida)’ni çorba ve sulu yemeklere ekleyebilir veya tentür veya kapsül formunda ek olarak satın alabilirsiniz.
Ferula asafoetida: Geleneksel kullanımlar ve farmakolojik aktivite çalışmaları
6. Ashwagandha
Ashwagandha (Withania somnifera, fam. Solanaceae) genel olarak “Hint Kış kirazı” veya “Hint Ginsengi” olarak bilinir. Ayurveda’nın (Hindistan’daki geleneksel tıp sistemi) en önemli bitkisidir ve binlerce yıldır geniş kapsamlı sağlık yararları için Rasayana olarak kullanılmaktadır. Rasayana, fiziksel ve zihinsel sağlık durumunu destekleyen ve mutluluğu artıran bitkisel veya metalik preparat olarak tanımlanır. Ashwagandha Rasayana nasıl kullanılır? Bu tür ilaçlar küçük çocuklara tonik olarak verilir ve aynı zamanda orta yaşlılar ve yaşlılar tarafından ömrü uzatmak için kullanılır. Ayurvedik Rasayana bitkileri arasında Ashwagandha en çok öne çıkan bitkidir.
Ashwagandha faydaları nelerdir? Ashwagandha, kortizol seviyelerini düşürür, tiroid hormonlarını dengeler. Adrenal fonksiyonunu destekler. Aşırı streste ortaya çıkan adrenal yorgunluğu giderdiği kanıtlanmıştır. Ashwagandha diğer faydaları, beyin sağlığını korur, ruh halini düzeltir, dayanıklılığı artırır, kanserle savaşır, kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
Fibromiyalji Tedavisi ve Depresyon Doğal Tedavisinde Ashwagandha nasıl kullanılır?
7. Astragalus Kökü
Astragalus kökü, Geleneksel Çin Tıbbında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Astragalus kökü faydaları nelerdir? Vücudun stres ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan adaptojenik bitkidir. Bağışıklık, kardiyovasküler ve solunum sisteminizin sağlığını ve işlevini artırır, yaraların iyileşmesine yardımcı olur, diyabeti önler, tümörlerin büyümesini yavaşlatır ve kemoterapi semptomlarını hafifletir. Astragalus kökünde bulunan antioksidanlar, serbest radikal hasarına bağlı olarak hastalık ve yaşlanmaya karşı savaşmanıza yardımcı olur. Astragalus kökü nasıl kullanılır? Astragalusu tentür, kapsül veya topikal merhem de dahil olmak üzere birçok şekilde kullanabilirsiniz.
Astragalus membranaceus bitkisinin, Enflamasyon ve Gastrointestinal Kanserlere Karşı Korunmasına İlişkin inceleme.
8. Kızamık (Berberis – Barberries)
Kızamık olarak bilinen Berberis, ılıman ve subtropikal bölgelerde bulunan, 1-5 m boyunda, yaprak döken ve yaprak dökmeyen çalıların geniş cinsidir.
Kızamık (Berberis – Barberries) faydaları nelerdir? Kızamık (Berberis – Barberries), antibakteriyel, antifungal ve antiprotozoal özelliklerinden dolayı enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılan berberin içeren bitkidir. Kızamık (Berberis – Barberries) ayrıca diyabeti önler ve tedavi eder, sindirime yardımcı olur, karaciğeri ve safra kesesini temizler. Kızamık (Berberis – Barberries), hipertansiyon, kardiyak aritmileri ve iskemik kalp hastalığını tedavide ve kardiyovasküler sağlığınızı korumak için kullanılır.
Berberis vulgaris L’ nin endokrinolojik ve terapötik etkilerinin bilimsel çalışması.
9. Fesleğen (Ocimum basilicum L.)
Fesleğen (Ocimum basilicum L.) popüler mutfak bitkisidir ve uçucu yağları uzun yıllardır gıda ürünlerinde, parfümeride, diş ve ağız ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fesleğen uçucu yağları ve temel bileşenlerinin çok çeşitli bakteri, maya ve küflere karşı antimikrobiyal aktivite sergilediği bulunmuştur.
Fesleğen faydaları nelerdir? Fesleğen, antiinflamatuar, anti-stres ve antibakteriyel özelliklere sahip aromatik bitkidir. Fesleğen, ağrı kesici, kan damarlarını açıcı, bağışıklık güçlendirici ve kanser savaşçısıdır. Fesleğen, antioksidanlar açısından zengindir. Fesleğenin birçok faydası, içeriğindeki esansiyel yağdan gelmektedir.
Fesleğenin antimikrobiyal özellikleri hakkında bilimsel çalışma.
10. Defne Yaprağı
Defne yaprağı ne için kullanılır? Defne yaprakları, eski Laurus nobilis ağacından gelir ve genellikle kendine özgü tuzlu tadı nedeniyle yemek pişirmede kullanılır. Defne yaprağı faydaları nelerdir? Defne yaprağının antimikrobiyal, antifungal ve antioksidan özellikleri vardır. Kanserle savaşır, insülin fonksiyonunu tedavi eder, kolesterol seviyelerini düzenler, candida çoğalmasını önler, kepeği tedavi eder, cilt enfeksiyonlarını tedavi eder, yaraları iyileştirir.
Defne Yaprakları, Tip 2 Diyabetli Kişilerin Glikoz ve Lipit Profilini İyileştiriyor adlı bilimsel çalışma.