Eğreltiotu filizi, devekuşu eğrelti otu bitkisinin veya Matteuccia struthiopteris’in genç filizlerine verilen isim olarak bilinmektedir. Parlak yeşil renkte ve yaklaşık 2,5-5 cm uzunluğunda sıkıca sarılmış uçlara sahip olduğu belirtilmektedir.
Eğrelti otları ve türevlerinin tarihi, 380 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Bu bitkinin 11.000’den fazla türünün olduğu bilinmektedir. Ancak bunların çoğu güvenle tüketilememektedir. Sadece devekuşu eğrelti otunun genç filizleri, hafifçe pişirilip tüketilebilmektedir. Bu filizlerin cevize benzer bir tada sahip olduğu belirtilmiştir. Tatlı ve eşsiz bir tada sahiptirler ve kolay hazırlanabilmektedirler. Sebze yemeklerine eklenerek veya garnitür olarak hazırlandığı bilinmektedir.
Eğrelti Otu Hangi Zamanlarda Toplanır?
İlkbaharda çok kısa bir zaman aralığında filizler toplanabilmektedirler. Yıl boyunca mevsiminin gelmesini bekleyen ve ABD’nin Doğu Kıyısı boyunca ve Kanada’nın her yerinde bu bitki filizlerini toplayan bir grup insan bulunmaktadır. Nisan ortasından Mayıs başına kadar sadece kısa bir süre içinde bulunmaktadırlar. Ancak bu bitkiyi sadece, yabani ürünler bölümü olan mağazalarda, çiftçi pazarlarında ve toplayan kişilerden elde etmek mümkün olabilmektedir. Taze veya sezon dışında dondurulmuş olarak temin edilebilmektedir.
Eğrelti Otu Besin Değerleri
Eğreltiotu filizinin, antioksidanlar, omega-3‘ler ve diğer önemli besinler açısından zengin olduğu bilinmektedir. ABD Tarım Bakanlığına göre, 28 gr eğrelti otu filizinin besin içeriği şu şekildedir: {1*}
- 9.5 kalori
- 1.6 gram karbonhidrat
- 1.3 gram protein
- 0.1 gram yağ
- 1.013 birim A vitamini (yüzde 20 günlük değer)
- 7.4 miligram C vitamini (yüzde 12 günlük değer)
- 1.4 miligram niasin (yüzde 7 günlük değer)
- 0.1 miligram manganez (yüzde 7 günlük değer)
- 0.1 miligram bakır (yüzde 4 DV)
- 0.1 miligram riboflavin (yüzde 3 günlük değer)
- 104 miligram potasyum (yüzde 3 günlük değer)
- 28 miligram fosfor (yüzde 3 günlük değer)
- 0,4 miligram demir (yüzde 2 günlük değer)
- 9,5 miligram magnezyum (yüzde 2 günlük değer)
- 0,2 miligram çinko (yüzde 2 günlük değer)
Eğrelti Otu Faydaları Nelerdir?
Eğrelti otunun zengin içeriği sayesinde sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Eğrelti otu faydaları şunlardır:
A Vitamini Açısından Zengindir
A vitamini, vücutta güçlü bir antioksidan görevi görmektedir. Cilt sağlığı, göz sağlığı ve bağışıklık sisteminin korunması gibi görevleri üstlenmektedir. Araştırmalar, A vitamini içeren besinlerdeki karotenoidlerin, DNA hasarına neden olan serbest radikalleri azalttığı bilinmektedir. Ayrıca iltihabı azaltma, kolesterolü iyileştirme ve kemik sağlığını destekleme görevleri de bulunmaktadır. Sadece 28 gr eğrelti otu filizi, günlük önerilen A vitamini ihtiyacının % 20’sinden fazlasını karşılamaktadır.
C Vitamini İçerir
C vitamini tüketmenin, sağlıklı yaşlanmaya teşvik ettiği, bağışıklığı güçlendirdiği, serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği ve iltihaplanma riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca güçlü antioksidan özelliklerinden dolayı birçok kronik hastalık riskini azaltmaktadır. {2*}
Bağışıklık Sistemi Nasıl Düzelir? Bağışıklık Sisteminin Aşırı Tepki Vermesi Nedir?
İyi Bir Niasin Kaynağıdır
Niasin, besinleri enerjiye dönüştürmek için vücut tarafından ihtiyaç duyulan bir B grubu vitaminidir. Beyin, cilt ve kalp sağlığını iyileştirmektedir. Bu vitaminin, nörodejeneratif hastalıklarda önleyici rol oynadığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. {3*}
B Vitamini Nedir? Nelerde Bulunur?
Düşük Kalori İçermektedir
Hafifçe pişirilmiş eğrelti otu filizleri, düşük kalorili bir atıştırmalık veya garnitür olarak tüketilebilmektedir. 28 gramında sadece 9,5 kalori içermesi oldukça düşük kalorili ve doyurucu bir besin olabileceğini göstermektedir. Düşük kalorili yiyecekleri her öğünde tüketmenin, kilo vermek veya mevcut kiloyu korumak adına iyi bir tercih olacağı bilinmektedir. Ayrıca, eğrelti otu yaprağının da, enerjiyi artırdığı ve iltihabı azalttığı bilinmektedir.
Sağlıklı Bir Garnitür Olabilir
Düşük kalorili olması, yüksek antioksidan içeriği, iltihap önleyici etkisi ve zengin mikro besin içeriğine sahip olması bu besinin tüketiminin sağlıklı olacağını göstermektedir. Besin içeriğini zenginleştirmek için çorbalara, salatalara eklenebilir veya garnitür olarak da tüketilebilmektedir. Ayrıca, eşsiz tadı ile diğer besinlerden alınamayacak bir lezzet sunmaktadır.
Eğrelti Otu Nasıl Pişirilir?
Eğreltiotu filizlerinin hafif pişirilmek şartıyla, sotelenerek, buğulanarak veya kaynatılarak pişirilmesinin doğru olduğu bilinmektedir. Aşırı pişirilmesi önerilmediğinden dolayı kaynatılacaksa sadece 6-8 dakika kaynatma işlemi uygulanması gerekmektedir.
Hafif tatlı, cevize benzer bir tada sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tereyağı, zeytinyağı veya limonla pişirildiğinde harika bir tada sahip olmaktadırlar. Salatalara, makarnalara, çorbalara, patates kızartmasına, yumurta salatasına ve sotelenmiş sebze yemeklerine eklenerek tüketilebileceği belirtilmiştir. Ayrıca herhangi bir ana yemeğin yanında da tüketilebilmektedir.
Eğrelti Otu Tarifi
Garnitür olarak tüketilebilecek veya kızartmalara eklenebilecek bir eğrelti otu tarifi:
Yaklaşık 2-3 bardak yıkanmış ve doğranmış eğrelti otu filizleri bol su ile yıkanmalıdır. Ardından uçlarındaki kahverengi kısım kesilerek çıkarılmalıdır. Bu haliyle pişirilmeye ve yenmeye hazır hale gelmektedir. Tarifi:
- Orta boy bir tavaya 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı eklenmelidir.
- Bir diş rendelenmiş sarımsak ekleyerek,
- ½ çay kaşığı tuz ve karabiber serpilmelidir.
- Eğrelti otu filizleri de tavaya eklenir ve kısık ateşte yaklaşık 7-10 dakika sotelenir.
- Ardından ateşten alınır ve üzerine limon suyu sıkılır.
Eğrelti otu filizini önceden, kaynar suda yaklaşık bir dakika haşlayarak keskin tadı azaltabilmektedir.
Eğrelti Otu Kullanımının Riskleri ve Yan Etkileri
Birçok eğrelti otunun toksik (zehirli) olabileceği bilinmektedir. Dolayısıyla bu konuda bilgili bir kişi olmadan eğrelti otu filizleri toplanmamalıdır. Bakteri barındıracağı ve toksik etkiler oluşturabileceği de düşünülerek bitkinin filizlerini çiğ tüketmek önerilmemektedir. Ayrıca zehirli bir eğrelti otunu yemek ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Dolayısıyla sadece devekuşu eğrelti otu filizlerinin, hafif pişirilerek tüketilebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, bu bitkinin çok fazla tüketilmesi, mide ağrısına neden olabilmektedir.
Kaynaklar
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169405/nutrients
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569111/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412771/