Reklam
Sağlık

Dil Rengi Sağlığımız İçin Ne İfade Eder?

Reklam

Dil kontrolü sağlığımız için ne ifade eder? Binlerce yıl önce, insanlar tıpta günümüz teknolojisine sahip değildi. Bu nedenle hastalıkların teşhisi için nabız kontrolü, dil kontrolü ve yüz rengini incelemek gibi birçok yöntem geliştirildi.

Hastalıklar teşhis edildikten sonra kişiye özel diyet programı, şifalı ot karışımlarından elde edilen ilaçlar ve akupunktur gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktaydı. Geleneksel Çin tıbbında ise hastalıkların teşhisi için en yaygın kullanılan yöntemin dil kontrolü olduğu bilinmektedir.

Reklam
Eliminasyon Diyeti! 🍏 En Etkili Örnek Diyet Listesi İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Dil kontrolü ile hastalığın temel nedeninin anlaşılması sağlanmaktadır. Hastalık teşhisinde modern tıp doktorları kalp ve ciğerleri dinlerken, geleneksel Çinli tıp insanları dilin görünümünün insan sağlığı için önemli ipuçları verdiğine inanmaktadır. Çinli tıp insanları dili incelerken; dilin rengine, şekline, nemliliğine ve dilin üzerini kaplayan tabakaya bakmaktadır.

Bağışıklık Güçlendiren Vitaminler, Mineraller, Besinler, Çaylar, Çorbalar Ve Takviyeler İçin Tıklayınız

Dil Rengi Ne Anlama Gelir?

Dilin rengi, kalp, dalak, ciğerler ve böbrekler gibi iç organların ve kanın sağlık durumunu göstermektedir. Dilin şekli, kanın ve vücut sıvılarının sağlığı ile alakalı ipuçları vermektedir. Dilin yüzeyini kaplayan tabaka, ince ve kalın bağırsaklar, mide, mesane ve safra kesesi ile ilgili bilgi vermekte ve dilin nemi, genel olarak vücut nemliliğini veya kuruluğu hakkında yol göstermektedir. [1*]

Bu özellikler ile birlikte, dilin her bölgesinin belirli organlara bağlı olduğu bilinmektedir. Dilin uç kısmı kalp ile, hemen arka kısmı da akciğerler ile bağlantılıdır. Dilin merkezi dalak ve mide ile, merkezin arkasındaki alan da bağırsaklar ile bağlantılıdır. Bağırsaklarla ilgili olan kısmın bir arkası mesane ve rahim ile bağlantılı iken, dilin kökünün ise böbrekler ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Ek olarak dilin üst kenarlarının safra kesesi ile, dış kenarlarının da karaciğer ile bağlantılı olduğu söylenmektedir. Örnek vermek gerekirse, kan akışında durgunluk var ise dilinizin üzerinde koyu mor renkli lekeler gözlemlenmekte, ateşi yükselen bir kişinin de dilinin ucunun kırmızı olduğu görülmekte ve dilinin orta kısmının ince sarı bir tabaka ile kaplandığı gözlenebilmektedir.

Dil Üzerinde Kabartı Neden Olur?

Vücuttaki diğer yaralanmalarda meydana geldiği gibi dil yaralanmalarında da tepki olarak hasarlanan bölgede şişlik meydana gelebilmektedir. Bu şişlik dilde kabarıklık hissine yol açabilir. Yanlışlıkla dili ısırmak, sıcak bir yiyecek ya da içecek tüketirken dili yakmak; sık görülen dilde yaralanma türleridir.

Reklam

Dil Üzerinde Kıl Varmış Hissi Neden Olur? Kıllı Dilin Nedenleri Nelerdir?

Dilin üst yüzeyi papiller denilen küçük çıkıntılar ile kaplandığından pürüzlü görünmekte ve hissedilmektedir. Birkaç papilla türü vardır, bunların çoğu filiform papilla olarak adlandırılmaktadır.

Filiform papiller, dilin yüzeyindeki yiyeceklerin kavranmasından sorumlu olan uzatılmış, koni biçimli çıkıntılardır. Bu yapılar genellikle dilden dökülmeden önce yaklaşık 1 milimetre uzunluğunda büyür ve sonrasında dökülerek yeni yapılar olarak oluşurlar.

Tüylü dil, bu filiform papiller düzgün şekilde dökülmediğinde ortaya çıkar ve keratin olarak bilinen, deride protein birikimi meydana gelmektedir. Bu olduğunda, aşırı keratinize filiform papilla ağında yiyecek, bakteri veya maya birikebilir ve bu da dil renginde solmaya ve renksiz bir görünüme sebep olabilmektedir. Döküntü gecikirse, filiform papiller keratin içinde birikmeye devam eder ve saç benzeri bir görünüme bürünmeye başlar.

  • Kötü ağız hijyeni: Bu dilde kıl uzamasına neden olan bakteri veya mayaların birikmesine neden olabilir.
  • Madde kullanımı: Tütün kullanımı, aşırı alkol, kahve veya çay tüketimi.
  • Dehidrasyon veya ağız kuruluğu: Ağızda nem olmaması, dilde kıl oluşumuna neden olur.

Reklam
Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu