Reklam
Sağlık

Bach Çiçekleri Terapisi Nedir?

Reklam

Bach çiçekleri terapisi nedir? Akut ve kronik hastalıkların tedavisinde hastaların ruhsal, zihinsel ve duygusal durumları oldukça önemlidir. Çünkü hastalıkların altında yatan neden kişilerin karakteri ile ilişkilidir. Bach çiçekleri terapisi, duygusal durumu iyileştirerek hastaların daha mutlu, canlı ve enerjik hissetmesini sağlar. Böylece kronik hastalıkların tedavisine de yardımcı olur.

İltihaba İyi Gelen Bitkiler Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Bach Çiçekleri Terapisi Nedir?

Bach çiçekleri terapisi, 1930’lu yıllarda Dr. Edward Bach tarafından geliştirilmiştir. Edward Bach, sağlıklı olmanın ruhsal durum ile yakından ilişkili olduğunu, kronik hastalıkları tedavi ederken ilk olarak ruhsal bozuklukların düzeltilmesi gerektiğini savunmuştur. Bach çiçekleri terapisi yöntemini bu nedenle geliştirmiştir. Bach’ın çalışmaları dünya çapında değer görmüş ve yaygınlaşmıştır.

Reklam

Dr. Bach özgüven kaybı, korku, kararsızlık, yalnızlık, çaresizlik, alınganlık, tutarsızlık gibi olumsuz durumların neden olduğu hastalıkları tedavi edebilmek amacıyla doğada bu duygulara iyi gelebilecek varlıkları araştırmaya başlamıştır. Uzun yıllar boyunca yaptığı çalışmalar sonucunda duygu-durum bozukluklarını iyileştirebilecek 38 adet çiçek bulmuştur. Bu çiçeklerin homeopatik özleri ile kürler elde etmiştir. Bu kürler Bach çiçekleri terapisinde kullanılmaktadır.

Bach çiçek terapisi, olumsuz ruh halini, duygu-durum bozukluklarını iyileştirir ve bireylerin ruhsal durumunu destekler.

Bach çiçekleri terapisi ne işe yarar? Bach çiçek terapisinin temel prensibi, kronik hastalıkların altında yatan ruh hali bozukluklarını tedavi etmektir. Ruh hali düzeltildiğinde dolaylı olarak akut ve kronik hastalıklar da iyileşir. Terapinin başarısı, hastaların iyi analiz edilmesine ve buna bağlı olarak doğru çiçek esanslarının uygulanmasına bağlıdır. Hastalıkların tanısı ve tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Bach çiçek terapisi dünyanın birçok yerinde uygulanmış ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Manik Depresyon (Bipolar Bozukluk) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Yönetmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Reklam

Bach Çiçek Özleri Nasıl Kullanılır?

Bach çiçek terapisinde başarı elde etmek için ilk olarak terapi uygulanacak kişi iyi analiz edilmelidir. Kişinin duygusal ve ruhsal durumu iyi çözümlenmeli ve buna bağlı olarak uygun çiçek esansı seçilmelidir.

Bach çiçekleri terapisi nasıl yapılır? Kişiye uygun olarak seçilen çiçek, toplanmadan önce kişi tarafından düzenli olarak ziyaret edilir. Çiçeklere terapinin amacı açıklanır. Ardından çiçekler yapraklarıyla birlikte koparılır. Çiçek, kristal bir kâseye kaynak suyu ile birlikte konulur. Günün belirli saatlerinde güneş alan çiçek, suya şifa özelliklerini aktarır. Terapi için tek bir çiçek veya birden fazla tür çiçek kombine edilebilir. Bir seferlik kullanım için en fazla 5 çiçek kullanılabilir. Hazırlanan bu karışım, günde 4 veya 5 kez alınabilir. Herhangi bir içeceğe katılarak veya direkt dilin üzerine 3-4 damla damlatılarak uygulanır. Bu döngü en az 21 gün yapılmalıdır.

Bach Çiçekleri Nelerdir?

Bach çiçekleri kaç tanedir? Bach çiçekleri terapisinde 38 adet çiçek kullanılmaktadır. Bu çiçekler:

  • Rock Rose (Kaya Gülü): Panik halinde kullanılan çiçektir. Korku, dehşet ve panik atak yaşayan bireyler için bu çiçeğin özleri kullanılır. Histeri hastalığının tedavisine yardımcı olur.
  • Mimulus ne demek? Mimulus: Korkuları önlemek, cesareti artırmak için kullanılır. Uçak, örümcek, kedi ve köpek korkusu olan, toplum içinde konuşmaktan çekinen kişilerde tercih edilir.
  • Cherry plum remedy nedir? Cherry Plum (Erik Ağacı): Aklını kaçırma korkusu olan, gergin, öfkesini kontrol edemeyen kişilerde kullanılır. Dinginlik sağlar. İdrar kaçırmaktan korkan, tırnak yiyen ve diş gıcırdatan bireylerde de tercih edilir.
  • Aspen (Titrek Kavak): Korkuları yenmek için kullanılır. Anksiyete çiçeğidir. Gerçek olmayan varlıklardan, tecavüz ve fiziksel saldırıdan ve karanlıktan korkan bireyler için tercih edilir.
  • Red Chestnut (Kızıl Kestane): Kaygı, güvensizlik ve korku gibi durumlarda kullanılır. Yakınlarını kaybetmekten korkan, huzursuzluk duyan, sevdiklerine kötü bir şey olacağı korkusu yaşayan ve kaygılanan bireylerde tercih edilir.
  • Cerato: Sürekli onaylanma ihtiyacı duyan, kendi kararlarına güvenmeyen ve birisine danışan kişilerde kullanılır. Sınavlarda ilk verdiği cevabı değiştiren, sıklıkla telkin ve tavsiye bekleyen bireylerin tedavisinde bu çiçek tercih edilir.
  • Scleranthus nedir? Scleranthus (Kınavel): Kararsızlık yaşayan kişilerde kullanılır. Denge çiçeğidir. Seçim yapmakta zorlanan, denge kaybı ve baş dönmesi yaşayan, ruh hali ani olarak değişen, odaklanma sorunu yaşayan kişilere uygulanır.
  • Gentian (Yılan otu): Cesaretsiz ve ümitsiz kişilere uygulanır. Güven çiçeğidir. Sürekli her durumdan şüphe duyan, güvenmeyen, çabuk pes eden, sık sık hayal kırıklığına uğrayan ve başaracağına inanmayan bireylerde kullanılır.
  • Gorse (Kara Çalı): Umut çiçeğidir. Çaresiz hisseden, denemekten ve başarmaktan korkan, her durumda geri çekilen kişilere umut aşılar.
  • Wild Oat (Yaban Yulafı): Şüphe duyan, kararlarında belirsizlik yaşayan, tatmin olmayan kişilerde kullanılır. Geleceğe dair umudu olan ancak ne yapacağını bilmeyen bireylerde tercih edilir.
  • Hornbeam (Gürgen): Pazartesi sendromu yaşamamak, sabah yorgunluğunu atmak için kullanılır. Sorumluluklarını yerine getiremeyen, tükenmişlik hissi yaşayan bireylerin tedavisi için tercih edilir. Enerji verir.
  • Clematis remedy nedir? Clematis (Akasma): Dikkat dağınıklığı yaşayan, sürekli uykulu ve yorgun hisseden, konsantrasyon sağlamakta güçlük çeken kişilerde kullanılır.
  • Honeysuckle (Hanımeli): Sürekli geçmişte yaşayan, ölüm/boşanma gibi kayıplardan dolayı toparlanamayan, gelecekten beklentisi olmayan kişilere uygulanır.
  • Wild Rose (Yaban Gülü): Depresyonda olan, yaşama sevinci olmayan, çabalamayan ve intihar eğiliminde olan kişilerde kullanılır. Enerji verir.
  • Olive (Zeytin): Yenilenme çiçeğidir. Tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler için kullanılır. Sınav stresi yaşayan, hastalık sonrası kendini toparlayamayan, bağışıklığı zayıf ve yorgun kişilerde tercih edilir.
  • Mustard (Hardal Otu): Sıklıkla mutsuz ve depresif kişiler için kullanılır. Nedeni belli olmayan huzursuzluklar yaşayan, boğazında bir yumru hisseden, uyku bozukluğu olan bireylerde tercih edilir. Anksiyete ve depresyon hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.
  • White Chestnut (Ak Kestane): Aşırı düşünen, kasılan, konsantre olamayan, gerginlik ve baş ağrısı yaşayan, kafası sürekli dolu kişiler için kullanılır. Diş gıcırdatan çocuklarda da tercih edilir.
  • Chestnut Bud (Kestane Tomurcuğu): Öğrenmeyi kolaylaştırır. Zekâ gelişimi yavaş ve hiperaktif çocuklarda tercih edilir. Öğrenme güçlüğü çeken, dikkat dağınıklığı olan ve yaptığı hatalardan ders çıkaramayan bireyler için de kullanılır.
  • Water Violet (Su Menekşesi): İletişim kurmayı kolaylaştırır. Asosyal bireylerde kullanılır. İletişim problemi yaşayan, mesafeli, içe kapanık, insanlardan kaçan kişilerde tercih edilir. Boyun ağrısı ve tutulması yaşayan kişiler için de kullanılabilir.
  • Impatiens (Sabır Otu): Sabır çiçeğidir. Aceleci, yerinde duramayan, sabırsız, gergin ve huzursuz çocuklar ve yetişkinler için kullanılır.
  • Heater (Funda): Benmerkezci ve bencil kişilerde sıklıkla kullanılır. Çevresini dinlemekte zorlanan, ilginin sürekli kendisinde olmasını isteyen, kendi başına kalamayan, başkalarının varlığına ihtiyaç duyan bireylerin tedavisinde tercih edilir.
  • Agrimony (Kasıkotu): Dürüstlük çiçeğidir. Mutlu ve neşeli olsa bile huzursuz hisseden, dış fikirlere aşırı hassas kişilerde kullanılır. Tırnak yiyen, diş gıcırdatan, geceleri sürekli uyanan, mutluymuş gibi davranan, içsel sıkıntılar yaşayan bireylerin terapisinde bu çiçek tercih edilir.
  • Centaury (Kantaron): Hayır demekten çekinen, herkes memnun olsun diye çabalayan, övgü ve eleştirilerden aşırı etkilenen bireylerde kullanılır.
  • Walnut (Ceviz): Ergenliğe geçerken zorluk çeken ve uyum sağlayamayan, diş çıkarma problemleri yaşayan, geçiş dönemlerinde zorlanan çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılır.
  • Holly (Çoban Püskülü): Kişiye huzur verir. Sevgiden yoksun, kızgın, sinirli, kıskanç ve öfke sorunları yaşayan, çabuk sinirlenen, fazla şüpheci bireylerde kullanılır.
  • Larch (Karaçam): Özgüven çiçeğidir. Başaramam diye düşünen, kendine güvenmeyen, kendini değersiz hisseden, başaramamaktan korkan bireyler ve çocuklar için kullanılır.
  • Pine (Çam): Herhangi bir nedenden dolayı suçluluk yaşayan, kendini suçlayan ve cezalandıran, her hatadan kendisini mesul tutan bireylerde kullanılır.
  • Elm (Karaağaç): Çok fazla sorumluluğu olan ve bunun altında ezilen, çaresiz hisseden, gücünün yetmeyeceğini düşünen ve tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler için kullanılır.
  • Sweet Chestnut (Tatlı Kestane): Tahammül seviyesi oldukça düşmüş, kendisine inanmayan, üzüntülü, çaresiz, artık daha fazla dayanamayacağını zanneden kişiler için kullanılır.
  • Star Of Bethlehem (Akyıldız): Selamet çiçeğidir. Şok ve travma yaşayan, kötü haberlere şahit olan, panik atak kişiler için kullanılır. Umutsuz, mutsuz, travmayı atlatamamış, ses kısıklığı ve yutkunma sorunları yaşayan bireylerin terapisinde bu çiçek tercih edilir.
  • Willow (Söğüt): Kader çiçeğidir. Hiçbir durumdan hoşnut olmayan, kızgın, asık suratlı ve kendisine acıyan kişiler için kullanılır. Kadere isyan eden ve haksızlığa uğradığını düşünen, yaşamaktan sıkılmış bireylerde bu çiçek tercih edilir.
  • Crab Apple (Yaban Elması): Temizlik çiçeğidir. Kişileri saplantılı ve takıntılı düşüncelerden arındırır. Obsesif ve utangaç kişilerde kullanılır.
  • Oak (Meşe): Birçok sorumluluğu ve görevi olduğu için çalışmaktan vazgeçemeyen, dinlenmesi gerekmesine rağmen duramayan, sınırlarını koyamayan bireylerde kullanılır.
  • Chicory (Hindiba): İlişki çiçeğidir. Ailesine bağlı ve onlardan sürekli onay bekleyen, ilgi isteyen, arkadaş ve oyuncaklarına bağımlı çocuklarda kullanılır. Yeme bozuklukları, migren, astım, histeri gibi durumları olan yetişkinlerde de tercih edilir.
  • Vervain (Mine Çiçeği): Yerinde duramayan, hareketli, aktif çocuk ve gençlerde kullanılır. Sabırsız, heyecanlı yetişkinlerde de tercih edilir.
  • Vine (Üzüm): Otorite kurmakta etkili bir çiçektir. Baskın özellikleri olan, hükmetmeyi ve emretmeyi seven, aşırı istekli ve agresif, kaba, sınıf arkadaşlarını döven çocuklarda sıklıkla kullanılır.
  • Beech (Kayın): Hoşgörü çiçeğidir. Sabırsız, eleştirel, tolerans gösteremeyen bireylerde kullanılır.
  • Rock Water: Katı, kurallarına bağlı, disipline özen gösteren, mükemmeliyetçi kişiler için kullanılır.
  • Bach rescue remedy nedir? Rescue Remedy: Acil durumlarda kullanılan bir kürdür. 38 çiçeğe ek olarak hazırlanmıştır. İlk yardım gereken durumlarda uygulanır. Bu karışım kaza, sinir krizi, kâbus gibi durumların neden olduğu olumsuz duyguların yaşandığı anlarda huzuru sağlamak amacıyla kullanılır.

Dr. Phil ve Dr. Oz, Rescue Remedy kullanımını tavsiye etmektedir. Selma Hayek, yoğun olduğu günlerde sakinliğini korumak ve yorgunluğunu atmak için Rescue Pastilles’i kullandığından bahsetmiştir. Emma Watson, Rescue Remedy hakkında: “Dışarı çıkmadan önce dilime birkaç damla damlatmak beni sakinleştiriyor. Her zaman makyaj çantamda” diyerek bach çiçekleri terapisinin önemini vurgulamıştır. Reality TV programı Project Runway’in galibi Jay McCarrol, programın büyük finalinde Rescue Remedy kullandığını belirtmiştir. Andrea Gentl sinirlerini yatıştırmak için rahatlatıcı çiçek özleriyle yapılmış birkaç damla Bach Çiçek kürü aldığını vurgulamıştır.

Hormonlar Nasıl Dengelenir? Hormon Dengeleyen Uçucu Yağlar Nelerdir?

Reklam

Bach Çiçekleri Terapisi Faydaları Nelerdir?

Bach çiçekleri terapisi nelere iyi gelir? Bach Çiçekleri karışımı ilaç değildir. Bazı bitkilerin ve çiçeklerin özünün farklı bir teknoloji ile enerjisinin stoklanması ile hazırlanmış içeriklerdir. İçinde çiçeklerin enerjileri vardır. Bu karışımlarda bitkinin fiziksel yapısı değil enerjisi kullanılır. Kişilere uygun olarak seçilen çiçeklerin özleri ile yapılan karışımlar, bireylerin enerjisini değiştirir ve denge sağlar.
Bach çiçeklerinin en önemli faydası, duyguların serbest kalması ile bedenin kendi dengesini bulmasıdır. Kişi rahatladıkça, özgürleştikçe beden de rahatlar ve bu fiziksel bedene de yansır. Bach Çiçekleri herkes için güvenlidir.

Bach Çiçekleri Terapisi Zararlı Mı?

Bach çiçekleri terapisinin hiçbir yan etkisi yoktur. Bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde, hayvanlarda ve bitkilerde güvenle kullanılabilir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu