Reklam
Beslenme

Pırasa’nın Faydaları Nelerdir? Pırasa Neye İyi Gelir?

Reklam

Pırasa faydalarından çiğ veya pişmiş olarak yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin bütün bölgelerinde yetişen pırasa hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Genellikle yaprakları için yetiştirilir. Düşük kalorili olması sayesinde hemen hemen bütün yemeklere eklenmesinin yanı sıra diyet amaçlıda tüketilebilir. Soğangiller ailesine bağlı olan pırasa her mevsim yetişebilir.

Pırasa Nedir?

Pırasa, her mevsim yetişebilen, çiğ, soğuk veya sıcak olarak tüketilebilen soğangiller ailesinden bir bitkidir.

Reklam

Pırasa, sindirim sorunlarını düzenlemeye yardımcı olan bol lif kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, A vitamini, manganez, demir minerali ve folat kaynağı olarak da bilinir.

Pırasa Faydaları Nelerdir?

Pırasa, vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasından kemik ve kan damarlarının kontrolünün sağlanmasına kadar birçok faydası bulunmaktadır.

Pırasa, içeriğindeki potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini sayesinde mucizevi bitki olarak da adlandırılır.

Kemik Sağlığında Pırasa Faydaları

Potasyum (K) ve kalsiyum kemiklerin gelişimi için oldukça önemli olan iki mineraldir. Ayrıca bu minerallerin kas gelişiminde de etkin rol oynadığı bilinmektedir. Pırasa, kemiklerin ve kasların ihtiyacı olan kalsiyum ve potasyum minerallerinin %60’ını karşılar. K vitamini kanın daha kolay hareket edebilmesini sağlar. Kemik sağlığında Pırasa faydalarından yararlanmak için gelişim çağındaki çocukların ve hamilelerin bol bol tüketmesi gerekir.

Reklam

Kalp ve Damar Dostu Pırasa

Pırasa kalp ve damar sağlığı için oldukça önemli olan mineralleri barındırır. “Kaempferol” adlı flavonid, damarları korur. Pırasada bol miktarda flavonid bulunur. Flavonidler sayesinde damarların tahribata ve diğer virüslere karşı korunmasını sağlar.

Kilo Verdiren Pırasa

Pırasa, içeriğindeki bol lifler sayesinde tokluk hissi verir. Bu sayede özellikle diyet uygulayan kişiler için oldukça önemli bir sebzedir. Örnek verecek olursak eğer, hemen hemen 89 gramlık bir pırasa 50 kalori barındırır.

İltihap Önleyici

Yediğimiz besinler zaman içinde eklem aralarında iltihaba neden olur. Pırasa içindeki zengin besin sayesinde oluşan ödemi dağıtmaya ve engellemeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde eklem ağrıları için doğal ilaçtır.

Bağışıklık Güçlendiren Pırasa Faydaları

Pırasa antiseptik özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuda giren enfeksiyonlar ile savaşır. Aynı zamanda vücudun oksijen düzeyini dengede tutar. Oksijen düzeyinin dengelenmesi basıncı engelleyeceği için baş ağrısı ya da kulak ağrısı gibi ağrıların önlenmesini sağlar. Pırasa faydalarından bağışıklığınızı güçlendirmek içinde yararlanabilirsiniz.

Folik Asit Kaynağı Pırasa

Pırasa içeriğindeki folat olarak da bilinen B9 vitamini sayesinde hamilelik sürecinde ve gelişim çağındaki çocuklar tarafından oldukça sık tüketilmelidir. Folat bu özelliğinin yanı sıra yeni hücrelerin oluşturulmasında da önemli yere sahiptir. Folat homosistein amino asitinin seviyesini düşürür. Düşen bu seviye ile kalp ve damar hastalıklarının önünü açmış olur. Beyin gelişimini destekler. Hafızayı kuvvetlendirir. Folat sayesinde sindirim sistemindeki sorunlar çözülür ve depresyon, yorgunluk gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçilmiş olunur.

Reklam

Antioksidan Kaynağı Pırasa

Pırasa içinde polifenol barındırır. Polifenol, güçlü bir antioksidandır. Polifenoller sayesinde serbest radikaller etkisiz hale gelir. Bu sayede vücudumuz çeşitli kronik rahatsızlıklara karşı korunmuş olur.

Göz Sağlığı

Göz sağlığında Pırasa faydaları var mıdır? Lutein ve zeaksantin açısından zengin olan pırasa göz sağlığı için de önemli yere sahiptir. Bu maddeler gözü zararlı maddelerden ve zararlı ışınlardan koruduğu gibi DNA ve hücrelerin korunmasında da önemli bir yere sahiptir.

Anemi

Pırasa iyot, demir kalsiyum gibi mineraller açısından oldukça zengin olması ile kansızlık sorunu yaşayan kişiler içinde tercih sebebi olmuştur.

Cilt Sağlığı

Pırasa, vücudu temizleyerek cilt parlatır, cilt gözeneklerini açarak cildin rahat nefes almasını sağlar.

Toksik İnsan, Toksik Etki ve Toksik Şok Sendromu Nedir? adlı yazımızı okumak ister misiniz?

Bağırsaklara Pırasa Faydaları

Pırasanın lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Kabızlığı giderir. Kabızlık sorunu kolesterol düşürmek için de çok önemlidir.

Bebeklere Pırasa Faydaları

Pırasa, zengin içeriği sayesinde bebeklerin beslenmesinde önemli role sahiptir. Bebeklere pırasa verilirken pırasanın gaz yapıcı özeliği göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bebeğinizde gaz sorunu ya da alerji problemi yok ise oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Yumurtasına ya da yemeklerine rahatlıkla ekleyerek bebeğinizin öğününü besleyici hale getirebilirsiniz.

Pırasa Faydaları Saraçoğlu

Prof. Saraçoğlu, kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bir avuç dolusu kadar havuçsuz ve pirinçsiz zeytinyağlı pırasanın yemeklerden önce tüketilmesi gerektiğini söylemektedir.

Zeytinyağlı Pırasa Faydaları

Pırasa yalnız başına tüketildiğindeki faydalarına yukarıda değinmiştik. Zeytinyağlı pırasanın faydalarına gelecek olursak ilk olarak kabızlık sorunu yaşayan kişilerin düzenli uygulaması sonucu kabızlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Bir diğer faydası ise, anti litogen özelliğe sahip olan pırasa kum oluşumuna karşıdır. Böbrek taşı olanlar ve böbrek kum taşı dökenler için oldukça faydalı bir besindir.

Pırasa Nelere İyi Gelir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Pırasa, içinde barındırdığı bir çok vitamin ve minerallerden dolayı kalp ve damar hastalığına karşı korur. Egzama, astım ve damar sertliği gibi durumlarda takviye edici olarak tüketilebilir. Kronik iltihaplı hastalık riskini önler, anemi, solunum yolları, sindirim sağlığı, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, sinir sistemi, kanser ve obezite gibi hastalıkların önlenmesi ve tedaviye destek için tüketilmelidir.

Çiğ Pırasa Faydaları

Çiğ pırasa antioksidan özelliği barındırır. Antioksidan özelliği ile beraber vücuttaki toksinlerin atılmasında görev alır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin çiğ pırasa tüketmesi gerekir. Aynı zamanda çiğ pırasa, yağın hızla yakılmasını sağlar. Diyetisyenlerin hazırlamış olduğu kilo kontrol listelerinin başında gelmektedir.

Pırasanın Zararları

Her besinin fazla tüketilmesinin bazı zararları olabilir. Pırasa bol miktarda sodyum içerir. Pırasanın fazla tüketilmesi halinde sodyum birikmesi gerçekleşir.

Pırasa gaz yapar mı? Pırasanın gaz yapıcı etkisi vardır.

Pırasa ishal yapar mı? Pırasa bağırsak düzenleyici etkisi sayesinde kabızlık sorunlarının giderilmesinde rol oynar. Aşırı tüketilmesi halinde ishale neden olur.

Güçlü (diüretik) idrar söktürücü özelliğinden dolayı fazla tüketiminde sıvı kaybına neden olabilir. Bu ve bunun gibi nedenlere bağlı olarak pırasanın kontrollü tüketilmesinde fayda vardır.

Pırasa Besin Değeri

Aşağıda 100 gram pırasa tüketiminde alacağınız günlük değerlere yer verilmiştir. 4 yaş ve üzeri yetişkinler veya çocuklar içindir. Günlük değerleriniz, bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir. Bu veriler Nutrition Data web sitesinden alınmıştır.

100 gram Çiğ Pırasadaki Vitaminler

  • A vitamini 1667 IU %33
  • C vitamini 12.0 mg %20
  • E Vitamini (Alfa Tokoferol) 0.9 mg % 5
  • K vitamini 47.0mcg %59
  • Tiamin 0.1mg %4
  • Riboflavin 0.0mg %2
  • Niasin 0.4mg %2
  • B6 Vitamini 0.2mg %12
  • Folat 64.0mcg %16
  • Pantotenik asit 0.1mg %1
  • Kolin 9.5mg

100 gram Çiğ Pırasadaki Mineraller

  • Kalsiyum 59.0 mg %6
  • Demir 2.1 mg %12
  • Magnezyum 28.0 mg %7
  • Fosfor 35.0 mg %4
  • Potasyum 180 mg %5
  • Sodyum 20.0 mg %1
  • Çinko 0.1 mg %1
  • Bakır 0.1 mg % 6
  • Manganez 0.5 mg %24
  • Selenyum 1.0 mcg %1

Pırasa Nasıl Seçilir ve Saklanır

Pırasa sert ve düz, koyu yeşil yapraklı ve beyaz boyunlu olmalıdır. Kaliteli pırasalar sararmaz veya solmaz, çatlak veya çürükler olmaz. Aşırı büyük pırasalar genellikle doku bakımından daha lifli olduğundan, yalnızca çapı bir 3,5 cm veya daha az olanları satın alın. Pırasaların tümünün eşit pişmesini istiyorsanız hepsini aynı kalınlıkta almalısınız. Pırasa, sonbahardan ilkbaharın başına kadar tezgahlara daha çok gelse de her yıl bulunur.

Çiğ pırasa, 1-2 hafta taze kalabilmeleri için buzdolabında yıkanmamış ve kesilmemiş olarak saklanmalıdır. Nemini kaybetmeyecek şekilde sarıp dolapta bekletebilirsiniz.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu