Reklam
Beslenme

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 6. Bölüm

Reklam

Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 6. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 51. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…

51. Ardıç Meyveleri (Juniperus)

 

Reklam

Ardıç meyveleri, ardıç bitkilerinden gelen dişi tohum kozalaklarıdır. Ardıç meyveleri faydaları nelerdir? Yaşlanmaya neden olan hastalıkları önleyen ve bunlarla savaşmaya yardımcı olan mükemmel bir antioksidan kaynağıdırlar. Ardıç meyveleri ayrıca cilt ve solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşır, cilt sağlığını korur, sindirime sistemini düzenler, kalp sağlığını korur, kan şekeri seviyesini düşürür ve uykusuzluğa yardımcı olur. (1)

52. Kava Kökü (Piper methysticum)

 

Kava kökü faydaları nelerdir? Kava kökü, anksiyete, stres ve uykusuzluğu hafifletmek için kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, baş ve migren ağrısını hafifletir, solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletir, hatta kanserin önlenmesinde yardımcı olur. Kava kökü, ağızdan alındığında karaciğer hasarına neden olabilir. (2)

53. Kudzu Kökü (Pueraria)

 

Reklam

Kudzu kökü faydaları nelerdir? Kudzu kökü, iltihaplanmanın neden olduğu hastalıklarla savaşmaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olan fitokimyasallar içerir. Kudzu kökü, uygun dozlarda kullanıldığında alkolizmi tedavi eder, diyabet ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirir, ishali keser, menopozda sıcak basmaları ve gece terlemeleri semptomlarını iyileştirmek için kullanılır. (3)

54. Limon Balsamı (Melissa officinalis)

 

Limon balsamı, nane ailesinden antibakteriyel, antidiyabetik, anti-stres, anti-anksiyete, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir bitkidir. Limon balsamı faydaları nelerdir? Sindirime yardımcı olmak, aşırı aktif bir tiroidi düzenlemek, PMS semptomlarını hafifletmek, uykunuzu iyileştirmek, ruh halinizi iyileştirmek kalbinizi ve karaciğerinizi korumak için kullanılabilir. (4)

55. Limon otu (Melissa officinalis)

 

Limon otu faydaları nelerdir? Limon otu, uyarıcı, yatıştırıcı, dengeleyici ve gevşetici özelliklere sahip bir bitkidir. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır, iltihabı azaltır, böcek kovucu, mide ağrılarını hafifletir, enerjiyi artırır, kaygıyı hafifletir, ateşi düşürür, ağrıyı hafifletir ve adet akışını düzenlemek için kullanılabilir. (5)

Reklam

56. Meyan Kökü (Glycyrrhiza glabra)

 

Meyan kökü, baklagil ailesinin bir üyesi olan adaptojen bir bitkidir. Meyan kökü faydaları nelerdir? Meyan kökü özütü, asit reflü ve mide ekşimesi sorunlarında kullanılır. Kortizol seviyelerini düzenler, bağışıklığı artırır, viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda etkilidir, Adet öncesi semptomları (PMS) ve menopoz semptomlarını hafifletir, balgam söktürücü ve antiinflamatuar özellikleri ile öksürük ve boğaz ağrısını hafifletir. (6)

57. Maca Kökü (Lepidium meyenii)

 

Maca kökü faydaları nelerdir? Maca kökü, insanları daha “canlı” hissettirme yeteneği nedeniyle süper gıda olarak kabul edilir. Hormonları doğal olarak dengelemek, hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı artırmak, dayanıklılığı artırmak, cinsel işlevi artırmak ve enerji seviyelerini artırmak için kullanılır. Maca kökü tozu, 20’den fazla amino asit ve 20’den fazla serbest biçimli yağ asidi içerir ve süper gıda statüsüne girmektedir. (7)

58. Kadife Çiçeği (Marigolds)

 

Kadife çiçeği faydaları nelerdir? Kadife çiçeği nasıl kullanılır? Kadife çiçeği, kas krampları, göz iltihabı, mantar enfeksiyonları, egzama ve dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında tedavi etmek için bitkisel merhem, topikal krem, tentür ve çaylarını yapmak için kullanılır. Kadife çiçeği ayrıca sindirim sorunlarında, bağışıklık sistemini güçlendirmede, iltihabı azaltmada ve kanserle mücadelede kullanılır. (8)

59. Hatmi Kökü (Alcea)

 

Hatmi kökü faydaları nelerdir? Hatmi kökü, midenin iç yüzeyindeki iltihabı azaltmaya yarayan jel benzeri bir madde oluşturan lifli özlere sahiptir. Hatmi kökü ayrıca kuru öksürüğü ve soğuk algınlığını giderir, düşük tükürük üretimini tedavi eder, bakteriyel ve solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılır, cilt sorunları tedavisinde ve iltihaplı eklem romatizmasında ağrı kesici olarak kullanılır. (9)

60. Devedikeni (Silybum marianum)

 

Deve dikeni nedir? Deve dikeni, 2.000 yıldan uzun süredir tıbbi olarak kullanılan yabani ottur. Deve dikeni faydaları nelerdir? Hastalığa ve hastalığa neden olabilecek toksinleri temizler. Hava kirliliği, ağır metaller ve reçeteli ilaçlardan kaynaklanan karaciğer hasarında karaciğeri temizler ve onarır. Deve dikeni ayrıca kansere karşı korur, kolesterol seviyelerini düşürür, diyabeti önler ve yaşlanmayı geciktirir. (10)

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16375831
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23635869
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21315814
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26366471
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928177/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17190444
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5524553/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564545/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu