Reklam
BeslenmeSağlık

Peptit Nedir? Cilde ve Vücuda Faydaları Nelerdir?

Peptit nedir? Peptit ne işe yarar? Peptit nasıl kullanılır? Peptit kullanmanın cilde faydaları nelerdir? Peptit faydaları nelerdir?

Reklam

Peptit nedir? Cilde ve vücuda faydaları nelerdir? Peptitler son zamanlarda cildi iyileştirici etkileri nedeniyle popüler bir hale gelmiştir. Düzenli olarak peptit kullanmak doku onarımını desteklemeye, kas gücünü geliştirmeye neden olur. Kollajen peptit takviyeleri almak ve topikal olarak cilde peptit uygulamak birçok sağlık yararı sağlar.

Peptit Nedir?

Peptitler, amino asitlerden oluşan protein parçalarıdır. Amino asitler birbirine bağlandığında amino peptit oluştururlar. Peptitler birbirine bağlandığında ise proteinlerin temelini oluştururlar. Peptitler, ciltteki kollajen ve elastin liflerinin yapı taşlarıdır. En iyi bilinen peptit türlerinden biri, cildinizin dermis tabakasında bulunan kolajen peptittir. Farklı kategorilerde gruplanan yüzlerce peptit türü vardır:

Reklam
  • Dipeptitler: iki amino asitten oluşur
  • Tripeptitler: üç amino asitten oluşur
  • Oligopeptitler: iki ila 20 amino asitten oluşur
  • Polipeptitler: 20’den fazla amino asitten oluşur

En iyi bilinen doğal peptit türlerinden bazıları:

  • Glutatyon
  • Bradikinin
  • Aspartam
  • Oksitosin
  • Somatostatin
  • Endotelin
  • Netropsin
  • Glukagon
  • İnsülin
  • Büyüme hormonu

Gençlik serumlarında veya jellerinde çoğunlukla peptit bulunur çünkü doku sıkılığını ve elastikiyetini geliştirme yetenekleri vardır. Cilt sağlığı faydalarının ötesinde, peptitler aynı zamanda önemli enzimlerin ve hormonların yapı taşları olarak hizmet ederler. Ayrıca doku onarımını teşvik ederek ve kollajen üretimini uyararak iyileşme sürecini hızlandırırlar. Peptitler birkaç önemli işleve sahiptir:

  • Protein oluşumuna yardımcı olurlar.
  • Kollajen ve elastin üretimini teşvik ederler.
  • Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarla mücadele ederler.
  • Oksidatif stresi azaltırlar.
  • Alkaloitler için bileşen görevi görürler.

Peptit Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Düzenli olarak peptit kullanmak birçok fayda sağlar.

Cilt İyileşmesini Hızlandırır

Peptitler, doku onarımını iyileştirerek, iltihaplanmayı azaltarak ve kolajeni artırarak cilt sağlığını destekler. Clinics in Dermatology’de yayınlanan araştırmaya göre, dermatoloji ve cilt bakımı endüstrilerinde iltihaplanma, pigmentasyon, hücre çoğalması ve hücre göçü gibi cilt sorunları için peptit kullanılabilir. {1*}

Reklam

Frontiers in Cellular and Infection Microbiology’de yayınlanan bir inceleme, antimikrobiyal peptitlerin, bağışıklık tepkisini modüle etmek, yara iyileşmesini desteklemek ve ameliyat sonrası adezyonları önlemek için kullanıldığını göstermiştir. {2*}

Kırışıklıkları Azaltır

Peptitler vücudun doğal kollajen ve elastin üretimini arttırır. Cildin daha sıkı ve pürüzsüz görünmesini sağlar. İnce çizgiler ve kaz ayakları, peptit içeren yaşlanma karşıtı serumlar veya jellerle iyileşebilir. Ayrıca cildin dokusunu ve berraklığını da iyileştirir.

International Journal of Tissue Reactions’da yayınlanan bir çalışma, kollajen benzeri peptitlerin “kırışıklıklar üzerinde derin ve yoğun bir şekilde” etki ettiğini belirtmiştir. Çalışmada 40-62 yaşları arasındaki 20 sağlıklı kadın, dört hafta boyunca günde iki kez göz çevresine kollajen benzeri peptitler içeren bir jel uygulamıştır. Sonuçlar, peptit jeli uygulamasının kırışıklıkların toplam yüzeyini önemli ölçüde azalttığını ve kırışıklıkların ortalama derinliğini azalttığını kanıtlamıştır. {3*}

Kaz ayağı görünümünü iyileştirmek için Kaz Ayağı Doğal Yollarla Nasıl Geçer? yazımızı okuyabilirsiniz.

Doku Onarımını İyileştirir

Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde yayınlanan verilere göre, GHK (glisil-L-histidil-L-lizin) adı verilen bir insan peptidi ciltte, akciğer bağ dokusunda, kemik dokusunda, karaciğerde ve midede doku onarımını iyileştirmiştir. {4*}

Reklam

Kas Gücünü Artırır

Almanya’da yapılan bir çalışmada, dejeneratif iskelet kası kütlesi kaybı olan yaşlı erkekler, 12 hafta boyunca kollajen peptit takviyesi almış ve direnç egzersizi uygulamıştır. Araştırmacılar, katılımcılarda kas kuvvetinin arttığını ve yağ kütlesinin azaldığını tespit etmiştir. {5*}

Diyabetle Savaşır

Araştırmalar, peptitlerin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve glikoz alımını önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Life Sciences’ta yayınlanan bir araştırma, doğal ve sentetik peptitin anti-diyabetik etkilere neden olduğunu bu nedenle diyabet için potansiyel terapötik ajanlar olabileceğini öne sürmüştür. {6*}, {7*}

Diyabet diyeti hakkında bilgi almak için Diyabetik Diyet Nedir? Diyabetliler Neler Yemeli? Neler Yememeli? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kolesterolü Düşürür

Vücutta D vitamini ve steroid hormonlarının üretimi için sağlıklı kolesterol düzeylerine ihtiyaç vardır. Ayrıca, kanda çok fazla kolesterol bulunması, arterlerde plak oluşumuna ve kalbe giden oksijen akışının azalmasına yol açar. Çalışmalar, peptitlerin kolesterol seviyelerini düşürme kabiliyetine sahip olduğunu göstermiştir. {8*}

Tansiyonu Düşürür

Nutrients dergisinde yayınlanan bir meta-analiz, kazeinden elde edilen peptitlerin kan basıncını düşürmede etkili olabileceğini bulmuştur.

Saç Uzamasını Teşvik Eder

Çalışmalar, GHK peptidinin saç köklerini uyararak ve saç büyümesini hızlandırdığını göstermiştir. Örneğin; bakır peptit topikal olarak uygulandığında, hücreleri onarmaya, iltihaplanmayı azaltmaya, serbest radikalleri engellemeye, saç kökünü güçlendirmeye ve saç ektirme operasyonlarının baaşrısı artırmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. {9*}, {10*}

Bakır Peptit ve Kollajen Peptit Arasındaki Fark Nedir?

Bakır peptitler (GHK-Cu) genellikle cilt sağlığı için en iyi peptit türü olarak bilinir. Vücutta doğal olarak bulunur. Bakır elementi ve üç amino asitin birleşiminden oluşur. Bakır peptidler, kolajen, elastin ve glikozaminoglikanların üretimini teşvik eder. Bakır peptitler genellikle cilt sağlığını iyileştirmek için kullanılır.

Kollajen peptitler genellikle dahili olarak kullanılan protein tozlarında veya takviyelerde bulunur. Vücut tarafından emilimi en üst düzeye çıkarmak için çeşitli işlemlerden geçer. Daha iyi bir emilim için peptitlerin boyutu ve moleküler ağırlığı azaltılır.

Peptit Nasıl kullanılır?

Biyoaktif peptitler bitkilerde, hayvanlarda, mantarlarda ve mikroplarda doğal olarak bulunur. Sindirim sırasında proteolitik enzimler yardımıyla proteinlerden salınırlar.

Daha fazla peptit almanın en iyi yollarından biri, kemik suyu gibi kolajen açısından zengin yiyecekler tüketmek veya günlük rejiminize bir kolajen protein tozu eklemektir. Bu kaynaklardan elde ettiğiniz peptitler, cildi iyileştirmeye yardımcı olur, ayrıca saç, kas, eklem, kalp ve bağırsak sağlığını da destekler.

Cilt sağlığı için kullanılan bakır peptitler genellikle serumlarda ve kremlerde bir bileşen olarak kullanılır. Cilt için kullanılan peptitler, yüz yıkama jelleri yerine, serum veya nemlendirici olarak uygulandığında en iyi sonucu verir.

Peptit Yan Etkileri Nelerdir?

Cilt sağlığını iyileştirmek için peptitleri topikal olarak kullanmak genellikle güvenli olarak kabul edilir. Ancak, saygın bir şirket tarafından üretilmiş bir ürün aldığınızdan emin olun ve ürünün içindeki bileşenleri dikkatlice okuyun.

Kollajen peptitler tüketiyorsanız, bazı kollajen türlerinin kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi yaygın gıda alerjenlerinden yapıldığını unutmayın. Gıda alerjiniz varsa, kolajen ürünlerini kullanmadan önce içeriklerini dikkatlice okuyun.

AMP olarak da adlandırılan antimikrobiyal peptitler bazen yara iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılır. Bu tür terapötik ajanların etkinliğini ve güvenliğini belirlemek için yeterli araştırma yoktur. Bu nedenle, AMP’leri kullanmadan önce bir doktora danışın.

Kaynaklar

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19695481/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5186781/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15648443/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073405/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5447908/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055800/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8633574/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508379/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18644225/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu